Novica ostane pod gašenje. Srčno upam, da se bo dobro končalo za udeležence in za reševalce.
moderator
Nesreča se je zgodila med 200 in 400 metri od vhoda na štajerskem delu.
takole poroča spletna stran 24 ur. Iz prometnoinformacijskega centra so sporočili, da sta zaradi požara na avtocesti Maribor–Ljubljana do preklica zaprta oba predora. Ob 15.27 naj bi zagorelo v predoru v smeri Ljubljane, a so zaradi varnosti zaprli oba predora. Kako dolgo bosta zaprta, za zdaj ni znano.
Bojan Kontarič z Uprave za zaščito in reševanje je sporočil, da je tovornjak zagorel v predoru. Voznik naj bi ga zapustil in peš zbežal iz predora, med tem pa naj bi vanj trčila še tri osebna vozila. Vozniki le-teh so z vožnjo vseeno nadaljevali, nato pa je v goreči tovornjak trčilo še eno tovorno vozilo, ki je prav tako zagorelo. En tovornjak je popolnoma uničen, drugi pa nekoliko manj.
Pred zaprtjem predora so je v njem zgodilo še več manjših trkov, pri čemer pa je trpela zgolj pločevina. Pet ljudi so zaradi vdihavanja dima prepeljali v bolnišnice, štiri v Celje in enega človeka v Domžale. Iz celjske bolnišnice so dva človeka že odpustili.
Na kraju dogodka so policisti in gasilci. Slednji so požar že lokalizirali. Pri tem naj bi sodelovali gasilci z Vranskega, iz Celja, Domžal in Blagovice. Policisti bodo z zbiranjem informacij začeli, ko bo požar pogašen.
Trojanski predor je najdaljšli dvocevni slovenski predor, dolg pa je 2.931 metrov.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Po zadnjih informacijah, ki sem jih slišal prek radia Hit, naj bi prišlo do trka 4 tovornih vozil, od tega naj bi 2 tovorna vozila zagorela, v enem od teh pa naj bi voznik ostal vkleščen.
Sam sem član poklicne enote ki je posredovala,ampak izjav zaradi interesov vseh ne bom dajal,le opombo bom imel na vprašanje ki ga je postavil Luka19.
Ostale enote ki so poredovale pri tej intervenciji bodo dodane ko bo vodja začel urejati poročilo o intervenciji,kar pa piše na "grafičnem prikazu" pa je zgolj napisano zaradi obveščanja javnosti kar pa je ZGOLJ okvirno!
Bi pa prosil da ne dajejo izjav gor tisti ki niso imeli nič pri tem,kot se to ponavadi dogaja in nato pride do konfliktov in "šimfanja" enih in drugih gasilcev!
Sam sem član poklicne enote ki je posredovala,ampak izjav zaradi interesov vseh ne bom dajal,le opombo bom imel na vprašanje ki ga je postavil Luka19.
Ostale enote ki so poredovale pri tej intervenciji bodo dodane ko bo vodja začel urejati poročilo o intervenciji,kar pa piše na "grafičnem prikazu" pa je zgolj napisano zaradi obveščanja javnosti kar pa je ZGOLJ okvirno!
Bi pa prosil da ne dajejo izjav gor tisti ki niso imeli nič pri tem,kot se to ponavadi dogaja in nato pride do konfliktov in "šimfanja" enih in drugih gasilcev!
GASILCI SMO TU DA SI POMAGAMO MED SEBOJ!!!
