Motorola DP 3600

Včasih življensko pomemben del gasilske opreme.
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
b4d

Re: Motorola DP 3600

Odgovor Napisal/-a b4d »

Kdo pa nam brani nadaljnjih X letih komunicirat z notranjim napadom preko analognih vez, nobeden, dokler pač država plačuje za frekvenčni razpon...
Kupujte v mejah denarnih zmogljivosti, še lep čas bo dovolj digitalna postaja le za vodjo intervencije še to če bo ReCo izključno na digitalno prešel, ker je DP3600 nažalost najmanj 2x dražja od analogne postaje, vse ostalo analogija lepo pokriva, pa vse imamo že doma...

LP
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

b4d verjemi, da v ReCO-jih so poleg konzole za radijske zveze zmontirane še Motoroline DM3600, ki omogočajo tako analogno kot digitalno delovanje ;) Sicer pa razlika v ceni ni ravno 2x, no odvisno kje kupiš...
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabniški avatar
Peprič

Odg: Motorola DP 3600

Odgovor Napisal/-a Peprič »

Mislim, da smo malo zašli iz teme vendar bi rad še nekaj pripomnil. Vsi se sprašujete, kaj nam bo digitalizacija, pa saj za nas je bilo tudi prej dobro...

Frekvence, ki jih uporabljamo v ZARE sistemu in tudi vse ostale, so naravna dobrina, ki je v naravi ni na pretek. Digitalizacija nam omogoča boljšo izkoriščenost frekvenčnega spektra in konkretno DMR sistem omogoča, kot se že omenil, ravno to.

Kar se tiče nerganja glede uporabe DMR postaj ( predvsem klicanje), ni tako zapleteno kot si morda predstavljate. Če je postaja nastavljena na pravem kanalu in pravi skupini, je delo s to postajo povsem enako kot delo z analogno postajo. Pritisneš tipko za klicanje in govoriš. Vse ostalo postaja opravi sama.

Morda bo potrebna kakšna ura več za spoznavanje s postajo ko pa bo to steklo, mislim, da ne bo nobenih težav. DMR postaja sicer omogoča veliko več funkcij kot jih bomo dejansko kdaj uporabili, vendar pustimo to tistim, ki to potrebujejo.

Podoben problem se ravnokar dogaja pri prehodu iz analognega v DVB-T televizijsko oddajanje. Hodim od hiše do hiše in nastavljam sprejemnike in vsak drugi me "nakuri" (čeprav nimam nič z tem) zakaj je to potebno. Poiskušam zadevo čim bolj po "kmečko" razložiti ljudem in morda so nekateri celo že dojeli zakaj je temu tako. Vsega je kriva narava ;)
Uporabniški avatar
rfireman
Kraj: PGD Velenje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a rfireman »

Malo iz teme ampak vseeno: Zanima me če ima kdo mogoče kakšno ukw postajo MAXON LS500 oz. rabil bi baterijo za njo in če kdo ve kaj pomeni rELS-21, to izpiše kot nekakšno napako ali kaj?

Hvala za pomoč :D
"For who so ever shall call upon the name of the Lord,shall be saved"
Uporabniški avatar
gapi
GE: Lukovica
Kraj: Lukovica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gapi »

Še vedno, po ne vem kolikih postih, nisem dobil jasnega odgovra, to je, kaj kupiti v tem trenutku??? oz. ali počakati do prehoda na digitalno??

Lep pozdrav!

