Alarmiranje

Vse gasilske teme, ki ne spadajajo v ostale podforume.

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
matjaž
GE: Kostanjevica na Krki
Kraj: Kostanjevica na Krki

Odgovor Napisal/-a matjaž »

Ker je pač Slovenija specifična "Vas" so specifični tudi pogledi na uporabo krovne sirene. Pri nas jo imamo in jo po potrebi tudi uporabimo. Kot je nekdo zgoraj že napisal, na klic sirene se "javi" veliko več operativcev kot na pozivnike. In če gre za večjo intervencijo in to v domačem kraju, jo je dobro prožiti, vsaj takšno je moje mnenje!

LP!

Matjaž
"Isti način mišljenja s katerim smo reševali stvari v preteklosti, ne učinkuje za reševanje problemov v prihodnosti!"

Albert E.
Uporabniški avatar
Jaka
Kraj: Podhom

Odgovor Napisal/-a Jaka »

Pri nas bomo sigurno sireno uporabljali toliko časa, dokler ne bodo vsi operativci imeli pozivnikov To pa še ne bo tako hitro, saj smo PGD I. kategorije.
V naši zvezi se že kar nekaj časa dogovarjamo tudi za izgradnjo dopolnilnega sistema obveščanja preko SMS. Dalje od dogovora še nismo. Upam pa, da bo ustrezna oprema kupljena še letos in da bo potem sistem postopoma zaživel.
Uporabniški avatar
roman
Kraj: Celjska regija

Odgovor Napisal/-a roman »

Točno tako, sirena je še za sedaj edino sredstvo, katero ti zagotavlja večji odziv operativcev. Kot vemo, v društvih I. kategorije je le nekaj pozivnikov, in ob zvoku sirene dobiš hitrejši odzivni čas, kot pa da vsakega posameznika nato kličeš npr. preko telefonov,...
Je pa način alarmiranja preko SMS-ov dobra ideja, a moraš pa vzeti v zakup tudi to, da imajo vsi oprativci vedno dosegljive GSM-e :lol:
Uporabniški avatar
mezan
Kraj: Bled
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a mezan »

Sirene še dolgo ne bodo šle iz uporabe, vsaj za društva I. kategorije. Pri nas pa se ne uporablja več, imamo 20 pozivnikov in do sedaj še ni bilo potrebe sprožiti sirene, lahko pa se zgodi.
Uporabniški avatar
roman
Kraj: Celjska regija

Odgovor Napisal/-a roman »

Točno tako, nikoli ne vemo kaj nam bo prinesla prihodnost in nove tehnologije :lol: !
Uporabniški avatar
Matej B.
GE: Ptuj / Tržec
Kraj: Ptuj - Tržec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Matej B. »

Ravno danes sem malo polistal po ptujskem lokalnem časopisu TEDNIK in na 6. strani je objavljen članek z naslovom: " Tiho alarmiranje bo postalo naš vsakdanjik" Zanimivi so predvsem zaključni stavki, katere citiram:

"Spremembe na področju zakonodaje peljejo v smer, da bomo na podeželju vedno manjkrat slišali sireno z gasilskega doma. Tiho alarmiranje bo postalo naš vsakdanjik in vedno manj občanov bo vedelo, kdaj se bodo gasilci spopadli z ognjem in drugimi nesrečami."

Ta članek je objavila oseba, ki je v samem vrhu Območne gasilske zveze Ptuj. Jaz to razumem kot dejstvo da se bodo na ptujskem območju sirene počasi umaknile in pustile prednost pozivnikom in GSM obveščanju.
Naj povem tudi, da je OGZ Ptuj in ostale GZ v okolici že sprejele predlog dopolnilnega sistema GSM obveščanja. Zdaj se že urejajo (tudi v našem društvu) seznami imetnikov GSM številk, ki bodo med prvimi vključeni v ta sistem.
Uporabniški avatar
matjaž

Imam eno vprašanje v zvezi z pošiljanjem SMS-ov, kot način alarmiranja. Kdo v tem primeru plačuje poslane SMS-e? Ali je protokol podoben kon na netu, ali se zaračunava posebni številki ali kako tretje?

LP!

Matjaž
"Isti način mišljenja s katerim smo reševali stvari v preteklosti, ne učinkuje za reševanje problemov v prihodnosti!"

Albert E.
Uporabniški avatar
pouzek
Kraj: Stara Vrhnika

SMS

Odgovor Napisal/-a pouzek »

Kolikor poznam to zadevo gre za napravo, ki je kot GSM aparat, s SIM kartico, z dodatnim vgrajenim programiranim procesorjem. SMS-ji se pošiljajo zaporedoma s presledki cca. 5 sek.
Pri nas je zadeva montirana na sedežu CZ. Predvidevam, da tudi sami poravnajo stroške obratovanja naprave.

