Oskar napisal/-a:4
Tako butastega predpisa pa še nisem videl, le kdo ga je spisal. ....druga zaščitna in reševalna oprema......
Ampak Marjetica ostali moji argumenti pa izgledajo dovolj trdni, saj jih nisi komentirala?
Oskar ne bom komentirala tvojih argumentov in ne butastega predpisa. Poznam te, vem da imaš veliko stvari prav, predvsem pa da izhajaš iz operative. Toda tukaj izmenjavamo svoja mnenja, svoje poglede - moj pogled je pač takšen kot sem zapisala.
Vemo pa, da bi na podlagi novega Zakona o gasilstvu (sprejet že v letu 2005), morala biti sprejeta tudi nova Pravila gasilske službe oz. rekli so, da se bodo imenovala Celostna podoba gasilca, vendar smo že v letu 2009 pa še nič. No, in namesto novih pravil so sprejeli le Pravilnik o gasilskih uniformah ..... in v tem pravilniku še vedno ni dodatka k gasilski uniformi članic HLAČE
Kot predavateljica učne snovi Organizacija gasilstva in pravne osnove, pa moram tečajnikom predavati takšno zakonodajo kot pač trenutno je - vsi pa vemo, da teorija je eno, praksa pa drugo. Nikoli ne zahtevam, da morajo biti v delovni obleki, povem jim samo kaj se meni zdi pravilno in primerno. Seveda je bolj pomembno znanje, kakor obleka.
V hitrosti časa nikar ne pozabite nase in sebi ljube ljudi!!!
Saj se razumeva, sicer me čudi zakaj ne bi nekaj komentirala, kar se ne zdi logično. Na primer: druga zaščitna oprema... je del uniforme itd
In ravno to kar si zapisala o teoriji in praksi so moji argumenti. Poglej samo delegacijo GZS na sprejemih pri škofih, bili so v civilu !!
moj slogan pač je: mi zapišemo tisto, kar drugi še izreči ne upajo !
Za ženske hlače pa je moje mnenje že dolgo jasno, ko boste ženske enotne in udarile po mizi bodo tudi hlače !
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Oskar napisal/-a:
Poglej samo delegacijo GZS na sprejemih pri škofih, bili so v civilu !!
Razen razmišljanja, da so bili v civilu, se mi poraja tudi vprašanje zakaj so bili na teh sprejemih
Oskar napisal/-a:
Za ženske hlače pa je moje mnenje že dolgo jasno, ko boste ženske enotne in udarile po mizi bodo tudi hlače !
Glede te teme se pa polnoma strinjava, dodala bi le tole:
- ena stvar je ta, da članice nismo enotne
- druga stvar pa ta, da članica, ki nas zastopa v UO GZS - "ne upa - ali noče" udariti po mizi
- ja pa še tretja stvar - da člani raje vidite članice v krilu
V hitrosti časa nikar ne pozabite nase in sebi ljube ljudi!!!
Oskar napisal/-a:
Poglej samo delegacijo GZS na sprejemih pri škofih, bili so v civilu !!
Razen razmišljanja, da so bili v civilu, se mi poraja tudi vprašanje zakaj so bili na teh sprejemih
Oskar napisal/-a:
Glede te teme se pa polnoma strinjava, dodala bi le tole:
- ena stvar je ta, da članice nismo enotne
- druga stvar pa ta, da članica, ki nas zastopa v UO GZS - "ne upa - ali noče" udariti po mizi
- ja pa še tretja stvar - da člani raje vidite članice v krilu
...in to je 100% resnica. Vsaj zame. Kaj pa je lepšega kakor pogledat lepo gasilko ki jo krasijo lepe noge...... in te naj bi se skrivale v hlačah.....niti slučajno!!!
Zdaj sem pa usekal eno....!
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."
Oskar napisal/-a:Zakaj pa moraš v delavni obleki sedeti v učilnici pri teoriji ? (samo vprašam)
Meni se zdi prav, da gasilci na usposabljanjih nosijo delovno obleko (na terenu in tudi v učilnici). Zagovarjam pa, da bi morali biti tudi predavatelji v delovni obleki, seveda če izhajajo iz vrst gasilcev.
Jaz sem tudi zato, da se delovna obleka obleče tudi, ko sedimo v predavalnici.
Neglede na razne pravilnike in pravila in neglede na to, da eni pravijo kako neudobno in zastarelo oblačilo je to.
