Gašenje notranjih požarov

Tečaji, vaje, šola ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
kar eden od mnogih

Re: ?

Odgovor Napisal/-a kar eden od mnogih »

blondi napisal/-a:Sicer je malo mimo teme ampak upam da mi moderator ne zameri preveč. Se ne splača nove odpirati...
Če za usposabljanje inštruktorjev smatraš opravljanje tečaja za specialnost inštruktor, potem zagotovo nimajo enakega usposabljanja.
Ali kdo ve kako je s tem? Kolikor je meni znano, se na Igu lahko "zaposliš" kot inštruktor. Seveda si najprej pripravnik ampak po nekaj mesecih (sem slišal da po cca. devetih) si inštruktor.

Ampak tečaj za inštruktorja pa mora biti isti tako za tiste, ki delajo na nivoju GZ kot za tiste, ki delajo na državnem nivoju.

Seveda lahko da se motim ... :oops:
Prvo na Ig-u se ne moreš zaposlit kot inšktruktor.
Drugo pripravniška doba je 12 mesecev če pokažeš kaj znanja in sodelovanja.

Fantje glede dela in izobraževanja inštruktorjev na Ig-u se zelooo motite. Inštruktor je res lahko vsak, ki opravi tečej specialnosti inštruktor. Bodimo realni in se vprašajmo ali je to le zgolj NABIRANJE ZNAČK ali potreba nekega posameznika oz. društva. Ne velja za vse enako! Nekateri na predavanjih za specialnost inštruktor si izberejo za demonstracijo gasilnik, ko razlaga uporabo le tega pa povrh vsega še bere iz nalepke NE mi pravit, da ima tak znanje. Osebno sem inštruktor na Ig-u in ko opraviš tečaj specialnosti inštruktor je potrebno vložiti zelo veliko dela in truda, da lahko slediš vsem novostim in le te prenašaš naprej na tečajnike.

Na žalost NEKATERI, ki prihajajo na tečaje za pridobitev višjega čina, nimajo niti osnov gasilstva in za povrh se sploh ne zavedajo same odgovornosti katera sledi za določen čin.

Vsem ki imate voljo do dela in prenos znanja na druge želim veliko uspeha in družabnih ur in čim manj nevšečnosti in nezgod.

Tistim pa, ki mislite SAMO KRITIZIRAT in pljuvat po drugih se raje ugriznite v jezik.
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kraj: Dobračeva - Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Tratnik »

Tudi gasilci na Dobračevi smo izvedli vajo z pravim ognjem. V sklopu rednih četrtkovih operativnih vaj smo na starejši hiši kurili v enem od prostorov.

Namen vaje je bil naslednji:
- člani, ki še nimajo HF, dobijo izkušnjo gašenja pravega ognja v zaprtem prostoru
- pravilno oblačenje, zaščita in namestitev IDA
- usklajeno delovanje obeh napadalcev (medsebojna kontrola, usklajeno delovanje)
- uporaba laringofonov in komunikacije (napadalci, vodja, strojnik)
- uporaba prezračevanja zadimljenih prostorov s pomočjo nadtlačnega ventilatorja in s pomočjo curkov
- uporaba požarne vode, curkov in načina gašenja v zaprtih prostorih

Zadeve smo se lotili tako, da smo hišo, ki je bila namenjena rušenju, zadimili s pomočjo bencina in nafte, ki smo jo nalili v kovinsko posodo 1 x 1 meter. Vse tekočine ni bilo več kot 5 – 10 litrov. To posodo smo postavili v prostor in jo zakurili. Da se je razvila prava temperatura in dim ni bilo potrebno čakati več kot 30 sekund.

