Pregledi podzemnih hidrantov

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
Tona
Kraj: BREZJE-MB

Pregledi podzemnih hidrantov

Odgovor Napisal/-a Tona »

Nekaj me zanima . Kako imaste po vaših GZ ali celo društvih urejeno z plačilom za preglede podzemnih hidrantov ? Ali ima GZ dogovor z Vodovodom , ali je to kako drugače urejeno , ali pa delate to zastonj in ste zadovoljni če pride gospoda iz vodovoda opraviti svoje delo tako kot so to naši vodilni ? Pri tem vprašanju mislim na cenik GZS kjer je ob postavki Pregled podzemnih hidrantov postavljen znesek 800 SIT.
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Tona , verjetno misliš na preventivne preglede v svojem požarnem okolišu in ne na redni tehnični nadzor .

Da ti to kdo plača ??? :shock: :shock:

Pa da pride Vodovod ??? :shock:

Prvič slišim . Mi to počnemo zase , da se ne bomo iskali in kopali ko bo gorelo.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

Kot je napisal Oskar. Bom letos poskusil poslikati z digitalcem, kako marsikje zamečejo in zadelajo podzemne hidrante - hermetično! :roll:
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

Gregor K. napisal/-a:Kot je napisal Oskar. Bom letos poskusil poslikati z digitalcem, kako marsikje zamečejo in zadelajo podzemne hidrante - hermetično! :roll:
Zadnji uporabljen hidrant v požaru je bilo potrebno odkopati, pokrov pa razbiti z macolo, ker ni imel šipke za dvig. Vse to se je dogajalo za ograjo podjetja.

Sicer pa naj na našem področju posegi v hidrantno omrežje ne bi bili dovoljeni, saj naj bi to izvajal upravljalec vododovoda. Ker jih pa nikoli ne vidimo, to vsako leto naredimo sami, da vsaj vemo pri čem smo.

O ugotovitvah se napiše zapisnik in odda na občino, začuda v roku kakih dveh let upravljalec napako odpravi.

Torej naše delo le ni čisto zastonj, da bi nam pa kdo plačal :shock: . Verjetno si da raje luknjo v koleno vrtat :evil: .

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
mihael
Kraj: Bled

Odgovor Napisal/-a mihael »

Tudi v našem požarnem okolišu smo pregledali vse hidrante ( nadtalne in podtalne ). Pregleduje se jih vedno v sodelovanju z dežurnim vodovodarjem, saj bi v nasprotnem primeru morebitne poškodbe na hidrantih morali plačati sami :twisted: . Nekaj podtalnih smo le s težavo našli, enega so celo zaasfaltirali :roll: .

Z gasilskim pozdravom: NA POMOČ!
Uporabniški avatar
Tona

Problem je ravno v tem , kar je napisal mihael . Namreč , gasilci nismo strokovno usposobljene osebe za izvajanje pregledov , tisti ki pa to so pa tega vsaj pri nas ne izvajajo , pa čeprav so po zakonu dolžni in tudi od nas vseh plačani .
Sicer pa preglede vršimo tudi mi , je pa za razmislit .
Uporabniški avatar
Marjetica
moderator
moderator
Kraj: Hotinja vas-mariborska regija

Odgovor Napisal/-a Marjetica »

Tona napisal/-a: gasilci nismo strokovno usposobljene osebe za izvajanje pregledov , tisti ki pa to so pa tega vsaj pri nas ne izvajajo , pa čeprav so po zakonu dolžni in tudi od nas vseh plačani .
Sicer pa preglede vršimo tudi mi , je pa za razmislit .
Se popolnoma strinjam s tabo, gasilci res nismo strokovno usposobljeni za to, pa tudi plačila za porabo vode, republiške takse niso mala. Vsekakor bi to bila dolžnost tistega, ki je zato zadolžen in plačan.

Smatram, da mi morali župani (ki so zadolženi za požarno varnost v občinah) bolj pritisniti na te službe.

V naši občini zadnji dve leti menjavajo stare vodovodne cevi z novimi in tako zamenjujejo podzemne hidrante z nadzemnimi. Vendar bo trajalo še kar nekaj let, da bodo pokrili celotno občino.
V hitrosti časa nikar ne pozabite nase in sebi ljube ljudi!!!
Uporabniški avatar
Tona

Nekaj sem slišal o problemu PGD Maribor - mesto ob pregledu hidranta - mislim da nadzemnega - in o poznejšem kratkem stiku z delavcem Mariborskega vodovoda . Ve kdo kaj natančnejšega , kajti to sem slišal iz govoric in je vse skupaj nepreverjeno .
Uporabniški avatar
Martin P.
Kraj: Meljski hrib
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Martin P. »

