Državno tekmovanje v orientaciji 2006

Nasveti, vprašanja, sojenje, ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
mailo
moderator
moderator
Kraj: Dobračeva

Odgovor Napisal/-a mailo »

grat napisal/-a:Vem, da je za neuspeh ekipe (izgubljeni, utrujeni, napake na točkah) vedno nekdo kriv vendar ne iščite vse v organizatorju.
Jaz nisem rekel, da je organizator kriv za neuspeh ekipe - zakaj bi pa, saj smo osvojili 2. mesto. Stvar je le v tem, da če se odločiš da boš neko stvar organiziral, jo potem tudi čimbolje izpelji.
1.Tabornik napisal/-a: Orientacija je gibanje v naravi s pomočjo karte, kompasa, sonca... Tudi mi imamo mlade člane, katere že zelo kmalu pravilno usmerjamo v razumevanje orientacije. Na tej strani pa berem, da pritožbe letijo na ne označitev proge, slabše karte in podobno. S takim pojmovanjem orientacije, kvarijo sebi ugled mentorji, mlade gasilce pa usmerjate v napačne pojmovanje orientacije. Prebral sem tudi vaš razpis, v katerem nič ne piše o označitvi proge, temveč predpisuje označitev točk, ter uporabe karte in kompasa.
Če se gremo orientacijo za gasilce, potem bi jaz pričakoval da bo na takem tekmovanju povdarek na gasilskih spretnostih in veščinah in da čas, ki ga bo ekipa porabila za obhod proge ne bo pomemben. Če bi se šli pa radi orinetacijo pa je najbolje da vse kontrolne točke označimo tako kot "mrtvo točko" pa bomo samo dirjali in iskali tiste žige. To pa bo potem že podobno "krosu z vmesnimi postajami" kot je že prej napisal Don Micky.
tsinkov napisal/-a:Teren je bil dobro označen, potrebno je bil samo pametn tek in sporotno razmišljanje.
Mentor ene izmed ekip mlajših pionirjev, ki je lahko z ekipo tekel po progi, mi je potem, ko so prišli v cilj rekel:" Če se tukaj ne bo kdo izgubil,...celoten tek sem spremljal progo v naravi in na zemljevidu, pa smo še nekajkrat zašli - kako bi se potem na progi znašli pionirji sami".
Naj bo ogenj naš prijatelj!
Hanzi
Kraj: Ihan

Odgovor Napisal/-a Hanzi »

v naslovu tekmovanja piše Orientacija :roll:

Ker pa bi nekateri radi imeli vse označeno in po možnosti celo tako kot so kolesarske v LJ (z rdeč0 barvo), se potem dogajajo take stvari karšne se pač dogajajo tudi letos na Krasu (kot sem prebral v LG)
Je pa zanimivo da so se domačini zgubili. Očitno so bili preveč sigurni v svoj uspeh, tako da tisti, ki tako puoudarjate prednost svojega terena :? . Vemo pa da je bilo nekaj dni pred tekmovanjem nekaj "tujcev" na ogledu okolice. In ti tujci so bili skoraj 100km oddaljeni tako da :twisted:
O mrtvem času pa : nekdo gaje imel 7 minut :shock: , kdo mu ga je pisal in zakaj se pa zdele ne spomnim več. Je pa bil ta mrtvi čas po tekmovanju "potrjen"

Organizator se je "potrudil" z organizacijo, je pa res, da se vedno še najdejo napake. Sploh zato ker je sama organizacija po mojem občutku preveč navaljena direktno an organizaotrja (PGD) in ne na GZ,ki je tudi
Sonce naj sveti vsak dan!

Janez

http://users.volja.net/pgdihan/
Uporabniški avatar
Chelsea_

Odgovor Napisal/-a Chelsea_ »

Zdravo!

Si ne morem kaj, da se ne bi oglasila, ker sem bila nad nekaterimi komentarji prav presenečena...v negativnem smislu.

Tudi naša GZ je tekmovala na omenjenem dogodku in sicer z dvema ekipama in po pravici povedano nisem niti malo presenečena da se je na forumu odprla tema o tem, sem kar pričakovala da se bo in prav je tako.

