Odzivni časi oziroma čas prihoda na mesto nesreče

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odgovori
Maverik
Kraj: obala

Odgovor Napisal/-a Maverik »

S tistim da samo čakaste na pozivnike sem mislil sem misliu ker ko je večja požarna ogroženost, se bo kaj zgodilo in pri nas imamo skoraj vsak dan intervencije, ker ljudje se ne držijo pravil. Mi točno poznamo te naše ljudi ( na našem rajonu ), ki radi segajo po ognju in smo zelo pazljivi na ta kraj:)))

Pa nisem hotel nobenega užalit s tistim :lol: :lol: :!:
Drejas
Kraj: Koroška

Odgovor Napisal/-a Drejas »

Tudi na Prevaljah imamo društvo 3 kategorije in temu primeren izvoz.
Pravijo, da smo izredno hitri, ampak 2 minuti, kje pa živite za hudiča.
LP. :roll: :oops: :shock:
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

Maverik v naši občini se na vsak dogodek, ki je prijavljen na ReCO in ob katerem se potrebuje pomoč gasilcev, istočasno aktiviramo preko pozivnikov vsa 3 društva. Tako so na kraju skoraj istočasno 1x GV-V1, 1x GVC 16/25, 1x GVC24/50 in nato po potrebi še 2x GV-1 in PV-1.

Si še vedno mnenja, da bo cela katastrofa, če recimo mi z GV-V1 izvozimo samo z tremi gasilci? Še ena malenkost je - med temi tremi bosta vsaj dva nosilca IDA. :wink:

Hiter izvoz se nam je že nekajkrat obrestoval, upam da bo tako še naprej. Je pa seveda potrebno pretehtati vsa dejstva. Ko je gorelo na Venišah denimo, smo tudi mi izvozili z 8 gasilci. Izvoz je bil v 5 minutah, dokumentirano po uri na ReCO. Čase namreč beležijo oni (čas poziva in čas javljanja izvoza preko r.postaje). Za hitre izvoze se imamo zahvaliti okoliščini, da nas je večina operativcev doma blizu g.doma in da delamo doma, nekaj pa je kmetov.

Seveda pa v enotah, ki se za svoje območje aktivirajo edine ni smiseln izvoz dveh ali treh gasilcev, zlasti če gre za kaj več kot goreč avtomobil. :wink:
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabniški avatar
tomser
GE: Pijava Gorica
Kraj: Pijava Gorica

Odgovor Napisal/-a tomser »

Pri nas je v lanskem letu naslabši izvoz zgodil v 5 minutah, najboljši pa v minuti (vsi smo bili v domu).
Smo društvo 1. kategorije in dosedaj nismo imeli težav z izvozom v dopoldanskih časih. Nekateri gasilci delajo tudi popoldne oz. v turnusu, Nekateri pa delamo doma.
Sicer smo ugotovili, da je največ požarov ravno od 14:00 naprej, ko ljudje pridejo iz službe. Zares največ jih pa je od petek 15:00 pa do nedelje, ko vikendaši prilezejo na vas.
Nikoli ne izvozimo z manj kot 5 gasilci. Zadnji pograbijo svojo obleko in se oblačijo v vozilu.
Zelo pomaga to, da smo vadili svoj izvoz, sploh pa zadeve znajo zaplesti pri samem oblačenju zaščitne obleke.
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

tomser napisal/-a: Zelo pomaga to, da smo vadili svoj izvoz, sploh pa zadeve znajo zaplesti pri samem oblačenju zaščitne obleke.
No, to je ena od stvari, ki se obicajno ne trenira. Ko smo s to prakso priceli v nasem drustvu (vaja oblacenja), so se nekateri smejali, ces, obleci se pa ja znamo.

Ko pa je nekdo ob intervenciji zaradi silnega adrenalina potrgal naramnice zascitne obkleke, pa zadeva ni bila vec tako nora in se vaja izvede ob rednem usposabljanju.

V praksi pa se to kaze kot mirno in hitro opremmljanje, kar vsekakor pripomore k hitrejsemu izvozu.

Je pa res, da je za nekatere vaja oblacenja se vedno noro in brezplodno. To je za tiste, ki mislijo, da to obvladajo :?