Vaja je uspela v vseh pogledih. Prav tako trdim, da je izvajanje vaje sorazmerno varno, če se upošteva možne nevarnosti in seveda ne pretirava. Mi smo za varnost poskrbeli maksimalno, kolikor je bilo mogoče
- ves čas je bilo možno gašenje z dvema napadoma od zunaj
- voda je bila dovajana iz dveh neodvisnih virov
- hkrati sta bila v objektu največ dva gasilca in eden, ki je zadevo opazoval ob vstopu v prostor
- zunaj sta bila ves čas še dva gasilca v popolni opremi z IDA za reševanje
- prostor, kjer je ogorelo je bil blizu vhoda v sam objekt in je bila tako evakuacijska pot najkrajša kot je sploh mogoče
- ves čas je bila dežurna ekipa gasilcev z opremo za PP

Za konec naj omenim nekaj zaključkov:
- mogoče bi bilo lahko gorljive tekočine manj, sploh nafte (črn dim)
- za izvajanje vaje si je potrebno vzeti dovolj časa
- ves čas je potrebno skrbeti, da »adrenalin ne naredi svoje«
- na začetku je potrebno povedati nekaj teorije (curki, način vstopa v prostor, način ohlajanja, možne nevarnosti)

Sedaj iščemo nov objekt. ;)
Priponke
DSCN0394_resize_resize.JPG
DSCN0409_resize_resize.JPG
DSCN0410_resize_resize.JPG
DSCN0412_resize_resize.JPG
DSCN0382_resize.JPG
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
Uporabniški avatar
BAČO
moderator
moderator
Kraj: Dol pri Hrastniku
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BAČO »

Janez, vse čestitke za izvirno in dobro izpeljano vajo.
LP BAČO 8)
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kontakt:

Na vaji smo dali velik povdarek opremljanju gasilcev pred vstopom v prostor. Tudi namestitev IDA ni tako enostavna, prav tako smo velik poudarke dali nameščanju podkame in maske IDA

- ali je maska pravilno zapeta
- ali so trakovi pred nameščanjem do konca raztegnjeni
- ali je tesnenje maske zagotovljeno
- ali je IDA trdno nameščem
- kje so cevi za reševalno masko in kje je manometer
- odpiranje in zapiranje ventila
- nameščanje podkape

dela za preveriti kolikor hočeš
Uporabniški avatar
Tomkat
GE: PGD Škofja vas
Kraj: Celje - Škofja vas

Odgovor Napisal/-a Tomkat »

Tudi z moje strani pohvale za takšno izvajanje usposabljanja.
Tudi sam bi si želel podobnega objekta kje v našem koncu.
LP iz Celja :wink: Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)
Slika
malo razočaran

Odgovor Napisal/-a malo razočaran »

Ko sem prebiral tole temo sem se naposled le odločil za komentar in sicer za inštruktorje HFT dolby-a..., čisto okvirno vprašanje o znanju inštruktorja HFT na Igu in vas. Inštruktor na Igu za HFT, ko dobi dovoljenje da samostojno pelje vajo (se pravi nima nadzornika za seboj) je dosedaj opravil pripravniško dobo vsaj 6 mesecev, nato še nekje dve leti kot inštruktor razno raznih vaj, nato še en teden usposabljanja samo za HFT (teorija/praksa) - do sedaj so bili vsaj nadzorniki kolegi iz tujine, kateri so uradno potrdili ali se lahko to nekdo gre. Sledi še obdobje vsaj 10 tečajev HFT preden se začnemo pogovarjati ali bo sam peljal vajo, kje je še dejansko samostojno delo. Do takrat ne sme sodelovati ali pa je zgolj opazovalec in je sam tečajnik. KAJ PA VI.
Drugo odgovornost... objekti, postopki... so stvar organizatorja in to je bistven problem potem pa še izjave in zvini...
Problem pa je tudi kaj učiš in zakaj učiš, da dejansko učiš pravilno in ne nekaj kar misliš da je prav, ker vaja je vaja, ki uspe vsaka to kar delate vi je pa učni proces, ta pa kolikor vem jaz ni vedno uspešen.
Mogoče še dodatek inštruktorji ki so nosilci HFT na Igu imajo po večini za seboj več deset intervencij letno, v notranjih požarih v pravih objektih in še precej več intervencij na temo nekaj se kadi v objektih pa so potem kuhinjske nape, hrana na štedilniku....
Ne namigujem da ste v Žalccu in okolici slabi ampak v razmislek komu konkorirate in v kaj se spuščate.
Za konec bi dejal samo tole ljudje kateri živijo od tovrstnih opravil se bojijo spuščati v to kar ste se spustili vi (zakonodaja je danes čudna stvar) zato resnično upam, da se kateremu ne bo kaj zgodilo, ker se pridružujem mnenju o procentih plačevanja za neumnosti.