Najprej me preseneča, kako nekatere moti, da se o takšnih stvareh debatira na forumih, pa tudi način kako to nekateri počnejo, ko nekoga ki poda kritiko takoj napadejo. Jaz osebno menim, da so forumi res dobra stvar in da je prav da se po kakšnem tekmovanju ali pa dogodku odpre debata in se izrazijo različna mnenja, od pohval do kritik. Dejstvo je, da nobena stvar ni brez napak in prav je, da se na napake opozori in o njih predebatira, ker vemo kako je to, marsikaj bi se dalo izboljšati, po dogodkih slišiš marsikakšen pameten komentar, ampak kaj več se pa navadno ne zgodi in napake se ponavljajo, če pa se o tem začne govoriti vsaj na forumu, se zna mogoče celo kaj spremeniti na boljše.
No, zdaj pa glede orientacijskega teka. Najprej bi rada odgovorila na komentar tabornika, ki pravi
Prijatelj, ki je tudi gasilec mi je povedal za vaše tekmovanje v orientaciji in pisanje na tej strani. Negativno sem presenečen, ko berem, kako gasilci pojmujete orientacijo. Taborniki jo gojimo že skoraj 60 let. Orientacija je gibanje v naravi s pomočjo karte, kompasa, sonca... Tudi mi imamo mlade člane, katere že zelo kmalu pravilno usmerjamo v razumevanje orientacije. Na tej strani pa berem, da pritožbe letijo na ne označitev proge, slabše karte in podobno. S takim pojmovanjem orientacije, kvarijo sebi ugled mentorji, mlade gasilce pa usmerjate v napačne pojmovanje orientacije. Prebral sem tudi vaš razpis, v katerem nič ne piše o označitvi proge, temveč predpisuje označitev točk, ter uporabe karte in kompasa.
Se popolnoma strinjam, ampak tu je eno pomembno dejstvo, ki je bilo spregledano in sicer to, da mi nismo taborniki, temveč smo gasilci! In to je pomembna razlika. Bistvo tabornikov je, da se člane nauči preživetja v naravi in s tem v povezavi tudi to, kako se orientirati. To pa niti približno ni naloga gasilcev. Sicer se mi zdi dobro, da obstajajo različna tekmovanja za mlade gasilce, od kviza do orientacije, ampak žal se ta tekmovanja vse bolj oddaljujejo od gasilerije. Prav je, da je orientacijski pohod ampak moral bi biti z večjim poudarkom na gasilskih stvareh in tudi proga bi morala biti ''prilagojena'' gasilcem. Mi ob vseh gasilskih stvareh nimamo časa naše mlade učiti še taborniških spretnosti, konec koncev, če bi želeli poznati vse te stvari, bi se vpisali k tabornikom in ne h gasilcem. To je dejstvo, ki se ga moramo zavedati. Že če samo pogledate, katere vse veščine morajo mladi gasilci osvojiti, če želijo pridobiti naziv. Včasih se prav vprašam, ali smo še gasilci ali smo naenkrat postali taborniki, glasbena šola in kaj vem kaj še vse. Ampak pustimo to, to je že druga tema, problem pa je isti.

Tudi pripombe na tekmovanje ne letijo osebno na domačine, ki so se spoprijeli s samo organizacijo, kvečjemu se jih lahko pohvali za ves trud, ki so ga vložili, pripombe letijo na samo zasnovo tekmovanja oz na njegove pomankljivost. Mi smo letos tekmovali sicer prvič, tako da sem si rekla, mogoče se pa še uvajajo, ampak ko sem potem slišala od drugih, da tekmujejo že nekaj let in da je vsako leto isto...mislim da je že skrajni čas, da se začne upoštevati kritiko in stvari izboljšati, ne pa te stvari enostavno preslišati in naslednje leto stvar ponoviti. S tem dobimo začari krog, ki se nikoli ne konča. Ampak to je najlažja pot in zato se jo vedno znova ubere, najtežje se je namreč spopasti s kritiko in poskušati stvari izboljšati.

Torej, naše mnenje je, da bi morala biti pot bolje označena, ne pravimo, da bi moral biti označen vsak kamenček posebej, ampak vsaj okvirno bi pa pot le lahko bila malce bolj označena, zato da bi se tekmovalci lažje orientirali. Pot je bila preslabo označena, kljub temu, da gre za orintacijski pohod, kar je prisililo tekmovalce, da so se morali bolj zanesti na karto, kjer se strinjamo z že napisanimi komentarji, da ni bila najboljše izdelana, še posebej če upoštevamo, da so to gasilci in ne taborniki. Predvsem pa vidimo največji problem v zagotovilu varnosti. Treba je predvideti dejstvo, da se lahko kakšna ekipa izgubi in zato je potrebno imeti na določenih mestih v okolici proge postavljene kakšne gasilce, da se lahko ekipo, ki bi popolnoma zašla usmeri nazaj na pot ali pa vsaj prepreči, da bi se izgubila in da se jo mora nato eno uro iskati. Gre namreč za otroke in zato mora biti za varnost še posebej poskrbljeno, ne more se le napisati na razpis, da je tekmovanje na lastno odgovornost, kljub vsemu za varnost mora biti poskrbljeno. Pa tudi na točka bi morali biti bolj pozorni in v primeru, da ekipe več kot 15 min ni na nobeno od naslednjih točk, to sporočiti. Kaj več se mi ne da pisati, ker se mi zdi, da je tako že bilo vse napisano in se mi zdijo popolnoma upravičene kritike.

