Torej, koga je potrebno vprašati za dovoljenje..
Izvoz vozila na neintervencijsko vožnjo?!
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odg: Izvoz vozila na neintervencijsko vožnjo?!
Vsi, ki tako podcenjujete dovoljenje predsednika... Kaj pa če pride do nesreče na taki vožnji? Takrat pa za vse odgovarja predsednik (vsaj v 99% društev, kjer je on odgovorna oseba), tudi s svojim premoženjem, poveljnik pa lahko odžvižga na pivo v najbližjo gostilno...
- MarkoSimšič
- Kraj: Planina
Po moje bo za nesrečo odgovarjal povzročitelj in ne predsednik...
lp marko
lp marko
Audiatur et altera pars! (Naj sišimo še drugo mnenje!) latinski
Odgovornost za povzročitev nesreča zmeraj nosi voznik,če pa je še kaj drugega narobe z vozilom ( npr. tehnična neizpravnost vozila ) pa odgovorna oseba 
"For who so ever shall call upon the name of the Lord,shall be saved"
Odgovornost za morebitne nesreče je na plečih voznika. V kolikor se pojavi še kakšno drugo ugotovljeno dejstvo, ki izvira iz tehnične neizpravnosti vozila, neregistriranega vozila ipd, odgovarja še pravna oseba in odgovorna oseba pravne osebe.
Ker je že vrsto let tendenca, iz samega vrha, da je predsednik odgovorna oseba in se tega le ti držijo kot pijan plota, jim je tak mal za privoščit. Če je predsednik pameten, se ne bo vtikoval v dajanje nekih dovoljenj za izvoze z vozilom. Z notranjim aktom se uredi odgovornost, pooblastilo poveljniku, kateremu je del dolžnosti tudi skrb za tehnična sredstva, med drugim tudi vozila in je briga manj.
Pa še sporov tako ne bo in se lahko upošteva metoda ˝čisti račun, dolga ljubav˝
Ker je že vrsto let tendenca, iz samega vrha, da je predsednik odgovorna oseba in se tega le ti držijo kot pijan plota, jim je tak mal za privoščit. Če je predsednik pameten, se ne bo vtikoval v dajanje nekih dovoljenj za izvoze z vozilom. Z notranjim aktom se uredi odgovornost, pooblastilo poveljniku, kateremu je del dolžnosti tudi skrb za tehnična sredstva, med drugim tudi vozila in je briga manj.
Pa še sporov tako ne bo in se lahko upošteva metoda ˝čisti račun, dolga ljubav˝
Bolj kot berem vse to, kar pišete, manj mi je jasno. Pa kaj ste v društvih vsi skregani med seboj
Kaj se pri vas predsednik in poveljnik ne pogovarjata med seboj!? Kdo pa odloča o tem, kam se bo odpeljalo z vozilom na intervencijske društvene zadeve ? Pri nas je to UO, kjer sta med ostalimi navzoča tako predsednik kot poveljnik in ni bilo nikoli nobenega problema. Tudi kar se tiče privatnih zadev je normalno, da sta o tem seznanjena tako predsednik kot poveljnik. Čeprav mislim, da se za privat vožnje lahko odobri le vozilo GVM, pri vseh ostalih vozilih je pa stvar lahko zelo vprašljiva. Kaj če bi ravno takrat rabili vozilo za posredovanje na intrevnciji?!
Po društvih ne ločujte tako strogo na operativni in na organizacijski del, pa boste imeli veliko manj problemov.
Pozdrav!
Po društvih ne ločujte tako strogo na operativni in na organizacijski del, pa boste imeli veliko manj problemov.
Pozdrav!
Ker je bilo tudi nekaj govora o odgovornosti predsednika z vsem svojim premoženjem, je bila na našem seminarju zadeva predstavljena malo v drugačni luči. Res je, da predsednik odgovarja z vsem svojim premoženjem, vendar le za zadeve, ki si jih je omislil sam oziroma če je naredil karkoli po svoji volji. To se pravi če predsednik brez sklepa UO podpiše pogodbo za nakup vozila, je odgovoren z vsem svojim premoženjem, v napsprotnem primeru pa so odgovorni vsi tisti ki za glasovali za nakup. Opozorjeni smo bili, da bi bilo zato nujno potrebno glasovati poimensko, da se točno ve kdo je za in kdo proti, saj nazadnje odgovarjajo vsi tisti ki so za, ostali ne. Takšne informacije imam jaz, če je mogoče karkoli drugače pa prosim z besedo na dan.