Hvala
Uporabniški avatar
MICKA
Kraj: Slovenski Javornik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MICKA »

Zanima me čemu služi maska na sliki (DSCN0410_resize_resize.JPG), ali je to nov sistem IDA. Maska na gasilcu, IDA pa nekje daleč - brezžična povezava.
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kontakt:

MICKA napisal/-a:Zanima me čemu služi maska na sliki (DSCN0410_resize_resize.JPG), ali je to nov sistem IDA. Maska na gasilcu, IDA pa nekje daleč - brezžična povezava.
Kot sem že dva posta zgoraj opisal smo velik poudarek dali pravilnemu nameščanju maske. Tudi vidni kot gasica z nameščeno masko je drugačen. V enoti imamo samo 8 dihalcev. Dva sta bila v akciji Dva na varovanju in dva na rezervi. In posledica tega je tudi takšna fotografija.

Wireless transport stisnjenega zraka pa bi bil inovacija svetovnega merila. Tudi za vas, ki pokrivate predor karavanje bi bil zelo pripraven. A ne? :wink:
Uporabniški avatar
MICKA
Kraj: Slovenski Javornik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MICKA »

Janez Tratnik napisal/-a: V enoti imamo samo 8 dihalcev. Dva sta bila v akciji Dva na varovanju in dva na rezervi. In posledica tega je tudi takšna fotografija.
:?: :?:
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

Z zgoraj napisanim "malo razočaranim" gostom se v celoti strinjam, ampak na žalost si napisal samo eno plat medalje.
Druga plat, so pa vprašanja, zakaj so se v Žalcu odločili za take aktivnosti, zakaj izvajajo take vaje, zakaj imajo takoimenovane "svoje" inštruktorje, zakaj so bili primorani da izvajajo HTF na nek svoj način...itd

A veste, če nekdo ne predlaga resne alternative na dano situacijo, ki je še marsikje ne samo v Žalcu, potem so lahko inštruktorji na Igu zaradi mene iz zlata, ampak to meni prav nič ne pomaga... [-(
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kontakt:

MICKA napisal/-a:
Janez Tratnik napisal/-a: V enoti imamo samo 8 dihalcev. Dva sta bila v akciji Dva na varovanju in dva na rezervi. In posledica tega je tudi takšna fotografija.
:?: :?:
Dva pa sta bila v rezervi, če bi bila intervencija. Matr si natančen.
Rok Ušen
GE: Savinjska

:)

Odgovor Napisal/-a Rok Ušen »

Samo je pa ironično, kako se nekateri vztrajno spotikate ob ubogo zazidano barakico, ustvarjeno za lastne potrebe društva, medtem ko pa ni nikomur čudno, ko se v PGD Dobračeva izvede vaja v pravi zgradbi, kjer se lahko zgodi 1000 in 1 nezgoda gasilcem, ki vadijo - še posebno, ker je menda objekt namenjen rušenju in sklepam da ni v najboljšem stanju.

Pa da ne bo pomote ...
Poligon je v Vrbju in ne v Žalcu.
Sploh mi pa priglas "takoimenovani vaši" inštruktorji res najeda živce. Rad bi videl zvezo, ki se lahko ponaša s tolikim številom kvalitetnih inštruktorjev in ustrezno in po predpisih izpeljanih usposabljanjih.

