Tečaj za vodjo skupine

Tečaji, vaje, šola ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
GAS PEŠO
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a GAS PEŠO »

Fantje, fantje malo si bo treba prebrat PRAVILA GASILSKE SLUŽBE, potem pa komentirati. :roll: Vidim da samo hec pozna podrobnje zadevo.

Pravila gasilske službe

5. Pravice in dolžnosti prostovoljnih gasilcev

5.2 Pravice in dolžnosti gasilskih vodij

člen 5.2.1.8.

Vodja skupine vodi gasilsko skupino in je odgovoren za opravljanje njenih nalog.

lp
Uporabniški avatar
Tomkat
GE: PGD Škofja vas
Kraj: Celje - Škofja vas

Odgovor Napisal/-a Tomkat »

hec napisal/-a:In kaj je tukaj tok zabiksanga? Za vodenje kakršne koli skupine na intervenciji rabiš tečaj za vodjo skupine, pa je to lahko skupina z IDA, ali skupina bolničarjev, ali kar koli...itd

člen. 5.2.1.8. PGS
Malo se negiraš samega sebe.
Kolikor vem, za nosilca IDA (zaenkrat) tečaj za vodjo skupine še ni obvezen. Je pa za marsikaj drugega, to je res.

In sedaj, če se bodo na intervenciji znašli trije nosilci IDA in med njimi ne bo nikogar, ki bi imel tečaj za vodjo skupine, ne bodo šli v notranji napad, ali kako?
Torej ne vidim razloga za tole trditev:

GAS PEŠO je napisal:
Za vodenje skupine notranjega napada pa potrebuješ tečaj za vodenje skupine, če želiš biti na intervenciji vodja napadalne trojke.
LP iz Celja :wink: Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)
Slika
Uporabniški avatar
GAS PEŠO

Vsaka skupina mora ima vodjo in tudi na tečaju za IDA na Igu deluješ v skupini (treh gasilcev), kjer ti lahko vsak inštruktor pove, da vodja skupino vodi ter je ODGOVOREN zanjo.Lahko se udeležiš v skupini notranjega napada in tudi za nosilca IDA NI potreben omenjeni tečaj toda vodja skupine mora imeti opravjen tečaj. Saj mora imeti vsaka stvar rep in glavo. Teoretično in praktično mora imeti vsaka skupina vodjo, če pa zato ljudje nimajo ustreznega usposabljanja pa je to žal samo edino to njihov problem. Kot da bi vodil nekdo intervencijo brez ustrezne gasilske izobrazbe (čina oziroma kasneje tečaja za vodjo gasilske intervencije).
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

Mislim da je večino nesporazumov PEŠO, zgoraj že napisal!
Drugače so pa formacije v našem gasilstvu zelo jasno določene in mislim da ne more bit različnih interpretacij.
Če na intervenciji nimamo operativca z tečajem vodje skupine , potem se za vodjo skupine pač določi nekoga drugega, s tem tvegamo morebitno neizkušenost in neznanje vodje skupine, ampak jaz mislim da so taki primeri v manjšini!
V usakem primeru pa ne sme bit formacija brez vodje, ker to je potem "štala"
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

hec napisal/-a:Če na intervenciji nimamo operativca z tečajem vodje skupine , potem se za vodjo skupine pač določi nekoga drugega, s tem tvegamo morebitno neizkušenost in neznanje vodje skupine, ampak jaz mislim da so taki primeri v manjšini!
Fantje, kdo pa je potem za vas 1. napadalec in zakaj se 2. napadalec tako imenuje?

Prvi je verjetno vodja, a se vam ne zdi. Bi se namreč znalo zgoditi, da daš napadalcu I, ki je "samo gasilec" zraven VGč-ja, pa bo gasilec več vedel od njega.

Zato se mi zdi debatiranje o "vodji skupine" malo mimo. Prav je, če je, če ga ni, je pa ravno tako prav. Gasilec je tisti, ki mora znati posredovati na način, kot mu to odredi vodja oddelka.

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Vsem je jasno da naš sistem izobraževanja na vseh nivojih teži k temu , da bi bilo vse po predpisih kot je zapisano , vendar realnost je zaenkrat še daleč vstran. Tu mislim tudi glede na del države v kateri živimo.
Lep primer je "bogata" ljubljanska kotlina (sicer so šele pred kakimi par leti pričeli izvažat na manjše in srednje požare-območje MO) in manj razviti predeli na vshodu, zahodu itd..
In tudi tam je trebalo pogasiti požar, pa če je bil prisoten kak gasilec z činom ali tečajem IDA ali ne.
Prav je , da se razvija gasilstvo in celjska kotlina lepo sledi ljubljanski. Poglejte si malo poročila o kakšnem požaru na objektu, skoraj ni intervencije kjer ne bi bilo prisotno 5 do 10 ali več enot hkrati. Vidite , tam pa vodja že lahko sestavlja trojke po PGS. :wink:

Fantje prav imate , samo preveč načitani tudi ni dobro da ste. Življenje je drugačno od papirjev.
Pa prosim vas, ne mi nakladat kakšen predpis naj si prečitam. Preveč primerov poznam , ko so gasilci nemočno strmeli v prostor kjer je človek klical na pomoč pa niso mogli pomagat , ker preprosto niso imeli dihalnega aparata. :cry:
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
GAS PEŠO

Res je da življenje in praksa sta res daleč stran od teorije, naša naloga pa je da se čim bolj približujemo zahtevam ki so tudi zapisane v predpisih. Razmere so po Sloveniji najpogosteje po občinah zares velike, tako po opremljenosti kot po znanju. Toda to še ne pomeni da če društvo ki še zaenkrat nima ustrezne opreme, se ne izobražuje tako kot če bi jo imeli. Poanta vsega tega je nekako normalno opremljeno društvo -ker ni vse v opremi, ter predvsem z usposobljenim in izobraženim kadrom.

lp
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

Fantje, treba je bit korekten, ene predpise, ki so vam ušeč bi spoštovali, druge ki vam pa niso všeč jih pa nebi!
Ja tko pa to ne gre :?
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

hec napisal/-a:Fantje, treba je bit korekten, ene predpise, ki so vam ušeč bi spoštovali, druge ki vam pa niso všeč jih pa nebi!
Ja tko pa to ne gre :?
A bi nehal počas, fantje. Še enkrat povem, imam rajši napadalca 1, ki vodi zaradi mene še tri ali kolikor hočeš in, ki obvlada zadevo, kot pa vse tiste, pred katerim stoji naziv "vodja", pa o postopkih v intervenciji nima pojma.

