Pravijo da smo gasilci sami ''pijancki''...hmm....
Psihofizične sposobnosti gasilcev.
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
-
gasilec112
- Kraj: slo
Hmmm....alkohol...
mogoce so pred davnimi casi res bili. Sedaj pa mislim da je vedno manj alkoholizma med vrstami operativnih clanov. Ceprav se vedno najde kaksen ki rad sega po alkoholu in prahaja na intervencije pijan! Vrjamem in vem da se najde tudi kdaj taki ki vozi na intervencijo gasilsko vozilo in je pijan! Taksne je treba dati na stran, saj se igrajo z usodo tistih ki so zraven! Sej kdaj pa kdaj je dobro pogledat globoko v kozarec, samo potem je raje ne na intervencijo!.ce pa, pa pocasi in zadavo spremljat v mejah normale!
- metodg
- GE: PGD Brezje na Gor.
- Kraj: Brezje na Gorenjskem
- Kontakt:
Fantje, ne se hecat... Najmanj dve uri pred požarom nobenega alkohola...gasilec112 napisal/-a:Sej kdaj pa kdaj je dobro pogledat globoko v kozarec, samo potem je raje ne na intervencijo!.ce pa, pa pocasi in zadavo spremljat v mejah normale!
Metod G.
Bomo zmogli??? BOMO JA!!!! ... je rekel mojster MIHA.
- Peter
- Upravnik

- GE: Zabreznica
- Kraj: Breznica
- Kontakt:
... pa požar je treba najmanj dva dneva prej napovedat.metodg napisal/-a:Najmanj dve uri pred požarom nobenega alkohola...![]()
Že samo piskanje pozivnika ti pošlje adrenalin v kri, uživanje alkohola pa njegovo koncentracijo še poveča. Alkohol poveča tudi reakcijski čas, človeku pa da lažni občutek vsemogočnosti in drznosti. Kakorkoli, neprijetna kombinacija za intervencijo, kjer se še treznemu človeku lahko marsikaj zgodi, kaj šele alkoholiziranemu.
Po mojih izkušnjah so predvsem starejši gasilci tisti, ki nočejo prekiniti s tradicijo uživanja alkohola na intervencijah. Ponavadi za dobavo alkohola poskrbijo sosedje, najde se pa tudi kakšen poveljnik, ki ponuja okoli svojo floharco.
Tradicija...
Julija leta 2000 je v vasi Mlinsko pri Kobaridu zagorelo v skednju. Z GVC16/45 smo dobre tri minute po pozivu prišli trije gasilci. Začeli smo "metati trodelnega". Odprl sem boks z opremo, vzel ročnik in cev, ko sem za seboj zaslišal "A boste enga takratkega?"!!! Niti dobro minuto nismo bili na intervenciji pa nam je gospodarjeva mati že ponujala žganje in se s pladnjem sprehajala po požarišču...
Živjo!
Pred 3-4 leti ne vem točno. Pridemo na požar dimnika, Gorelo je 3m visoko iz dimnika in po kasnejših ugotovitvah skozi (raufkamro)-prostor za dimljenje mesa) ki je imela napol podrta lesena vrata. vse skupaj pa zasuto s senom. Nas je gospodarica čakala na vhodnih vratih z šilcem in litrom žganja. Pa vam povem da smo jo komaj prepričali da ne bomo pili.
ampak gasili dimnik:!:
Lep pozdrav Mato
Pred 3-4 leti ne vem točno. Pridemo na požar dimnika, Gorelo je 3m visoko iz dimnika in po kasnejših ugotovitvah skozi (raufkamro)-prostor za dimljenje mesa) ki je imela napol podrta lesena vrata. vse skupaj pa zasuto s senom. Nas je gospodarica čakala na vhodnih vratih z šilcem in litrom žganja. Pa vam povem da smo jo komaj prepričali da ne bomo pili.
Lep pozdrav Mato
Počasi da ne ustrelite (pogasite) samega sebe!! (vojak Švejk)
Alko - ko nas silijo z pitjem!
Na dveh ali treh letošnjih požarih, so prišli z "domačim" in so me prav čudno pogledali, ko sem jih prosil, da članom našega pgd ne ponujajo šnopsa. Šele po 2 ali 3 prosenju, je gospa nejevoljno odšla (verjetno z mislijo, kakšni gasilci pa ste, če ne pijete šnopsa ).
PA SMO TAM ???
Pri nas je tudi, verjetno malo čudna navada: nikjer in nikoli ne pijemo oz. ne jemo od ljudi, ki jim pomagamo. Če intervencija traja dalj časa, so v proračunu namenjena sredstva(društvena, občinska ali zvezna) za to in mi jih koristimo.
