Pa pustimo novinarje, kateri nabijajo članke v Gasilcu z vsebino o prevzemih novih vozil pri miru....
Gasilski izrazi
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
- Gregor K.
- moderator

- Kraj: Nekje na poti...
- Kontakt:
Odg: Gasilski izrazi
Odkrivamo toplo vodo. Izrazi, katere nekateri navajate v tej temi, so v slovenski gasilski terminologiji poznani že precej časa. Upam, da ne bo prišlo do tega, da bomo lepe, že obstoječe in funkcionalne izraze nadomeščali z izrazi v stilu - vsak po svoje.
Pa pustimo novinarje, kateri nabijajo članke v Gasilcu z vsebino o prevzemih novih vozil pri miru....
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)
In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...
http://www.facebook.com/pgdokonina
Gregor K. napisal/-a:Odkrivamo toplo vodo. Izrazi, katere nekateri navajate v tej temi, so v slovenski gasilski terminologiji poznani že precej časa. Upam, da ne bo prišlo do tega, da bomo lepe, že obstoječe in funkcionalne izraze nadomeščali z izrazi v stilu - vsak po svoje.![]()
Saj ravno zato poskušamo sestaviti slovar lepih slovenskih in že uveljavljenih besed. Svoj pomen pa bo tak slovar dobil šele, ko ga bo neki pristojni organ potrdil in bo obvezen za vse gasilce.
Primer neenotne uporabe izraza: Na istem tečaju en predavatelj razlaga da poznamo podtalne hidrante, drugi pa da so to talni hidranti. Tako mora tečajnik najprej premisliti pri keterem predavatelju odgovarja na vprašanje in šele nato kako bo pravilno odgovoril.
Zato sem še vedno mišljenja, da potrebujemo slovar enotnih izrazov pa naj bodo to stari slovenjski izrazi, nove besede ali pa lepi prevodi tujk.
Pa ne samo na predavanjih tudi pri inventuri se uporabljajo različni izrazi za isti predmet. Čeprav je gasilska zveza kupila za vsa društva enako opremo je ta oprema kasneje v inventuri vpisana s tremi različnimi imeni.
Pod tole zgoraj se pa podpišem 10 x !
Slovenski jezik je dovolj bogat in lep , da lahko za vse tujke nademo lep izraz. Morda se nam bo zdel v začetku malo čuden, ampak čudni bomo mi čez 30- 40 let ko ne bomo znali več slovenski.
Poglejte mlade, težko povejo stavek brez tuje besede.
Tudi Grega bo sodeloval , verjemite mi. Nadaljujmo, le prosim vas, pišite res tehtne predloge. Ne nakladat v tri dni. Jezik je živa stvar, so rekli največji poznavalci pri nas.
Če imamo v Sloveniji tako lepo žival kot je OVCA, zakaj bi imeli še VUNENOGTRAVOŽDERA !
Če te lahko osmodi POVRATNI UDAR, zakaj bi te moral osmoditi neki backdraft ali kako se že napiše !
Svoboden si ko nisi odvisen od časa.
- Gregor K.
- moderator

- Kraj: Nekje na poti...
- Kontakt:
Da ne bo pomote - jaz sem vsekakor za slovenske izraze, ker ne maram potujčevanja.
Vendar! Naj bodo izrazi nam prijazni, in nikakor ne na vso silo dobesedno prevedeni. Bomo videli, kaj bo nastalo sedaj pri oblikovanju tega spletnega priročnika, je v njem kar nekaj zanimivih izrazov...
LP!
Vendar! Naj bodo izrazi nam prijazni, in nikakor ne na vso silo dobesedno prevedeni. Bomo videli, kaj bo nastalo sedaj pri oblikovanju tega spletnega priročnika, je v njem kar nekaj zanimivih izrazov...
LP!
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)
Hot fire modul A - gašenje notranjih požarov modul A
In potem so še tu naši "1000 in en" izrazi za delovno, svečano in zaščitno obleko.
Tudi na te je potrebno misliti.
PS: Upam, da sem prav napisal
Tudi na te je potrebno misliti.
PS: Upam, da sem prav napisal
Rok Ušen, GČ I. st.
''Po reglcih'' bi bilo:
- gasilska uniforma prostovoljnega gasilca/gasilke;
- delovna obleka prostovoljnih gasilcev;
- gasilska zaščitna obleka.
- gasilska uniforma prostovoljnega gasilca/gasilke;
- delovna obleka prostovoljnih gasilcev;
- gasilska zaščitna obleka.
Zadnjič spremenil M-Coki, dne 31. Januar 2008, 19:39, skupaj popravljeno 1 krat.
FIREFIGHTERS we are reversing new side!

- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
Takšne stvari ne bi dajali v slovarček saj so jasno zapisane v naših pravilih no:
gasilska uniforma
gasilska delovna obleka
gasilska zaščitna obleka
Poglejmo hidrante kot je teoretik predlagal.
Poznamo ZIDNI HIDRANT
Poznamo NADZEMNI HIDRANT
Torej se zatika pri podzemnem ali podtalnem. Po moje je logično , če je en nadzemni , da je drugi podzemni. Različne izvedbe teh hidrantov je zopet druga tema. Nadometni, podometni, euro hidranti, colski, super hidranti itd..
gasilska uniforma
gasilska delovna obleka
gasilska zaščitna obleka
Poglejmo hidrante kot je teoretik predlagal.
Poznamo ZIDNI HIDRANT
Poznamo NADZEMNI HIDRANT
Torej se zatika pri podzemnem ali podtalnem. Po moje je logično , če je en nadzemni , da je drugi podzemni. Različne izvedbe teh hidrantov je zopet druga tema. Nadometni, podometni, euro hidranti, colski, super hidranti itd..
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Pa naprej:
Podzemni ali podtalni - kakor ga že imenuješ, jih je več vrst. Lahko je za:
- hidrantni nastavek ključ posebej
- hidrantni nastavek s centralnim ključem
- direktni priključki za C ali B cevi
Pa še bi se našlo...
Pa še bi se našlo...
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)
V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Če prav razumem pomen slovarja potem iščemo isto besedo za isti predmet in ne razne podobne predmete.MICKA napisal/-a:Pa naprej:
Pa še bi se našlo...
Primer besede "TROJAK":
- V knjižici gasilska taktika je vpisan kot "trojak"
- V knjižici za gasilska tekmovanja kot "trojak" ali "razdelilec"
- V programu Vulkan pa "razdelilec trodelni"
Za trojak iščemo enotno besedo.
Nerazumljivo je, da celo leto delam vaje s trojakom, da ob koncu leta v inventuro v Vulkanu vpišem "razdelilec trodelni"
Svoboden si ko nisi odvisen od časa.
Pri trojaku bi jaz kar ostal pri izrazu trojak
Se mi zdi najbolj udomačen, vse ostalo so razni Toporišičevi oboževalci spravili na plano.
Zdi se mi namreč, da je pri teh izrazih smiselno čim manj "kompliciranja"; torej če se da povedati z eno besedo, povejmo z eno besedo oziroma z čim manj besedami. Predvsem v interesu čim lažje komunikacije na terenu.
Ne znam si predstavljati, da mi na intervenciji nekdo reče: ob tale potok bomo postavili napravo za nadtlačno dobavo vode, na tistile pločnik trodelni razdelilec, od tam naprej pa bomo preko ročnih priprav za nanašanje vode pogasili goreč zabojnik za smeti.
Malo heca, ampak v smislu tega da ne zaidemo predaleč. Smo obetavno začeli.
Se mi zdi najbolj udomačen, vse ostalo so razni Toporišičevi oboževalci spravili na plano.
Zdi se mi namreč, da je pri teh izrazih smiselno čim manj "kompliciranja"; torej če se da povedati z eno besedo, povejmo z eno besedo oziroma z čim manj besedami. Predvsem v interesu čim lažje komunikacije na terenu.
Ne znam si predstavljati, da mi na intervenciji nekdo reče: ob tale potok bomo postavili napravo za nadtlačno dobavo vode, na tistile pločnik trodelni razdelilec, od tam naprej pa bomo preko ročnih priprav za nanašanje vode pogasili goreč zabojnik za smeti.
Malo heca, ampak v smislu tega da ne zaidemo predaleč. Smo obetavno začeli.
LP iz Celja
Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)

Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)

teoretik pozabil si napisat točni izraz :

razdelilec trodelni na ventil B/CBC
Don't raise your voice, Improve your argument!
Micka, v šoli učijo da niso ¨podtalni¨, temveč talni in nadtalni:)MICKA napisal/-a:Pa naprej:
Podzemni ali podtalni - kakor ga že imenuješ, jih je več vrst
- Peter
- Upravnik

- GE: Zabreznica
- Kraj: Breznica
- Kontakt:
Po Pravilniku o preizkušanju hidrantnih omrežij poznamo nadtalne, podtalne in notranje.
Ja saj nam tako ali tako povsod drugace povedo. Na Igu recimo učijo tudi, da so ročniki s pipo in ne s zasunom kot mi ponavadi pravimo.
Želel sem samo napisati da samo imenovanje (pa kakršno koli že je) ne pove veliko o samem hidrantu saj jih je več vrst:
- podtalni (1, 2, 3, ...)
- nadtalni ( 1, 2, 3,...)
- zidni (1, 2, 3, ...)
- podtalni (1, 2, 3, ...)
- nadtalni ( 1, 2, 3,...)
- zidni (1, 2, 3, ...)
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)