Kaj se je dogajalo dne 7.8.2003:
Ob 8.42 je bil opažen požar na nedostopnem terenu nad Malo Savico na Komarči v občini Bohinj. Zagorelo naj bi prejšnji dan zaradi udara strele. Požar so v večernih urah pogasili gasilci PGD Bohinjska Bistrica, v pomoč pa jim je prišel tudi vojaški helikopter. Helikopter je opravil 60 voženj na mesto požara, vodo pa je zajemal v Sedmerih jezerih. Na mestu udara strele je zgorelo 200 kvadratnih metrov podrasti, ogenj pa se je razširil po pobočju in zajel dodatnih 4000 kvadratnih metrov površine.
Dne 8.8.2003:
Ob 10.02 je ponovno zagorelo na Komarči v občini Bohinj. Posredovali so gasilci PGD Bohinjska Bistrica in posadka Vojaškega helikopterja. Ožgalo je 200 kvadratnih metrov podrasti.
Dne 9.8.2003:
Sodeč po biltenu se ni dogajalo nič, ker pa sem bil tam na dopustu vem da požar dne 8.8.2003 ni bil pogašen, oziroma se je pol ure po odhodu helikopterja spet začel viti dim iz požarišča.
Prvi dan je helikopter opravil 60 voženj vode, in pilot je delo opravljal res profesionalno, lahko bi rekel s kirurško natančnostjo. Ognja mu ni uspelo pogasiti deloma zaradi težkega terena, deloma pa zaradi bližajoče teme.
Drugi dan je v popoldanskih urah helikopter spet priletel in po nekaj odmetih vode tudi odletel, kljub temu da se je iz gozda nad pečmi še kadilo. Sam sem tisti dan odšel na slap Savica in malo stvar poslikal in si ogledal z daljnogledom. Jasno je bilo videti da tlijo štori in podrastje.
Tretji dan (dne 9.9.3002) je popoldne začelo močneje goreti, iz Bohinjskega jezera se je jasno videl tudi "odprti" ogenj, ne le dim kot prejšnje dni, a se ni nič zgodilo. Kljub klicu na ReCO se ni dogajalo nič (tja so klicali tudi 4 drugi ljudje ki so požar opazovali iz plaže pod žičnico na Vogel). Operativcu sem jasno povedal da se bo požar v kratkem razširil, pa je dejal da je stvar pač taka kot je...
Dobro, vsa stvar me pravzaprav nič ne briga, ampak ko sem slišal komentarje tujcev iz Nemčije, Italije in Anglije, da domačinov ne omenjam,ki so vso dogajanje opazovali, je še mene postalo sram
Prejle po poročilih pa je bilo hrabro povedano da požar gasijo s helikopterjem že 4 dni...
Res da za danes situacije ne vem, ker sem včeraj ob 8. zvečer odšel domov, ampak očitno še ni konec zadeve če je bilo po poročilih.
Skoraj prepričan sem, da če bi pilot drugi dan odvrgel še kakšne dve tri dodatni "porciji" vode, da bi bil požar pogašen, tako pa je žal odletel čim je dim prenehal...
Pač še en primer kjer se vidi kako gasilci delamo in se trudimo za eno, država dela drugo, mediji pa tretje.
Tako vso stvar pač vidim kot opazovalec, ne kot udeleženec.
Upam da bom lahko kmalu pripel tudi slike
LP!