Dejansko se je na točkah res sodilo tudi po principu ''kdo koga pozna'' ampak to je po mojem že spet drug problem, ki je vedno bil in verjetno tudi vedno bo prisoten.

V glavnem, če povzamem, je dejstvo, da je bilo na nedeljskem tekmovanju storjeno precej napak, nekaj takšnih, ki si jih enostavno ne bi smeli privoščiti in glede na to, da se iste napake ponavljajo iz leta v leto, je mislim da res že skrajni čas, da se pripombe začnejo jemati resno in da se začnejo stvari izboljševati. To, da priznaš, da so bile napake in da poskušat stvari izboljšati ni nič sramotnega, sramota pa je to, da se vsako leto GZS opozarja na napake, pa ne zaradi škodoželjnosti temveč zato, ker bi dejansko radi, da se stvari izboljšajo, ta pa jih vneto vedno presliši in nič ne stori ali pa te napadejo, ker saj vemo, da je napad najboljša obramba. Po vsakem tekmovanju dobim občutek s strani GZS, da jim prav vseeno, kakšno je mnenje udeležencev, da je le stvar za njimi in da lahko v poročilo ob koncu leto napišejo, da je bilo izvedeno. Takšen občutek pač jaz vedno dobim.

Toliko z moje strani.
Vsaka peta pretepena, vsaka sedma posiljena. USTAVIMO NASILJE NAD ŽENSKAMI!
SLAVKO

KAJ JE KARTA, KAJ JE ORIENTACIJA!

Odgovor Napisal/-a SLAVKO »

Orintacija!

Dragi moji, a sploh veste kaj je to orientacija? Orientacija je tek v naravi ob pomoči karte in morda kompasa. Iskati moraš kontrolne točke in se tu evidentirati. Gasilci smo to malo spremenili. Na kontrolnih točkah so pač morali delati gasilske vaje. V Orientaciji ni označb prog, zato je karta. Karta mora biti v pravem merilu. V Radomljah je bila. Če mentor ne zna brati karte je pa druga zgodba. Predlagam, da se prijavi na tečaj za mentorja. Vsako leto jih je približno osem. Pol dneva je predmet orientacije, tu se boste nergači kaj naučili. Za neuspeh so krivi organizatorji in otroci. Pri nergačih nikoli noče biti kriv mentor, ampak vedno nekdo drug. Proga in kontrolne točke so bile za tekmovalce enaki. Žal pri vsej zadevi moraš imeti poleg pripravljenosti tudi malo sreče. Le kako za hudiča so bili tekmovalci iz Ledin tako uspešni (Ledine so majhna vas v GZ Idrija). Vem za odgovor. Videl sem mlade mentorje, ki so bili zagnani in so pred kratkim mnaredili tečaj za mentorja, tam so se na tečaju učili tudi orientacije v naravi. To je to dragi moji. Če maš slabo plačo je kriv, kdo pa drug, kot šef, če so slabi rezultati je kriv organizator in sodnik, kdo pa drug, saj tako mora biti. Da si kriv sam, o, kje pa!

Še besedica o vedrovkah. Vedrovke so bile za vse tekmovalce enake. Tudi proge so bile postavlena ena za mlajše in druga za starejše. V razpisu tip vedrovke ni bil poudarjen (res, da je bil na simbolični sliki v razpisu zgolj slučajno napis Pastor). Vedrovke so bile zjutraj preiskušene in so delovale brezhibno. Sodniki so se dogovorili, da se upoštevajo za vse enaki kriteriji. Voda se iz vedrovke izlije vsa, v cevi pa voda ostane. To se je striktno počelo za vse ekipe. Ekipe so si pod budnim očesom
sodnikov vedrovke pripravili sami (položaj vedrovke in ročnika). Vendar je moralo biti vse v skladu s predpisi. Nihče ni brcal veder. Tekmovalci so jih metali iz rok, to pa je seveda dovoljeno. Nekaj ekip ni končalo vaje, ker enostavno niso zlili v vedrovko nič vode, vse je v naglici teklo mimo.
Mentorji niso naučili tekmovalcev, da ni treba nič hiteti, ampak vajo končati.
Seveda so bili za to krivi organizatorji in neizkušeni in pristranski sodniki, ki so delali po poznanstvu in lepoti tekmovalcev.

