Nikjer ne piše, po kateri strani se morajo gibati. Po moje je kar poljubno, samo da so na svojih mestih.alexxx napisal/-a:Hvala!
Pa še eno vprašanje - ali je pomembno po kateri strani gresta cevarja po povelju "sesalni vod v vodo" mimo vodarjev (da spneta sesalni vod na bazen)?
Hvala in LP
mokra vaja za mladince
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odg: mokra vaja za mladince
Prvo tekmovanje tako za mene kot za moje tekmovalce je za nami in še vedno je par nejasnosti, katere mi tudi po prebiranju GŠTD niso jasne zato se obračam na vas
1) Pri polaganju tlačnega voda od MB do dvojaka se je nekaj zalomilo, zato je bil sesalni vod položen prej. Je res, da tekmovalci pri sesalnem vodu ne smejo pograbiti svojega orodja za postavljanje napada, preden tlačni vod ni položen in N2 ne izda povelja "Vodo daj!"?
2) Ali strojnik pri polaganju tlačnega voda izda povelje "Končano!" ne glede na to ali je C1 že spel k bazenu, ali ga mora čakat?
3) Sicer v knjižici piše ampak še vseeno vprašam, ker sem na tekmovanju videl da sta v napadu N1 in V1 izdala povelje za vodo, ko sta N2 in V2 še razvijala cev v lok - je to napaka, ker po GŠTD morata biti oba iz para pri ognjeni črti, ko se šele lahko prosi vodo?
4) So pasovi kot del opreme tekmovalca pri tej vaji potrebni - piše delovna obleka, čelada, športni copati, samo vseeno vprašam?
Že v naprej hvala za odgovore
1) Pri polaganju tlačnega voda od MB do dvojaka se je nekaj zalomilo, zato je bil sesalni vod položen prej. Je res, da tekmovalci pri sesalnem vodu ne smejo pograbiti svojega orodja za postavljanje napada, preden tlačni vod ni položen in N2 ne izda povelja "Vodo daj!"?
2) Ali strojnik pri polaganju tlačnega voda izda povelje "Končano!" ne glede na to ali je C1 že spel k bazenu, ali ga mora čakat?
3) Sicer v knjižici piše ampak še vseeno vprašam, ker sem na tekmovanju videl da sta v napadu N1 in V1 izdala povelje za vodo, ko sta N2 in V2 še razvijala cev v lok - je to napaka, ker po GŠTD morata biti oba iz para pri ognjeni črti, ko se šele lahko prosi vodo?
4) So pasovi kot del opreme tekmovalca pri tej vaji potrebni - piše delovna obleka, čelada, športni copati, samo vseeno vprašam?
-
sasolovrenc
mene pa zanima, kakšne čase dosegate z mokro vajo?
lp
lp
Kot mentor mladine, ti mogoče lahko kako pomagam.mega_ne napisal/-a:Prvo tekmovanje tako za mene kot za moje tekmovalce je za nami in še vedno je par nejasnosti, katere mi tudi po prebiranju GŠTD niso jasne zato se obračam na vas![]()
1.) Tako je. Prej kakor N2 ni prosil "Vodo daj", ne sme nihče, niti N1 pograbiti orodja za nadaljnje polaganje cevovoda.
2.) Strojniku ni potrebno počakati C1. Takoj ko St spne cev na MB in položi na spojko ključ, lahko izda povelje "Končano".
3.) N2 in V2 lahko razvijata cev v lok tako dolgo, da lahko še pravočasno prideta k ročniku, ko podirata tarčo. Se pravi, ko je voda na ročniku morata biti tam, do tedaj pa lahko "popravljata" cevi.
4.) Na našem regijskem so pasovi bili obvezni.
Lp
Na regijskem so moji imeli čas 56 sek, brez kaz. točk. Na vaji gre pa tudi pod 50 sek.sasolovrenc napisal/-a:mene pa zanima, kakšne čase dosegate z mokro vajo?
lp
Tako vsaj delamo mi.
Mene pa zanima kdaj in kakšna povelja mora dati cevar 1 od sesalnega voda naprej, Se pravi potem ko je končano ko tečejo naprej.
Po končanem sesalnem vodu gre C1 do trojaka. Počaka povelje od napadalnih skupin ("prva voda", "druga voda"), ter vsako povelje posamezno potrdi z dvigom roke in odpre ventila na trojaku.filius napisal/-a:Mene pa zanima kdaj in kakšna povelja mora dati cevar 1 od sesalnega voda naprej, Se pravi potem ko je končano ko tečejo naprej.
