Junak iz Loke pri Zidanem mostu

Vse gasilske teme, ki ne spadajajo v ostale podforume.

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
Don Micky
Kraj: Tolmin

Odg: Junak iz Loke pri Zidanem mostu

Odgovor Napisal/-a Don Micky »

Pozdravljeni;

škoda, da je tema zašla na tako nizko raven, kdo je večji svetnik gasilci ali policisti; očitno je res Cesar največji, ker je pač oboje :). Vsaka služba ima svoje naloge in pristojnosti, sta pa tudi obe službi organizirani vsaka po svoje in obe sta po pisanju sodeč, daleč od želenega. V obeh službah pa delujejo posamezniki, ki dnevno rešujejo različne težave ljudi, ki so sicer manjše od bombnih napadov, pa vseeno za nesrečnike v težavah tako velike, da potrebujejo pomoč ene ali obeh omenjenih služb. Prav gotovo pa je, da je vsak užaljen, če nekdo površno in neutemeljeno zmanjšuje pomen njegovega dela. Poglejmo samo sebe kako smo užaljeni in hitro napadalni, če se le kdo z slabo besedo dotakne naše svetosti prostovoljstva.

Policist, ki je v odločilnem trenutku pravilno ravnal si zasluži vse pohvale in čestitke, pa ne zato ker je tudi gasilec pač pa zato ker je pogumno preprečil tragedijo. Ali je potrebno o tem toliko pisanja po medijih in razkrivanja njegovega privatnega življenja pa menim da ni! Pri vsej tej medijski hvali policista pa imam občutek, da vsi vidijo njegov pogum ker je ubranil državne ustanove pred "teroristom", če bi napadalec šel enako oborožen na bivšo ženo in otroke bi bil isti pogum policista v medijih le bežno omenjen. Ni prvič, da so policisti uspešno preprečili bombni napad. O sami nagradi, ki so jo prejeli policisti od vlade, pa je škoda izgubljati besede, upam samo da ni obdavčena!!!! Pa še nauk zgodbe: Policist je rešil življenje vladi tako, da bo lahko še naprej izplačevala visoke nagrade menedžerjem v državnih podjetjih, ki propadajo kot za stavo. Za pogum je dobi pogumnež 400 evrov oz. drugače, če želi nagrajeni policist z nagradami ujeti najbolj nagrajene menedžerje v Sloveniji, recimo gospoda Kramarja mora svoj pogum izkazati še najmanj 2500 krat !!!!! Toliko o vrednosti življenja policistov, gasilcev, reševalcev in vseh drugih uniformirancev.

LP!

ps.: kljub pogumu policistov pa še vedno manj kot vas vidim raje vas imam ;)
Bolj star, bolj nor!
Uporabniški avatar
rfireman
Kraj: PGD Velenje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a rfireman »

Nagrada je 400 evrov neto, drugače pa zadnji stavek :lol: :lol: :lol:
"For who so ever shall call upon the name of the Lord,shall be saved"
Rok Ušen
GE: Savinjska

Odgovor Napisal/-a Rok Ušen »

Poglejte - hrabro dejanje gor ali dol.

Meni se ta hvala po medijih in izpostavljanje policista ne zdi primerno. Prav tako kot se mi ne zdi primerno izpostavljanje in hvaljenje gasilcev ali reševalcev, ki rešijo ali rešimo kakšno življenje. Vsi ti poklici oz. prostovoljna udejstvovanja so bila vpeljana ravno z namenom reševanja in v primeru policistov obvarovanja ljudi. Torej je vsak delavec ene izmed treh omenjenih služb dolžan reševati življenje. Narava dela je pač takšna, da ob tem večkrat raskiramo svoje glave.

Iz tega vidika se mi ne zdi prav vsa ta medijska hvala. Ves ta medijskih pom pom in vse pohvale in nagrade bi bile bolj upravičene, če bi taisto dejanje naredil "navaden" državljan. To mislim tiste, ki niso zaposleni v eni izmed treh omenjenih služb.

Ne me narobe razumeti - tudi sam menim, da je policist frajer, da je to naredil. Ampak pohvalili bi ga lahko interno nadrejeni - predvsem pa bi mu lahko vzdignili količnik plače. To bi bilo zanj veliko bolje.