Naj povem, da sem sodnik že dolgo, letos sem opravil testiranje 100% in pritožb čez moje sojenje še ni bilo. Ko še nisem bil sodnik sem se na njih vedno jezil. Stopil sem v sodniške vrste. Zdaj se drugi jezijo name (vedno neupravičeno, kajti vedno sodim kar vidim) in tako bo vedno.

Psi lajajo, karavana gre naprej.

Lep pozdrav in lep dan želim!
Joe14
Kraj: Tolmin

Odgovor Napisal/-a Joe14 »

Sem bil na tekmovanje kot tekmovalec Mladinec in dosegli smo 2. mesto.
No sedaj pa nekaj mojih občutkov o progi za mladince:

- Ker sem skavt mi zemljevida ni bilo težko brati, zelo pa so se pritoževale ekipe, v katerih so bili sami šprinterji in nobenga ki bi znal brati zemljevid.

- Edina težava je bila pri zemljevidu, ker ni bila zelo podrobna specialka (na njej je bilo urisanih le 1/4 poti in stezic, ki so obstajale v resnici)

- na začetku, je bilo malo panike, ker je bila razlika glede na regijsko tekmovanje, kjer je bila pot znana, ker smo vsi vedeli kje poteka in zemlevida v bistvu sploh nismo uporabili......

- Težava je bila pri 1. mrtvi kontrolni točki, ker se je tam sekalo res veliko kolovozov, poti, stez, ...

-In drugč pa smo zgrešili pri 2. mrtvi kont. točki, kjer smo tekli naravnost mimo nje (še vedno mi ni jasno kako smo tekli 2m mimo nje) in smo se kar na enkrat znajdli v mestu :?: , potem pa smo kot je Don Micky rekel dobili bljižnico nazaj iz mesta in vse nadoknadili ter prehiteli ekipo Loga pod Mangartom, ki nas je dohitela v mestu (srečali smo jo izgubljeno v mestu.....), a oni so izhod iskali dlje kot mi in to nam je prineslo glavno prednost v boju za stopničke (oni so kljub našim navodilom kam naj grejo, šli drugam in prišli 5 min za nami v cilj)

jure tuta
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

Janko, ne bom rekel, da se ne strinjam s tvojo objavo, ampak, žal si jo objavil kot gost in se pri tem opredelil do dela neke osebe, navedeno z imenom in priimkom.

Velja za vse, da je za takšne objave potrebno biti registriran, ali pa se podpisati s polnim imenom, se pravi, treba je imeti jajca. Le tako bomo spreminjali na bolje.

Moderator
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Hanzi
Kraj: Ihan

Odgovor Napisal/-a Hanzi »

Evo slikca jutranjega postroja sodnikov in...
Priponke
gasilci radomlje orientacija 06 001 (Small).jpg
Sonce naj sveti vsak dan!

Janez

http://users.volja.net/pgdihan/
izzy
Kraj: PGD

Odgovor Napisal/-a izzy »

lohka še enkrat napišem kar je blo napisanega...........
nekdo

Odgovor Napisal/-a nekdo »

okej sem dokaj pozen in sem na temo naletel slučajno...in lahk sam napišem naslednje..

organizacija je bila res slaba za državno raven...
tisto kar je bilo nasrano da so domačini poznali progo je urbani mit...prav tako so se izgubili(vsaj mladinci), smo jih srečal in tud mi smo se izgubili kar je posledica zelooo starih zemljevidov(veliko novozgrajenih stavb je manjkalo), ki smo jih dobili ob štartu tako da ni bilo predhodnega "orientiranega"

mrtvi čas nam niso želeli napisat oz. določeni sodniki niso vedeli o čem govorimo...

razočaran sem bil nad ostalimi ekipami in njihovo pripravljenostjo...
presenečen sem bil nad administracijsko napako pri naši ekipi ko smo pri testih imeli 9 od 6 možnih kazenskih točk(zamenjava 9 in 0, verjetno zaradi pisave)kar sicer ni vplivalo na naše mesto ampak državni nivo si tega ne bi smel privoščit...

tekmoval sem v kategoriji mladincev...dejstvo da če si dobro pripravljen je tudi dober rezultat (brez kazenskih točk, dobra kondicija, pravilno orientirana karta)...

proga mi je bila všeč, razgibana in dokaj težka...
Odgovori