Prav je, če smo gasilci in imamo uniforme, da le te oblečemo.
So kakršne so, in dokler jih imamo takšne, potem jih tudi nosimo takšne. Ko bo dozorela odločitev, da se spremenijo se bomo pa preoblekli.
Mislim, da je prav, da tudi z nošenjem uniforme oziroma delovne obleke (ma kako se zvala) pokažemo pripadnost organizaciji.
Če ne pa obujmo zelene "bataškornje" in bodimo ribiči ali pa si nataknimo belo cunjo in bodimo čebelarji.
Sploh argumenti v stilu, da kjer so predpisane obleke po tipizaciji GZS tam nas pa ne bo, me ne prepričajo.
Pa nimam nič proti raznim windstoperjem in flisom, ampak kot eventuelnemu dodatku, ne pa nadomestilu!!!
Pa da bi morali uvesti kazni za nenošenje. Če je nočeš nosti, pač nisi gasilec.
Očitno da tam, kjer imajo preveč denarja si lahko zmišljujejo.
Stvar je že dozorela...zato pa smo se preoblekli, vprašanje je samo za koga je dozorela.....? na dedka mraza pač ne moremo in ne bomo čakali!
Pripadnost organizaciji je trnutno nujno zlo..nikakor pa ni absolutna, če nam na hrbtu piše GASILEC. Tam kjer je preveč denarja, očitno dobro delajo, da ga je toliko in zato nam tudi ni treba preveč razmišljat o pripadnosti
Dolgo sem razmišljal, ali bi se v tej temi oglasil. Pa mi ne da miru...
Delovna obleka
Zanimivo...vojaki imajo delovne uniforme, polisti delovne uniforme, gasilci pa ...delovne obleke....
Sam sem zagovornik delovne obleke vsepovsod, kjer nastopamo kot gasilci....teoretična usposabljanja, tečaji, tekmovanja itd, ker se mi zdi, da tako mora biti, če nastopamo kot gasilci. Pustimo sedaj razprave, ali so kroji preživeti, nefunkcionalni, obleke drage ali ne....seveda so in jih je treba zamenjati - dotedaj pa... Izpostavil bom tečaje. Da so gasilci v civilu na tečaju za gasilca še nekako razumem. Vse od tu naprej pa ne. Besede, da jih nimamo vsi in podobno pri meni ne držijo vode. Potem enostavno ne moreš iti na tečaj za vodjo enote ali vodjo enot.
Praktični del tečaja opravljati v civilu...jok bato ! In to se dogaja in ne nemalokrat. Ker vse to dopuščamo, imamo potem težave pri disciplini in obnašanju gasilcev v javnosti, čelade so postrani, praporji nosijo gasilce, mladi nosijo delovne kape s šiltom obrnjenim nazaj in .... PRAV NAM JE ! Ker nismo znali že v začetku poskrbeti za pravilen odnos do oblek in simbolov pripadnosti naši organizaciji !
Gasilska uniforma
Ker se nosi na svečanostih, pogrebih, obletnicah in podobnih pomembnih dogodkih, je pomemben del našega ugleda. Pa poglejmo, kaj se dogaja....pa pustimo gostilne....recimo na občnih zborih, ki so zame postali samo še priložnost, da se ga večina napije in potem sprošča svoje frustracije. Suknjiče dol, kravate dol, srajca razpeta do popka, "junačke" prsi pa na plan ..... pa imaš ugled gasilcev in gasilsko uniformo....kje....v riti !
Zagovornikom gasilskih kril pa bi dal samo v razmislek: ker tudi v svojem privatnem življenju mnogo žensk, predvsem pa mlajših članic, ne nosi kril, se potem tudi noče udeleževati takšnih in drugačnih dogodkov v svojih uniformah...se ne počutijo dobro, jih je sram itd. Ali pa se takoj po dogodku preoblečejo. In kaj smo s tem naredili ? Razprave nekaterih, da je lepše gledati lepe ženske v krilu, kot pa v hlačah, so mi čisto mimo. Če hočejo gledati noge ali pa še kaj drugega, naj gredo na plažo ! Torej gasilska uniforma bi morala imeti poleg krila tudi hlače !!!!!
