"Živi cirkus" in Škofjevaški gasilci

Vse gasilske teme, ki ne spadajajo v ostale podforume.

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

"Živi cirkus" in Škofjevaški gasilci

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Prilepil bom del teksta iz današnjega Večera. Moram priznati da sem se že na vsezgodaj smejal ko sem tole bral ! Eno od glavnih vlog igrajo namreč gasilci iz Škofje vasi. Pa še ni dolgo kar smo debatirali o naših uslugah in zaračunavanju! :D
Vse skupaj se je dogajalo leta 1990, torej še v Jugoslaviji. Nekdo je odnesel tri živali iz akvarija V mb, krokodil je bil najden, vendar z težko muko vrnjEn v akvarij.
PREBERITE:

Branko Kolar , vodja akvarija in terarija v MB:
......"Poklicali so me celjski policisti in mi rekli, da so našli krokodila. Mislil sem, da me ima nekdo pošteno za norca."

Pa je bilo res. Krokodil ni končal v tujini, ni postal dragocena ženska torbica. Šel se je pravo divje življenje v mlakuži, v zapuščenem glinokopu na Ljubečni pri Celju. Dokler ni bil opažen. Nastal je vik in krik. Raja je tekla k mlaki. O pošasti iz breške jame so govorili, o Nessie z Ljubečne, avstrijski časnik Kleine Zeitung je pisal o krokodilu iz Maribora.

"Živi cirkus," se spominja Kolar. "Takoj po klicu policije sem se tja odpeljal z avtom, toda ob ribniku so že bili gasilci, množica ljudi. Krokodila ni bilo videti." Gasilci so začeli črpati vodo iz jame. "Z njimi sem se posvetoval, koliko bo to stalo. Rekli so, da ne veliko in da v štirih urah lahko izčrpajo vso vodo. A so napak ocenili globino. Po dveh dneh črpanja se ni nič premaknilo. S sodelavci sem dežural ponoči, če bi se krokodil prikazal. Zadevo sem že imel namen opustiti, stroški, ki jih je nazadnje plačala Florina, so bili previsoki."

Zvezda Zlate harmonike

Za ceno črpanja bi si bili lahko kupili deset kajmanov. Toda Kolarja je zagrabila trma. Privolil je, da prostovoljnim gasilcem iz Škofje vasi iz svojega žepa plača edino zahtevano ceno za nadaljnje črpanje: porabljeno nafto. Po treh dneh so zelenega štirinožca le zagledali in ga zgrabili. A ideja, da jih Gadafi, kot so mu pravili v Mariboru, zapušča, ni bila všeč Celjanom. Svojemu zvezdniku, vmes so ga že preimenovali v Krokija, se niso hoteli odreči tako zlahka. "Ko smo ga dali v avto, so nas ljudje obstopili. Poklicati sem moral policijo," pravi Kolar. Z gručo besnih je sklenil dogovor: krokodil je za en dan ostal gost Ljubečne. Za tamkajšnje tekmovanje Zlata harmonika so gasilci pripravili bazen,
in medtem ko so na odru nažigali s frajtonarico, je zeleno zmene plavalo...........

Me prev zanima , če je v teh akcijah sodeloval kdo iz našega foruma ??
Priponke
kroki.jpg
kroki.jpg (18.31 KiB) Pogledano 2733 krat
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
Tomkat
GE: PGD Škofja vas
Kraj: Celje - Škofja vas

Odg: "Živi cirkus" in Škofjevaški gasilci

Odgovor Napisal/-a Tomkat »

Ojoj! #-o :roll:
Kje so pa zdaj po 18 letih našli tega krokogatorja? :lol:
Kaj še živi?

Reči moram, da sem bil takrat še "presmrkav", da bi bil zraven ko se je črpalo Breške jame. Se pa spomnim, da so naši starejši kolegi res sodelovali pri reševanju Krokija. In da je res bila prava atrakcija. Na začetku celo pravi preplah. Si predstavljate: krokodil v naših krajih :!: :shock:

Ljudje so sicer pričakovali, da bodo v tisti jami našli ogromnega ljudožera, je bilo kar malo "razočaranja", ko so naposled na plano potegnili nekaj čez meter dolgega Krokija.

