Pero napisal/-a:še vedno mi nisi odgovoril na vprašanje kaj storiti ?
Torej naj povprečno društvo zaračuna ceno po GZS in se zameri polovici vasi ? Torej predlagam za z 1.1.2008 vsi zaračunamo/te to ceno ?
To kaj si ti napisal je vse lepo in prav. Samo razloži mi koliko normalnih ljudi razume to ? 10% ?
Če človek ko mu rečeš da si PGD, ne razume kaj pomeni P v imenu...
"a vi ste pa poklicni?"
"ne , PGD gospa"
"ja sej sem rekla, poklicni"
"ne gospa , prostovoljci"
"a dobite kaj placano ?"
"ne gospa, prostovljno smo tu, nic ne dobimo placano"
...
Ker sem očitno prej nerazumljivo pisal, ti bom poskušal razložiti na naslednjem primeru. Država je predpisla, da zavojček cigaret Mxxxxxxx stane 2,60 € z DDV. V vseh kioskih, trgovinah, gostilnah in bifejih stane točno 2,60 € z DDV.
Torej naša krovna organizacija je predpisla, da je enotna cena gasilca na uro med delavniki (med 6. in 18. uro) natanko 14,76 z DDV. To velja za vsa društva v Soveniji (tudi za vaše). Se boš s tako ceno komu zameril?
Si kdaj pomislil? Cena bogato tiskanega koledarja z logotipom pri nakladi 500 kos stane približno 1,04 € (nekdanjih 250 SIT). Sovaščanu izročiš koledar, izrečeš željo da se do prihodnjega leta več ne vidita in pobereš najmanj 4,17 € (nekdanjega jurja). Je bil kdo jezen, ko si ceno navil za najmanj faktor 4? Ne ker je to navada in to isto počno dimnikarji, pa vsak svoj obisk v hiši vedno bogato zaračunajo.
Koliko normalnih ljudi to razume? Koliko ljudi pa je sploh normalnih? To ni naš problem. S tem problem se sploh ne ukvarja pek. Postavil je ceno kruha, ki je dražja od pšenice in porabljene vode za faktor 9, pa se redko kdo vpraša ali je to predrago. KRUH KUPIŠ ALI PA NE! Razlagati ljudem naše probleme in odločitve je seveda naša dolžnost, saj nas bodo le na tak način podpirali in razumeli. Če se skrivamo s svojimi problemi za vrati gasilksih domov, smo si sami krivi, da nas družba ne razume in podpira.
Prišel je čas sprememb je že pred desetimi leti jasno in glasno povedal takratni predsednik Milan Kučan. Desetletja traja, da se tega zavemo tudi gasilci ter več desetletij, da reagiramo in se poskušamo prilagajati družbenim spremembam. Zamujeno se nikoli ne povrne. Zato se vsedite za mizo in se zamislite v katerem času živite. Čas socializma, enakopravnosti in pravičnosti je že davno za nami. Popolnoma vaša odločitev je ali boste capljali na mestu in se nostalgično vračali v preteklost oziroma boste pogumno zakorakali v prihodnost, ne glede na to če je to komu všeč.
Zaenkrat lep pozdrav,
Dušan Bosnar