Status gasilca
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
- Peter
- Upravnik

- GE: Zabreznica
- Kraj: Breznica
- Kontakt:
Status gasilca
Pred dvema mesecema je v spletni anketi večina zatrdila, da ve, kaj pomeni status gasilca. Mnogo je bilo besed o tem, da nimamo urejenega statusa gasilca, nikjer pa ni bilo zaslediti konkretnih stvari, ki naj bi jih ta status vseboval. Kako naj uredimo nekaj, kar sploh ne obstaja. Bi lahko kdo napisal, kaj status gasilca vsebuje?
Odg: Status gasilca
Verjetno bom malo mimo pričakovanega odgovora,a vseeno-danes ob 15.30 se je pri dogodkih in odmevih na val-u 202 velecenjeni tovariš Klarič spet širokoustil o neurejenem statusu gasilca.Namreč,da bo zdaj resnično urejeno to poglavje!
Kdor hoče,naj verjame.Jaz sigurno ne-to pa zato,ker sem prepričan,da ni prave volje,saj bi v nasprotnem bilo to že zdavnaj urejeno(o tem sem že lani napisal svoje mnenje med gašenjem ne krasu).Moje mnenje,seveda. Bušman.
Kdor hoče,naj verjame.Jaz sigurno ne-to pa zato,ker sem prepričan,da ni prave volje,saj bi v nasprotnem bilo to že zdavnaj urejeno(o tem sem že lani napisal svoje mnenje med gašenjem ne krasu).Moje mnenje,seveda. Bušman.
- Peter
- Upravnik

- Kontakt:
O ureditvi statusa gasilca je govoril skozi dva mandata in tudi v tretjem to ni presenečenje. Večina gasilcev mu očitno kljub temu zaupa, drugače ga ne bi izvolili. Pa ne bi sedaj ne o njem ne o komisiji, ki je za to ustanovljena pri GZS.
Mene dejansko zanima, kako si navaden gasilec predstavlja status gasilca.
Mene dejansko zanima, kako si navaden gasilec predstavlja status gasilca.
- Milan Dubravac
- Gasilci.org

- Kraj: smokuč
In bodo brali tole tvojo temo Peter in potem predelali v svojih negasilskih glavicah in prišli z rešitvami (tvojimi in našimi)...
In ne bodo ti dali medalje, še mimogrede te bo kakšen psiholog prečital in zmanipuliral, da bo10 ljudi še naprej tole organizacijo uporabljalo za svojo.
Ne svetujte jim več!!!
Srčni gasilci na terenu se neumorno trudijo, da se jih neuradno potem v ozadju skritizira in se reče, saj so od tam in ne znajo!!! Skratka bolno!!!
In ne bodo ti dali medalje, še mimogrede te bo kakšen psiholog prečital in zmanipuliral, da bo10 ljudi še naprej tole organizacijo uporabljalo za svojo.
Ne svetujte jim več!!!
Srčni gasilci na terenu se neumorno trudijo, da se jih neuradno potem v ozadju skritizira in se reče, saj so od tam in ne znajo!!! Skratka bolno!!!
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
Potem pa brž s temo pod ključ in juriš na ZS...
The only thing that I regret- I didn't take what I could get. (Motörhead)
LP Borut Volk
LP Borut Volk
- Peter
- Upravnik

- Kontakt:
Ja, Milan, saj lahko tudi kdo od njih kaj napiše. 
Sinoči je bil gost na odmevih MK.
Ugotovil je da sedaj pa res status gasilca ni primeren in da imajo gasilci probleme z odsotnostjo iz dela.
Ugotovil je tudi da nismo namensko organizirani in opremljeni za nudenje pomoči na strehah. In da ni denarja.
Pa da gasilci in delodajalci nimajo davčnih olajšav.
