Veterani za volanom gasilskih vozil

Vse kar je povezano z organiziranostjo gasilstva in predpisi
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
Jaka
Kraj: Podhom

Odgovor Napisal/-a Jaka »

Strinjam se s Petrom: Uradnih omejitev za vožnjo gasilskih vozil glede na starost ni. So pa druge omejitve, ki jih je treba upoštevati.
Drugače pa je dejstvo, da ti po 63 letu preneha zavarovanje kot operativnemu članu, pa zdravstvenega pregleda nimaš več in zaradi raznih omejitev ne moreš več biti v prvih vrstah. Ampak nikjer ne piše, da tak član ne more imeti pod nadzorom trojaka, ali pa kot reditelj skrbeti za to, da firbci ne ovirajo dela gasilcev. Operativnih zadolžitev veteran ne more imeti, lahko pa je koristen, (posebej če manjka gasilcev), dokler je v primerni fizični kondiciji. Smo pa ljudje zelo različni. Marsikdo, ki nima statusa veterana, je včasih slabše fizično pripravljen, kot kakšen veteran takoj po 63. letu.
Uporabniški avatar
sabirman
Kraj: LJ-BRDO(antiforumaši)

Odgovor Napisal/-a sabirman »

hec napisal/-a:Drugače ti pa lahko iz prakse povem, da je bil kolega kaznovan, ker je vozil vozilo z prednostjo na običajni vožnji (šel je tankat na pumpo), ker ni izpolnjeval enega od pogojev (2 leti veljavno vozniško dovoljenje), ga je policaj oglobil.
Nono ta je pa res malo kruta :shock: Vozil je običajno vozilo(ki je dokler ni sirene in lučk) Kako se mu je lahko pustil :?: :o
Te kej mot? Povej men in ne jambri poveljniku!
Tine Žen
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Tine Žen »

sabirman napisal/-a:
hec napisal/-a:Drugače ti pa lahko iz prakse povem, da je bil kolega kaznovan, ker je vozil vozilo z prednostjo na običajni vožnji (šel je tankat na pumpo), ker ni izpolnjeval enega od pogojev (2 leti veljavno vozniško dovoljenje), ga je policaj oglobil.
Nono ta je pa res malo kruta :shock: Vozil je običajno vozilo(ki je dokler ni sirene in lučk) Kako se mu je lahko pustil :?: :o
Kolikor je meni znano saj nekaj mesecev nazaj ko sem se pogovarjal ob priliki tudi od tem je od prijatelja oče ki dela na policiji dejal ko sem ga vprašal lih to v zvezi z mladimi vozniki pri nas, nas je takih kar nekaj je dejal v nobenem primeru ne smeš voziti avta dokler si mladi voznik pogovor je pa tekel za vozila vozna z B kategorijo bol točno MV.
Tako da po mojem je neki na tem kar je napisal HEC.
Glede vetranov se pa strinjam s Petrom

Lp Tine
Uporabniški avatar
sabirman
Kraj: LJ-BRDO(antiforumaši)

Odgovor Napisal/-a sabirman »

Čaki ampak dokler ti ne prižgeš signalizacije se vozilo smatra kot vsako drugo ali ne :?: :shock: za intervencijo ne rečm bo kr držal da mladi voznik ne sme peljat ampak to je pa res malo čudno :?
Te kej mot? Povej men in ne jambri poveljniku!
Tine Žen

Odgovor Napisal/-a Tine Žen »

sabirman napisal/-a:Čaki ampak dokler ti ne prižgeš signalizacije se vozilo smatra kot vsako drugo ali ne :?: :shock: za intervencijo ne rečm bo kr držal da mladi voznik ne sme peljat ampak to je pa res malo čudno :?

