Požari vozil na AC Ljubljana-Celje

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
Marko Novak
moderator
moderator
Kraj: PGD Zagorje - mesto
Kontakt:

Odg: Požari vozil na AC Ljubljana-Celje

Odgovor Napisal/-a Marko Novak »

trojka napisal/-a:Pozdravljeni fantje,

moje ime je Karmen Zdjelar in rada bi se zahvalila vsem za pomoč 25.12.2008.
Pogasili ste avto mojega fanta in bili neizmerno prijazni in tolerantni do mene, ki sem bila v velikem šoku zaradi nesreče.
Opravičujem se če sem slučajno na kakršenkoli način kogarkoli užalila.

Pišem vam zato, ker bi rada prišla do natančnih podatkov prihoda reševalcev in policije (zanima me ura prihoda na kraj nesreče) saj mi jih oni nočejo dati.

Najlepša hvala za hitre rešitve.

Srečno 2009

Karmen Zdjelar
Verjetno bi Vam bolj kompetentno odgovoril Gregor K. kot delavec v ReCO Celje, ampak tako nekako gre, po uradni poti lahko lastnik vozila pridobi podatke preko svojega odvetnika oz. preko zavarovalnice. Zahtevek pregleda tričlanska komisija ,katera nato odobri da gredo podatki ven. Sam od sebe jih ne more pridobiti, saj gre za poseben postopek.

lp Marko NOVAK
Marko NOVAK...GSM 040 631 011
Rok Ušen
GE: Savinjska

Odgovor Napisal/-a Rok Ušen »

Karmen Zdjelar - ali lahko izvemo, kje se je zgodil omenjen dogodek? Točno na kateri lokaciji avtocestnega odseka.
Rok Ušen, GČ I. st.
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Smo že globoko v pravnih in organizacijskih zadevah in ne v gašenju vozila.
prosim držite se teme, drugače bom primoran ukrepat. :wink:
moderator
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

Gasilec77 (mi je prav žal če sem te razočaral, tudi očarati te namreč nisem hotel :? :roll: ) in vsi ostali. Načrt reševanja in posredovanja na avtocesti je tak kakršen je. Izdelovali ga niso gasilci, niti ga nismo operaterji v ReCO. Oboji moramo delati po njem. Zadeve se preko foruma in s kritiziranjem ter tolčenjem vsepovprek zagotovo ne bodo rešile. Je pa debate na forumu vsekakor več, kot je recimo v realnosti pametnih predlogov ali sestankov. Vedno pa se najde kdo, ki ima drugačne, boljše ali "boljše" ideje.
Situacija pa ni idealna, tudi nikoli ne bo. Žal slabšo vedno odnesejo pomoči potrebni.

Moje pisanje je bilo jasno in kdor je hotel je razumel kaj sem hotel povedati.
Ob požaru vozila na AC se na območju ReCO Celje poleg koncesionarja aktivira še teritorialno pristojno društvo ali več, če je to predvideno v načrtu. Vsa društva, ki pokrivajo AC nimajo ustrezne opreme (beri GVC-jev). Na nekaterih delih je več društev v eni skupini, kar pomeni, da na AC gredo lahko recimo 3 ali 4 društva, pa ima morda le eno GVC. :shock: Zgodi se, da kdo tudi noče posredovati in tako naprej in tako dalje.
Do razhajanj v aktiviranju pride tudi, ker je večinoma težko določiti natančno lokacijo nesreče na AC. Verjeli ali ne, ampak kar nekaj je že bilo prijaviteljev, ki so vedeli le, da so na avtocesti nekje med Ljubljano in Mariborom, celo med Koprom in Mariborom in podobno. :shock: Čudežev delati v takih primerih se ne da. Se pa vsak potrudi narediti najboljše!

Marko Novak meni se zdi logično, da se na pomoč nikoli do sedaj ni klicalo vaše enote, ki je iz sosednje regije, medtem ko je v naši dovolj enot, ki imajo do kraja bližje. Če je nesreča na mejnem območju med ReCOji problema ni. Gredo enote iz obeh smeri.
Do sedaj pa je vsaka enota še vedno zahtevala pomoč vkolikor ni imela dovolj sredstev za ukrepanje.

Gasilec 77 malo hecno je, da predloge in ideje okrog nekaterih stvari dajejo osebe, ki v določenih dogodkih niso niti vpletene, niti o dejanskem stanju verjetno niso prav dobro seznanjene. Stvari kot se tukaj debatirajo se sicer lahko debatirajo, ampak naj se ne obtožuje, če se ne ve točno kako je zadeva tekla! Stvari se rešujejo na papirju in v realnosti ne virtualno na forumu. In to je bila poanta mojega pisanja. Če kdo misli, da bom jaz preko foruma debatiral o službenih stvareh se je zmotil. Nisem za to pristojen. Pa tudi smisla nima. Včasih je komu kaj težko dopovedati.
Nekateri bi pa radi bili vsepovsod, kaj to za sabo potegne jih le malo pomisli.

