Pa nisem hotel nobenega užalit s tistim
Odzivni časi oziroma čas prihoda na mesto nesreče
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
S tistim da samo čakaste na pozivnike sem mislil sem misliu ker ko je večja požarna ogroženost, se bo kaj zgodilo in pri nas imamo skoraj vsak dan intervencije, ker ljudje se ne držijo pravil. Mi točno poznamo te naše ljudi ( na našem rajonu ), ki radi segajo po ognju in smo zelo pazljivi na ta kraj:)))

- Gregor K.
- moderator

- Kraj: Nekje na poti...
- Kontakt:
Maverik v naši občini se na vsak dogodek, ki je prijavljen na ReCO in ob katerem se potrebuje pomoč gasilcev, istočasno aktiviramo preko pozivnikov vsa 3 društva. Tako so na kraju skoraj istočasno 1x GV-V1, 1x GVC 16/25, 1x GVC24/50 in nato po potrebi še 2x GV-1 in PV-1.
Si še vedno mnenja, da bo cela katastrofa, če recimo mi z GV-V1 izvozimo samo z tremi gasilci? Še ena malenkost je - med temi tremi bosta vsaj dva nosilca IDA.
Hiter izvoz se nam je že nekajkrat obrestoval, upam da bo tako še naprej. Je pa seveda potrebno pretehtati vsa dejstva. Ko je gorelo na Venišah denimo, smo tudi mi izvozili z 8 gasilci. Izvoz je bil v 5 minutah, dokumentirano po uri na ReCO. Čase namreč beležijo oni (čas poziva in čas javljanja izvoza preko r.postaje). Za hitre izvoze se imamo zahvaliti okoliščini, da nas je večina operativcev doma blizu g.doma in da delamo doma, nekaj pa je kmetov.
Seveda pa v enotah, ki se za svoje območje aktivirajo edine ni smiseln izvoz dveh ali treh gasilcev, zlasti če gre za kaj več kot goreč avtomobil.
Si še vedno mnenja, da bo cela katastrofa, če recimo mi z GV-V1 izvozimo samo z tremi gasilci? Še ena malenkost je - med temi tremi bosta vsaj dva nosilca IDA.
Hiter izvoz se nam je že nekajkrat obrestoval, upam da bo tako še naprej. Je pa seveda potrebno pretehtati vsa dejstva. Ko je gorelo na Venišah denimo, smo tudi mi izvozili z 8 gasilci. Izvoz je bil v 5 minutah, dokumentirano po uri na ReCO. Čase namreč beležijo oni (čas poziva in čas javljanja izvoza preko r.postaje). Za hitre izvoze se imamo zahvaliti okoliščini, da nas je večina operativcev doma blizu g.doma in da delamo doma, nekaj pa je kmetov.
Seveda pa v enotah, ki se za svoje območje aktivirajo edine ni smiseln izvoz dveh ali treh gasilcev, zlasti če gre za kaj več kot goreč avtomobil.
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)
In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...
http://www.facebook.com/pgdokonina
In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...
http://www.facebook.com/pgdokonina
Pri nas je v lanskem letu naslabši izvoz zgodil v 5 minutah, najboljši pa v minuti (vsi smo bili v domu).
Smo društvo 1. kategorije in dosedaj nismo imeli težav z izvozom v dopoldanskih časih. Nekateri gasilci delajo tudi popoldne oz. v turnusu, Nekateri pa delamo doma.
Sicer smo ugotovili, da je največ požarov ravno od 14:00 naprej, ko ljudje pridejo iz službe. Zares največ jih pa je od petek 15:00 pa do nedelje, ko vikendaši prilezejo na vas.
Nikoli ne izvozimo z manj kot 5 gasilci. Zadnji pograbijo svojo obleko in se oblačijo v vozilu.
Zelo pomaga to, da smo vadili svoj izvoz, sploh pa zadeve znajo zaplesti pri samem oblačenju zaščitne obleke.
Smo društvo 1. kategorije in dosedaj nismo imeli težav z izvozom v dopoldanskih časih. Nekateri gasilci delajo tudi popoldne oz. v turnusu, Nekateri pa delamo doma.
Sicer smo ugotovili, da je največ požarov ravno od 14:00 naprej, ko ljudje pridejo iz službe. Zares največ jih pa je od petek 15:00 pa do nedelje, ko vikendaši prilezejo na vas.
Nikoli ne izvozimo z manj kot 5 gasilci. Zadnji pograbijo svojo obleko in se oblačijo v vozilu.
Zelo pomaga to, da smo vadili svoj izvoz, sploh pa zadeve znajo zaplesti pri samem oblačenju zaščitne obleke.
- Janez Koncilija
- Naj forumovec 2006
- Kraj: Topole
- Kontakt:
No, to je ena od stvari, ki se obicajno ne trenira. Ko smo s to prakso priceli v nasem drustvu (vaja oblacenja), so se nekateri smejali, ces, obleci se pa ja znamo.tomser napisal/-a: Zelo pomaga to, da smo vadili svoj izvoz, sploh pa zadeve znajo zaplesti pri samem oblačenju zaščitne obleke.
Ko pa je nekdo ob intervenciji zaradi silnega adrenalina potrgal naramnice zascitne obkleke, pa zadeva ni bila vec tako nora in se vaja izvede ob rednem usposabljanju.
V praksi pa se to kaze kot mirno in hitro opremmljanje, kar vsekakor pripomore k hitrejsemu izvozu.
Je pa res, da je za nekatere vaja oblacenja se vedno noro in brezplodno. To je za tiste, ki mislijo, da to obvladajo
LP
Janez
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
- Janez Koncilija
- Naj forumovec 2006
- Kraj: Topole
- Kontakt:
Da ne bom vedno samo kritiziral, je danes čas tudi za pohvalo. Na našem koncu smo namreč zopet imeli na delu kurjača v naravi, na prvi požar smo izvozili po obvestilu občana, na drugega pa na klic občana, ki me je klical osebno, vendar sem bil v tem času v Ljubljani. Šlo je za požar v gozdu, zato sem takoj prosil ReCO za proženje pozivnikov. Pozivniki so bili proženi v isti minuti, saj mi je po končanem pogovoru pozivnik praktično takoj zapiskal.
Ni kaj, upam, da bo tako tudi vnaprej.
V informacijo, oba požara sta bila uspešno pogašena, materialne škode ni, čeprav je bil pri prvem ogrožen nasad sadik v Semesadike Mengeš, drugi požar pa je bil sredi gozda.
No, zdajle je malo namočilo, za nekaj dni bo verjetno mir.
LP
Janez
Ni kaj, upam, da bo tako tudi vnaprej.
V informacijo, oba požara sta bila uspešno pogašena, materialne škode ni, čeprav je bil pri prvem ogrožen nasad sadik v Semesadike Mengeš, drugi požar pa je bil sredi gozda.
No, zdajle je malo namočilo, za nekaj dni bo verjetno mir.
LP
Janez
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Tomser in Janez sta omenjala trening oblačenja in izvoza. Zanima me na kakšen način to izvajate, na kaj ste pri tem pozorni, kje je poudarek? Mogoče kakšen nasvet, ker se zadeva zdi zanimiva in bi jo mogoče bilo vredno preizkusiti v praksi. 
LP iz Celja
Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)

Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)

Vadba izvoza
Prvo smo zapisali kaj sploh delamo, ko izvozimo.
Določili smo mesto za parkiranje osebnih vozil.
Prvi prispeli (nosilec pozivnika) odklene gasilski dom in zažene sireno.
Nato zapiše osnovne podatke o intervenciji na tablo.
Prvi voznik odklopi zrak za zavore na GVC 16/25 in zapelje pred garažo (garderobe so v garaži). Prižge modre luči.
Gasilci se opremljajo v gasilsko zaščitno obleko, razen kadar da vodja enote oz. intervencije drugo navodilo.
Pri nas obleka ni poimensko dodeljena, ker jih ni zadosti. Kompletom smo na zelo viden način označili velikost, pravtako škornjem (Florjan 2). Obleka mora biti pred izvozom pravilno zložena v garderobi.
Gasilec vzame čelado in si jo v vozilu prilagodi.
V primeru potrebe po večih gasilcih se vodja in strojniki-vozniki ne opremljajo s zaščitno obleko.
Vozilo odpelje, ko se napolni (GVC 16/25 min 5 gasilcev, GV1 min 5 gasilcev).
Javi se izvoz na ReCO. Zaprosi se za delovni kanal.
Razdeli se radijske postaje, svetilke, formirajo se skupine.
Gasilci, ki pridejo za izvozom, čakajo v gasilskem domu.
Določili smo mesto za parkiranje osebnih vozil.
Prvi prispeli (nosilec pozivnika) odklene gasilski dom in zažene sireno.
Nato zapiše osnovne podatke o intervenciji na tablo.
Prvi voznik odklopi zrak za zavore na GVC 16/25 in zapelje pred garažo (garderobe so v garaži). Prižge modre luči.
Gasilci se opremljajo v gasilsko zaščitno obleko, razen kadar da vodja enote oz. intervencije drugo navodilo.
Pri nas obleka ni poimensko dodeljena, ker jih ni zadosti. Kompletom smo na zelo viden način označili velikost, pravtako škornjem (Florjan 2). Obleka mora biti pred izvozom pravilno zložena v garderobi.
Gasilec vzame čelado in si jo v vozilu prilagodi.
V primeru potrebe po večih gasilcih se vodja in strojniki-vozniki ne opremljajo s zaščitno obleko.
Vozilo odpelje, ko se napolni (GVC 16/25 min 5 gasilcev, GV1 min 5 gasilcev).
Javi se izvoz na ReCO. Zaprosi se za delovni kanal.
Razdeli se radijske postaje, svetilke, formirajo se skupine.
Gasilci, ki pridejo za izvozom, čakajo v gasilskem domu.