Pregledi podzemnih hidrantov
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Pregledi podzemnih hidrantov
Nekaj me zanima . Kako imaste po vaših GZ ali celo društvih urejeno z plačilom za preglede podzemnih hidrantov ? Ali ima GZ dogovor z Vodovodom , ali je to kako drugače urejeno , ali pa delate to zastonj in ste zadovoljni če pride gospoda iz vodovoda opraviti svoje delo tako kot so to naši vodilni ? Pri tem vprašanju mislim na cenik GZS kjer je ob postavki Pregled podzemnih hidrantov postavljen znesek 800 SIT.
- Gregor K.
- moderator

- Kraj: Nekje na poti...
- Kontakt:
Kot je napisal Oskar. Bom letos poskusil poslikati z digitalcem, kako marsikje zamečejo in zadelajo podzemne hidrante - hermetično! 
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)
In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...
http://www.facebook.com/pgdokonina
In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...
http://www.facebook.com/pgdokonina
- Janez Koncilija
- Naj forumovec 2006
- Kraj: Topole
- Kontakt:
Zadnji uporabljen hidrant v požaru je bilo potrebno odkopati, pokrov pa razbiti z macolo, ker ni imel šipke za dvig. Vse to se je dogajalo za ograjo podjetja.Gregor K. napisal/-a:Kot je napisal Oskar. Bom letos poskusil poslikati z digitalcem, kako marsikje zamečejo in zadelajo podzemne hidrante - hermetično!
Sicer pa naj na našem področju posegi v hidrantno omrežje ne bi bili dovoljeni, saj naj bi to izvajal upravljalec vododovoda. Ker jih pa nikoli ne vidimo, to vsako leto naredimo sami, da vsaj vemo pri čem smo.
O ugotovitvah se napiše zapisnik in odda na občino, začuda v roku kakih dveh let upravljalec napako odpravi.
Torej naše delo le ni čisto zastonj, da bi nam pa kdo plačal
LP
Janez
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Tudi v našem požarnem okolišu smo pregledali vse hidrante ( nadtalne in podtalne ). Pregleduje se jih vedno v sodelovanju z dežurnim vodovodarjem, saj bi v nasprotnem primeru morebitne poškodbe na hidrantih morali plačati sami
. Nekaj podtalnih smo le s težavo našli, enega so celo zaasfaltirali
.
Z gasilskim pozdravom: NA POMOČ!
Z gasilskim pozdravom: NA POMOČ!
- Marjetica
- moderator

- Kraj: Hotinja vas-mariborska regija
Se popolnoma strinjam s tabo, gasilci res nismo strokovno usposobljeni za to, pa tudi plačila za porabo vode, republiške takse niso mala. Vsekakor bi to bila dolžnost tistega, ki je zato zadolžen in plačan.Tona napisal/-a: gasilci nismo strokovno usposobljene osebe za izvajanje pregledov , tisti ki pa to so pa tega vsaj pri nas ne izvajajo , pa čeprav so po zakonu dolžni in tudi od nas vseh plačani .
Sicer pa preglede vršimo tudi mi , je pa za razmislit .
Smatram, da mi morali župani (ki so zadolženi za požarno varnost v občinah) bolj pritisniti na te službe.
V naši občini zadnji dve leti menjavajo stare vodovodne cevi z novimi in tako zamenjujejo podzemne hidrante z nadzemnimi. Vendar bo trajalo še kar nekaj let, da bodo pokrili celotno občino.
V hitrosti časa nikar ne pozabite nase in sebi ljube ljudi!!!