Karmen, vi se boste pa za te podatke, kar se tiče reševalcev/gasilcev morala obrniti s prošnjo z obrazložitvijo na Izpostavo URSZR Celje - ReCO Celje, za čase policije pa na Operativno komunikacijski center PU Celje. Močno pa dvomim, da bo šlo zgolj z osebno prošnjo, ponavadi se te zadeve rešujejo preko policije ali sodišča.

Z debato pa iz moje strani končujem!

LP,

Gregor
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
AC

Odgovor Napisal/-a AC »

Ico da te ne bo skrbelo za čas čakanja na pomoč. Gasilci iz baze so na kraju bili 2 minuti po nesreči! :evil:
Uporabniški avatar
gasilec77
GE: ljutomer
Kraj: Ljutomer
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gasilec77 »

Gregor K. napisal/-a:Gasilec77 (mi je prav žal če sem te razočaral, tudi očarati te namreč nisem hotel :? :roll: )

Gasilec 77 malo hecno je, da predloge in ideje okrog nekaterih stvari dajejo osebe, ki v določenih dogodkih niso niti vpletene, niti o dejanskem stanju verjetno niso prav dobro seznanjene. Stvari kot se tukaj debatirajo se sicer lahko debatirajo, ampak naj se ne obtožuje, če se ne ve točno kako je zadeva tekla! Stvari se rešujejo na papirju in v realnosti ne virtualno na forumu. In to je bila poanta mojega pisanja. Če kdo misli, da bom jaz preko foruma debatiral o službenih stvareh se je zmotil. Nisem za to pristojen. Pa tudi smisla nima. Včasih je komu kaj težko dopovedati.
Nekateri bi pa radi bili vsepovsod, kaj to za sabo potegne jih le malo pomisli.

Z debato pa iz moje strani končujem!

LP,

Gregor
Spoštovani Gregor, verjemi, da nisem imel niti namena, da bi ti mene moral očarati, ker res nimam potrebe, po tvoji očarljivosti, povedal sem ti samo o tem, da bom od sedaj naprej, prej ko bom kaj komentiral, vprašal tebe, če me lahko tam žuli, kjer bo tebi pasalo. To sem tudi napisal. Noben ni obtoževal tebe, da si ti karkoli kriv. Delate kakor imate napisano.

Ampak ne mi govoriti, oprosti izrazu "prodajat klonf", da ostali, ki nismo vpleteni, da ne smemo komentirat o zadevah.

pa lep pozdrav

Dušan
Vedno pričakuj nepričakovano!

Uporabniški avatar
Ico
Kraj: PGD Zagorje-mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ico »

AC napisal/-a:Ico da te ne bo skrbelo za čas čakanja na pomoč. Gasilci iz baze so na kraju bili 2 minuti po nesreči! :evil:
Hvala za podatek in tisti hudiček na koncu res ni potreben. Sem pa že tudi napisal, zakaj sem odprl temo ( posredovanje CPV in PGE Celje od Domžal pa do Celja, kjer na grafičnem prikazu SPIN-a v dotičnem požaru niso omenjeni gasilci iz baze Vransko, še manj kakšne lokalne enote ).
Iz napisanega pa sem tudi razbral, da stanje ni rožnato, vsekakor pa ni takšno, kakršno bi si želeli. Ker pa tole res ni več podobno temi o gašenju, se z moje strani v tej temi poslovljam.
LP iz zagorske doline
Mi gremo noter, ko gredo drugi ven !
http://www.pgdzagorje-mesto.si
Uporabniški avatar
Milek
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a Milek »

Ne morem, da ne bi dodal še nekaj svojih misli na tole temo.... :lol:

Najprej, kar se tiče posredovanj gasilske skupine (če uporabljam terminologijo iz taktike GZS), locirane v ACB Vransko. Ker je to mešana enota (PGE in CPV), nimajo v URSZR ali natančneje v sistemu SPIN statusa samostojne enote. Če bi bila ta skupina sestavljena iz gasilcev ene enote (npr.: samo iz CPV), bi zadeva bila vsekakor drugačna. :cry: Tako, pa zaradi delitev intervencij in seveda zaradi sistema ocenjevanja (koncesija) s strani URSZR, pač pišemo poročila enkrat eni enkrat drugi (odvisno na kateri strani predorov je dogodek).

Kar se pa tiče problematike gašenja na AC od Celje pa do Domžal in od Celja do Tepanja:

V PGE Celje posredujemo res na dokaj dolgem odseku AC (grobo rečeno ca. 30 km proti LJ in ca. 20 km proti MB), zato se dogaja, da se poleg naše enote v Celju aktivirajo še lokalne enote (kar je vsekakor prav in nimam(o) nič proti temu :!: )
Skoraj na vseh intervencijah, ko je javljen požar vozil (razen v občini Celje, kjer je z načrtom predvideno drugače), se aktivirajo lokalne enote. =D>