Takšno je pač moje mnenje. In mi ne morete kaj :lol:
Rok Ušen, GČ I. st.
Uporabniški avatar
Tomkat
GE: PGD Škofja vas
Kraj: Celje - Škofja vas

Odgovor Napisal/-a Tomkat »

Blondi, ne morem se strinjati s tabo v delu, ko govoriš da je javna pohvala za pogumna dejanja nepotrebna, ker je pač takšna narava dela.
Je že res, da smo tu zato, da odreagiramo tako kot smo usposobljeni in v skladu z našim poslanstvom. Ampak sem mnenja, da je tovrstna dejanja potrebno javno pohvaliti iz več razlogov.
Prvič zato, da tisti, ki se je izkazal dobi ustrezno priznanje njegovega dobrega delovanja; drugič za to, da je to spodbuda za nadaljnje dobro delo tako njega kot njegovih sodelavcev (motivacijski dejavnik); tretjič pa zato, da tudi širša javnost ve, da so službe prvih posredovalcev usposobljene, strokovne in zanesljive, ter da lahko ob potrebi pričakuje kvalitetno in zanesljivo "storitev".
Bolj sem mnenja da je takšnih javnih pohval kdaj celo premalo. In potem si ljudje mislijo, da smo itak deklica za vse in da lahko o nas in našem delu govorijo kar se jim zahoče, ker naše delo itak ni nič vredno.
Tudi v teoriji o vodenju kolektivov se skriva pravilo, da mora biti pohvala za delavca javna, graja pa "na četiri oka".

Bolj bi se strinjal za Don Mickyjem da vseeno ni potrebno toliko medijskega pompa okoli tega. Objaviti javno pohvalo, narediti sprejem če je to že potrebno in to je to. Cel teden pisati o nagradah, sprejemih, pretakniti celo žlahto do 10. kolena pa je res malo preveč. Ampak, tudi tu novinarje človek razume. Je poletje in čas "kislih kumaric", običajni glavni akterji afer so bolj ali manj na dopustih, pa je potrebno pograbiti in "napihniti" kar pač pride pod roke.
LP iz Celja :wink: Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)
Slika
Uporabniški avatar
mito
Kraj: Kostrevnica-Šmartno pri Litiji
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a mito »

Vlada je višino nagrade določila glede na njeno vrednost :lol:

Se pa strinjam, da je nagrada za tako hrabro dejanje smešno nizka.
Piši, vendar ne piši neumnosti, v nasprotnrm primeru povej, da je to tvoje mnenje.
MITO.
Rok Ušen
GE: Savinjska

Odgovor Napisal/-a Rok Ušen »

Hm ...

Še okoli nagrade...

Ali ta nagrada sedaj pomeni, da ko bo na eni izmed številnih gasilskih intervenij gasilec ali gasilka rešila osebo iz gorečega stanovanja,da bo tudi dobil/a 400 evrov nagrade?

Pa ne me narobe razumet-hvalabogu da je policist kaj dobil,ampak ali sem jaz edini ki vidi v tej potezi kontra motivacijski učinek pri tistih, ki so v svoji gasilski karieri rešili že več življenj pa jim nihče še hvala ne reče (ker je to pač njihova služba)?
Rok Ušen, GČ I. st.
Uporabniški avatar
Tomkat
GE: PGD Škofja vas
Kraj: Celje - Škofja vas

Odgovor Napisal/-a Tomkat »

Rok Ušen-(Blondi) napisal/-a:Hm ...

Še okoli nagrade...

Ali ta nagrada sedaj pomeni, da ko bo na eni izmed številnih gasilskih intervenij gasilec ali gasilka rešila osebo iz gorečega stanovanja,da bo tudi dobil/a 400 evrov nagrade?

Pa ne me narobe razumet-hvalabogu da je policist kaj dobil,ampak ali sem jaz edini ki vidi v tej potezi kontra motivacijski učinek pri tistih, ki so v svoji gasilski karieri rešili že več življenj pa jim nihče še hvala ne reče (ker je to pač njihova služba)?
Odgovor na tvoje prvo vprašanje je najbrž NE!

