PREGLED HIDRANTNEGA OMREŽJA
Moderator: Vrsho
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
PREGLED HIDRANTNEGA OMREŽJA
Zanima me kako imate v svojem kraju urejeno pregledovanje hidrantnega omrežja ,ali ga pregledate sami in podate poročilo ,ali pa ga pregledujejo druge inštitucije in o izpravnosti tudi vi dobite poročilo in kako imate urejeno plačilo ,je to zajeto že v pogodbi,ki jo imate z občino,skratka podajte čim bolj izčrpne in korektne informacije do meje kolikor lahko poveste.
Gasilec znanja ne proda , ampak ga podari.
NA POMOČ !
NA POMOČ !
Odg: PREGLED HIDRANTNEGA OMREŽJA
V našem PGD imamo poklicno jedro in oni urejajo te zadeve.
"For who so ever shall call upon the name of the Lord,shall be saved"
ZA vsa društva v GZ Ljubljana ti lahko povem da je situacija urejena takole:
društva sama pregledujejo hidrante na svojem področju. S podjetjem VO-KA je sklenjen dogovor o tem. Oni so nas opremili s seznamom hidrantov, kjer je podana številka hidranta, naslov kje se nahaja oz opis koliko v kateri smeri je hidrant oddaljen od kakega objekta, z zemljevidi, kje se nahajajo. Vse to tako v papirnati kot tudi v elektronski obliki.Pri pregledu merimo statični tlak in zabeležimo čas izpusta vode pred meritvijo, to je del dogovora. Lahko pa za lastno evidinco pomerimo tudi dinamični tlak. Društvo pregleda hidrante, izpolni poročilo in vse to skupaj z RAČUNOM pošlje na VO-KA. Cena pregleda enega hidranta pa je malo manj kot 5€ (z DDV).
Posledice pregledov: iz zbranih informacij lahko povem da je zelo odvisno od t.i. vodje rajona pri VO-KA. Pri nekaterih društvih so opazili da so odpravili vse napaka, ki so jih opazili, pri drugih je to v teku, nekje pa še niso prišli do tega
društva sama pregledujejo hidrante na svojem področju. S podjetjem VO-KA je sklenjen dogovor o tem. Oni so nas opremili s seznamom hidrantov, kjer je podana številka hidranta, naslov kje se nahaja oz opis koliko v kateri smeri je hidrant oddaljen od kakega objekta, z zemljevidi, kje se nahajajo. Vse to tako v papirnati kot tudi v elektronski obliki.Pri pregledu merimo statični tlak in zabeležimo čas izpusta vode pred meritvijo, to je del dogovora. Lahko pa za lastno evidinco pomerimo tudi dinamični tlak. Društvo pregleda hidrante, izpolni poročilo in vse to skupaj z RAČUNOM pošlje na VO-KA. Cena pregleda enega hidranta pa je malo manj kot 5€ (z DDV).
Posledice pregledov: iz zbranih informacij lahko povem da je zelo odvisno od t.i. vodje rajona pri VO-KA. Pri nekaterih društvih so opazili da so odpravili vse napaka, ki so jih opazili, pri drugih je to v teku, nekje pa še niso prišli do tega
Divje pleme na JV robu Ljubljane, vas se imenuje Bizovik / Valvasor/
bzovc12...
Lepo imate to urejeno...v Kranju ti še računajo če slučajno kaj polomiš, kaj da bi nam celo plačevali za pregled.
Pred leti sem, v prazno, prosil, če mi podajo zemljevide, sezname, rezervne dele (slepe spojke, verižice, itd) ter da bomo sami uredili kar lahko. Na ta način bi uredili kar nekaj hidrantov, ki so BILI in SO v slabem stanju.
Vodovod mi je podal odgovor, da nismo usposobljeni/pooblaščeni za take preglede. Kar je sicer čista resnica. Moram pa pohvaliti da sem dobil načrt iz leta, če se dobro spomnim, 1968!
Načrtov, ki so jih 1-2 prej posneli, iz zraka mi niso hoteli dati, ker so jih pač plačali.
Tako da sem na vodovodu obupal.
Aja, če lahko omenim še anekdoto. Pri pregledu hidrantov...spet pred kar nekaj leti...se je pokvarila glava na nadtalnem hidratnu. Torej hidranta nismo mogli zapreti. Gor smo pustili cev z ročnikom, da pač ni puščalo. Opravili vsaj 5 klicev na vodovod...in po "urgentnem" posredovanju vodovoda je bil hidrant, po treh dneh, spet usposobljen, mi pa smo lahko pobrali cevi in ročnik z manometrom.
Vmes so si pa občani, dobesedno, prali vozila...1 primer poznam.
Sedaj opravljamo le še vizuelne preglede...večino pripomb, ki jih podamo naprej...ostanejo v nekem predelu...
