NADGRADNJA GVGP-1: land rover defender
Moderator: Janez Tratnik
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odg: NADGRADNJA GVGP-1: land rover defender
Defenderjev je več tipov in izvedb, tako da v tej temi nastopata na slikcah 11o in 130 -ka.
130 ima pa radnji krog kot dojc.
Darko
130 ima pa radnji krog kot dojc.
Darko
hvala fantje za slike
kakšne pumpe pa imate na vozilih?
koliko litrov/minuto in koliko barov pritiska?
kakšne pumpe pa imate na vozilih?
koliko litrov/minuto in koliko barov pritiska?
Še nekaj slik GVGP-1 Defender130.
Pri nadgradnji smo veliko dodali še sami (lestev na strehi, korito na strehi za metle, korito za orodja, itd...)
Morda bi omenil še rahlo težavo in sicer vozilo se v ovinkih precej nagiba, zato smo se odločili zamenjati original blažilce in vzmeti na zadni osi.
Servis bo opravilo v tem tednu podjetje REA Izola, ki je tudi izdelalo nadgradnjo.
Kakšna visokotlačna črpalka je vgrajena?
Sporočim ko izvem točne podatke.
LP
Pri nadgradnji smo veliko dodali še sami (lestev na strehi, korito na strehi za metle, korito za orodja, itd...)
Morda bi omenil še rahlo težavo in sicer vozilo se v ovinkih precej nagiba, zato smo se odločili zamenjati original blažilce in vzmeti na zadni osi.
Servis bo opravilo v tem tednu podjetje REA Izola, ki je tudi izdelalo nadgradnjo.
Kakšna visokotlačna črpalka je vgrajena?
Sporočim ko izvem točne podatke.
LP
No, tisti problemček z nagibanjem ni rahla težavica ampak po moje kar resen problem skoraj vseh vozil tega tipa. Vse prevečkrat nas uporabike(gasilce) zavede nosilnost, pa dodamo še to in ono, pa rolete, da je videti bolj gasilsko in še in še....... Pozabimo in pa tudi izdelovalci nadgradnje nam včasim med vrsticami povedo, kaj naj pričakujemo od vozila z visokim težičem. Rešitve se da včasih dobiti ob naročilu podozja ali pa kasneje vgraditi. Vendar če pretiramo, vsak poseg za nekaj časa izboljša to "težavico". Ker pa so gasilska vozila tega tipa skoraj 100 % časa polno obremenjena in po terenuu 150 % obremenjena pride s časoma do popuščanja vzmetenja. Pravijo da obstajajo tudi trajnejše rešitve, ker pa jih nisem videl in sproval, o tem ne bom sodil.
Glede črpak pa verjetno nisi pregledal mojega linka. Ker nisem strojnik, verjam pa ko pravijo, da naj bi bile membranske črpalke manj občutljive za večkratno delo brez vode. Ko gasimo ponavadi porabimo vso vodo in ko napolnimo rezevoar, potegne črpalka najprej nekaj zraka in nato vodo (najbolj pogosta izvedba). Samo prepihavanje sistema zaradi zime izvede membranska črpalka B.P. Z membransko črpalko praktično ni vzdrževanja.
Tlaka je 40 bar na črpalki več kot dovolj. Če je pri visotlačnih čistilcih med 120 in 140 bar razlika pri čiščenju avta še opazna, pa 40 ali 30 bar pri gašenju v naravi ni. Upoštevati je potrebno tudi dolžino V.T. cevi in dejstvo, da pomeni daljša cev tudi večji upor. Večrat je potrebno cevi tudi podaljšat in takrat predstavlja previsok tlak lahko resen problem.
Kot vidim proizvajalci do 50 litrov/min vgrajujejo enovaljne motorje do cca 10kW, za črpalke nad 70 lit/min pa je potrebno že večja moč. Je pa po moje to potrebno uskladiti z rezevoarjem, ker če preveč pretiravate, dobite samo neuporaben balast. Pretok črpalke mora biti usklajen s šobo na ročniku, katera pa ni fiksna in se je da tudi zamenjat.
Ne pozabite čemu je namenjeno to vozilo in ne zapopadite razmišljanju, kaj vse bi lahko dali na to vozilo.
Glede črpak pa verjetno nisi pregledal mojega linka. Ker nisem strojnik, verjam pa ko pravijo, da naj bi bile membranske črpalke manj občutljive za večkratno delo brez vode. Ko gasimo ponavadi porabimo vso vodo in ko napolnimo rezevoar, potegne črpalka najprej nekaj zraka in nato vodo (najbolj pogosta izvedba). Samo prepihavanje sistema zaradi zime izvede membranska črpalka B.P. Z membransko črpalko praktično ni vzdrževanja.
Tlaka je 40 bar na črpalki več kot dovolj. Če je pri visotlačnih čistilcih med 120 in 140 bar razlika pri čiščenju avta še opazna, pa 40 ali 30 bar pri gašenju v naravi ni. Upoštevati je potrebno tudi dolžino V.T. cevi in dejstvo, da pomeni daljša cev tudi večji upor. Večrat je potrebno cevi tudi podaljšat in takrat predstavlja previsok tlak lahko resen problem.
Kot vidim proizvajalci do 50 litrov/min vgrajujejo enovaljne motorje do cca 10kW, za črpalke nad 70 lit/min pa je potrebno že večja moč. Je pa po moje to potrebno uskladiti z rezevoarjem, ker če preveč pretiravate, dobite samo neuporaben balast. Pretok črpalke mora biti usklajen s šobo na ročniku, katera pa ni fiksna in se je da tudi zamenjat.
Ne pozabite čemu je namenjeno to vozilo in ne zapopadite razmišljanju, kaj vse bi lahko dali na to vozilo.
- Janez Tratnik
- moderator

- Kraj: Dobračeva - Žiri
- Kontakt:
Pri vozlih tega tipa se vsekakor pozanimajte, kako je z odgonom iz motorja za pogon teh črpalk. Vam odpade dodatna teža, servisi ...
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.

Kot gasilec se rodiš in večno ostaneš!
Gasilce rajši pokličite prehitro kot prepozno!
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.

Kot gasilec se rodiš in večno ostaneš!
Gasilce rajši pokličite prehitro kot prepozno!
Brez zamere do lastnikov vozila, vendar se mi zdi vozilo na zgornjih slikah precej preobremenjeno, predvsem pa je nadgradnja previsoka. V njej se mi zdi da je že preveč opreme. Kakor skoraj v vseh teh vozilih se mi zdi da se nadgraditelj ni dovolj potrudil da bi težišče spravil čim niže. Tudi raznorazna vodila, npr. za gasilne aparate dodajo balastno težo. Pa vse površine oblečene v pohodno pločevino... Zanima me, koliko ima to vozilo mase in če je še vozno z B kategorijo, ker se mi zdi da je defender kar konkretno naložen.
Lp
Lp
Čeprav je morda malo izven teme vseeno ...Vprašal bi koliko vozil tipa GVGP in (PV-1)na podvozju LADA NIVA se še uporablja na slovenskih tleh. Nimam namena ničesar kritizirat, na vozilo sem pa planil, zaradi vsem dobro znanim karakteristikam le-tega vozila.
Če morda kdo ve za društvo, prosim na plan.
Lep pozdrav
Če morda kdo ve za društvo, prosim na plan.
Lep pozdrav
Aja, pa tudi mnenja za takšno vozilo, če bi se ga uporabljalo za GVGP 
PGD Ljubljana Brdo ima LADA NIVA kot poveljniško vozilo.
73 de S55X
http://www.pgd-mozirje.si
http://www.pgd-mozirje.si