Veterani za volanom gasilskih vozil

Vse kar je povezano z organiziranostjo gasilstva in predpisi
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

V nobenem gasilskem predpisu ni pogojev za vožnjo vozila s prednostjo, ampak to ureja ZVCP.

PGS so jasna in sam sem to prvi napisal, vendar pa mi osebno nikakor ne gre v račun, da bi nekoga diskriminirali samo zaradi let oz. bi postal nesposoben iz danes na jutri. Obenem bi pa ta človek, kljub dopolnjenemu 63. letu, lahko mirne duše na intervencijo vozil vozilo s prednostjo v lasti CZ.

Pa če se že ravno zapenjate za PGS, ki so mimogrede več kot potrebna popravkov in uskladitve z ostalo zakonodajo, pa še tole:
PGS napisal/-a:Pri odhodu oziroma vožnji na intervencijo dajejo gasilska vozila predpisane svetlobne in zvočne signale.
To se pravi, da med vožnjo še nismo na intervenciji, kar bi potem pomenilo, da to še ni izvajanje operativnih nalog gasilstva, torej veterani z vožnjo ne bi kršili PGS.
ZGas napisal/-a:Intervencija je izvajanje operativnih nalog gasilstva.
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Peter , si pa včasih težki še bolj kot jaz.
Nikjer ne govorimo o diskriminaciji in nič nimam proti veteranom in nič nisem zapel kot pišeš.
Zanima me, kaj bo na sodišču, če naš Lojz zvrne v graben ! :shock: :oops:
In to verjetno zanima še veliko odgovornih v enotah.
Tudi Jaka govori o tem da so veterani še kako koristni in je čutit neko užaljenost, ampak ko se nekaj zgodi pa je najprej na mizi paragraf ta pa ta.
Sem pa le gasilec in ne pravnik ! :D :lol:
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

Berem tole, pa si rečem, še 11 let, pa ne bom smel več vozit :cry: . Smrk.

Potem pa včeraj gledam televizijo in avion, ki ga je iz Ajdovščine na Češko odpeljal pilot, star 65 let :shock: . Res, da je bil avion tudi že star :) in je mehanik rekel, da si bo oddahnil šele, ko bo letalo pristalo na Češkem, ampak, gre za nekaj drugega, kar ste verjetno sami uganili.

Pogoji za pilota so verjetno nekoliko strožji, kot za voznike C kategorije, zato ne zapenjajmo, dokler drugi ne. Tisti, ki bi radi veterane na vsak način izrinili iz orodišča se pa na to spomnite, ko jo boste mahali proti 63. Če jih dočakate seveda, bog jih vam naj požegna.

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Tak sedaj pa vidim da sem totalno nor , jaz ali kdo drug.
Zanimam me kaj bo ko bo veteran star 64 let in ne daj bože, skipal gasilce , in NE želim nikogar izrinit iz gasilskih vrst.
Pa kaj me ne razumete ali me malo zaje....?? :shock: :evil:
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Aleš Jug
Kraj: ponavadi Ljubljana :))
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Aleš Jug »

Bine, tudi sam si tako razlagam, kar so ti povedali na policijski upravi. S tem bo zaključil.

Oskar, menim, da tu obvelja tvoja. Vozilo s prednostjo lahko vozi poleg pogojev, ki smo jih že premleli in izhajajo iz ZVCP, le operativni gasilec/gasilka. Tako si jaz to predstavljam glede na zakon o gasilstvu. Torej je star do 63 let in je stara do 55 let.
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Kot sem že zgoraj napisal, trenutna PGS ne določajo časa intervencije niti samega pojma intervencije, kar pa je zapisano v ZGas, da je intervencija izvajanje operativnih nalog gasilstva. Ker PGS omenjajo vožnjo na intervencijo oz. na kraj intervencije, si iz tega lahko razlagamo, da sama vožnja ne spada med intervencijo in tako posledično to ni izvajanje operativnih nalog, kar veteranom omogoča vožnjo vozil s prednostjo. Tako je o tem zapisano v predpisih.