Pojavljanje najvišjih predstavnikov GZS, kadar predatavljajo gasilsko organizacijo, na raznih sprejemih in obiskih v civilu, je zame velik škandal in po mojem zahteva reagiranje disciplinskega organa GZS, nadaljevanja takšnega obnašanja pa razrešitev s funkcije ! Podobno je s podpisovanjem predsednika in poveljnika GZS pod uradne dokumente z univ.dipl.psih. in dipl.inž. - kaj mene briga, kaj sta po izobrazbi, pod ime in priimek "paše" samo čin ..... in pika !
Našitek
Ker je to sestavni del uniforme, naj napišem še o tem nekaj. Na našitku, kjer ni gasilskega znaka ali gasilskega grba, zame ni gasilski našitek. Bi človek rekel, da je to mogoče samo pri gasilcih in kot takšni, mednarodno nismo prepoznavni. Očitno se je nekdo leta 1991 spogledoval z nemškimi našitki, ki imajo v svojem našitku tudi samo grb občine ali pokrajine. Še Hrvatje, katerim se radi posmehujemo, kako so slabo opremljeni itd. imajo v svojem našitku simbola svoje države in gasilcev. Morda za koga to ni pomembno, vendar je tudi to CELOSTNA PODOBA GASILSTVA.
Nič nimam proti raznim majicam, brezrokavnikom, flisom, jaknam in podobnim. Ravno nasprotno, jih zagovarjam in se mi zdi dobro DOPOLNILO k videzu gasilca. Ni pa to NADOMESTILO za delovne obleke. Če so se pri njih odločili tako, so se pač odločili. Vem pa, da takšni na tečaj na Ig ne morejo in tako bi moralo biti na vseh tečajih.
V premislek k mojim navedbam pa slike iz praktičnega dela tečaja za gasilca, ki je bil letos v Zagorju-1. marca, bilo je mrzlo. Navodilo GZ Zagorje ob Savi gasilcem iz raznih društev je bilo - v delovnih oblekah. Pa poglejte:
Najdeš vse, ali ne...vodja tečaja poveljnik GZ Zagorje ob Savi, ki je tudi eden od podpoveljnikov GZS...
Pa morda še tole...po navodilih GZS o izvedbi tečajev...praktične vaje morajo izvajati inštruktorji .... sam sem eden od 4 inštruktorjev v GZ Zagorje ob Savi, pa na tole nisem bil povabljen oziroma angažiran .... morda glede na moje stališče, ki sem ga opisal, ni niti tako čudno, ali ne ?????
Ti pa si za hece...na Ig pridejo ljudje tudi v civilu, in na koncu še uspešno opravijo tečaj. Sam pa tudi 1x nisem bil oblečen v delovno obleko (GZS) pa imam Ig za sabo že 10x!
Kako naj bomo gasilci oblečeni govori Pravilnik o gasilskih uniformah, oznakah, činih,opremi ter izkaznicah. (Objavljen je bil v Uradnem listu Republike Slovenije številka 95/2007 z dne 19. 10. 2007 in je veljaven od 3. 11. 2007.) Pravilnik je tu in je veljaven. Kdo ga spoštuje – nihče.
Pravilnik določa uniforme, oznake, čine in izkaznice tako za prostovoljne kot za poklicne gasilce. Niti eni niti drugi ga ne poznajo in ga ne spoštujejo.
Za prostovoljne gasilce in gasilke ta pravilnik opredeljuje: (4. člen)
– gasilska uniforma;
– delovna obleka;
– gasilska zaščitna obleka ter druga zaščitna in reševalna oprema.
Gasilska uniforma prostovoljnih gasilcev je temno modre barve in jo sestavljajo kapa šapka, suknjič, hlače, srajca, kravata, nizki čevlji, plašč ali vetrovka, gasilski pas, rokavice, nogavice in pas za hlače.
Gasilska uniforma prostovoljnih gasilk je temno modre barve in jo sestavljajo kapa, suknjič, krilo, srajca, kravata, čevlji, plašč ali vetrovka, rokavice in nogavice.
Torej so za gasilke predpisana samo krila in ne hlače. Tako so gasilke in nune edine enotno oblečene ženske formacije brez hlač. Smo pač moderna in sodobna organizacija.
(7. člen)
Delovno obleko sestavljajo kapa, srajca ali bluza, hlače, jopič, čevlji ali škornji, vetrovka, nogavice, delovne rokavice in pas za hlače. Vsi deli so natančneje opisani v prilogah.
