Helikopter MI 171 na hrvaškem
Moderator: Janez Tratnik
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Helikopter MI 171 na hrvaškem
Hrvaška bo te dni prevzela prva dva od 10-ih helikopterjev tipa MI 171.
Drugo leto jih bo dobila še osem. Poleg tega bo bogatejša za tri air tractorje.
Helikopter MI 171 je modernejša izvedenka helikopterja MI 8. Uporabljali jih bodo za prevoze, reševanje in gašenje.
Vzrok nabave ruskih helikopterjev je klirinški dolg. tako da hrvatje bazirajo na Mi-jih.
Darko
Drugo leto jih bo dobila še osem. Poleg tega bo bogatejša za tri air tractorje.
Helikopter MI 171 je modernejša izvedenka helikopterja MI 8. Uporabljali jih bodo za prevoze, reševanje in gašenje.
Vzrok nabave ruskih helikopterjev je klirinški dolg. tako da hrvatje bazirajo na Mi-jih.
Darko
Naj imajo vsaj sosedje, če mi nimamo. Bodo mogoče lažje priskočili na pomoč, če bo potrebna. Se mi zdi tale MI 171 še večji od našega Cugarja. Pa ne pozabimo kje imajo hrvatje največ požarov in niso omejeni s pomanjkanjem vode za gašenje. Ne mislim s tem, da ga pa pri nas nebi morali uporabiti. Bojl kot MI, bi bil mogoče zanimiv AIR TRACTOR. Žal ga v Rusiji ne delajo.
Meni se zdi,da je pri nas vse kar država nabavlja čudno,prvo hvalijo,ko pa pride je pa vse zanič. Primerov je ogromno,nebi našteval.
Karel bo kupil ladjo ja,pa letala tovorna,.....ker mamo tolko morja,da se bo verjetno težko obrnila,ne da bi še služila namenu,enako je za letalo,ampak očitno je bol potrebna kod skrb za zaščito prebivalcev,ob nesreči.
Karel bo kupil ladjo ja,pa letala tovorna,.....ker mamo tolko morja,da se bo verjetno težko obrnila,ne da bi še služila namenu,enako je za letalo,ampak očitno je bol potrebna kod skrb za zaščito prebivalcev,ob nesreči.
Hrvati naj bi tako že konec tega meseca iz Rusije dobili prvi helikopter znamke Mi-171, katerega cena naj bi znašala okoli 6,5 milijona ameriških dolarjev oziroma dobrih 4,5 milijona evrov. S tem bi Rusija poplačala del klirinškega dolga do Hrvaške, ki sicer znaša 190 milijonov dolarjev. Kot sta se dogovorili obe državi, naj bi Rusi naši sosedi dobavili skupaj deset helikopterjev omenjenih znamk, ki naj bi jih uporabljali pripadniki hrvaškega vojnega letalstva. Rusija bi na tak način povrnila 65 milijonov dolarjev dolga, kako bo povrnila preostalo, pa še ni znano.
Vse helikopterje bodo naredili v Ulan-Udenskemu Aviacijskemu zavoda (UUAZ), kjer letno sestavijo okoli 120 helikopterjev. Gre za tovarno v mestu Ulan-Udea, ki leži več kot pet tisoč kilometrov vzhodno od ruske prestolnice. Po besedah generalnega direktorja tovarne Leonida Beljka so njihovi helikopterji enostavni in robustni, najbolj ponosni pa so na model Mi-8. Zanj pravijo, da je najbolje skonstruirani helikopter na svetu, v mirovnih misijah pa ga uporabljajo tudi Američani in vojaki v Združenih narodih. Ob tem spomimo, da je se je v začetku julija v Vukovarju zrušil vojaški helikopter znamke Mi-8. V nesreči sta takrat umrli dve osebi, ranjenih pa je bilo osem.
Rusi naj bi za Hrvate sestavili tudi dva luksuzna helikopterja, s katerima bi se vozili najvišji hrvaški politiki, med njimi tudi aktualni hrvaški predsednik Stipe Mesić. Cena luksuzno opremljenih vozil se giblje okoli 7,5 milijona dolarjev, vseeno pa Rusi poudarjajo, da je precej cenejši od primerljivih helikopterjev zahodnih proizvajalcev.
Luksuzna različica helikopterja naj bi bila tako namesto topov in raket opremljena z usnjem, klimo in najkvalitetnejšimi lesenimi oblogami. Odvisno od kupčevih želja, pa lahko vgradijo tudi mini bar, posebne delovne stole in celo stranišče. Helikopter, ki lahko na krov sprejme 14 potnikov, sicer radi kupujejo pregrešno bogati ruski oligarhi. (povzeto po: http://www.pozareport.si/?)