NA POMOČ!!!
Uporabniški avatar
Milek
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a Milek »

:roll: V službi sem pozivnik dobil in ga nosim vsepovsod s sabo. Preko njega bi me naj aktivirali za službo in tudi za pirotehnične akcije. :cry: Žal je praksa drugačna, saj se službeni dispečer in ReCO posložujeta predvsem GSM-ov, kjer dobi takoj povratno informacijo. Zato bi jaz dal poudarek na sistemu alarmiranja preko GSM-ov. Pa mislim, da je tudi cenovno sistem bolj dostopen saj so solidni GSM aparati dosegljivi že za 10.000 SIT.

LP
Uporabniški avatar
matjaž

Vse lepo in prav Milek. Tudi našega poveljnika so že nekajkrat dispečerji ReCo Celje poklicali po telefonu, namesto da bi aktivirali pozivniki. Kot si že sam dejal, na takšen način takoj dobijo povratno info., ampak kot so nas učili tudi če dobiš poziv preko pagerja se moraš javiti na ReCO in potrditi sprejem sporočila, tako da ima dispečer tudi v tem primeru povratno info.
Pa še nekaj bi dodal, preko telefona so ga poklicali le v primeru ko so sami ocenili da gre za manjšo stvar, in vedno je dejasko za manjšo stvar tudi šlo, kar priča o njihovi usposobljenosti.

LP!

Matjaž

Albert E.
Uporabniški avatar
Milek
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a Milek »

Matjaž! 8)

Tudi mene so tako naučili in prav je tako, vendar... :oops:
ReCO tako ali tako vedno aktivira člane PGD preko pozivnika in potem tudi enega ali dva od članov posameznega društva kljub temu še dodatno pokliče po GSM tako, da je 100%, da je društvo sprejelo poziv. :P Kako je v praksi z povratnimi klici od operativcev nazaj na ReCO, tega jaz nevem. :?: V naši enoti se pa posložujemo GSM predvsem zato, ker kličemo ljudi v enoto, kadar ima službojoča izmena izvoz in enoto zapustijo vsi operativci. :D Potem kliče dežurni dispečer v enoto minimalno tri gasilce (ali več), kateri so potem dežurni v enoti do vrnitve izmene!

LP :wink:
Uporabniški avatar
Matej B.
GE: Ptuj / Tržec
Kraj: Ptuj - Tržec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Matej B. »

Glede samega alarmiranja s pozivniki me nekaj zanima. Jaz imam sicer pozivnik od julija letos, dobil sem enega rabljenega. Malo sem pogledoval po datotekah in ugotovil da je na vseh pozivih na intervencijo napis "Takoj v gasilski dom!" Našel pa sem dve sporočili stari kakšni dve leti na katerih je izpisan naslov in vrsto nesreče oz. pomoč ki je potrebna. Letos se to ni nič spremenilo. Na vsakem pozivu na intervencijo je bil napis "Takoj v gasilski dom" . Tako da si doma dobil poziv, odšel v gas. dom in se tam informiral o stanju.
Jaz bi osebno rad videl da mi ReCO Ptuj na pozivnik pošlje vsaj osnovne informacije: lokacijo, vrsto nesreče,.... Tako si že malce vnaprej obveščen, kasneje pa se tako informiraš po UKW zvezah.
Kako je to urejeno drugod, ali se da z ReCo dogovorit da ti pošlje osnovne info. ali pa so sporočila standardna??

Aha še glede povratnega obveščanja na ReCO. Do sedaj sta se redno javljala nazaj poveljnik in poverjenik CZ , da sta dobila natančnejše info. Ostali operativci se (še) nismo povratno javljali.
Uporabniški avatar
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
Kraj: Lukavci
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Drago »

Matej:

Glede vsebine sporočila si mislim, da je pač odvisna od operaterja v ReCO oziroma kolko se mu pač da tipkati :D jaz dobivam kar dost konkretna obvestila po pozivniku, še celo vabila na sestanke (kdaj pa kdaj). :oops: :lol: Možnosti torej vsekakor so, kako so pa izkoriščene pa je že drugo vprašanje :twisted:

lp DC
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Matej

Kot je rekel Drago, kaj Vam izpiše na pozivniku je predvsem odvisno od operaterja na ReCO.

Z ReCO pa vedno komunicira vodja intervencije in nihče drug. Če pride na intervencijo, ki jo vodite vi, vodi vaš vodja in nikakor ne negdo od CZ, on tam sploh nima kaj delati, razen če je intervencija širšega območja, kjer sodeluje več enot UZR RS, se intervencija vodi v sodelovanju z vsemi enotami.
Uporabniški avatar
matjaž

Pri nas pa je zedeva sledeča. Operaterji iz ReCO CE nam ponavadi na poivnik napišrjo kaj gori in kje gori (priimek ter hišna št.). To so zelo uporabne info. saj že lahko na poti v gas. dom študiraš o najbolj kratki poti za dostop po kraja dogodka ter vsem drugim kar sodi zraven, zato se jim na tem mestu tudi zahvljujem za takšen način informiranja. Se pa popolnoma strinjam s pedhodniki da naj z ReCO komunicira le vodja intervencije, kajti v nasprotnem primeru lahko pride do popolne zmede, podvajanja informacij, ...

LP!

Matjaž

Albert E.
Odgovori