Lej reku mi je v nobenem primeru ne smeš voziti zame to pomeni splošna prepoved u detajle ga pa nisem spraševal zakaj tako

Lp tine
Uporabniški avatar
KOFD
Kraj: Kostanjevica na Krki

Odgovor Napisal/-a KOFD »

Mene pa zanima če lahko potnia nalog podpišem jaz kot voznik. Npr. na potnem nalogu sem napisan kot voznik ali se lahko podpišem kot nalogodajalec?
Gasilc mora bit mokr, da ne zagori
Aleš Jug
Kraj: ponavadi Ljubljana :))
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Aleš Jug »

Hoj!

Sabi ima prav. Zakon o varnosti v cestnem prometu pravi:

127. člen

(1) Vozila s prednostjo in vozilo za spremstvo sme voziti oseba, ki:
– ni voznik začetnik;
– ima najmanj dve leti veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil tiste kategorije, v katero spada vozilo, ki ga vozi;
– v zadnjih treh letih ni bila pravnomočno obsojena in ni v kazenskem postopku za kaznivo dejanje povzročitve prometne nesreče IV. kategorije ali za kaznivo dejanje zapustitve poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči;
– v evidenci nima več kot 5 kazenskih točk v cestnem prometu.
(2) Oseba, zaposlena kot voznik vozila iz prejšnjega odstavka ali ki vozi takšno vozilo pri opravljanju svojega poklica, mora takoj obvestiti organ ali organizacijo, pri katerem je zaposlena, o neizpolnjevanju kateregakoli pogoja iz prejšnjega odstavka.
(3) Organi in organizacije, ki uporabljajo vozila s prednostjo oziroma vozila za spremstvo so dolžni za vse svoje voznike, ki vozijo ta vozila, redno preverjati, če izpolnjuje pogoje, predpisane v prejšnjem odstavku. Organi, ki vodijo evidence podatkov iz prvega odstavka tega člena, jim morajo na njihovo zahtevo brezplačno posredovati te podatke.
(4) Z globo najmanj 100.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s prvim ali drugim odstavkom tega člena.
(5) Z globo najmanj 2.000.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki odredi, dovoli ali dopusti vožnjo vozila s prednostjo ali vozila s spremstvom v nasprotju s prvim odstavkom tega člena, odgovorna oseba pa z globo najmanj 200.000 tolarjev.

Spodaj pa je odgovor iz prometne svetovalnice:

Vožnja vozil s prednostjo

Spoštovani! Zanima me, če lahko vozim gasilsko vozilo, kadar le-to ni na nujni vožnji, ker ne izpolnjujem enega od navedenih pogojev iz 127.čl.ZVCP
Lp,Fabjan

Odgovor

Spoštovani!

Gasilsko vozilo lahko vozite kadar ni na "nujni vožnji" tudi, če ne izpolnjujete enega od navedenih pogojev, vendar pri tem ne smete uporabljati posebnih svetlobnih in zvočnih opozorilnih znakov. Seveda pa morate izpolnjevati druge pogoje za vožnjo takega vozila (če je tovorno vozilo, morate imeti vozniško dovoljenje C kategorije).

Lep pozdrav in varno vožnjo!
Uporabniški avatar
binep
Kraj: Podnart
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a binep »

Mogoče bi opozoril samo še to da voznik začetnik obstaja samo pri katergorijah A in B, pri ostalih kategorijah pa voznik začetnik ne obstaja in se zato za vožnjo vozil s prednostjo upoštevajo drugi členi.

lp

Bine
Aleš Jug
Kraj: ponavadi Ljubljana :))
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Aleš Jug »

Bine,

razlago dela zakona, ki govori o vozniku začetniku si je po mojem moč tolmačiti na več načinov.

66. voznik začetnik je vsak voznik motornega vozila do dopolnjenega enaindvajsetega leta starosti in voznik motornega vozila v obdobju dveh let od pridobitve vozniškega dovoljenja za vožnjo motornih vozil, ne glede na to, ali je bilo pridobljeno v Republiki Sloveniji ali v tujini. Voznik začetnik je tudi voznik motornega vozila v obdobju dveh let od pridobitve vozniškega dovoljenja za vožnjo motornih vozil kategorije A ali B, čeprav že ima vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil katerekoli nacionalne kategorije več kot dve leti;

Nisem pravnik, a sam si razlagam, da je tudi voznik, ki je opravil izpit C kategorije, dve leti po tem zgolj voznik začetnik.