Gašper Mav
http://www.gasilci-lukovica.si
Uporabniški avatar
rfireman
Kontakt:

Počakajte na digitalno in se potem odločite, moje mnenje :wink:
Uporabniški avatar
gubina
Kraj: LJ-okolica

Odgovor Napisal/-a gubina »

gapi napisal/-a:Še vedno, po ne vem kolikih postih, nisem dobil jasnega odgovra, to je, kaj kupiti v tem trenutku??? oz. ali počakati do prehoda na digitalno??
kupi kar potrebuješ, digitalizacija je še daleč.ni mi jasno zakaj bi sploh sistem , ki dobro deluje spreminjali.digitalizacijo so sprobali pri radioamaterščini in se zaenkrat ni obnesla.
di-du-di-du
Uporabniški avatar
gapi
GE: Lukovica
Kraj: Lukovica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gapi »

rfireman napisal/-a:Počakajte na digitalno in se potem odločite, moje mnenje :wink:
Mi nimamo časa čakati, bi rabli jutri ali bolje rečeno, včeraj.

Ker iz vseh teh objav ni mogoče razbrati kdaj digitalizacija bo, če sploh bo??

No sedaj pa naslednje vprašanje, če ostanemo pri analognem sistemu. Kaj se splača kupit??, gre se za ročne postaje.

Lep pozdrav!

Gašper Mav
http://www.gasilci-lukovica.si
Uporabniški avatar
gubina
Kraj: LJ-okolica

Odgovor Napisal/-a gubina »

gapi napisal/-a:
rfireman napisal/-a:Počakajte na digitalno in se potem odločite, moje mnenje :wink:
Mi nimamo časa čakati, bi rabli jutri ali bolje rečeno, včeraj.

Ker iz vseh teh objav ni mogoče razbrati kdaj digitalizacija bo, če sploh bo??

No sedaj pa naslednje vprašanje, če ostanemo pri analognem sistemu. Kaj se splača kupit??, gre se za ročne postaje.
vzemite motorolo ki je preverjena zadeva.
di-du-di-du
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

gapi napisal/-a:Ker iz vseh teh objav ni mogoče razbrati kdaj digitalizacija bo, če sploh bo??
DMR lahko uporabljaš takoj, na TETRO boš pa moral malo počakati. Sicer se pa na Oskarja obrni, pa bo malo karte vrgel. :mrgreen:

Če ne veš, kaj kupiti, si še enkrat preberi to temo in boš videl, da ni enoznačnega odgovora. DMR postaje so po eni strani res drage in lahko vzameš dve analogni postaji ali pa eno DMR, nihče se pa ne more odločiti namesto tebe.

Sicer pa, če ne prisegaš samo na Motorolo, se najdejo tudi cenejše kot je na primer tale tukaj. Bo pa v prihodnosti še več modelov, vsaj tako napovedujejo proizvajalci, tako da bodo verjetno padle tudi cene.
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

Gapi jaz sem za nas lani vzel 2 ročni analogni Motorolini GP 360 in za v novo vozilo digitalno Motorolo DM3600.
Je pa res, da se moram jaz še dosti, dosti naučiti okrog komunikacij. :lol:
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
polo98

Odgovor Napisal/-a polo98 »

Peprič napisal/-a:Mislim, da smo malo zašli iz teme vendar bi rad še nekaj pripomnil. Vsi se sprašujete, kaj nam bo digitalizacija, pa saj za nas je bilo tudi prej dobro...

Podoben problem se ravnokar dogaja pri prehodu iz analognega v DVB-T televizijsko oddajanje. Hodim od hiše do hiše in nastavljam sprejemnike in vsak drugi me "kuri" (čeprav nimam nič z tem) zakaj je to potebno. Poiskušam zadevo čim bolj po "kmečko" razložiti ljudem in morda so nekateri celo že dojeli zakaj je temu tako. Vsega je kriva narava ;)
Off teme
Potem sva že dva, ki se nama to gogaja. :D
Vsakih 5 min telefon kako, zakaj idt... [-o<
Uporabniški avatar
rfireman
Kontakt:

rfireman napisal/-a:Malo iz teme ampak vseeno: Zanima me če ima kdo mogoče kakšno ukw postajo MAXON LS500 oz. rabil bi baterijo za njo in če kdo ve kaj pomeni rELS-21, to izpiše kot nekakšno napako ali kaj?