Ko gledam kakšni pridejo prostovoljni gasilci na usposabljanje na Ig, ne vem ali bi se smejal ali zgrozil. Žalostno je le to, da so na Igu tudi drugi (pogosto tuji udeleženci) in pač dobijo sliko slovenskih gasilcev, kot jo nudimo.
Red je zelo lahko uspostaviti. Vodja izobraževanja mora priti v urejeni in po predpisih oblečeni uniformi. Opraviti mora pregled prisotnih, izločite vse klovne, jim dati 10 minut, da se uredijo ali pa nadaljevati brez njih. Samo dvakrat in bo red. Vendar te želje ni. Bolje, da se med seboj pogovarjamo kako so bili eni narobe oblečeni,,kot če bi resno opazovali neumnosti na vrhu. Publiko je treba zaposliti…
Glede poimenovanja gasilska delovna obleka, mislim, da je to ostanek iz časov, ko smo dajali izjave o oprostitvi davka. Uniforma je bila obdavčena, delovne obleke (kot zaščitno sredstvo) pa ne. Čas gre naprej, miselnost ostaja.
Prisostvovanje gasilskim prireditvam (tudi usposabljanju) v enotni obleki je potrebno. To daje občutek pripadnosti organizaciji in ima globok psihološki vpliv. O tem premalo razmišljamo. Prav tako so udeleženci rangirani po činih. Ustrezno se daje zadolžitve in podobno. Če je koga sram nositi uniformo (delovno obleko) potem naj gre tja kjer to ni potrebno. Seveda mora biti tudi vodja oziroma predavatelj primerno (pravilno in brezhibno) oblečen.
Globoko se strinjam z vsemi, ki zagovarjate nošenje gasilskih oblek kraju, prireditvi in času primerno. Vsi želimo, da bi gasilsko organizacijo spoštvali, da bi njene člane spoštovali. Vsi klovni, ki hodijo oblečeni kot da bi jih burja skupaj znesla, krnijo ugled gasilske organizacije in vsakega njenega člana.
Imel sem v načrtu objaviti nekaj fotografij. Jih ne bom. Ne želim tvegati tožb.
Nevem ta tema se mi nekam suče po megli. Vse se lepo sliši , samo kaj pa praksa ?
Včasih se hodi po Igu ko ovce, drugič se koraka .. Enkrat so vsi v uniformah, drugič jih je pol v civilu ...
Malo za provokacijo, kam lahko priajvim predavatelja/inštuktorja na Igu, ki ne bo oblečen po praivlniku
hec napisal/-a:Sam pa tudi 1x nisem bil oblečen v delovno obleko (GZS) pa imam Ig za sabo že 10x!
Čuj, pa ti si meni full as ! In potem se sprašeuješ, zakaj temu tako .
LP BAČO
Vrjetno se nisva razumela najbolje...to ne pomeni da sem bil tudi sam v civilu, imel sem gasilsko obleko, ki sicer ni tipizirana ampak tipizacija je zame itak marketinška poteza...delovna obleka je tista, ki ti kar najlažje in najbolje omogoča gasilsko delo, to pa vsekakor ni tipizirana delovna obleka GZS. Preostali del sistema zaščite in reševanja v RS smo to že ugotovili.
Že nekaj časa berem to temo, sedaj se pa moram oglasiti. Vsaka čast Janez in Ico, popolnoma prav je tako, kot sta napisala. Hec, ta " kos tekstila" je naša tipizirana delovna obleka, pa je to tebi všeč ali pa ne. Preberi si PGS, pa boš videl kakšne so tvoje pravice in dolžnosti. Marsikaj nam v življneju ni všeč, pa moramo to sprejeti. In če smo gasilci, moramo spoštovati določena pravila, ki morajo veljati za vse, sveda tudi za vrh naše GZS, ki nam po spoštovanju in nošenju uniforme ni ravno v ponos. Pa ne zgledujmo se po njih, imejmo spoštovanje in veselje nositi gasilske obleke, ne pa da se še hvalimo, kako jih ne spoštujemo in priznavamo.
Tudi sam sem inštruktor in pri mojih temah so tečajniki oblečeni kot je treba. Mogoče malo spregledam pri teoriji osnovnega tečaja ( mogoče res še vsi nimajo oblek ), kasneje pa mislim, da je vsako PGD sposobno kupiti svojim ljudem delovne obleke. In do sedaj ni bilo nikoli problemov okoli tega.
Samo še to. Rad oblečem delovno oblkeo, svečano uniformo, zaščitno obleko in prav ponosem sem na to.