PS: Pa Janez oprosti, ker sem si izposodil vaše društvo, ampak, ker si nam ravno ti opisal kaj in kako ste počeli... Drugače pa vaše usposabljanje zelo podpiram in upam, da se bodo podobno "šli" tudi v vseh drugih slovenskih društvih.
Rok Ušen, GČ I. st.
Uporabniški avatar
Denis
Kraj: Vrbje - Spodnja savinjska dolina
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Denis »

malo razočaran napisal/-a:Ko sem prebiral tole temo sem se naposled le odločil za komentar in sicer za inštruktorje HFT dolby-a..., čisto okvirno vprašanje o znanju inštruktorja HFT na Igu in vas. Inštruktor na Igu za HFT, ko dobi dovoljenje da samostojno pelje vajo (se pravi nima nadzornika za seboj) je dosedaj opravil pripravniško dobo vsaj 6 mesecev, nato še nekje dve leti kot inštruktor razno raznih vaj, nato še en teden usposabljanja samo za HFT (teorija/praksa) - do sedaj so bili vsaj nadzorniki kolegi iz tujine, kateri so uradno potrdili ali se lahko to nekdo gre. Sledi še obdobje vsaj 10 tečajev HFT preden se začnemo pogovarjati ali bo sam peljal vajo, kje je še dejansko samostojno delo. Do takrat ne sme sodelovati ali pa je zgolj opazovalec in je sam tečajnik. KAJ PA VI.
Drugo odgovornost... objekti, postopki... so stvar organizatorja in to je bistven problem potem pa še izjave in zvini...
Problem pa je tudi kaj učiš in zakaj učiš, da dejansko učiš pravilno in ne nekaj kar misliš da je prav, ker vaja je vaja, ki uspe vsaka to kar delate vi je pa učni proces, ta pa kolikor vem jaz ni vedno uspešen.
Mogoče še dodatek inštruktorji ki so nosilci HFT na Igu imajo po večini za seboj več deset intervencij letno, v notranjih požarih v pravih objektih in še precej več intervencij na temo nekaj se kadi v objektih pa so potem kuhinjske nape, hrana na štedilniku....
Ne namigujem da ste v Žalccu in okolici slabi ampak v razmislek komu konkorirate in v kaj se spuščate.
Za konec bi dejal samo tole ljudje kateri živijo od tovrstnih opravil se bojijo spuščati v to kar ste se spustili vi (zakonodaja je danes čudna stvar) zato resnično upam, da se kateremu ne bo kaj zgodilo, ker se pridružujem mnenju o procentih plačevanja za neumnosti.

Hvala
Ne da mi mira da se nebi oglasil, prvo kot prvo nevem kje si prebral da so to inštruktorji za HTF ker vsak ve saj pomoje kaj je treba vse prestat da to postaneš, nevem kje tiči problem če obnavljaš znanje ki ga že osvojiš, če pa ga nisi so to samo delni začetki, me zanima kako bi se obnašal gasilec v požaru ki je bil na HTF pred dvem letom, ja pomoje je pozabu še kako se piše.
Glede odgovornosti, poškodbah itd. na vsaki vaji si laho kdo kaj zvije ali zlomi, na požarih, in tudi še nevem kje pa je lahko zelo dobro poskrbljeno za to.
Glede Janezove vaje zelo podpiram in če imate možnosti takšnega treninga ga izkoristite.
Pa še to po vaše ( govorim za določene pisce ) bi še na požarih mogli biti inštruktorji.
Ta hudi PGD VRBJE.
Uporabniški avatar
uros11

Odg: Gašenje notranjih požarov

Odgovor Napisal/-a uros11 »

Mogoče nebi bilo slabo če bi si stvar ogledali v živo!

Na tem poligonu ni pravi HFT ampak samo prikaz požarnega preskoka!
Tečajniki si stvar ogledajo od zunaj skozi vrata kjer vidijo kako se stvar odvija!
Mislim, da so vaje, ki prirejajo društva bistveno bolj nevarna kot pa ta prikaz.....
Za pamet pravijo, da je edina stvar, ki je pravično razdeljena na svetu! Vsak zase pravi, da jo imama največ na svetu!

Lep pozdrav Uros
Odgovori