Kar se pa tiče odhodov vozil brez vednosti poveljnika pa mislim da ni potrebno zgubljati besed. Če bi se pri nas kadarkoli zgodilo, da bi šla vozila iz garaže, brez da bi bil zato obveščen, potem se jaz osebno izpišem iz gasilskega društva, ker očitno me ne rabijo in lahko kdorkoli dela karkoli. Seveda sprejmem vsako opravičilo, če sem bil npr. odsoten in je bil o zadevo obveščen namestnik. Prav tako ne pričakujem obvestila kadar sem na daljši odsotnosti in me s pooblastilom nadomešča namestnik. V vseh drugih primerih opravičila ni.
lp
Bine
Kar se pa tiče odhodov vozil brez vednosti poveljnika pa mislim da ni potrebno zgubljati besed. Če bi se pri nas kadarkoli zgodilo, da bi šla vozila iz garaže, brez da bi bil zato obveščen, potem se jaz osebno izpišem iz gasilskega društva, ker očitno me ne rabijo in lahko kdorkoli dela karkoli. Seveda sprejmem vsako opravičilo, če sem bil npr. odsoten in je bil o zadevo obveščen namestnik. Prav tako ne pričakujem obvestila kadar sem na daljši odsotnosti in me s pooblastilom nadomešča namestnik. V vseh drugih primerih opravičila ni.
lp
Bine
Ne dragi kolega, prav nič se ni spremenilo! Eno so intervencijski izvozi, drugo pa prevozi za potrebe društva. Prve mora odredit pov. druge pa lahko predsednik in še kdo drug če je tako določeno z internimi akti...... Prve koristi samo gasilska enota, druge pa društvo (mladina,veterani, pa še kdo)Franci napisal/-a:Tvoje mišlenje se je pa v pol leta korenito spremenilo. Preberi temo, ki jo navaja Drago.hec napisal/-a:Lahko samo rečem še en zafurstriran šalabajzar ...
Zame to ni vse ista gajba, kamor se stlači vse kar leze.
Gledano pravno-formalno, je pa važno samo kako imaš napisan Statut in ostale podzakonske akte....nekje pa predsednika sploh nimajo, ker je poveljnik zakoniti zastopnik, vodja operative, hišnik in še kaj
predsednik ima pravico vedeti ,kaj se dogaja z vozili tu ni dileme.da bi odrejal kam vozilo lahko gre,da je to mišljen izvoz izven intervencije ima tudi kakšno besedo o tem.tudi poveljnik lahko-izvzel bom termin odredi-dovoli izvoz v društvene pa tudi privat namene seveda v skupni vednosti s predsednikom.za vozilo je odgovorna oseba po dogovoru v društvu.ta oseba pač skrbi za izpravnost,čistost vozila in je v veliki meri tudi nekako uradni voznik vozila,za katerega je zadolžen.v primeru intervencije pa se zadeve drastično spremenijo.v glavnem beseda ni konj,povedat je treba kaj se dogaja z vozili!Izzy_Boy napisal/-a:Zdravo,
V društvu imamo zelo velik problem! Naš Predsednik trdi, da je on tisti, ki odreja kam gre vozilo in, da mora vedeti za vsak meter izvoza. Sedaj me pa zanima,ali lahko poveljnik društva lahko sam odredi izvoz vozila v društvene namene brez, da obvesti predsednika? Ter še tole me zanima kdo je odgovoren za vozilo? Poveljnik kot vodja operative ali predsednik kot predstavnik društva?
Lp Žiga
nekdo je omenil,kdo je odgovoren za nesrečo,ki se lahko zgodi pri neintervencijskem ali intervencijskem izvozu.odgovoren je tako voznik kot odgovorna oseba-vodja-ki je trenutno prisotna.namreč zaradi alkohola.vsi vemo,da zelo radi pridejo posamezniki "potrjeni"tako na vajo kot na intervencijo in tu je potrebno biti pozoren ne samo v pogledu voznika ampak tudi kot člana posadke!
di-du-di-du
"Sosed", za ta pravilnik, bi se jaz tudi priporočal.
Načeloma se pri nas trudimo (vsaj nekateri), da sta seznanjena oba. Komanda za take sorte izvoz tak pride od enega ali od drugega, med sabo se pa verjetno že zmenita . . .
Načeloma se pri nas trudimo (vsaj nekateri), da sta seznanjena oba. Komanda za take sorte izvoz tak pride od enega ali od drugega, med sabo se pa verjetno že zmenita . . .
PGD Hoče - since 1888
http://www.gasilci-hoce.si/
http://www.gasilci-hoce.si/
-
comendatore
- Kraj: jesenice
kdo pa lahko vozi gasilska vozila, npr kombi ki je vozen z "b" kategorijo? A so kakšne omejitve glede čina, ali kakšnih drugih predpisov in dovoljenj?