Imamo pa namen sami od sebe spraviti lokacije v Garmin, ki ga imamo v GVM-1.
Če koga zanima pa lahko prilepim slikco NOVO vgrajenega nadtalnega H, ki so ga postavili tako, da 1 C spojka gleda direktno v ograjo.
Lepo imate to urejeno...v Kranju ti še računajo če slučajno kaj polomiš, kaj da bi nam celo plačevali za pregled.
Pred leti sem, v prazno, prosil, če mi podajo zemljevide, sezname, rezervne dele (slepe spojke, verižice, itd) ter da bomo sami uredili kar lahko. Na ta način bi uredili kar nekaj hidrantov, ki so BILI in SO v slabem stanju.
Vodovod mi je podal odgovor, da nismo usposobljeni/pooblaščeni za take preglede. Kar je sicer čista resnica. Moram pa pohvaliti da sem dobil načrt iz leta, če se dobro spomnim, 1968!
Tako da sem na vodovodu obupal.
Aja, če lahko omenim še anekdoto. Pri pregledu hidrantov...spet pred kar nekaj leti...se je pokvarila glava na nadtalnem hidratnu. Torej hidranta nismo mogli zapreti. Gor smo pustili cev z ročnikom, da pač ni puščalo. Opravili vsaj 5 klicev na vodovod...in po "urgentnem" posredovanju vodovoda je bil hidrant, po treh dneh, spet usposobljen, mi pa smo lahko pobrali cevi in ročnik z manometrom.
Vmes so si pa občani, dobesedno, prali vozila...1 primer poznam.
Sedaj opravljamo le še vizuelne preglede...večino pripomb, ki jih podamo naprej...ostanejo v nekem predelu...
Imamo pa namen sami od sebe spraviti lokacije v Garmin, ki ga imamo v GVM-1.
Če koga zanima pa lahko prilepim slikco NOVO vgrajenega nadtalnega H, ki so ga postavili tako, da 1 C spojka gleda direktno v ograjo.
Gasilci smo čudne žvali! Ko drugi spijo mi na pomoč hitimo!
Pri nas (GZ Škofljica) imamo urejeno enako kot GZ Ljubljana
C.
C.
Aja koliko pa dobiš za pregledan hidrant in katiro društvo je usposobljeno in pooblaščeno za meritve hidrantnega omrežajCrownless napisal/-a:Pri nas (GZ Škofljica) imamo urejeno enako kot GZ Ljubljana
C.
@hec:
Opravlja se funkcionalni pregled hidrantov in ne meritve hidrantnega omrežja.
Kolikšna je cena na hidrant nevem. Vsako društvo na svojem teritoriju pregleduje hidrante kjer pri pregledu meri statični tlak. Vsak hidrant se popiše in vse potem dostavi na VO-KA . Sej sm reku enako kot v Lj.
Kdo je usposobljen in poobleščen pa nevem. Glede na to, da v Lj delate enako mi lahko ti to poveš, kako je urejeno pri vas?
C.
Kdo je usposobljen in poobleščen pa nevem. Glede na to, da v Lj delate enako mi lahko ti to poveš, kako je urejeno pri vas?
C.
Pravilnik o hidrantih ne pozna termina funkcionalni pregled. Verjetno si mislil tehnični nadzor (20.člen)tomser napisal/-a:@hec:
Ja enako ni...predvsem zato, ker smo mi za to usposobljeni in pooblaščeni (8450-58/2007-4) vi pač ne....in ker imamo mi ceno za hidrant vi pač ne!Crownless napisal/-a:Kolikšna je cena na hidrant nevem. Vsako društvo na svojem teritoriju pregleduje hidrante kjer pri pregledu meri statični tlak. Vsak hidrant se popiše in vse potem dostavi na VO-KA . Sej sm reku enako kot v Lj.
C.
Ostalo pa po ZS.
Hec, a mi lahko ti to mal bl po domače objasneš zakaj bi vi bli pooblaščeni mi pa ne... Saj smo prav tako PGD kot vi...
LP Janez
LP Janez
- Peter
- Upravnik

- GE: Zabreznica
- Kraj: Breznica
- Kontakt:
Spomnite se na Skavtovo objavo.
Hvala Peter....škoda pisanja, če že vse piše!Peter napisal/-a:Spomnite se na Skavtovo objavo.
pri nas so nam rekli na GZ na sestanku poveljstva, da pregleduje od takrat in takrat naprej hidrantno omrežje lastnik oz. upravljalec vodovodnega oz.hidrantnega omrežja, za kar se je izkazalo zelo slabo, ker, če sploh kdaj, pregledajo omrežje sem jaz papež 
di-du-di-du
Z tem kršijo Pravilnik in ti si dolžan policati požarnega inšpektorja.....
Z znanjem raste dvom!