V primerih ko pride do tovrstnega dogodka na odseku od uvoza/izvoza Vransko in vse do izvoza Blagovica, se aktivira tudi "izpostava" v ACB Vransko, poleg tega pa še CPV in PGE, tako, da na kraj dogodka izvozi ca. 15 poklicnih gasilcev s približno 5-timi (ustreznimi) gasilskimi vozili. Seveda načrt alarmiranja v občinah na omenjeni trasi, predvideva še alarmiranje lokalnih enot. OK
Kaj se dogaja v realnosti: Določene enote prihajajo na požar tovornega vozila z neustrezno tehniko (npr.: GVM ali podobno). Seveda, če bi šlo za požar v predoru, potem bi številčno moštvo prišlo prav, vendar (na srečo) požarov v predoru ni veliko in zato je totalni nesmisel, da prihajajo na kraj dogodka (primer: požar osebnega vozila) poleg omenjenega števila poklicnih gasilcev še 10 do 15 prostovoljnih gasilcev z 4 ali več gasilskimi vozili. Če skrajšam, načrt alarmiranja je neustrezen, saj se enote aktivirajo po nepotrebnem.

Primer:
Na odseku AC Tepanje, je lansko leto prišlo do požara osebnega vozila. ReCO Celje je po načrtu za alarmiranje obvestil PGE Celje, PGD Sl. Konjice, PGD Zreče ter poleg tega še (mislim) 4 PGD. Gorelo je vozilo Alfa Romeo (pri motorju vozila), požar je brez težav pogasila prva enota, ki je prišla na dogodek, potem se je pa nabralo tam nekaj deset gasilcev in nekaj manj kot 10 gasilskih vozil. Lastnik vozila je itak mislil, da bomo požar v vozilu pohodli in ne pogasili.

Skratka... Na področju alarmiranja na AC je še veliko nedorečenega in vsi strmimo k temu, da bi bilo posredovanje optimalno in učinkovito... Nimam nič proti, da posredujejo lokalne enote. Vendar je za te dogodke, potrebno spremeniti načrt alarmiranja v nekaterih občinah. To je pa seveda druga zgodba, katero mi tukaj na foromu ne bomo spremenili. Mogoče pa berejo osebe, katere imajo vpliv na nekatere sisteme.

Brez zamere in LP
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Berejo , berejo, vprašanje je če znajo pisat !! :D #-o
Rok Ušen
GE: Savinjska

Odgovor Napisal/-a Rok Ušen »

Milek, tudi jaz bi dodal svoj piskrček :)

Zdi se mi čudno, zakaj se na dogodke v Trojanskih tunelih aktivirajo gasilci "cestne" baze, PGE Celje in CPV Domžale? Ali ni (npr. za požar vozila) malo pretirano? Ali je to samo za to, da tekmujete, kdo od poklicnikov bo hitrejši? :twisted:

Enako v tunelih proti Tepanju. Ja kakšen načrt aktiviranja pa je to, da pošljejo na kraj dogodka PGE Celje, PGD Zreče in PGD Slovenske Konjice - praktično 3 koncesionarje za požar osebnega vozila, kjer so teritorialno "pristojni" PGD Slovenske Konjice oz. PGD Tepanje?

Vse to kaže, da tudi na strani koncesionarjev prevladuje nezaupanje v znanje in strokovnost. Ali kako?
Rok Ušen, GČ I. st.
Uporabniški avatar
Pero

Odgovor Napisal/-a Pero »

Ni problem v zaupanju, problem je v birokraciji.
2 potrebuješ v vsakem primeru, med tuneloma je viadukt , torej dober del poti ni odstavnih pasov. Že ko ni prometne nesreče se delajo zamaški pred cestninsko postajo v obe smeri. Vsak je klican iz svoje strnai, ker obstaja možnost, da se nekdo ne bo prebil mimo kolone, in lahko drugi obrača (če promet stoji). Potem je tu še problem, ali je nesreča v tunelu, ali je blizu , ali je zunaj ...

Glede tretjega koncesionarja:
Že X-krat razloženo. Sl. Konjice uradno "ne smemo" posredovati na tehničnem reševanju izven tunela.
Torej , če so informacije nenatančne, aktivirajo vse! Če mi pridemo do požara vozila, ki potrebuje še tenhično reševanje, in je zunaj tunela (10m pred tunelom), bi mi z tunelskim vozilom NAJ po "veliki modrosti birokracije" zavarovali kraj pred požarom, in počakali na koncesionarja, ki bo izvedel tehnični poseg...
Ampak to se dogaja redko! Ponavadi nas sploh ne aktivirajo, ampak je potem odzivni čas ostalih dooosti večji. (Pa še na spinu se potem lepše vidi in vi ne rabite komplicirat po forumu :wink: )

v glavnem, cela kolobocija, pa PGD Tepanje sploh nisem omenil... :wink:

lp
Don't raise your voice, Improve your argument!
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Tema je odprta zaradi požara na vozilo in neka gos. Karmen se je zahvalila za posredovanje.
Kot vidite smo kljub opozorilom zabredli daleč od teme Gašenje tega vozila pri Trojanah, zato bom zaklenil. V forumu organizacijske zadeve pa lahko nadaljujete.
moderator
Zaklenjeno