In dokler ima lahko gasilec višji čin kot vodja skupine, me ne basat :twisted: .

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

Ja uredu, ti imaš rajši napadalca1, jst pa pač nimam rad tako! Ti tako razmišljaš na podlagi svojih izkušenj, jaz pa na podlagi svojih razmišlajm drugače. In kaj te tukaj moti?

Jaz pač izhajam iz vojaških vrst, in predobro vem da so trije še tako superoperativci (gasilci) , brez vodje, lahko nevarni zase in za drugega!
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Janez Koncilija napisal/-a:
imam rajši napadalca 1, ki vodi zaradi mene še tri ali kolikor hočeš

Janez 8)
Hec , sedaj pa še enkrat preberi kaj je napisal Janez in ga nehaj srat. :cry:
Govoriš o nečem kar nimaš pojma in vznemirjaš stare gasilce! :D Tudi Janez govori o vodenju skupine.
Pa še nekaj : koliko vojn si že dal skozi ?

Sicer pa je debata vseeno zanimiva in me veseli , da smo odkriti kot je v tem primeru Hec ki je povedal da nima iskušenj in pač samo tako razmišlja.
Uporabniški avatar
Volkec
GE: Kobarid
Kraj: Kobarid

čini...

Odgovor Napisal/-a Volkec »

Dobro vemo, kako je hierarhija pri nas razvodenela. Smo in nismo vojska. Čini praktično ne pomenijo nič več. No, morebiti na kakšni paradi. In zdaj se najdejo pametnjakoviči, ki pravijo, da brez nekega tečaja ne bi smel iti v ogenj in voditi mojih kameradov, kateri mi zaupajo??? Postavite se na realna tla. Na intervencije ponavadi hodimo eni in isti. Med seboj se dobro poznamo in vemo, kaj kdo zmore.

Če se operativec redno udeležuje usposabljanj in intervencij, in se izkaže za sposobnega, ne potrebuje kakega posebnega tečaja, da si lahko oprta IDA in s kolegom odide v dim.

Trije "superoperativci", po mojem ne potrebujejo vodje s tečajem. Se bodo že znašli in eden od njih bo prevzel pobudo.

Pri vsem tem me zanima, kaj za vraga, je toliko posebnega pri temu tečaju?
The only thing that I regret- I didn't take what I could get. (Motörhead)

LP Borut Volk
Uporabniški avatar
Tomkat
GE: PGD Škofja vas
Kraj: Celje - Škofja vas

Odgovor Napisal/-a Tomkat »

Malce smo sicer zajadrali iz teme, ki je tečaj za vodjo skupine.
Pa nič ne de. Debata je res na mestu.

Razmišljanje, da vsaka skupina (trojka) potrebuje svojega vodjo je čisto O.K. Sicer smo res lahko kot kura brez glave.
Samo če bi želeli, da je vsak tak poveljujoči skupini tudi šolan vodja skupine, je pa to že malo problem. Ali nekomu ne bomo pustili na tečaj, da bo lahko imel svojega vodjo, ali pa bodo vsi vodje skupin.
Potem se znajdejo trije takšni vodje naenkrat v notranjem napadu, pa so že lahko vsak po svoje. Ker se pač ne bodo mogli zmeniti kdo je glavni.
Zato je že prav kot pravi Janez - v situaciji notranjega napada je vodja 1.napadalec pa je stvar jasna. Važno je da ve kaj dela, ne kaj se mu sveti z ramen.
LP iz Celja :wink: Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)
Slika
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

Ja jaz čisto razumem Janeza, samo njegovo poimovanje 1 napadalca, in vodje skupine, je pač drugačno od mojega. To je to (nebi zdej v detalje)

Drugače pa Oskar vidim, da ne ločiš med svojimi osebnimi mnenji in dejstvi. Meni stvar že par let funkcionira in trenutno imamo daleč najbolšo operativo v svoji GZ, tko da ti lahko govoriš kar hočeš, jst na intervenciji vidim vse!

PS: tisto o vojnah pa lahko na ZS.
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

hec napisal/-a:
trenutno imamo daleč najbolšo operativo v svoji GZ

PS: tisto o vojnah pa lahko na ZS.
No , vojna bi moral dati v narekovaje ("Vojna") ker je bilo mišljeno kot prispodoba, saj tudi gasilci bijemo bitko z ognjem.

To kar si pa napisal , da ste najboljši, pa pove o tebi vse !
:D
Iz srca ti želim , da se vam nič ne zalomi na kakšni intervenciji , ker potem ne boste več najboljši !

Glede tečaja za vodjo skupine pa tole. tečaj je v programu že od vsega začetka, vendar smo ga začeli nekako resno jemat v zadnjih letih in prav je tako. V nekaterih enotah je gasilec po pridobljenem činu gasilca "spal" 7 let potem pa direkt na NGČ. In potem smo bili vodje izobraževanja krivi da so padali na sprejemnih. :evil:
Odgovori