Vse skupaj se je dogajalo leta 1990, torej še v Jugoslaviji. Nekdo je odnesel tri živali iz akvarija V mb, krokodil je bil najden, vendar z težko muko vrnjEn v akvarij.
PREBERITE:
Branko Kolar , vodja akvarija in terarija v MB:
......"Poklicali so me celjski policisti in mi rekli, da so našli krokodila. Mislil sem, da me ima nekdo pošteno za norca."
Pa je bilo res. Krokodil ni končal v tujini, ni postal dragocena ženska torbica. Šel se je pravo divje življenje v mlakuži, v zapuščenem glinokopu na Ljubečni pri Celju. Dokler ni bil opažen. Nastal je vik in krik. Raja je tekla k mlaki. O pošasti iz breške jame so govorili, o Nessie z Ljubečne, avstrijski časnik Kleine Zeitung je pisal o krokodilu iz Maribora.
"Živi cirkus," se spominja Kolar. "Takoj po klicu policije sem se tja odpeljal z avtom, toda ob ribniku so že bili gasilci, množica ljudi. Krokodila ni bilo videti." Gasilci so začeli črpati vodo iz jame. "Z njimi sem se posvetoval, koliko bo to stalo. Rekli so, da ne veliko in da v štirih urah lahko izčrpajo vso vodo. A so napak ocenili globino. Po dveh dneh črpanja se ni nič premaknilo. S sodelavci sem dežural ponoči, če bi se krokodil prikazal. Zadevo sem že imel namen opustiti, stroški, ki jih je nazadnje plačala Florina, so bili previsoki."
Zvezda Zlate harmonike
Za ceno črpanja bi si bili lahko kupili deset kajmanov. Toda Kolarja je zagrabila trma. Privolil je, da prostovoljnim gasilcem iz Škofje vasi iz svojega žepa plača edino zahtevano ceno za nadaljnje črpanje: porabljeno nafto. Po treh dneh so zelenega štirinožca le zagledali in ga zgrabili. A ideja, da jih Gadafi, kot so mu pravili v Mariboru, zapušča, ni bila všeč Celjanom. Svojemu zvezdniku, vmes so ga že preimenovali v Krokija, se niso hoteli odreči tako zlahka. "Ko smo ga dali v avto, so nas ljudje obstopili. Poklicati sem moral policijo," pravi Kolar. Z gručo besnih je sklenil dogovor: krokodil je za en dan ostal gost Ljubečne. Za tamkajšnje tekmovanje Zlata harmonika so gasilci pripravili bazen, in medtem ko so na odru nažigali s frajtonarico, je zeleno zmene plavalo...........
Me prev zanima , če je v teh akcijah sodeloval kdo iz našega foruma ??