Hvala za pomoč :D
Js bi še enkrat vprašal..... :D
Uporabniški avatar
b4d

Odgovor Napisal/-a b4d »

Nekaj vprasanj imam:
1. Koliko so razsirjene digitalne komunikacije, tako tehnicno, kot tudi povsem v praksi, koliko se uporabljajo?
2. Razsirjenost repetitorjev, a se preslikajo v iste stevilke kanalov, kot je bilo to v analognem nacinu? Se pravi ZARE 28, repetitor v Brkinih, ali bo na istem mestu in z isto stevilko oznacen v ZARE D 28?
3. Na postaji se pojavlja zamenjava kanala, npr. nastavim sredi Ljubljane na kanal D16, D17 in mi prestavi samodejno na D15. Ali to pomeni, da se postaja pac priklopi na repetitor v dosegu v doloceni nastavljeni zoni?
4. V zoni Lj, sta simpleksna DS60 in DS58, a je to to kar lahko na tem obmocju uporabljamo? Naprej so vsi programi v zoni unprogrammed. Enako na zoni Postojna, DS58 in DS64. A to pomeni samo nerodno programiranje postaj, ali tako doloca sistem zvez?

Morda se bom se kaj spomnil :)

Hvala
Tilen-ReCO LJ

Odgovor Napisal/-a Tilen-ReCO LJ »

1. Koliko so razsirjene digitalne komunikacije, tako tehnicno, kot tudi povsem v praksi, koliko se uporabljajo?

Postaj je že kar nekaj. V regiji Ljubljana sem do zdaj izdal cca. 400 ID kod, v vseh letih sistema ZARE pa je bilo v regiji Ljubljana izdanih 2900 ID-jev.
To seveda še ne pove koliko je sistem v uporabi, saj imajo vse DP3600 vnešen tudi analogni sistem in se večinoma uporabljajo v ZARE.
Potrebno je vedeti, da je ZARE-D v uporabi tudi za daljinsko proženje SIJA (sistema javnega alarmiranja) in uporablja iste repetitorje kot so namenjeni za uporabo običajnim uporabnikom sistema ZARE-D.
Odgovor glede uporabe ti bodo lažje dali kolegi gasilci.

2. Razsirjenost repetitorjev, a se preslikajo v iste stevilke kanalov, kot je bilo to v analognem nacinu? Se pravi ZARE 28, repetitor v Brkinih, ali bo na istem mestu in z isto stevilko oznacen v ZARE D 28?

Večinoma je skrbnik sistema ZARE-D kanale po lokacijah kjer je ZARE enako oštevilčil, ne drži pa to vsepovsod. ZARE - D18 ni na Ulovki, pač pa na Lovskem vrhu nad Kočevjem.

3. Na postaji se pojavlja zamenjava kanala, npr. nastavim sredi Ljubljane na kanal D16, D17 in mi prestavi samodejno na D15. Ali to pomeni, da se postaja pac priklopi na repetitor v dosegu v doloceni nastavljeni zoni?

V ljubljanski regiji je vklopljen neke vrste "trunking". Postaje zadnje nabave požarnega sklada so programirane tako, da same najdejo najmožnejšo bazno postajo in se nanjo prijavijo, s tem, da so repetitorji D-15, D-16, D-18 tudi medsebojno povezani. Za druge regije nimam podatka, da so med repetitorji postavljeni linki.

4. V zoni Lj, sta simpleksna DS60 in DS58, a je to to kar lahko na tem obmocju uporabljamo? Naprej so vsi programi v zoni unprogrammed. Enako na zoni Postojna, DS58 in DS64. A to pomeni samo nerodno programiranje postaj, ali tako doloca sistem zvez?

Razdelitev simpleksov je narejena po regijah. Simpleksi, ki so določeni pod "ZONE" cono regije naj bi bili dani na uporabo v posamezni regiji. Po predhodni odobritvi ReCO.
Lep pozdrav,
Tilen
Odgovori