Ojoj. Glede činov pa res ne sme biti omejitve. Prvi pogoj za vožnjo gasilskega vozila je, da imaš ustrezno kategorijo. Potem pa specifike prinesejo svoje dodatne pogoje. Npr: vožnja kombija, kjer so potniki otroci - ne smeš biti voznik začetnik, potem je še nekaj v zvezi s kazenskimi točkami itd.
V našem društvu je tako, da obstaja seznam ljudi, ki lahko vozijo naša gasilska vozila. S tem ko lahko je povezano tudi kaj po vožnji morajo. To je res čisto stvar društva kakor se zmenite.
V našem društvu je tako, da obstaja seznam ljudi, ki lahko vozijo naša gasilska vozila. S tem ko lahko je povezano tudi kaj po vožnji morajo. To je res čisto stvar društva kakor se zmenite.
Rok Ušen, GČ I. st.
Če imaš več kot 5 kazenskih točk ne smeš voziti službenega oz. intervencijskega vozila, prav tako vozniki začetniki ne smejo voziti 2 leti intervencijskih voženj ( modre luči in sirena )
"For who so ever shall call upon the name of the Lord,shall be saved"
Vse se vrti okoli ene same besede "Pomembnost!"
Kdo je bolj ali manj pomemben za odrejanje, odobravanje in obveščenost, kaj se v društvu dogaja? Na eni strani stoji napisana zakonodaja na drugi strani pa človek, ki opravi večino operativnega dela, pa naj je to predsednik ali poveljnik. V nekaterih društvih poveljnik opravlja tako operetivne kot organizacijske naloge, v drugih društvih pa to odgovornost prevzema predsednik, v nekaj društvih pa si oba lepo delita nloge in odgovornosti.
V praksi je najbolj pomembno, da je človek, ki po pravilu skoraj vedno vodi intervencije (pa naj bo to poveljnik, predsednik ali kdo drug) vedno seznanjen in obveščen o stanju opreme, moštva in vozil, ki so na razpolago. Vsa druga debata je zame brezpredmetna.
Pa lep pozdrav in hvala ker ste to prebrali!
Dušan Bosnar
Kdo je bolj ali manj pomemben za odrejanje, odobravanje in obveščenost, kaj se v društvu dogaja? Na eni strani stoji napisana zakonodaja na drugi strani pa človek, ki opravi večino operativnega dela, pa naj je to predsednik ali poveljnik. V nekaterih društvih poveljnik opravlja tako operetivne kot organizacijske naloge, v drugih društvih pa to odgovornost prevzema predsednik, v nekaj društvih pa si oba lepo delita nloge in odgovornosti.
V praksi je najbolj pomembno, da je človek, ki po pravilu skoraj vedno vodi intervencije (pa naj bo to poveljnik, predsednik ali kdo drug) vedno seznanjen in obveščen o stanju opreme, moštva in vozil, ki so na razpolago. Vsa druga debata je zame brezpredmetna.
Pa lep pozdrav in hvala ker ste to prebrali!
Dušan Bosnar
Vozila s prednostjo in vozilo za spremstvo sme voziti oseba, ki:comendatore napisal/-a:kdo pa lahko vozi gasilska vozila, npr kombi ki je vozen z "b" kategorijo? A so kakšne omejitve glede čina, ali kakšnih drugih predpisov in dovoljenj?
– ni voznik začetnik;
– ima najmanj dve leti veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil tiste kategorije, v katero spada vozilo, ki ga vozi;
– v zadnjih treh letih ni bila pravnomočno obsojena in ni v kazenskem postopku za kaznivo dejanje povzročitve prometne nesreče IV. kategorije ali za kaznivo dejanje zapustitve poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči;
– v evidenci nima več kot 5 kazenskih točk v cestnem prometu.
Oseba, zaposlena kot voznik vozila iz prejšnjega odstavka ali ki vozi takšno vozilo pri opravljanju svojega poklica, mora takoj obvestiti organ ali organizacijo, pri katerem je zaposlena, o neizpolnjevanju kateregakoli pogoja iz prejšnjega odstavka.
Organi in organizacije, ki uporabljajo vozila s prednostjo oziroma vozila za spremstvo so dolžni za vse svoje voznike, ki vozijo ta vozila, redno preverjati, če izpolnjuje pogoje, predpisane v prejšnjem odstavku. Organi, ki vodijo evidence podatkov iz prvega odstavka tega člena
Z globo najmanj 100.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s prvim ali drugim odstavkom tega člena
Z globo najmanj 2.000.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki odredi, dovoli ali dopusti vožnjo vozila s prednostjo ali vozila s spremstvom v nasprotju s prvim odstavkom tega člena
Fantje, po pameti!
Za neintervencijsko vožnjo pa veljajo ista pravila kot za vožnjo navadnih avtomobilov.
lp
lp
Fantje, po pameti!