Vse helikopterje bodo naredili v Ulan-Udenskemu Aviacijskemu zavoda (UUAZ), kjer letno sestavijo okoli 120 helikopterjev. Gre za tovarno v mestu Ulan-Udea, ki leži več kot pet tisoč kilometrov vzhodno od ruske prestolnice. Po besedah generalnega direktorja tovarne Leonida Beljka so njihovi helikopterji enostavni in robustni, najbolj ponosni pa so na model Mi-8. Zanj pravijo, da je najbolje skonstruirani helikopter na svetu, v mirovnih misijah pa ga uporabljajo tudi Američani in vojaki v Združenih narodih. Ob tem spomimo, da je se je v začetku julija v Vukovarju zrušil vojaški helikopter znamke Mi-8. V nesreči sta takrat umrli dve osebi, ranjenih pa je bilo osem.
Rusi naj bi za Hrvate sestavili tudi dva luksuzna helikopterja, s katerima bi se vozili najvišji hrvaški politiki, med njimi tudi aktualni hrvaški predsednik Stipe Mesić. Cena luksuzno opremljenih vozil se giblje okoli 7,5 milijona dolarjev, vseeno pa Rusi poudarjajo, da je precej cenejši od primerljivih helikopterjev zahodnih proizvajalcev.
Luksuzna različica helikopterja naj bi bila tako namesto topov in raket opremljena z usnjem, klimo in najkvalitetnejšimi lesenimi oblogami. Odvisno od kupčevih želja, pa lahko vgradijo tudi mini bar, posebne delovne stole in celo stranišče. Helikopter, ki lahko na krov sprejme 14 potnikov, sicer radi kupujejo pregrešno bogati ruski oligarhi. (povzeto po: http://www.pozareport.si/?)
FIREFIGHTERS we are reversing new side!

Fantje, primerjat MI-8, MI-17, ali MI-171 z našimi Cougarji je brezpredmetno! Hrvati imajo še nekaj MI-24 "hind" ki so več na tleh kot v zraku, servisiranje je drago, rezervnih delov nimajo. Najboljša plovila od celotne njihove flote z Migi vret... so Canaderji
Sosedi lahko na veliko kupujejo opremo od Rusov, mi smo tukaj žal omejeni, ker se njihova oprema ne sklada z NATO standardi, zato so nabave vprašljive! Se pa strinjam, da če nimaš praktično nič za gašenje....so tudi MI-171 dobri!
Bojna ladja
Močno dvomim, da se bo iz naslova "klirinškega dolga" sploh kupila kakršna koli oprema za obrambo, ali zaščito in reševanje!
Bojna ladja
Lep pozdrav
Da vas malo popravim,na prvi objavljeni sliki je Mi 8 in ne Mi 17, razlika med tema dvema modeloma je v repnem rotorju.Namreč Mi 8 ima repni rotor na levi strani Mi 17 pa ima repni rotor na desni strani ,so še druge razlike med tema dvema zračnima ploviloma razlikuješ jih lahko le v tem detajlu.
Je pa res da veliko držav uporablja ti dve vrsti plovil v svojih oboroženih silah tako tudi američani uporabljajo raje ta plovila kot pa svoja.(To velja za določena podjetja katera opraljajo razna varovanja in takšne zadeva po nemirnih območjih )
Samo kot informacija cena rabljenega Bell 212 letnik 1995 znaša malo več kot 2,000.000,00 € sedaj pa primerjate naprej kaj je bolje manjše ali večje.
Imam pa veliko opravka z temi tipi plovil na mojem delovnem mestu.
Lep pozdrav Dušan
Da vas malo popravim,na prvi objavljeni sliki je Mi 8 in ne Mi 17, razlika med tema dvema modeloma je v repnem rotorju.Namreč Mi 8 ima repni rotor na levi strani Mi 17 pa ima repni rotor na desni strani ,so še druge razlike med tema dvema zračnima ploviloma razlikuješ jih lahko le v tem detajlu.
Je pa res da veliko držav uporablja ti dve vrsti plovil v svojih oboroženih silah tako tudi američani uporabljajo raje ta plovila kot pa svoja.(To velja za določena podjetja katera opraljajo razna varovanja in takšne zadeva po nemirnih območjih )
Samo kot informacija cena rabljenega Bell 212 letnik 1995 znaša malo več kot 2,000.000,00 € sedaj pa primerjate naprej kaj je bolje manjše ali večje.
Imam pa veliko opravka z temi tipi plovil na mojem delovnem mestu.
Lep pozdrav Dušan