Lp
Pozdravljen plavc. Veseli me , da napiše nekaj nekdo ki je bil prisoten, moramo pa razrešit neke dileme:
Naš forum je svoboden forum in na njem člani in gostje izražamo svoj pogled na neko dogajanje. Tako da žal ne moremo prepovedat pisanja tistim , ki niso bili prisotni. Malo si se tudi nerodno izrazil: "Naj ne dajejo izjav" Dajanje izjave pomeni tudi da povemo nekaj za nek organ , novinarja itd.. Na forumu pač pišemo svoja mišljenja poglede. (žargonsko - poste) Da je vse v skladu z pravili foruma moramo skrbeti vsi, posebej še moderatorji. Na tak način poskrbimo za obveščanje gasilcev, za seznanjanje z novostmi, izkušnjami. Ravno požar v tunelu čaka še mnogega gasilca pri nas in verjemite, da jih veliko čaka na vaša opažanja in izkušnje.
Torej le pogumno naprej, morda kaj spremenimo na bolje.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Pohvala gasilski skupini, ki je iz predora uspela evakuirati žive osebe in v relativno kratkem času pogasiti požar! Pa le ni tako slab koncept dežurstva na AC bazi Vransko...
Lep pozdrav!
Jaz sem bil ta dan dežuren v ACB Vransko in sem bil prvi na kraju požara.
Zaradi nepristojnosti o dajanju izjav lahko povem samo to, da je tu dežuranje na Vranskem res smiselno in hvala bogu, da je prezračevalni sistem v predoru deloval tako kot mora!
Ja Oskar,se opravičujem glede mojega napačnega izražanja, upam pa da ni nihče tega napak razumel, seveda ima vsak pravico pokomentirati,mislil sem samo na kakšne komentarje o tem zakaj pa ni bilo tako,ali pa kot ponavadi "to pa niso storili dobro". Nisem hotel nikogar užaliti ali kakorkoli odvrniti od tega da bi pokomentiral,mislil sem samo na kritične,včasih kar ZELO žaljive komentarje oseb ki niso bile udeležene.
Več pa mislim da boste izvedeli danes zvečer na televiziji.
Še nekaj mojih komentarjev:
Najprej res iskrene čestitke vsem gasilcem za uspešno intervencijo!! Rešili so vse iz predora, uspešno pogasili velik (!!) požar in se vsi vrnili nazaj v gasilski dom!! Ob tako zahtevnih požarih je treba te elemente še posebej poudariti. Hkrati pa se je s tako postavljenim konceptom preprečila ogromna ekonomska škoda, ki jo je verjetno zelo težko oceniti!
Ob taki intervenciji veste se ni bati raznih kritik tukaj na forumu, bodite brez skrbi!
Izkazalo se je, da je koncept, ki smo ga postavili uspešen.
No, če sem malo čustven sem bil včeraj in danes zelo ponosen na to kar smo v zvezi s predori v zadnjih letih naredili na vseh področjih: odzivu, opremljanju in usposabljanju. Treba je povedati, da je veliko rešitev pri tem v resnici rezultat našega(slovenskega!) strokovnega znanja in prizadevanj v zadnjih letih.
Fantje iz Celja (no Blanka velja tudi zate;)), Domžal in ostalih enot, ki ste posredovali ob tem požaru lahko ste ponosni na to kar ste naredili!! Pokazali ste veliko znanja in predvsem veliko poguma! Jaz vam kakšne medalje sicer ne morem dati, bi si jo pa zaslužili!
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
Tule je pa še en posnetek kjer se vidi kako gost dim se je valil iz predora. http://www.youtube.com/watch?v=HZLDymGlcaM
Tukaj se vidi da ima prezračevanje ključen pomen pri takih nesrečah, čeprav se je nesreča zgodila v 1/4 tunela je prazračevanje narejeno tako da večino preusmeri naprej po tunelu.
Zanimivo je pa tudi to da se tovornjak tako hitro vžge.
Sicer pa vsa čast gasilcem za hitro posredovanje in dobro opravljeno intervencijo.
Zanima me kakšno je bilo sodelovanje poklicnih gasilcev in prostovoljcev?
Kaj natanko so delali prostovoljni gasilci?
Kdo je aktiviral prostovoljna društva?
Kdo je bil vodja intervencije?