Terensko vozilo
Moderator: Janez Tratnik
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Terensko vozilo
Mene zanima kako ste kaj opremljeni z terenskimi vozili. Pri nas imamo vozilo Mazda in Uaz. V prihodnjih letih mislimo uaza prodat in kupit terensko vozilo (znamke še nevem) in naredit nadgradnjo. Bo pa to vozilo GV1.
Gasilci kaj mi svetujete!
LP!
Gasilci kaj mi svetujete!
LP!
- Mitja Gregorič
- Naj forumovec 2003

- Kraj: Volčja Draga
- Kontakt:
Drži se UAZ-a ker je Zlata vreden
.
Je CAR med terenci kjer drugi obnemorejo UAZ zavlada. ( mi smo ga v društvu do nedavnega imeli -razen tega da ga zelo rad "pije" in da je zelo špartanski mu nič ne fali ...je in gre kot tank (polno naložen- katorna 400l vode 200m cevi) tudi skoz grmovje in preko zdov (preverjeno na različnnih terenih v tudi po Krasu
)...predvsem pa to da ga ni "škoda" kot nekaterim novejšega v gmano in robido gnat.... (mazda,toyota,land rover,discovery,itd,itd..)...
Preverjen pravi ruski terenec.
p.s.
....sicer pa dolgo let drugih nismo mogli niti sanjat...
Je CAR med terenci kjer drugi obnemorejo UAZ zavlada. ( mi smo ga v društvu do nedavnega imeli -razen tega da ga zelo rad "pije" in da je zelo špartanski mu nič ne fali ...je in gre kot tank (polno naložen- katorna 400l vode 200m cevi) tudi skoz grmovje in preko zdov (preverjeno na različnnih terenih v tudi po Krasu
Preverjen pravi ruski terenec.
p.s.
....sicer pa dolgo let drugih nismo mogli niti sanjat...
LP!
Mi smo imeli uaz-a pred mnogimi leti, pa je bil res pravi plezalec.
Kasneje smo ga zamenjali z dvema land roverjema, ki smo ju pred petimi leti zamenjali z mitsubishi-jem (L200).
Najboljši terenec je bil seveda uaz. Tudi z land roverjema (stara defenderja) je šlo po brezpotjih zelo suvereno.Najnovejša pridobitev pa se obnese najslabše (res pa je da ima od vseh največjo nosilnost, s seboj prevaža kup opreme, kotoro in 350l vode, penila...).
Če kupujete terenca priporočam tri preizkušena vozila :
- lada niva
- puch m (mercedes)
- land rover defender
Vse ostalo je bolj "šminka" - deluje v snegu, za na teren pa ni primerno.
Bodite pozorni še na eno zelo pomembno stvar. Izberite bencinski motor, brez turbin (naš turbodiesel mrzel daje občutek, da deluje le s 50% močjo
)
Mi smo imeli uaz-a pred mnogimi leti, pa je bil res pravi plezalec.
Kasneje smo ga zamenjali z dvema land roverjema, ki smo ju pred petimi leti zamenjali z mitsubishi-jem (L200).
Najboljši terenec je bil seveda uaz. Tudi z land roverjema (stara defenderja) je šlo po brezpotjih zelo suvereno.Najnovejša pridobitev pa se obnese najslabše (res pa je da ima od vseh največjo nosilnost, s seboj prevaža kup opreme, kotoro in 350l vode, penila...).
Če kupujete terenca priporočam tri preizkušena vozila :
- lada niva
- puch m (mercedes)
- land rover defender
Vse ostalo je bolj "šminka" - deluje v snegu, za na teren pa ni primerno.
Bodite pozorni še na eno zelo pomembno stvar. Izberite bencinski motor, brez turbin (naš turbodiesel mrzel daje občutek, da deluje le s 50% močjo
terensko vozilo
Mi imamo mazdo, pa se kar obnese. Vsekakor bolše od roverja,vsaj kar se notranjosti kabine tiče.(šofer) 
I POSLE TITA TITO
Re: terensko vozilo
No pa smo spet tam, kot smo pri debati o GVC-jih. Spet se primerja kabina, pa števec in ostalo. Vsekakor drži, da je šminka pri Mazdi ali Mitsubishiju veliko boljša, kot pri Landroverju ali Puchu, kaj šele pri Ladi.IPGD napisal/-a:Mi imamo mazdo, pa se kar obnese. Vsekakor bolše od roverja,vsaj kar se notranjosti kabine tiče.(šofer)
Treba je preveriti dejansko vrednost vozila na terenu, kjer boste vozilo imeli. Vsekakor pa mislim, da bi moral biti terenec za gasilce bolj delovni stroj, kot šminka, sploh če se uporablja za teren, ne le za urejene ceste. Odločitev pa je seveda na strani društva. Za primer pa si oglej Defenderja od PGE Krško, mislim da je tudi lep za pogledat, kako se pa obnese na terenu, bi jih bilo potrebno pa vprašat.
LP
Miha
Miha
-
Vrsho
- moderator