Vsi govorijo o evropi (ni olajšav) ko je treba urediti status za gasilce. V evropi pa država kupi vsaki enoti pol avta, helikopterje, avtolestve in še marsikaj drugega pa naši šefi na to pozabljajo. Od obljub o plačah zaposlenih na GZ in PGD pa raje nebi. Pa čeprav se uvaja nov sistem plač.
V preteklosti pa so bili opljuvani nekateri ki so začeli z naložbenimi zavarovanji.
No ja čez par let vsakomur pride.
Darko
Ugotovil je da sedaj pa res status gasilca ni primeren in da imajo gasilci probleme z odsotnostjo iz dela.
Ugotovil je tudi da nismo namensko organizirani in opremljeni za nudenje pomoči na strehah. In da ni denarja.
Pa da gasilci in delodajalci nimajo davčnih olajšav.
Vsi govorijo o evropi (ni olajšav) ko je treba urediti status za gasilce. V evropi pa država kupi vsaki enoti pol avta, helikopterje, avtolestve in še marsikaj drugega pa naši šefi na to pozabljajo. Od obljub o plačah zaposlenih na GZ in PGD pa raje nebi. Pa čeprav se uvaja nov sistem plač.
V preteklosti pa so bili opljuvani nekateri ki so začeli z naložbenimi zavarovanji.
No ja čez par let vsakomur pride.
Darko
- Janez Tratnik
- moderator

- Kraj: Dobračeva - Žiri
- Kontakt:
Bom pa jaz napisal stavek ali dva.
Mislim, da imamo v glavah precej dobro razdelano, kaj naj bi status gasilca bil. Predvsem v smislu raznih olajšav, prednosti in koristi, ki jih imajo urejene nekatere sosednje države.
Vendar bi bilo potrebno za status (operativnega) gasilca izponiti tudi nekaj pogojev
- ustrezna gasilska izobrazba predvsem na področju gasilskih specialnosti
- ustrezna psihofizična pripravljenost, ki naj se preverja enkrat letno
- ustrezno opravljen zdravniški pregled
- permanentno letno izobraževanje v izobraževalnih centrih v stilu rezervistov v vojski
- omejitev starosti navzgor za opravljanje vidnih funkcij na vseh nivojih
- ...
Če kaj od tega nimaš potem statusa gasilca in z njim povezanih ugodnosti ni. In gasilcev kar naenkrat ne bo 130.000 ampak mogoče 10-15 % te vrednosti. Vendar mislim, da je to številka, ki bi jo tudi vrh države, v stilu stroškov na račun zgoraj omenjenih pogojel lahko sprejel in uzakonil. Vendar imamo na žalost za predsednika prostovoljnih gasilcev v Sloveniji gasilskega veterana, za poveljnika pa (baje) gasilca brez opravljenega osnovnega tečaja za gasilca. Kako naj bo drugače? Sprenevedanje se bo kot kaže nadaljevalo tudi v tej petoletki.
Milan, tole pa kar naj berejo oni na Tržaški. Saj tako ali tako nisem napisal nič novega, kar že vedo in si vedno pred tem zatiskajo oči.
Mislim, da imamo v glavah precej dobro razdelano, kaj naj bi status gasilca bil. Predvsem v smislu raznih olajšav, prednosti in koristi, ki jih imajo urejene nekatere sosednje države.
Vendar bi bilo potrebno za status (operativnega) gasilca izponiti tudi nekaj pogojev
- ustrezna gasilska izobrazba predvsem na področju gasilskih specialnosti
- ustrezna psihofizična pripravljenost, ki naj se preverja enkrat letno
- ustrezno opravljen zdravniški pregled
- permanentno letno izobraževanje v izobraževalnih centrih v stilu rezervistov v vojski
- omejitev starosti navzgor za opravljanje vidnih funkcij na vseh nivojih
- ...