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
mihelj
Kraj: nova gorica

Odgovor Napisal/-a mihelj »

Maverik dej ti meni razloži kako naj se spravimo v treh v vozilo za dva?? oziroma 4ih v vozilo za 3??? Ko se prvo vozilo napolni to takoj izvozi! Sicer pa vedno pred nami izvozi GE ki bivajo v isti bajti.
Na mladih svet stoji !!!
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

Da ne bom vedno samo kritiziral, je danes čas tudi za pohvalo. Na našem koncu smo namreč zopet imeli na delu kurjača v naravi, na prvi požar smo izvozili po obvestilu občana, na drugega pa na klic občana, ki me je klical osebno, vendar sem bil v tem času v Ljubljani. Šlo je za požar v gozdu, zato sem takoj prosil ReCO za proženje pozivnikov. Pozivniki so bili proženi v isti minuti, saj mi je po končanem pogovoru pozivnik praktično takoj zapiskal.

Ni kaj, upam, da bo tako tudi vnaprej.

V informacijo, oba požara sta bila uspešno pogašena, materialne škode ni, čeprav je bil pri prvem ogrožen nasad sadik v Semesadike Mengeš, drugi požar pa je bil sredi gozda.

No, zdajle je malo namočilo, za nekaj dni bo verjetno mir.

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
Tomkat
GE: PGD Škofja vas
Kraj: Celje - Škofja vas

Odgovor Napisal/-a Tomkat »

Tomser in Janez sta omenjala trening oblačenja in izvoza. Zanima me na kakšen način to izvajate, na kaj ste pri tem pozorni, kje je poudarek? Mogoče kakšen nasvet, ker se zadeva zdi zanimiva in bi jo mogoče bilo vredno preizkusiti v praksi. :)
LP iz Celja :wink: Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)
Slika
Uporabniški avatar
tomser

Vadba izvoza

Prvo smo zapisali kaj sploh delamo, ko izvozimo.
Določili smo mesto za parkiranje osebnih vozil.

Prvi prispeli (nosilec pozivnika) odklene gasilski dom in zažene sireno.
Nato zapiše osnovne podatke o intervenciji na tablo.
Prvi voznik odklopi zrak za zavore na GVC 16/25 in zapelje pred garažo (garderobe so v garaži). Prižge modre luči.
Gasilci se opremljajo v gasilsko zaščitno obleko, razen kadar da vodja enote oz. intervencije drugo navodilo.
Pri nas obleka ni poimensko dodeljena, ker jih ni zadosti. Kompletom smo na zelo viden način označili velikost, pravtako škornjem (Florjan 2). Obleka mora biti pred izvozom pravilno zložena v garderobi.
Gasilec vzame čelado in si jo v vozilu prilagodi.
V primeru potrebe po večih gasilcih se vodja in strojniki-vozniki ne opremljajo s zaščitno obleko.
Vozilo odpelje, ko se napolni (GVC 16/25 min 5 gasilcev, GV1 min 5 gasilcev).
Javi se izvoz na ReCO. Zaprosi se za delovni kanal.
Razdeli se radijske postaje, svetilke, formirajo se skupine.
Gasilci, ki pridejo za izvozom, čakajo v gasilskem domu.
Uporabniški avatar
Tomkat
GE: PGD Škofja vas
Kraj: Celje - Škofja vas

Odgovor Napisal/-a Tomkat »

Zelo dobro! 8) Hvala za odgovor!
Imam samo še dve vprašanji vezani na to.
Ali se na ReCO prvič javite šele po izvozu?
Kako pogosto vadite postopek izvoza? (Tedensko, mesečno,...)
LP iz Celja :wink: Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)
Slika
Uporabniški avatar
tomser

Na ReCO se prvič javim, ali (še) kdo drug to naredi, ko prejmem poziv.
Vadimo dvakrat letno.
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rafter »

tomser napisal/-a:Na ReCO se prvič javim, ali (še) kdo drug to naredi, ko prejmem poziv.
Vadimo dvakrat letno.
A po UKVju ali po GSMu?

LP, R.
Uporabniški avatar
Šumadinac
Kraj: Logatec

Odgovor Napisal/-a Šumadinac »

Mi se na ReCO javimo ko dejansko izvozimo, razen če piše samo POŽAR, KLIČI 112! Potem kličemo prej....
Šumadinac
Ogenj in slama, naj bosta sama!(ljudski pregovor)
Uporabniški avatar
Jošt
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jošt »

Ko prejmemo poziv vedno še v isti minuti pokliče poveljnik ReCO po GSM-ju, da smo prejeli poziv :!:

Operater mu poda še dodatne informacije o intervenciji, nato pa še javimo izvoz preko radijske postaje :!:

lp, Jošt 8)
Kdor vpraša je butelj za pet minut, kdor pa ne vpraša ostane butelj za vedno!
Uporabniški avatar
tomser

Rafter napisal/-a:A po UKVju ali po GSMu?
Po telefonu.
Tudi povzetek po intervenciji je po telefonu.
Odgovori