Popravi me, če misliš drugače oz. je drugače.

LPA
Uporabniški avatar
binep
Kontakt:

Aleš za to razlago sem zaprosil na prometno policijo Generalne policijske uprave. Odgovor ki mi ga je poslal Srečko Deželak, ki mi je sicer na prometnem faksu predaval varnost v prometu, je bil jasen in je še enkrat poudaril, da vozniki začetniki obstajajo samo za A in B kategorijo, medtem ko ostale kategorije voznikov začetnikov ne poznajo. Je pa poudaril, da je voznik npr. C kategorije ki nima vozniškega dovoljenja C kategorije vsaj dve leti v kazenskem postopku če vozi tako vozilo na intervencijo.
In če sedaj praktično prikaževa zadevo...Voznik B kategorije ne sme voziti vozila s prednostjo dokler ni star 21 let, saj je v B kategoriji do 21. leta voznik začetnik in mu to vožnjo prepoveduje 127. člen ZVCP.
Prav tako ne sme voziti vozila s prednostjo če je izpit B opravil pri 25. letih in nima vozniškega dovoljenje vsaj dve leti. V tem primeru lahko vozi vozilo po 27. letu starosti.
In če pogledamo še C kategorijo...Voznik začetnik za to kategorijo ne obstaja, vendar pa mora voznik zopet po 127. členu ZVCP imeti vsaj dve leti vozniško dovoljenje C kategorije. To se pravi če nekdo pri 18. letih opravi C kategorijo lahko že pri 20. letih vozi C kategorijo na intervencijo, enako velja če nekdo opravi C kategorijo pri 22. letih, lahko pri 24. letih vozi vozilo na intervencijo oziroma vozilo s prednostjo če smo bolj natančni.

Takšno pravno razlago sem jaz dobil od Generalne policijske uprave.

Upam da sem dovolj nazorno prikazal primer.

lp

Bine
Uporabniški avatar
Aleš-1
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Aleš-1 »

Voznika začetnika za C kategorijo ni, ker je pogoj za opravljanje izpita C kategorije dve leti izpit B kategorije.
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kraj: Dobračeva - Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Tratnik »

Aleš-1 napisal/-a:Voznika začetnika za C kategorijo ni, ker je pogoj za opravljanje izpita C kategorije dve leti izpit B kategorije.
Počasi bi bilo dobro, da nekdo napiše kako je res. Godlja postaja vedno večja.
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
Uporabniški avatar
binep
Kontakt:

Aleš-1 napisal/-a:Voznika začetnika za C kategorijo ni, ker je pogoj za opravljanje izpita C kategorije dve leti izpit B kategorije.
No to sigurno ni res da moraš imeti vsaj dve leti vozniški izpit B kateogrije preden lahko delaš C kategorijo...res pa je da je pogoj za C kategorijo predhodno B kategorije, vendar ni časovno omejena na dve leti kot ti navajaš.

Janez v moji prejšnji objavi sem tole godljo upam da razložil na razumljiv način.

lp

Bine
Uporabniški avatar
Aleš-1
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Aleš-1 »

Ne vem lahko, da sem napačno razumel predavatelja na cpp tečaju, namreč ravno opravljam izpit C kategorije.
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Da se vrnemo v pravo tirnico.
zakon ne more vse detaljno opredelit (zakon o naravnih in drugih nesrečah, naprimer ali Zakon o gasilstvu) zato ima podzakonske akte.
Pravila gasilske službe jasno povedo, da si član operativne enote le do 63 leta.
Torej gasilec z 64 leti ne more in ne sme voziti na intervencijo !

tak , sedaj pa dokažite nasprotno !
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Odgovori