Če kaj od tega nimaš potem statusa gasilca in z njim povezanih ugodnosti ni. In gasilcev kar naenkrat ne bo 130.000 ampak mogoče 10-15 % te vrednosti. Vendar mislim, da je to številka, ki bi jo tudi vrh države, v stilu stroškov na račun zgoraj omenjenih pogojel lahko sprejel in uzakonil. Vendar imamo na žalost za predsednika prostovoljnih gasilcev v Sloveniji gasilskega veterana, za poveljnika pa (baje) gasilca brez opravljenega osnovnega tečaja za gasilca. Kako naj bo drugače? Sprenevedanje se bo kot kaže nadaljevalo tudi v tej petoletki.
Milan, tole pa kar naj berejo oni na Tržaški. Saj tako ali tako nisem napisal nič novega, kar že vedo in si vedno pred tem zatiskajo oči.
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.

Kot gasilec se rodiš in večno ostaneš!
Gasilce rajši pokličite prehitro kot prepozno!
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.

Kot gasilec se rodiš in večno ostaneš!
Gasilce rajši pokličite prehitro kot prepozno!
Pozdravljeni;
naj začnem z vprašanjem; kako je mogoče, da na območjih, ki jih je prizadelo neurej primankuje prostovoljnih gasilcev, ko pa smo najbolj množična prostovljna organizacija v republiki Sloveniji? Od 55.000 operativnih gasilcev v Sloveniji jih ni mogoče zbrati niti 1.000 kar ni niti 2 % vse operative! Kar je še bolj "presenetljivo" jih ne moremo zbrati v pokrajini, regiji, ki slovi po precej množični organiziranosti gasilstva; le kaj bi bilo šele na Primorskem. Kje so vozila in tehnika??? Ko sem v odmevih po kongresu spremljal intervju z tov. Klaričem je kot največji uspeh preteklih let poudaril prav množičnost, danes oz. to poletje vidimo koliko oprijemljiva je ta množičnost. Že večkrat sem povedal, da v Sloveniji ne rabimo 130.000 gasilcev, pač pa 10-20.000 z urejenimi pogoji za delo na intervencijah in če bi jih danes imeli 20.000 z urejnim statusom, se zagotovo nebi pogovarjali o pomankanju gasilcev na terenu!!!
Pod urejen status gasilca sam vidim predvsem urejeno razmerje med menoj,kot delojemalcem in mojim "šefom" kot delodajalcam. Kar pomeni, da bo on imel interes, da sem pri njemu zaposlen kot gasilec in ne da ima zaradi tega same težave. Prepričan sem, da bi se to najlažje uredilo prav skozi davčno zakonodajo, pa čeprav nekateri trdijo da ne, ker nam to ne dovoljuje evropska zakonodaja. Zanimivo je, da vsi prihodki, ki jih dobijo pripadniki vojaške rezerve, niso obdavčeni niti z promilom in ne gredo v dohodnino!!! Mogoče bi bilo pametno, da bi delodajalcu šlo v olajšavo vsako posredovanje njegovih zaposlenih gasilcev. Rešitev je gotovo več, bi jih pa bilo nujno potrebno iskati skupaj z delodajalci in dobiti optimalno rešitev z katero bi bili vsi zadovoljni.
Seveda je pa status več kot samo urejno razmerje med gasilcem in delodajalcem, tu so še plačani zdravniški pregledi, pa zavarovanja in verejtno še kaj.
LP!
naj začnem z vprašanjem; kako je mogoče, da na območjih, ki jih je prizadelo neurej primankuje prostovoljnih gasilcev, ko pa smo najbolj množična prostovljna organizacija v republiki Sloveniji? Od 55.000 operativnih gasilcev v Sloveniji jih ni mogoče zbrati niti 1.000 kar ni niti 2 % vse operative! Kar je še bolj "presenetljivo" jih ne moremo zbrati v pokrajini, regiji, ki slovi po precej množični organiziranosti gasilstva; le kaj bi bilo šele na Primorskem. Kje so vozila in tehnika??? Ko sem v odmevih po kongresu spremljal intervju z tov. Klaričem je kot največji uspeh preteklih let poudaril prav množičnost, danes oz. to poletje vidimo koliko oprijemljiva je ta množičnost. Že večkrat sem povedal, da v Sloveniji ne rabimo 130.000 gasilcev, pač pa 10-20.000 z urejenimi pogoji za delo na intervencijah in če bi jih danes imeli 20.000 z urejnim statusom, se zagotovo nebi pogovarjali o pomankanju gasilcev na terenu!!!
