Pred menoj je spet nova dilema:
Kdaj izdamo povelje in kdaj ukaz? Kdaj izvršimo povelje in kdaj ukaz? Kdo izda povelje in kdo ukaz?
povêlje -a s (ē) kratek ustni ukaz, zlasti v vojski: slišati je glasna povelja desetarjev / ustaviti se na povelje stoj ♦ voj. dnevno povelje s katerim se organizira vse notranje delo določene vojaške enote za naslednji dan // ukaz sploh: zaradi novega povelja smo odpluli predčasno; čakati na povelje za odhod; izdati povelje o deportaciji / pokazati povelje listino z ukazom / na povelje, star. po povelju deželnega glavarja so ga zaprli / šalj., kot pritrdilni odgovor na izraženo željo, zahtevo na povelje, draga žena, je rekel; pren. iz možganov se prenesejo povelja po živčnih poteh v druge organe ● zastar. pod polkovnikovim poveljem so odšli proti meji poveljstvom; vstali so kakor na povelje zelo hitro in vsi hkrati
povelje - v vojaškem izrazoslovju ustni ali pisni ukaz za izvršitev neke naloge (Wikipedija)
ukàz -áza m (ȁ á) 1. izrazitev volje, da kdo mora uresničiti kako dejanje: izdati, ponoviti, preklicati ukaz; glasen, oster ukaz; gospodarjev ukaz; pismeni, ustni ukaz; ukaz predsedstva; ukaz o mobilizaciji, umiku / narediti kaj na ukaz, po ukazu; gostje so kot na ukaz vstali in odšli zelo hitro in vsi hkrati / dati ukaz ukazati; dobil sem ukaz, da moram ostati; imam ukaz, da vas preiščem / ekspr. volja daje ukaze nogam, rokam // kar se ukaže, ukazuje: izpolniti, ubogati ukaz; izmakniti se ukazu obveznosti, ki sledi iz ukaza / ukaz je ukaz kar se ukaže, mora biti uresničeno // besedilo, znak te izrazitve: ukaz se glasi: vsi moški se morajo zbrati na trgu; gospodarjevi ukazi so odmevali po hiši; izreči, slišati ukaz; kaj piše v ukazu / nalepiti, raztrgati ukaz 2. zahteva računalniku, programirani napravi, da opravi določeno operacijo: naprava na ukaz ni reagirala / poslati satelitu ukaz, naj spremeni položaj 3. ekspr., navadno v povedni rabi kar je za koga tako, da se mora brezpogojno upoštevati: odkritosrčnost je zame ukaz; njegova želja je zanjo ukaz / to je življenjski ukaz
Vir: SSKJ
povelje=ukaz
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
povelje=ukaz
tom-tom ® je pridn fant sam kej k delat neče, je enkrt reku en zidar
Odg: povelje=ukaz
Pozdravljen;
zanimiva slovnična dilema oz. razmišljanje. Pa, da se kar sam preizkusim v tolmačenju obeh izrazov.
Po moji presoji POVELJE izdaja vodja neke formacije navadno vojaške oz. v našem primeru gasilske. Enoti poveljuje poveljnik in zato on izdaja povelja, oz. po hierarhiji nižji in višji vodje.
UKAZ pa so podobno povelju izdana navodila, kratko, jasno in glasno, ki jih pa ne izdaja poveljujoči formaciji pač pa nadrejeni v neki strukturi, recimo gospodar na kmetiji, ali vodja nekega obrata.
Tako bi povzel, da jaz razumem, da je vsako povelje ukaz, ni pa vsak ukaz povelje! Povelja naj bi bili ukazi uniformiranih sestavov, medtem ko ukazi veljajo med civilnim prebivalstvom.
Poznamo tudi UKAZ PREDSEDNIKA DRŽAVE ali PREDSEDNIK DRŽAVE JE IZDAL UKAZ.......
Mogoče boste bole razumeli iz prakse: Kot poveljnik izdajam POVELJA v gasilski enoti, doma pa mi UKAZUJE žena:).......
LP!
neporočen
zanimiva slovnična dilema oz. razmišljanje. Pa, da se kar sam preizkusim v tolmačenju obeh izrazov.
Po moji presoji POVELJE izdaja vodja neke formacije navadno vojaške oz. v našem primeru gasilske. Enoti poveljuje poveljnik in zato on izdaja povelja, oz. po hierarhiji nižji in višji vodje.
UKAZ pa so podobno povelju izdana navodila, kratko, jasno in glasno, ki jih pa ne izdaja poveljujoči formaciji pač pa nadrejeni v neki strukturi, recimo gospodar na kmetiji, ali vodja nekega obrata.
Tako bi povzel, da jaz razumem, da je vsako povelje ukaz, ni pa vsak ukaz povelje! Povelja naj bi bili ukazi uniformiranih sestavov, medtem ko ukazi veljajo med civilnim prebivalstvom.
Mogoče boste bole razumeli iz prakse: Kot poveljnik izdajam POVELJA v gasilski enoti, doma pa mi UKAZUJE žena:).......
LP!
neporočen
Bolj star, bolj nor!
-
glažar 1
Pozdravljeni.
Po mojem mnenju je stvar naslednja:
Povelje ali povelja so v naprej napisana in določena, kot npr: vojaška, gasilska, katera opredeljujejo, stav, držo, gib npr: "mirno", "na-desno" in tako naprej.
Ukaz ali ukaze pa narekuje trenutna situacija kot npr: ukaz vodje intervencije: "napad preko balkona", " vspostavite prezračevanje" ali podobno.
Tako je lahko na eni intervenciji izdanih veliko ukazov in malo povelj, pri vodenju gasilske formacije ali ešalona pa se izdajajo pretežno povelja.
To je moje mnenje.
lp, iz Zasavja
Po mojem mnenju je stvar naslednja:
Povelje ali povelja so v naprej napisana in določena, kot npr: vojaška, gasilska, katera opredeljujejo, stav, držo, gib npr: "mirno", "na-desno" in tako naprej.
Ukaz ali ukaze pa narekuje trenutna situacija kot npr: ukaz vodje intervencije: "napad preko balkona", " vspostavite prezračevanje" ali podobno.
Tako je lahko na eni intervenciji izdanih veliko ukazov in malo povelj, pri vodenju gasilske formacije ali ešalona pa se izdajajo pretežno povelja.
To je moje mnenje.
lp, iz Zasavja
-
Aleksander Golež
- Kraj: Maribor
Se popolnoma strinjam!Don Micky napisal/-a:Pozdravljen;
Pot v pekel je tlakovana z dobrimi nameni. (Dante)
Povelje se izdaja na nivoju višje kategoriziranih enot (poveljstev) pri katerih sam odredbodajelec ne sodeluje pri izvrševanju in nadziranju le tega (lahko pa tudi) Z zdruševanjem različnih ukazov pa nižje kategorizirane formacije dosežejo izpolnitev danega povelja. Bolj ko je linija vodenja in poveljevanja urejena in sistemsko popolnjena, bolj so te stvari definirane!