No, bom jaz povedal par besed. Pri Ljudskem vrtu v Mariboru na Mladinski smo pregledovali hidrante (da, bil sem poleg). Enega smo našli zaasfaltiranega (ljubi bog), drugi, ta novi nadzemni :!: , pa je bil nezategnjen in odprt :!: Poslušajte zdaj tole: Najprej sem jaz začel odpirati B-spojko, in se, budalo, postavil pred :!: njo (no, takoj zatem sem se spravil na stran). Med odpiranjem se mi je zdelo, da teče voda ven. Nisem se motil, saj je spojko, ko je že bila skoraj do konca odprta, dobesedno vrglo dol. Bogve, kam bi padla, če ne bi bila na verigi, voda pa je tekla ko sam hudič. No, potem je en gasilec poleg klical na center in povedal, kaj se je zgodilo, itd., potem pa Mariborski vodovod. In glej finto: on pove, kaj pa kje se je zgodilo, ona baba (oprostite izrazu) tam pa ga je začela nadirati, kaj si mi predstavljamo, da non-stop samo uničujemo te stvari :shock: :!: :!: No, po tem je poslala dežurno službo. Med čakanjem na dežurno službo MV smo zaprli cesto in ta isti gasilec (klicatelj) je še enkrat poskušal zapreti ventil. To mu je tudi uspelo, saj ga je moral najprej dolgooo vrteti, da ga je zaprl, kar je krivda MV (malomarnost :wink: ). Takoj po zaprtju je prispel Boris, ki je bil tudi poklican, a je takoj šel s svojo ekipo dalje. No, po 30 :!: minutah so se (končno) pripeljali delavci dežurne službe MV. Ta je bil na srečo razumevajoč in nas razumel. Razšli smo se v stilu: "Se pač zgodi!" s krivdo na naših plečih (po besedah telefonistke v MV). Tako je bilo to, ja.

LP,
Martin Plavec

PS: Upam, da se kaj takega vam ne bo zgodilo. Ni ravno prijetno.
Uporabniški avatar
Skavt
Kraj: Nadlesk- Loška dolina
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Skavt »

Mi smo v skladu z pravilnikom o pregledovanju hidrantov zaprosili za licenco Urad za ZIR in jo tudi dobili. Tako, da pregledujeno hidrante samo še na naročilnico. Pravilnik je jasen. Vsa komunalna podjetja, ki trdijo da pregledujejo hidrante, delajo to protizakonito, saj v pravilniku med drugim piše, da ne moreš pregledovati hidrantov, ki jih projektiraš, gradiš, ali si njihov lastnik, kar pa je tudi logično, saj mora pregled opraviti neodvisna inštitucija.

V Uradnem listu pa sem naštel manj kot 20 društev in GZ ki imajo ustrezno licenco za pregled hidrantov. Kaj še čakate?
Z znanjem raste dvom!
Uporabniški avatar
Razby
Kraj: Brezje na Gorenskem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Razby »

Tko kot ostali tudi mi na Brezjah sami poskrbimo za pregled hidrantov.Vendar v zadnjem času ugotavljamo da je mnogo boljše če talne hidrante zamenjamo z nadtalnimi,kajti včasih se zgodi, da v zimskem času ti prov radi zamrznejo!!! No nekaj smo jih že zamenjali oz.Komunala na našo pobudo.

LP,
Razby :D
Uporabniški avatar
Tona

Pri nas seje obnavljala ulica - nova vodovodna napeljava , kanalizacija itd . Preko MČ smo na vodovod dali pobudo za namestitev nadzemnih hidrantov v ulici , kjer so hidranti cca 50 cm oddaljeni od roba ceste . Uslišali so nas - postavili so enega - zelo kooperativi so , to pa res :evil:
Uporabniški avatar
tidl_lidl
Kraj: Ligojna

Odgovor Napisal/-a tidl_lidl »

kaj pa obsega pregled podzemnih hidrantov s strani PGD-ja?
Spoštovanje drugih je cilj, ki ga moramo v ljudeh prebuditi!!!
K.R.

Odgovor Napisal/-a K.R. »

Če nimaš licence, le vizualni ogled hidranta, brez dotikanja! :twisted:
Uporabniški avatar
Matej B.
GE: Ptuj / Tržec
Kraj: Ptuj - Tržec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Matej B. »

Skavt, a lahko to licenco s strani Urada z ZIR malce podrobneje predstaviš??? Kam poklicati, katere pogoje mora PGD izpolnjevati, katero tehnično-merilno opremo moraš posedovati, itd!!!??!
Mi za svoj požarni okoliš pregledamo cca. 25 nadzemnih in 15 podzemnih hidrantov v 3 vaseh. Pregled izvršimo navadno eno soboto ali nedeljo v oktobru. Pregledema pa jih zaradi sebe da vemo kateri je izpraven in kateri ne. Napišemo tudi poročilo in ga oddamo na občino, ki nato (ne)posreduje ugotovitve dalje na Komunalno podjetje Ptuj, kateri so zadolženi za vzdrževanje vodovodnega omrežja.
"Teorija brez prakse je kot voz brez akse!!!"
Odgovori