Zdravo!
Si ne morem kaj, da se ne bi oglasila, ker sem bila nad nekaterimi komentarji prav presenečena...v negativnem smislu.
Tudi naša GZ je tekmovala na omenjenem dogodku in sicer z dvema ekipama in po pravici povedano nisem niti malo presenečena da se je na forumu odprla tema o tem, sem kar pričakovala da se bo in prav je tako.
Najprej me preseneča, kako nekatere moti, da se o takšnih stvareh debatira na forumih, pa tudi način kako to nekateri počnejo, ko nekoga ki poda kritiko takoj napadejo. Jaz osebno menim, da so forumi res dobra stvar in da je prav da se po kakšnem tekmovanju ali pa dogodku odpre debata in se izrazijo različna mnenja, od pohval do kritik. Dejstvo je, da nobena stvar ni brez napak in prav je, da se na napake opozori in o njih predebatira, ker vemo kako je to, marsikaj bi se dalo izboljšati, po dogodkih slišiš marsikakšen pameten komentar, ampak kaj več se pa navadno ne zgodi in napake se ponavljajo, če pa se o tem začne govoriti vsaj na forumu, se zna mogoče celo kaj spremeniti na boljše.
No, zdaj pa glede orientacijskega teka. Najprej bi rada odgovorila na komentar tabornika, ki pravi
Prijatelj, ki je tudi gasilec mi je povedal za vaše tekmovanje v orientaciji in pisanje na tej strani. Negativno sem presenečen, ko berem, kako gasilci pojmujete orientacijo. Taborniki jo gojimo že skoraj 60 let. Orientacija je gibanje v naravi s pomočjo karte, kompasa, sonca... Tudi mi imamo mlade člane, katere že zelo kmalu pravilno usmerjamo v razumevanje orientacije. Na tej strani pa berem, da pritožbe letijo na ne označitev proge, slabše karte in podobno. S takim pojmovanjem orientacije, kvarijo sebi ugled mentorji, mlade gasilce pa usmerjate v napačne pojmovanje orientacije. Prebral sem tudi vaš razpis, v katerem nič ne piše o označitvi proge, temveč predpisuje označitev točk, ter uporabe karte in kompasa.
Se popolnoma strinjam, ampak tu je eno pomembno dejstvo, ki je bilo spregledano in sicer to, da mi nismo taborniki, temveč smo gasilci! In to je pomembna razlika. Bistvo tabornikov je, da se člane nauči preživetja v naravi in s tem v povezavi tudi to, kako se orientirati. To pa niti približno ni naloga gasilcev. Sicer se mi zdi dobro, da obstajajo različna tekmovanja za mlade gasilce, od kviza do orientacije, ampak žal se ta tekmovanja vse bolj oddaljujejo od gasilerije. Prav je, da je orientacijski pohod ampak moral bi biti z večjim poudarkom na gasilskih stvareh in tudi proga bi morala biti ''prilagojena'' gasilcem. Mi ob vseh gasilskih stvareh nimamo časa naše mlade učiti še taborniških spretnosti, konec koncev, če bi želeli poznati vse te stvari, bi se vpisali k tabornikom in ne h gasilcem. To je dejstvo, ki se ga moramo zavedati. Že če samo pogledate, katere vse veščine morajo mladi gasilci osvojiti, če želijo pridobiti naziv. Včasih se prav vprašam, ali smo še gasilci ali smo naenkrat postali taborniki, glasbena šola in kaj vem kaj še vse. Ampak pustimo to, to je že druga tema, problem pa je isti.
Tudi pripombe na tekmovanje ne letijo osebno na domačine, ki so se spoprijeli s samo organizacijo, kvečjemu se jih lahko pohvali za ves trud, ki so ga vložili, pripombe letijo na samo zasnovo tekmovanja oz na njegove pomankljivost. Mi smo letos tekmovali sicer prvič, tako da sem si rekla, mogoče se pa še uvajajo, ampak ko sem potem slišala od drugih, da tekmujejo že nekaj let in da je vsako leto isto...mislim da je že skrajni čas, da se začne upoštevati kritiko in stvari izboljšati, ne pa te stvari enostavno preslišati in naslednje leto stvar ponoviti. S tem dobimo začari krog, ki se nikoli ne konča. Ampak to je najlažja pot in zato se jo vedno znova ubere, najtežje se je namreč spopasti s kritiko in poskušati stvari izboljšati.
Torej, naše mnenje je, da bi morala biti pot bolje označena, ne pravimo, da bi moral biti označen vsak kamenček posebej, ampak vsaj okvirno bi pa pot le lahko bila malce bolj označena, zato da bi se tekmovalci lažje orientirali. Pot je bila preslabo označena, kljub temu, da gre za orintacijski pohod, kar je prisililo tekmovalce, da so se morali bolj zanesti na karto, kjer se strinjamo z že napisanimi komentarji, da ni bila najboljše izdelana, še posebej če upoštevamo, da so to gasilci in ne taborniki. Predvsem pa vidimo največji problem v zagotovilu varnosti. Treba je predvideti dejstvo, da se lahko kakšna ekipa izgubi in zato je potrebno imeti na določenih mestih v okolici proge postavljene kakšne gasilce, da se lahko ekipo, ki bi popolnoma zašla usmeri nazaj na pot ali pa vsaj prepreči, da bi se izgubila in da se jo mora nato eno uro iskati. Gre namreč za otroke in zato mora biti za varnost še posebej poskrbljeno, ne more se le napisati na razpis, da je tekmovanje na lastno odgovornost, kljub vsemu za varnost mora biti poskrbljeno. Pa tudi na točka bi morali biti bolj pozorni in v primeru, da ekipe več kot 15 min ni na nobeno od naslednjih točk, to sporočiti. Kaj več se mi ne da pisati, ker se mi zdi, da je tako že bilo vse napisano in se mi zdijo popolnoma upravičene kritike.
Dejansko se je na točkah res sodilo tudi po principu ''kdo koga pozna'' ampak to je po mojem že spet drug problem, ki je vedno bil in verjetno tudi vedno bo prisoten.
V glavnem, če povzamem, je dejstvo, da je bilo na nedeljskem tekmovanju storjeno precej napak, nekaj takšnih, ki si jih enostavno ne bi smeli privoščiti in glede na to, da se iste napake ponavljajo iz leta v leto, je mislim da res že skrajni čas, da se pripombe začnejo jemati resno in da se začnejo stvari izboljševati. To, da priznaš, da so bile napake in da poskušat stvari izboljšati ni nič sramotnega, sramota pa je to, da se vsako leto GZS opozarja na napake, pa ne zaradi škodoželjnosti temveč zato, ker bi dejansko radi, da se stvari izboljšajo, ta pa jih vneto vedno presliši in nič ne stori ali pa te napadejo, ker saj vemo, da je napad najboljša obramba. Po vsakem tekmovanju dobim občutek s strani GZS, da jim prav vseeno, kakšno je mnenje udeležencev, da je le stvar za njimi in da lahko v poročilo ob koncu leto napišejo, da je bilo izvedeno. Takšen občutek pač jaz vedno dobim.
Toliko z moje strani.
Vsaka peta pretepena, vsaka sedma posiljena. USTAVIMO NASILJE NAD ŽENSKAMI!