Na tisto drugo pa, mogoče nisi edini ki v tem vidi nasprotje motivacije. Je pa to posledica tega da sami sebe premalo cenimo, pa bi radi da nas bi drugi toliko bolj. Če bi bilo naše vodstvo (na katerem koli nivoju - GZ, regija, GZS) dovolj dosledno in bi ustrezno izpostavilo resnične junake, jih primerno nagradilo in to primerno predstavilo javnosti, bi imeli lahko vsak teden kakšnega kolega v časopisu.
Dokler ne bo tako, smo si čisto sami krivi, da se nam javna pohvala, kakšno odlikovanje za hrabrost, kakšen sendvič pri premieru ali pa brizganec pri predsedniku zdi čudno, preveč pompozno ali pa kontraproduktivno.

Se mi zdi da je v razvitem svetu, po katerem se tako radi oziramo, drugače.
LP iz Celja :wink: Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)
Slika
Uporabniški avatar
C17
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a C17 »

Fantje in dekleta ,

Tisti ,ki opravljate ta hunani poklic iz srca potem vam nagrada ne bo pomenila nič,več vam bo pomenilo ,ko bo prišla oseba katero ste rešili in ji s tem pomagali ,da je ostala med živimi sama izrečit zahvalo kot pa katera koli denarna nagrada!

Ko začneš na to gledati tako je bolje da nehaš opravljati ta poklic saj si izgubil dušo za ta poklic !

To je moje osebno mišlenje ,ki ga ne bom nikoli spemenil !

Lep pozdrav [-o< #-o
Uporabniški avatar
MICKA
Kraj: Slovenski Javornik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MICKA »

Odgovor na tvoje prvo vprašanje je najbrž NE!

Ja to povsem drži.

Na tisto drugo pa, mogoče nisi edini ki v tem vidi nasprotje motivacije. Je pa to posledica tega da sami sebe premalo cenimo, pa bi radi da nas bi drugi toliko bolj. Če bi bilo naše vodstvo (na katerem koli nivoju - GZ, regija, GZS) dovolj dosledno in bi ustrezno izpostavilo resnične junake, jih primerno nagradilo in to primerno predstavilo javnosti, bi imeli lahko vsak teden kakšnega kolega v časopisu.
Dokler ne bo tako, smo si čisto sami krivi, da se nam javna pohvala, kakšno odlikovanje za hrabrost, kakšen sendvič pri premieru ali pa brizganec pri predsedniku zdi čudno, preveč pompozno ali pa kontraproduktivno.

No tu bi pa lahko dodali še,....
... ali kdaj vidite na posnetkih da bi kak policaj ali pripadnik kake druge službe sam dajal kakršne koli izjave. NE, tega ni iz preprostega razloga, zato imajo svoje ljudi ki skrbijo za stike z javnostjo in mediji. Le pri gasilcih se vidi vse mogoče nastopače, ki se kar prerivajo da bi le bili posneti. Kako bo potem nekdo cenil službo, ko pa vidi vse mogoče, pri ostalih pa red in disciplino.
To je samo nekaj, še kaj bi se našlo.

Kar pa se tiče junaka pa:
- hrabro dejanje vredno vseh pohval
- nagrada, kakršna koli že je je prav da je
- izpostavljanje v medijih, popolnoma nepotrebno
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Uporabniški avatar
rfireman
Kraj: PGD Velenje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a rfireman »

C17 napisal/-a:Fantje in dekleta ,

Tisti ,ki opravljate ta hunani poklic iz srca potem vam nagrada ne bo pomenila nič,več vam bo pomenilo ,ko bo prišla oseba katero ste rešili in ji s tem pomagali ,da je ostala med živimi sama izrečit zahvalo kot pa katera koli denarna nagrada!

Ko začneš na to gledati tako je bolje da nehaš opravljati ta poklic saj si izgubil dušo za ta poklic !

To je moje osebno mišlenje ,ki ga ne bom nikoli spemenil !

Lep pozdrav [-o< #-o
=D> =D> =D>
"For who so ever shall call upon the name of the Lord,shall be saved"
ssecnik

Odgovor Napisal/-a ssecnik »

No,na sojenju Zagajskemu se je pač pokazalo,da le ni bil tak junak,v bistvu je tukaj nekdo grdo zavajal.
Odgovori