In res je bil zvezda Zlate harmonike. Za tisti dan so ga naselili v bazen za vajo z MB.

Spomin na njega je ostal še danes. Če koga zanese v naše kraje, imajo v Gostišču Kolar na Ljubečni njegovo zgodbo v sliki in besedi upodobljeno na stenah posebne sobe.

Se bom pa ob priliki pozanimal kako je bilo dejansko s tem krokodilom.
LP iz Celja :wink: Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)
Slika
Uporabniški avatar
M-Coki

Odgovor Napisal/-a M-Coki »

Še celoten članek: http://bos.czp-vecer.si/RISFSStotage/pa ... F40-72.pdf

Res, nenavadno... :D
FIREFIGHTERS we are reversing new side!
Slika
Slika Slika
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Tomkat , si se pa politično izognil mojemu izzivu gleda plačila intervencije in barantanju z direktorjem mariborskega akvarija ! :D
Malo povprašaj kako je bilo in napiši. Zgodba zna biti zanimiva za ponatis knjige . :lol:
Reševanje živali bi moralo biti zatonj ! :roll:
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rafter »

Oskar napisal/-a:Reševanje živali bi moralo biti zastonj ! :roll:
Ampak tukaj ni šlo za reševanje živali, Gadafi se je v tisti mlaki verjetno kar dobro počutil. :wink:
Uporabniški avatar
Tomkat

Ni tu političnih izogibanj. :wink:
Dejansko sem bil v tistih časih smrkav mulček, ki je vedel kaj je brentača, kaj več pa že ne.

Aja, pa še to: nisem povsem prepričan, se mi pa močno zdi, da črpanja takrat ni izvajala samo naša enota, nekje v spominu imam, da so sodelovali tudi celo naši poklicni kolegi. Vendar, kot pravim, ne držite me za besedo.
Slika
Uporabniški avatar
Milek
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a Milek »

No takratna akcija je bila kar malo bolj razsežna.... :wink: Vodil jo je aktualni poveljnik GZ Celje, tovariš S. V. (takrat mislim, da je imel samo funkcijo poveljnika PGD Škofja vas) in mislim, da je on pravi naslov za podrobnejše informacije... :lol:
Uporabniški avatar
tovariš
Kraj: The Citi Of Muta
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tovariš »

no to pa je ena zanimiva zadeva ko bi si marsikdo mislil da se pri nas kaj takšnega ne more zgoditi :mrgreen:
Slika
Uporabniški avatar
Tomkat

No, obljuba dela dolg.
Arheoloških izkopavanj in premetavanja arhiva se nisem lotil. Sem pa malo povprašal kako je bilo s to "pošastjo". :wink:

Informacije, ki sem jih dobil so sledeče:
Pri reševanju krokodila je sprva sodeloval (takrat še) JZ ZPRTS Celje. Koliko so ovrednotili stroške, koliko in če sploh so "pokasirali" ne vem. V glavnem, Akvarij MB je že hotel dvigniti roke, ker krokodila ni bilo nikjer videti, da bodo Breške jame kmalu izčrpane pa tudi ni kazalo.
Pa so bojda nekateri ljubitelji živali povprašali še pri nas, če bi črpali dalje in koliko bi to stalo. In v štartu je bilo res govora o pokritju izključno stroškov goriva. Udarili so v roke in v akcijo so šle dve "turbinke". Ko je bil tank za gorivo že skoraj prazen in so se pričeli gledati, kdo bo pa sedaj dal za nafto, je padla odločitev, da tudi stroške goriva prevzame naše društvo. Kmalu za tem pa je bil tudi Kroki že na suhem.

Torej služili in obogateli s tem krokogatorjem nismo, stalo nas je dober tank nafte za takrat udarnega TAM 5500, pridobili pa smo nekaj zanimivih spominov in izkušenj z "eksotičnimi" živalmi, s katerimi se lahko pohvali malokatero PGD v naši deželici.
Slika
Odgovori