žanvandam napisal/-a:Po končanem sesalnem vodu gre C1 do dvojaka. Počaka povelje od napadalnih skupin ("prva voda", "druga voda"), ter vsako povelje posamezno potrdi z dvigom roke in odpre ventila na trojaku.filius napisal/-a:Mene pa zanima kdaj in kakšna povelja mora dati cevar 1 od sesalnega voda naprej, Se pravi potem ko je končano ko tečejo naprej.
a more tudi ko pride takoj do dvojaka dati strojniku povelje za vodo? Ali samo počaka na povelja N1,2 in V1,2?žanvandam napisal/-a:Po končanem sesalnem vodu gre C1 do trojaka. Počaka povelje od napadalnih skupin ("prva voda", "druga voda"), ter vsako povelje posamezno potrdi z dvigom roke in odpre ventila na trojaku.filius napisal/-a:Mene pa zanima kdaj in kakšna povelja mora dati cevar 1 od sesalnega voda naprej, Se pravi potem ko je končano ko tečejo naprej.
C1 ne prosi St vode. To naredi N2, ko spne drugo C-cev na dvojak.filius napisal/-a:a more tudi ko pride takoj do dvojaka dati strojniku povelje za vodo? Ali samo počaka na povelja N1,2 in V1,2?žanvandam napisal/-a:Po končanem sesalnem vodu gre C1 do trojaka. Počaka povelje od napadalnih skupin ("prva voda", "druga voda"), ter vsako povelje posamezno potrdi z dvigom roke in odpre ventila na trojaku.filius napisal/-a:Mene pa zanima kdaj in kakšna povelja mora dati cevar 1 od sesalnega voda naprej, Se pravi potem ko je končano ko tečejo naprej.
Ali mora biti strojnik na desni strani (smer gledanja proti napadu) ko daje kluče in spenjajo sesalne cevi, ali je lahko na desni?
Verjetni si na koncu mislil na levifilius napisal/-a:Ali mora biti strojnik na desni strani (smer gledanja proti napadu) ko daje kluče in spenjajo sesalne cevi, ali je lahko na desni?
@žanvandam, hvala ti za zgornji odgovor na moje vprašanje 
Pozdravljeni!
1.) Tako je. Prej kakor N2 ni prosil "Vodo daj", ne sme nihče, niti N1 pograbiti orodja za nadaljnje polaganje cevovoda.
Mene pa zanima kje v navodilih piše, da nesmejo tekmovalci pograbiti orodje. V knjigi piše,da se po izrečenem povelju st končano v1 in v2 opremitaz naslednjo opreme: v1-ročnik inpritrdilc,v2 2c-cevi,c1 gre do dvojaka in z njim upravlja ter c2 vzame torbico s cevnimi obvezami.
Drugo vprašanje: kako so pravilno odložene rezervne c-cevi pri dvojaku.
Hvala lepa
Mene pa zanima kje v navodilih piše, da nesmejo tekmovalci pograbiti orodje. V knjigi piše,da se po izrečenem povelju st končano v1 in v2 opremitaz naslednjo opreme: v1-ročnik inpritrdilc,v2 2c-cevi,c1 gre do dvojaka in z njim upravlja ter c2 vzame torbico s cevnimi obvezami.
Hvala lepa
Rezervni C-cevi so na desni strani do 2 metra oddaljeni od dvojaka.
PS - Nikjer ne piše, da so pasovi obvezni, ali lahko to "pravilo" določijo na regijskem tekmovanju (imamo ga v soboto, zato čimprej odgovorite, ker mi smo do sedaj delali brez pasov, pač odložijo ročnik pri štafeti na tla (N1 in V1), pri mokri vaji z MB pa imajo nosilce in pritrdilce in ključe v rokah. Pa še to, a morajo imeti ob končani vaji pri sebi samo pritrdilce in ključe ali tudi cevne nosilce?
Hvala za odgovor
Rezervni C-cevi so na desni strani do 2 metra oddaljeni od dvojaka.
PS - Nikjer ne piše, da so pasovi obvezni, ali lahko to "pravilo" določijo na regijskem tekmovanju (imamo ga v soboto, zato čimprej odgovorite, ker mi smo do sedaj delali brez pasov, pač odložijo ročnik pri štafeti na tla (N1 in V1), pri mokri vaji z MB pa imajo nosilce in pritrdilce in ključe v rokah. Pa še to, a morajo imeti ob končani vaji pri sebi samo pritrdilce in ključe ali tudi cevne nosilce?
Hvala za odgovor