Kar se tiče zavarovanj je jasno, da se nanašajo samo na operativne gasilce, čeprav je pa potem vprašanje, kaj je s pripravniki, katerim pa PGS omogočajo sodelovanje na intervenciji.
Uporabniški avatar
Uroš Lenarčič
Kraj: PGD Slape-Polje

Odgovor Napisal/-a Uroš Lenarčič »

Delno se strinjam tako z Janezom kot tudi z Oskarjem. Sem mnenja, da ni konec sveta, če kdaj za volan gasilskega vozila sede oseba, ki ne izpoljnuje čisto vseh pogojev za vožnjo, vendar ima vozniško dovoljenje tiste kategorije s katerim je vozilo vozno ter tudi nekaj izkušenj. Vsekakor pa je potrebno paziti, da ne pride do nesreče.

Ravno prejšnji teden v sredo smo dobili poziv za požar divjega odlagališča smeti. Prvo smo hoteli izvoziti samo z GV-V1 (je vozen z B kat.), vendar je tik pred izvozom v GD prišel gasilec, ki ima vozniško dovoljenje C kategorije (sicer šele nekaj mesecev, ampak dobro obvlada zadevo), tako, da smo izvozili še z GVC 16/25.

Sam imam zaenkrat izpit B kat. šele manj kot eno leto in vem, da če bi bilo nujno (da slučajno ne bi bilo nobenega drugega šoferja) bi peljal GV-V1 ali GVM na intervencijo. Sicer bi hudičevo pazil, da ne bi povzročil kakšne p********. Ampak če je nujno, je nujno. Mislim, da bi enako storil tudi kakšen od naših veteranov oz. lepše rečeno starejših gasilcev.

Pa ne misliti, da sedaj zagovarjam kršenje CPPja, ker ni tako. Včasih je potrebno narediti tudi kakšno izjemo tu pa tam.

LP, pa srečno na cesti! 8)
Cogito, ergo sum.

Slika
Uporabniški avatar
binep
Kraj: Podnart
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a binep »

Uroš Lenarčič napisal/-a: Ravno prejšnji teden v sredo smo dobili poziv za požar divjega odlagališča smeti. Prvo smo hoteli izvoziti samo z GV-V1 (je vozen z B kat.), vendar je tik pred izvozom v GD prišel gasilec, ki ima vozniško dovoljenje C kategorije (sicer šele nekaj mesecev, ampak dobro obvlada zadevo), tako, da smo izvozili še z GVC 16/25.
No ta ki je peljal je že v prekršku če ima šele nekaj mesecev vozniško dovoljenje...glede tega da bi pa merkal da nebi naredil p........ pa raje nebi preveč o tem... pred mesecem je tudi voznik ki ima eno leto vozniški izpit peljal cisterno na intervencijo, pa je ravno tako fejst merkal, kljub temu pa je v križišču vrgel cisterno na streho. Pa ne mislim nič slabega s tem, ker se dobro zavedam da se to lahko zgodi vsakomur, problem je le zavestno kršenje predpisov, sploh če se kaj zgodi, tako kot se je v tem primeru...dokler časa ni nič narobe je zmeraj vse uredu. Pa tudi v takšnem primeru te ne bo nihče vprašal ali zadevo dobro obvaladaš, na katero se ti sklicuješ.

lp

Bine
Uporabniški avatar
Volkec
GE: Kobarid
Kraj: Kobarid

Odgovor Napisal/-a Volkec »

Oskar napisal/-a:Tak sedaj pa vidim da sem totalno nor , jaz ali kdo drug.
Zanimam me kaj bo ko bo veteran star 64 let in ne daj bože, skipal gasilce , in NE želim nikogar izrinit iz gasilskih vrst.
Pa kaj me ne razumete ali me malo zaje....?? :shock: :evil:
Če bi Lojz skipal gasilce, bi šlo za prometno nesrečo. Obveljal bi ZVCP. Kar se tiče zavarovanja, pa je odvisno od zavarovalnice... Pri nas so poimensko zavarovani tudi nekateri veterani.
The only thing that I regret- I didn't take what I could get. (Motörhead)

LP Borut Volk
Uporabniški avatar
Uroš Lenarčič
Kraj: PGD Slape-Polje

Odgovor Napisal/-a Uroš Lenarčič »

Se povsem strinjam s tabo Bine. Ampak saj pravim, kdaj pa kdaj je potrebno narediti tudi kakšno izjemo, ker kršenja CPPja ne podpiram, vendar sem tudi sam kdaj prisiljen storiti kakšen prekršek*.