No, bom jaz povedal par besed. Pri Ljudskem vrtu v Mariboru na Mladinski smo pregledovali hidrante (da, bil sem poleg). Enega smo našli zaasfaltiranega (ljubi bog), drugi, ta novi nadzemni
, pa je bil nezategnjen in odprt
Poslušajte zdaj tole: Najprej sem jaz začel odpirati B-spojko, in se, budalo, postavil pred
njo (no, takoj zatem sem se spravil na stran). Med odpiranjem se mi je zdelo, da teče voda ven. Nisem se motil, saj je spojko, ko je že bila skoraj do konca odprta, dobesedno vrglo dol. Bogve, kam bi padla, če ne bi bila na verigi, voda pa je tekla ko sam hudič. No, potem je en gasilec poleg klical na center in povedal, kaj se je zgodilo, itd., potem pa Mariborski vodovod. In glej finto: on pove, kaj pa kje se je zgodilo, ona baba (oprostite izrazu) tam pa ga je začela nadirati, kaj si mi predstavljamo, da non-stop samo uničujemo te stvari
No, po tem je poslala dežurno službo. Med čakanjem na dežurno službo MV smo zaprli cesto in ta isti gasilec (klicatelj) je še enkrat poskušal zapreti ventil. To mu je tudi uspelo, saj ga je moral najprej dolgooo vrteti, da ga je zaprl, kar je krivda MV (malomarnost
). Takoj po zaprtju je prispel Boris, ki je bil tudi poklican, a je takoj šel s svojo ekipo dalje. No, po 30
minutah so se (končno) pripeljali delavci dežurne službe MV. Ta je bil na srečo razumevajoč in nas razumel. Razšli smo se v stilu: "Se pač zgodi!" s krivdo na naših plečih (po besedah telefonistke v MV). Tako je bilo to, ja.
LP,
Martin Plavec
PS: Upam, da se kaj takega vam ne bo zgodilo. Ni ravno prijetno.
LP,
Martin Plavec
PS: Upam, da se kaj takega vam ne bo zgodilo. Ni ravno prijetno.
Mi smo v skladu z pravilnikom o pregledovanju hidrantov zaprosili za licenco Urad za ZIR in jo tudi dobili. Tako, da pregledujeno hidrante samo še na naročilnico. Pravilnik je jasen. Vsa komunalna podjetja, ki trdijo da pregledujejo hidrante, delajo to protizakonito, saj v pravilniku med drugim piše, da ne moreš pregledovati hidrantov, ki jih projektiraš, gradiš, ali si njihov lastnik, kar pa je tudi logično, saj mora pregled opraviti neodvisna inštitucija.
V Uradnem listu pa sem naštel manj kot 20 društev in GZ ki imajo ustrezno licenco za pregled hidrantov. Kaj še čakate?
V Uradnem listu pa sem naštel manj kot 20 društev in GZ ki imajo ustrezno licenco za pregled hidrantov. Kaj še čakate?
Z znanjem raste dvom!
- Matej B.
- GE: Ptuj / Tržec
- Kraj: Ptuj - Tržec
- Kontakt:
Skavt, a lahko to licenco s strani Urada z ZIR malce podrobneje predstaviš??? Kam poklicati, katere pogoje mora PGD izpolnjevati, katero tehnično-merilno opremo moraš posedovati, itd!!!??!
Mi za svoj požarni okoliš pregledamo cca. 25 nadzemnih in 15 podzemnih hidrantov v 3 vaseh. Pregled izvršimo navadno eno soboto ali nedeljo v oktobru. Pregledema pa jih zaradi sebe da vemo kateri je izpraven in kateri ne. Napišemo tudi poročilo in ga oddamo na občino, ki nato (ne)posreduje ugotovitve dalje na Komunalno podjetje Ptuj, kateri so zadolženi za vzdrževanje vodovodnega omrežja.
Mi za svoj požarni okoliš pregledamo cca. 25 nadzemnih in 15 podzemnih hidrantov v 3 vaseh. Pregled izvršimo navadno eno soboto ali nedeljo v oktobru. Pregledema pa jih zaradi sebe da vemo kateri je izpraven in kateri ne. Napišemo tudi poročilo in ga oddamo na občino, ki nato (ne)posreduje ugotovitve dalje na Komunalno podjetje Ptuj, kateri so zadolženi za vzdrževanje vodovodnega omrežja.
"Teorija brez prakse je kot voz brez akse!!!"