Na dveh ali treh letošnjih požarih, so prišli z "domačim" in so me prav čudno pogledali, ko sem jih prosil, da članom našega pgd ne ponujajo šnopsa. Šele po 2 ali 3 prosenju, je gospa nejevoljno odšla (verjetno z mislijo, kakšni gasilci pa ste, če ne pijete šnopsa ).
PA SMO TAM ???
Pri nas je tudi, verjetno malo čudna navada: nikjer in nikoli ne pijemo oz. ne jemo od ljudi, ki jim pomagamo. Če intervencija traja dalj časa, so v proračunu namenjena sredstva(društvena, občinska ali zvezna) za to in mi jih koristimo.
-
Gost
Se povsem strinjam z tabo mezan. Ce traja intervencija dlje kot 4 ure, ti paripada malica ( sedaj ali je topla ali ne ), je stvar vodje intervencije kako se bo dogovoril. Prav pa je da se te zadeve koristijo, saj je obrok ki ga dobimo edino placilo za nase delo ki ga opravimo na pozariscu ali kaksni drugi nesreci.
Ne mores jesti pri ljudeh, ki jim pomagas v nesreci in jim narediti se dodatne stroske, ceprav ljudje tega ne zastopijo, da je stvar prehranjevanja gasilcev po intervencijah stvar poveljnika ali pa vodje intervencije, ali bo organiziral hrano ali ne.
Ne mores jesti pri ljudeh, ki jim pomagas v nesreci in jim narediti se dodatne stroske, ceprav ljudje tega ne zastopijo, da je stvar prehranjevanja gasilcev po intervencijah stvar poveljnika ali pa vodje intervencije, ali bo organiziral hrano ali ne.
- Mitja Gregorič
- Naj forumovec 2003

- Kraj: Volčja Draga
- Kontakt:
Odg: Psihofizične sposobnosti gasilcev.
Ker nisem nikjer našel me zanima če kdo od vas kaj več ve o tem.
Zanima me če je kje na internetu v kakšnem zakonu o gasilstvu ali čem podobnem napisano kakšne vaje oz psihofizične sposobnosti bi naj opravil poklicni gasilec za sprejem v enoto?
Hvala
Zanima me če je kje na internetu v kakšnem zakonu o gasilstvu ali čem podobnem napisano kakšne vaje oz psihofizične sposobnosti bi naj opravil poklicni gasilec za sprejem v enoto?
Hvala

To kar se Janezek nauči, to Janezek zna.
Vsak delodajalec v dogovoru oz. po strokovnem nasvetu varnostnega inžinirja oz. osebe odgovorne za varstvo pri delu določi psihofizična merila osebe, ki delajo na določenem delovnem mestu. V skladu s tem izpolnijo tudi naročilnico, po kateri gre oseba na pregled k izvajalcu te storitve. Verjetno se včasih tudi posvetujejo s temi zdr. ustanovami. To je moje mnenje in neke izkušnje. Mogoče bi o tem vedel kaj več povedati kdo, ki je doštudiral smer varstvo pri delu!?=
preberi:
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp? ... smode=site
Mislim da zanje velja 4. člen kot za prostovoljce!?
L.p. Miro
preberi:
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp? ... smode=site
Mislim da zanje velja 4. člen kot za prostovoljce!?
L.p. Miro
Niti pri nas v društvu, niti v drugih enotah v okviru GPO ne moremo govoriti o tem, da bi bili vsi ˝brezmadežni˝
Tu mislim, da si vsak občasno kaj spije.
Vendar glede psihofizičnega stanja gasilcev podpiram prizadevanja vseh, ki količkaj skrbijo za svojo kondicijsko pripravljenost.
V letošnjem letu smo celo dosegli, da je župan odobril sredstva za zdravniške preglede operativnih članov. No ne za vse, smo pa zelo blizu skupnemu številu po kategorzacijah. Zdravniški pregledi so stekli, potrebno pa bo še nekaj njih še opraviti.
Sem pa pripravljen tudi na to, da v nekaterih sredah za to nimajo kaj dost politične volje. Pri teh bom zaprosil za pomoč pri inšpektorju, kateremu bom po določenem pretečenem razumnem roku, v katerem bodo enote lahko izvedle zdravniške preglede, predlagal izredne nadzore, po potrebi pa kaznovanje odgovornih. Naj se ti sledji zavedejo dejatva, da v kolikor ˝so obesili zvon naj vsaj v svojem mandatu tudi zvonijo˝. Po tem ko bodo vsekani po žepu, bodo mogoče doumeli, da imajo ne le možnosti za postavljanje in kitenje s čini in položajnimi oznakami, ampak to tudi lahko ˝prinese˝ določene težave.
Star pregvor, če ne milom, onda silom
Tu mislim, da si vsak občasno kaj spije.
Vendar glede psihofizičnega stanja gasilcev podpiram prizadevanja vseh, ki količkaj skrbijo za svojo kondicijsko pripravljenost.