*vožnja čez rumeno-rdečo, pa ne zaradi tega, ker bi se mi mudilo, ampak, ko mi nekdo vozi pol metra za ritjo raje potegnem čez, kot pa, da se on zaleti vame zaradi neupoštevanja varnostne razdalje- škoda mi je avta. Ne vem kako je drugje, ampak v LJ je tega povsod polno. Mogoče je krivo to, da imam KR tablice. :roll:
Cogito, ergo sum.

Slika
franci1
GE: PGD Šentjernej
Kraj: Šentjernej

Odgovor Napisal/-a franci1 »

KOFD napisal/-a:Mene pa zanima če lahko potnia nalog podpišem jaz kot voznik. Npr. na potnem nalogu sem napisan kot voznik ali se lahko podpišem kot nalogodajalec?
Pri nas imamo to rešeno tako, da potni nalog podpiše poveljnik, če ga pa ni pri roki ( poveljnika ), ga podpiše pa voznik, samo pred "podpis...." doda besedico "za ", pa mislim, da ne bi smelo biti nobenih problemov. :)
(pa ne verjamem, da bi kdo zahteval potni nalog na vpogled, ker mislim, da ni več obvezen že dolgo časa, ampak se ga nadomešča z neko knjižico lahko pa ne vem še s čim.. :) )
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rafter »

Glede obveznosti potnega naloga: če je lastnik vozila pravna oseba in te ustavi policija, bo policist ZAGOTOVO zahteval potni nalog, saj ga MORA zanimati, ali te je pravna oseba pooblastila, da v danem trenutku upravljaš z navedenim vozilom.
franci1
GE: PGD Šentjernej
Kraj: Šentjernej

Odgovor Napisal/-a franci1 »

Nisem prepričan, da je tako.
Poskušaj najti kakšen predpis v zvezi s tem, do takrat pa naj velja, da za vožnjo vozil v lasti pravnih oseb ni nujno potreben potni nalog, ker ga nadomešča neka knjižica, v katero se vpisujejo vožnje ali podobno.
Kot tudi ni potrebno pooblastila za vožnjo vozil od prijatelja, znanca ali kogarkoli.
To pooblastilo je bilo včasih tudi potrebno, zdaj pa ni več.
V zvezi s potnimi nalogi in tem , kar sem zgoraj zapisal, pa so imeli na lokalni policijski postaji pred leti šolo o tem, ko so zahtevali potni nalog od neke osebe iz LJ.
Naslednji dan so se pa opravičevali odvetniku iz Čeferinove pisarne in mislim, da se sedaj na našem območju nihče več ne spušča v potne naloge :lol:
Uporabniški avatar
KOFD
Kraj: Kostanjevica na Krki

Odgovor Napisal/-a KOFD »

Pri nas imamo dva veterana, ki sta celo življenje preživela za volanom tovornjaka imata veliko prevoženih kilometrov in jst tle ne vidim ovire, da nebi vozila na intrvencije. Je pa druga stran, da so si starejši gasilci izborili, da lahko edino oni vozijo na intrvencije (logika je zgrešena ampak kaj čmo). Jst nevem kako bo ,ko te gasilci nebojo več zmožni opravlat operativnega dela. bomo mel pač en kup neizkušenih šoferjev :? :( :cry:
Gasilc mora bit mokr, da ne zagori
Uporabniški avatar
KOFD
Kraj: Kostanjevica na Krki

Odgovor Napisal/-a KOFD »

Ravno danes sem imel CPP ker sem se odpravil delat izpit za C+E kategorijo, pa sem vprašal predavatelja, ki je tudi izkušen prometni policist kako je glede teh voženj na intervencijo. Pa mi je rekel, da na intervencijo lahko vozi VSAKA oseba, ki zna voziti tovornjak ali pač vozilo s katero se gre na intervencijo. Ko se pa gre z intervencije pa nesme več, takrat pa lahko vozilo vozi le tista oseba, ki ima izpit.
Gasilc mora bit mokr, da ne zagori
Odgovori