Pod urejen status gasilca sam vidim predvsem urejeno razmerje med menoj,kot delojemalcem in mojim "šefom" kot delodajalcam. Kar pomeni, da bo on imel interes, da sem pri njemu zaposlen kot gasilec in ne da ima zaradi tega same težave. Prepričan sem, da bi se to najlažje uredilo prav skozi davčno zakonodajo, pa čeprav nekateri trdijo da ne, ker nam to ne dovoljuje evropska zakonodaja. Zanimivo je, da vsi prihodki, ki jih dobijo pripadniki vojaške rezerve, niso obdavčeni niti z promilom in ne gredo v dohodnino!!! Mogoče bi bilo pametno, da bi delodajalcu šlo v olajšavo vsako posredovanje njegovih zaposlenih gasilcev. Rešitev je gotovo več, bi jih pa bilo nujno potrebno iskati skupaj z delodajalci in dobiti optimalno rešitev z katero bi bili vsi zadovoljni.
Seveda je pa status več kot samo urejno razmerje med gasilcem in delodajalcem, tu so še plačani zdravniški pregledi, pa zavarovanja in verejtno še kaj.
LP!
Bolj star, bolj nor!
ja taka je to, ker ni 55.000 operativcev ampak bistveno manj, ja saj ima društvo 150 članov in od tega 70 operativcev, vendar jih v veliko društvih več kot 20 ne dela ostali so samo črke na papirju, v enih več v enih manj, daj poglejmo pri sebi oz. v svoji občini in potem si zračunajmo koliko operativcev (v povprečju 10-15 na društvo v občini), pride na intevencijo, mislim da v velikih društvih 1. kat dela samo 10 operativcev (pa tudi v kašknem z višjo kat.) ali pa še manj (tisti , ki delajo ne seznam občnega zbora)naj začnem z vprašanjem; kako je mogoče, da na območjih, ki jih je prizadelo neurej primankuje prostovoljnih gasilcev, ko pa smo najbolj množična prostovljna organizacija v republiki Sloveniji? Od 55.000 operativnih gasilcev v Sloveniji jih ni mogoče zbrati niti 1.000 kar ni niti 2 % vse operative! Kar je še bolj "presenetljivo" jih ne moremo zbrati v pokrajini, regiji, ki slovi po precej množični organiziranosti gasilstva; le kaj bi bilo šele na Primorskem. Kje so vozila in tehnika???
potem pa pridemo še do manjše štvilke in to bistveno, tako kot se je napisalo 10-15% oz. okoli 15.000 operativcev
V razmislek, poglejmo število udeležb na intervencijah, podatek na grafičnem prikazu nesreč in dobimo izračun povprečja (nekatere intervencije pri večjih društvih so samo po 2-3 ljudi, ker ni preko pozivnikov oz. je preko telefona in ni potrebe po večjem številu ljudi. Zato je tam povprečje zelo različno oz. manjše)!
http://spin.sos112.si/Pregled/GraficniP ... rijav.aspx
- MarkoSimšič
- Kraj: Planina
Poveljnik CZ RS je v enem izmed intervjujev (po neurju na Kamniškem) dejal, da v bližnji prihodnosti ni za pričakovati raznih ugodnosti za gasilce, ker je to v neskladju z evropsko prakso. Še dobro, da imamo evropo, da lahko nanjo obsemo vse mogoče vrste izgovorov. In če tako trdi državni sekretar na MORS-u potem bo že držalo, da si ne gre obeteti kakih posebnih olajšav in prednosti.
