lp DC
Predavanje dr. Nuslerja na temo "Označevanja nevarnih s
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Predavanje dr. Nuslerja na temo "Označevanja nevarnih s
Po dolgem času sem na IG-u doživel zares vrhunsko predavanje in lepo bi bilo, če bi se Milan in Stevči malo širše razpisala o tem.
lp DC
lp DC
Ja dobro si informiran
Glavno je, da sem "jedel pečenko"
lp DC
- Janez Koncilija
- Naj forumovec 2006
- Kraj: Topole
- Kontakt:
- Mitja Gregorič
- Naj forumovec 2003

- Kraj: Volčja Draga
- Kontakt:
- Milan Dubravac
- Gasilci.org

- Kraj: smokuč
Dr. Dieter Nuessler je poveljnik gasilcev v Aachnu v Nemčiji. Povabljen je bil v Slovenijo, ker se veliko ukvarja z evropskimi projekti. Med drugim je predstavnik Nemčije v dveh mednarodnih gasilskih združenjih, CTIF in FEU. V petek je predaval kandidatom za ViGČ o evropskih projektih, v soboto pa na mojo željo o nevarnih snoveh. Dieter je bil namreč 8 let vodja komisije za nevarne snovi pri CTIF katere član sem tudi jaz. Je tudi član dveh odborov pri ZN kot predstavnik gasilcev, se pravi naše komisije. Predaval je predvsem o tistem, kar počne naša komisija. Največ časa je namenil predstavitvi idej naše komisije o označevanju nevarnih snovi in postopku v štirih korakih, pri nas PIRS poimenovanih. Kdor je pozorno poslušal, je lahko videl da so koraki zelo natančno definirani in da smo mi šele na začetku. Če želimo področje nevarnih snovi dobro urediti nas čaka še veliko dela.
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
- Milan Dubravac
- Gasilci.org

- Kraj: smokuč
Aha, povabil ga je pa zihr "veliki vodja" ali pa vsaj poveljnik GZS, a neMilan Dubravac napisal/-a:Povabljen je bil v Slovenijo, ker se veliko ukvarja z evropskimi projekti.
Drugače pa sem jaz ( in še kdo ) poslušal predavanje na podobno temo tudi v Celju
lp DC
-
Timotej
Drago, tebi so se očitno vodilni slovenski gasilci zelo zamerili kot opažam
Na predavanju je bilo pa res zelo zanimivo, čeprav sem imel občutek, da v dvorani skoraj 85% ljudi
ni imeli blage veze o tem, kaj je g. Dr. Nuessler predaval.
Zanimivo je bilo pogledati ko je vprašal koliko v dvorani prisotnih je imelo na sebi že kdaj težko zaščitno obleko za NS. Roko je dvignilo samo pet prisotnih in mislim, da so to bili samo poklicni kolegi z Milanom na čelu
.
Na predavanju je bilo pa res zelo zanimivo, čeprav sem imel občutek, da v dvorani skoraj 85% ljudi
Zanimivo je bilo pogledati ko je vprašal koliko v dvorani prisotnih je imelo na sebi že kdaj težko zaščitno obleko za NS. Roko je dvignilo samo pet prisotnih in mislim, da so to bili samo poklicni kolegi z Milanom na čelu
- Janez Koncilija
- Naj forumovec 2006
- Kontakt:
Ja Timotej, potem si bil pa tudi ti med tistimi 85 %. če se prav spomnim, je namreč predavatelj imel neko slikco, kjer je gasilec v zaščitnem pajacu stal na plaži, poleg njega pa na levi deček v kopalkah, desno pa mlada dama v bikinkah. Pri tem je vprašal, če je tudi pri nas tako, da je vodja intervencije brez zaščite poleg gasilca, ki naj bi oprevljal svojo nalogo. Posebej je opozoril, da naj se kaj takšnega ne privoščimo.Timotej napisal/-a: Zanimivo je bilo pogledati ko je vprašal koliko v dvorani prisotnih je imelo na sebi že kdaj težko zaščitno obleko za NS. Roko je dvignilo samo pet prisotnih in mislim, da so to bili samo poklicni kolegi z Milanom na čelu.
Zakaj to pišem. Zato, ker tudi jaz do sedaj še nisem oblekel kombinezona in se mi je zdelo tudi popolnoma normalno, da so roko dvignili samo naši poklicni kolegi, saj je to njihova služba, poleg tega pa so (vsaj predpostavljam) tudi gasilski vodje v prostovoljstvu. Ostali prisotni na predavanju pa naj bi bili gasilski vodje, katerim namen predavanje je bil, da ob prihodu na kraj ugotovijo stanje ( saj veš kako smo izračunali njegov račun, pametni kot smo), torej smo ugotavljali približke ali gre za nevarno snov, skušali smo opraviti identifikacijo, opisovali smo znake. Torej nič visokoletečega znanja, ki bi bilo za nas laike nerazumljivo, same enostavne stvari, s katerimi se človek lahko sreča v vsakdanjem življenju.
Zame je bilo presenetljivo le to, kako se je znal predavatelj približati slušateljem na razumljiv, enostaven, uporaben način, čeprav sem, priznam, zaradi njegovega visokega naziva, pričakoval suhoparno predavanje, ki ga bom zaradi same teme težko razumel.
Torej, Timotej, če si med 85%, ti lahko napišem povezetek predavanja, tako kot sem ga dojel jaz in kolikor naj bi ga dojel vsak vodja, ki mora znati ukrepati ob takih primerih. Kdo bo mašil luknje v pajacu, pa je potem stvar odločitve.
Na podlagi takšne pripombe sem se spomnil izreka, ga imamo za takšne, ki bi radi znali delati vse, ko pridejo na mesto intervencije. Ne bom prevajal, gre pa takole : "piša, sere i salatu pere i još sa popom razgovara". Žal je takšnih vseznalcev v slovenski gasileriji preveč in, če se bo tako nadaljevalo, se bom nazadnje še premislil in začel zagovarjati tezo, da je tečaj za vodje intervencij res potreben (tu se hecam).
No, Timotej, pa brez zamere
LP
Janez
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
-
Timotej
Ker sem samokritičen
, se bom štel med tistih 85%
ljudi, ker še nisem imel opravka z nevarnimi snovmi niti kot gasilec niti kot vodja intervencije. Vem pa, da se človek celo življenje uči
. Smisel predavanja sem razumel in ne rabim povzetka, zato se iskreno zahvaljujem Janez za ponujeno pomoč .
Kar se pa tiče tečaja za vodje intervencij, ki ga je omenil g. Klarič
, pa sem mnenja, da je hudičevo potreben
Pravzaprav so potrebne korenite spremembe v izobraževanju ter vodenju naše gasilerije
LP pa brez zamere
Kar se pa tiče tečaja za vodje intervencij, ki ga je omenil g. Klarič
LP pa brez zamere
- Janez Koncilija
- Naj forumovec 2006
- Kontakt:
Timotej, ne se sekiratTimotej napisal/-a: Kar se pa tiče tečaja za vodje intervencij, ki ga je omenil g. Klarič, pa sem mnenja, da je hudičevo potreben
![]()
Pravzaprav so potrebne korenite spremembe v izobraževanju ter vodenju naše gasilerije
![]()
![]()
LP pa brez zamere
Ampak glede tečaja za vodenje intervencij sem pa v oklepaju napisal, da se hecam
Lepo se imej
Janez
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!