V letošnjem letu smo celo dosegli, da je župan odobril sredstva za zdravniške preglede operativnih članov. No ne za vse, smo pa zelo blizu skupnemu številu po kategorzacijah. Zdravniški pregledi so stekli, potrebno pa bo še nekaj njih še opraviti.
Sem pa pripravljen tudi na to, da v nekaterih sredah za to nimajo kaj dost politične volje. Pri teh bom zaprosil za pomoč pri inšpektorju, kateremu bom po določenem pretečenem razumnem roku, v katerem bodo enote lahko izvedle zdravniške preglede, predlagal izredne nadzore, po potrebi pa kaznovanje odgovornih. Naj se ti sledji zavedejo dejatva, da v kolikor ˝so obesili zvon naj vsaj v svojem mandatu tudi zvonijo˝. Po tem ko bodo vsekani po žepu, bodo mogoče doumeli, da imajo ne le možnosti za postavljanje in kitenje s čini in položajnimi oznakami, ampak to tudi lahko ˝prinese˝ določene težave.
Star pregvor, če ne milom, onda silom
Lep pozdrav vsem!
Sam se spomnim situacije, ko smo na Ig-u opravljali praktični del specialnosti za nosilca IDA. Mislim, da takrat tečaja nista opravila 2 gasilca. To pa zato, ker edn ni na koncu "proge" povlekel 20x utež ampak je zmogel samo 15x, drugi pa zato ker se je ustrašil zaprtih prostoru in si enostavno ni upal oz. hotel ponovno čez tunel. Zdelo se mi je skoraj nesmiselno, da on ki ni dokončal dvigovanja uteži ni opravil specialnosti. Vse je dobilo smisl, ko je inštruktor na koncu rekel, da v realni situaciji lahko veliko pomeni ali si ti "15x ali pa 20x dvignil utež", gre se za vprašanje ali si opravil nalogo ali jo pa nisi. Če gre tukaj za vprašanje človeškega življenja je še toliko bolj pomembno, da si psihofizično sposoben in posledično dokončaš delo v krizni situaciji.
Tečajnik se je po koncu tečaja strinjal z odločitvijo. No sej kaj drugega mu tudi ni preostalo
Kakšna je pa psihofizična sposobnost gasilcev v sloveniji pa mislim da je to odvisno od vsakega društva posebej. "Dobra" društva dajo povdarek tudi na aktivnosti s športom, veliko se jo pridobi z vajami... največ pa lahko naredi vsak posameznik...
Kar se pa tiče alkohola me pa moti predvsem to, da se še intervencija ne zaključi že domačini ponujajo kakšne upojne substance
... Osebno se na intervencijah ali na samem kraju intervencije izogibam alkoholu in tako bi tudi moral storiti vsak gasilec... Drugo je ko se pride po intervenciji v gasilski dom in se ob pogovoru zvrne kakšen kozarček
M
Sam se spomnim situacije, ko smo na Ig-u opravljali praktični del specialnosti za nosilca IDA. Mislim, da takrat tečaja nista opravila 2 gasilca. To pa zato, ker edn ni na koncu "proge" povlekel 20x utež ampak je zmogel samo 15x, drugi pa zato ker se je ustrašil zaprtih prostoru in si enostavno ni upal oz. hotel ponovno čez tunel. Zdelo se mi je skoraj nesmiselno, da on ki ni dokončal dvigovanja uteži ni opravil specialnosti. Vse je dobilo smisl, ko je inštruktor na koncu rekel, da v realni situaciji lahko veliko pomeni ali si ti "15x ali pa 20x dvignil utež", gre se za vprašanje ali si opravil nalogo ali jo pa nisi. Če gre tukaj za vprašanje človeškega življenja je še toliko bolj pomembno, da si psihofizično sposoben in posledično dokončaš delo v krizni situaciji.
Tečajnik se je po koncu tečaja strinjal z odločitvijo. No sej kaj drugega mu tudi ni preostalo
Kakšna je pa psihofizična sposobnost gasilcev v sloveniji pa mislim da je to odvisno od vsakega društva posebej. "Dobra" društva dajo povdarek tudi na aktivnosti s športom, veliko se jo pridobi z vajami... največ pa lahko naredi vsak posameznik...
Kar se pa tiče alkohola me pa moti predvsem to, da se še intervencija ne zaključi že domačini ponujajo kakšne upojne substance
M
-
deja 94
Naša praksa glede pitja na-po intervenciji: S sabo imamo vedno 6x1.5 l vode in cca 10 majic (novih belih), da se takoj po intervenciji napijemo in preoblečemo(v prvi vrsti mislim tukaj nosilce IDA). Zaenkrat se kar obnese, pa mali strošek je vse skupaj.