lp marko
lp marko
Audiatur et altera pars! (Naj sišimo še drugo mnenje!) latinski
Mislim ,da poveljnik CZ RS ne pozna najbolje evropske prakse, če bi se potrudil in stopil samo nekaj kilometrov čez mejo severno k našim sosedom bi kaj hitro spoznal evropsko ali pa ne evropsko ,pa vendar zadovoljivo prakso za gasilce. Vse kaže ,da ni niti našemu vrhu niti drugim v državi v interesu ,da naredijo kaj dobraga za gasilerijo , vse kar znajo je to ,da morda rečejo ob kaki veliki nesreči , da smo edina organizacija ,ki lahko v dveh urah zbere toliko in toliko članov ,ki lahko pomagajo,ne zavedajo pa se ,da to ni odvosno od samega vrha ampak od nas vseh ,ki se na akcije odzivamo in ki se zavedamo, da ljudem ,ki našo pomoč rabijo veliko pomeni še tako dobrodošel par rok, se pa vedno bolj vprašujem kdaj se bo tega zavedal naš preljubi vrh,ki verjetno tudi tega neve ,vsaj po obnašanju ,da se je gasilska znamka prodajala po celotni Sloveniji in ne samo ponekod in nekateri morda oblek sploh nebodo videli ,če pa jih bojo bo to čudeš.HotBird napisal/-a:Poveljnik CZ RS je v enem izmed intervjujev (po neurju na Kamniškem) dejal, da v bližnji prihodnosti ni za pričakovati raznih ugodnosti za gasilce, ker je to v neskladju z evropsko prakso. Še dobro, da imamo evropo, da lahko nanjo obsemo vse mogoče vrste izgovorov. In če tako trdi državni sekretar na MORS-u potem bo že držalo, da si ne gre obeteti kakih posebnih olajšav in prednosti.
lp marko
Gasilec znanja ne proda , ampak ga podari.
NA POMOČ !
NA POMOČ !
In kakšna je ta praksa pri naših severnih sosedih? 
- Milan Dubravac
- Gasilci.org

- Kraj: smokuč
Naši severni sosedi so bili tri dni na tečaju na Igu. Vzeli so svoj dopust. Dobili so od lokalne skupnosti 35 evrov na dan. Lokalna skupnost jim je plačala tudi usposabljanje (stroške na Igu).
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
Glede na čase, v katerih živimo, bi bilo utopično pričakovati, da bo v status gasilca spadalo tudi zapuščanje delovnega mesta ob vsakem trenutku. V reševanje te problematike po mojem mnenju ni vredno vlagati kakšnega velikega napora, ker gre za Sizifovo delo. Delovni proces ima prednost pred ostalimi zadevami. Tudi Avstrijci so za izobraževanje na Igu vzeli dopust, kot je povedal ata Milan, pa naj bi imeli status urejen...
No, da preidemo še na moj žulj. Pred kratkim sem za delodajalca opravljal zdravstveni pregled, ki je obsegal praktično vse preiskave, ki jih zahteva pregled za operativnega gasilca. Ugotovili so, da z mano ni nič narobe. Pregled za operativnega gasilca se mi je iztekel že davno, zato ne bi bilo slabo, če bi ta pregled nekako prenesel v gasilske vode. Ni šlo... To stvar bi se nekako dalo urediti...
No, da preidemo še na moj žulj. Pred kratkim sem za delodajalca opravljal zdravstveni pregled, ki je obsegal praktično vse preiskave, ki jih zahteva pregled za operativnega gasilca. Ugotovili so, da z mano ni nič narobe. Pregled za operativnega gasilca se mi je iztekel že davno, zato ne bi bilo slabo, če bi ta pregled nekako prenesel v gasilske vode. Ni šlo... To stvar bi se nekako dalo urediti...
The only thing that I regret- I didn't take what I could get. (Motörhead)
LP Borut Volk
LP Borut Volk