- GE: PGD Šentvid
- Kraj: Šentvid pri Ljubljani
Lansko leto smo imeli v okviru zveze organiziran tečaj za voznike terenskih vozil. Iz vsakega društva, ki ima v voznem parku terenca so šli trije šoferji z avtom!
Najprej smo imeli nekaj teorije na policijski šoli v Tacnu in tudi osnove terenske vožnje na poligonu! Po tem delu smo se odpravili na tankovski poligon na Vrhniko, kjer smo preizkusili avtomobile do maksimuma!
Najbolje so se odrezali Lada Niva in dva Pucha (en policijski), sledila jima je naša Toyota (edina z vodo), ob prvem vzponu pa smo obupali nad Mazdo Tribute, ki sploh ni terenec pač pa bolj tako imenovani SUV!
Najprej smo imeli nekaj teorije na policijski šoli v Tacnu in tudi osnove terenske vožnje na poligonu! Po tem delu smo se odpravili na tankovski poligon na Vrhniko, kjer smo preizkusili avtomobile do maksimuma!
Najbolje so se odrezali Lada Niva in dva Pucha (en policijski), sledila jima je naša Toyota (edina z vodo), ob prvem vzponu pa smo obupali nad Mazdo Tribute, ki sploh ni terenec pač pa bolj tako imenovani SUV!
- Janez Tratnik
- moderator

- Kraj: Dobračeva - Žiri
- Kontakt:
Mazdi Tribute uprablja vaš vrhovni poveljnik, a ne?Vrsho napisal/-a:Lansko leto smo imeli v okviru zveze organiziran tečaj za voznike terenskih vozil. Iz vsakega društva, ki ima v voznem parku terenca so šli trije šoferji z avtom!
Najprej smo imeli nekaj teorije na policijski šoli v Tacnu in tudi osnove terenske vožnje na poligonu! Po tem delu smo se odpravili na tankovski poligon na Vrhniko, kjer smo preizkusili avtomobile do maksimuma!![]()
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.

Kot gasilec se rodiš in večno ostaneš!
Gasilce rajši pokličite prehitro kot prepozno!
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.

Kot gasilec se rodiš in večno ostaneš!
Gasilce rajši pokličite prehitro kot prepozno!
Pametno s strani organizatorjev tega tečaja, da so pripravili tak tečaj. Moram reči, da sem se tudi sam pred leti, mislim da kakšne dobre tri leta nazaj udeležil podobnega tečaja terenske vožnje, kjer so nam teorijo predavali inštruktorji terenske vožnje mislim da iz Avtocomerca (za vozila Puch), nato pa smo z vozili opravili praktičen preiskus prav tako na tankovskem poligonu na Vrhniki. Takrat smo vozili Puche (bencinske in dizelske), Landrover Defenderje, mislim pa da smo imeli s seboj tudi enega Nisana Patrola in Suzukija Samuraija. Preiskusili smo kar nekaj stvari in če bi bila to gasilska vozila, verjetno nebi poiskusil pol od tega, ker bi mi bilo vozila škoda. Moram priznati, da je Nissan Patrol obstal v klancu, s Suzukijem pa sploh probali nismo. Puch in Defender pa sta kar dobro rila po blatu in lužah. Glede na to kaj smo počeli z vozili, je bila pri teh dveh volilih edina razlika le v tem, da smo imeli pri Defenderjih nekaj težav z elektriko v motorju, saj se je pri vožnji skozi kar precej globoko lužo zmočila in navrsti je bila vitla, da smo ga potegnili iz luže.Vrsho napisal/-a:Lansko leto smo imeli v okviru zveze organiziran tečaj za voznike terenskih vozil. Iz vsakega društva, ki ima v voznem parku terenca so šli trije šoferji z avtom!
Najprej smo imeli nekaj teorije na policijski šoli v Tacnu in tudi osnove terenske vožnje na poligonu! Po tem delu smo se odpravili na tankovski poligon na Vrhniko, kjer smo preizkusili avtomobile do maksimuma!![]()
Zanimiva preiskušnja, ki mi je dala precej misliti, kaj zmore dober terenec, bi pa rade volje preiskusil na terenu še terence, ki jih imamo v uporabi gasilci, vendar le take, ki imajo v vozilu tudi opremo, ter VT črpalko in rezervoar z vodo. Tak test bi verjetno bil dobrodošel tudi pri takšnih odločitvah, kakšno vozilo kupiti za kak teren.
LP
Miha
Miha
-
Vrsho
- moderator

- GE: PGD Šentvid
- Kraj: Šentvid pri Ljubljani
Potem imate verjetno enako nadgradnjo kot mi (dva navijaka). Pri naši me moti le to, da je nadgradnja zelo visoka in gre v špico, zato jo nekateri imenujejo kar kapelica...DAMIJAN napisal/-a:Bojan jaz ti bolj priporočam nadgradnjo GV-V1 seveda z dodatno prikolico.Mi imamo NISSAN PICK UP DOUBLE CAB 4x4 z nadgradnjo
REA Izola pa se zelo dobro obnese (350l vode)
Na žalost pa nima v nagradnji veliko opreme - ima nekaj C cevi, 2 IDA in ostale stvari (triopan, stožci...). Poleg tega pa se s tem avtom peljejo lahko le 1+4 gasilci in zaradi tega ne ustreza čisto tipizaciji.
Tudi mi imamo še prikolico, ki jo po potrebi pripnemo. Ampak moram reči, da prikolica kar ovira avto, ki naenkrat ni več tako okreten, ne more preplezati večjih ovir (prikolica bi nasedla) in tako naprej! Je pa odlično vozilo za hitro posredovanje in lahko marsikaj naredi tudi brez GVC-jev.