Vprašanje se mi postavlja: zakaj so se predsedstva gasilskih zvez sploh vzpostavila?Drago napisal/-a:Pod nobenim pogojem se ne sme dovoliti kopičenje "balasta" na PGZ, še več, prizadevati si je potrebno, da se predsedstva ukinejo tudi na nivoju gasilskih zvez.
lp DC
Vsaj v našem primeru je tako, da večina ljudi v predsedstvu naše GZ nima stika z operatvo oziroma gasilskim poslanstvom. Če so se stem že kdaj ukvarjali, je to bilo, ko so goreli le hlevi s krmo ali pa kakšna hiška. Delijo le denar, kjer se ne upošteva potreb ali kategorizacije društev, glasovanje pa je "enakovredno" za vse - od I. kategorije pa do III. . Pri odločanju o nabavi opreme za društva ali česa koli drugega, mora sklep poveljstva potrditi predsedstvo. Kar nekajkrat se je zgodilo, da se je odločanje spet vrnilo v proučitev na poveljstvo in o določenih stvareh ni bilo epiloga.
Pa vas nočem z našimi problemi morit, le svoje mnenje o nepotrebnosti predsedstva GZ sem podal. V kolikor bo sedaj šla generacija teh voditeljev GZ na nivo PGZ, s tem ni popolnoma nič rešeno. Zagotoviti je potrebna močna občinska poveljstva oz. medobčinska poveljstva, ki bodo poznala in upoštevala stroko. PGZ bi po mojem morala imeti vlogo pri izobraževanju, pomoči pri zakonodaji, informatiki, zavarovanju gasilcev in tehnike in na tekmovalnem področju. Sestavlja pa jo naj le in edino poveljstvo s pomočniki na potrebnih področjih.
LP