Nov zakon o društvih
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Nov zakon o društvih
Ker bomo, tudi po novem zakonu o gasilstvu organizirani kot društva je za nas aktualno sprejemanje novega zakona o društvih, ki se, kolikor je meni jasno usklajuje z evropskim pravnom redom in ga najdete na:
http://www.uvi.si/slo/seje-vlade/gradiv ... enDocument
http://www.uvi.si/slo/seje-vlade/gradiv ... enDocument
Z znanjem raste dvom!
Še malo izziva. Nov zakon ne določa organov društva oziroma zahteva samo zbor vseh članov in odgovorno osebo. To pomeni, da so organi in njihovi medsebijni odnosi prepuščeni samemu društvu. To pomeni, da si lahko sami uredimo organe in telesa, ki bodo vodili društvo kakor pač mislimo da je najbolje. In kako bi bilo za vas najbolje. Meni se poraja kar nekaj vprašanj.
Ali naj ostane častno razsodišče?
Ali naj ostane nadzorni odbor?
Ali naj društvo vodi poveljstvo ali upravni odbor če bo še obstajal?
Ali naj se odgovorna oseba imenuje poveljnik, načelnik ali predsednik?
....
Ali naj ostane častno razsodišče?
Ali naj ostane nadzorni odbor?
Ali naj društvo vodi poveljstvo ali upravni odbor če bo še obstajal?
Ali naj se odgovorna oseba imenuje poveljnik, načelnik ali predsednik?
....
Z znanjem raste dvom!
-
neznanec
Skavt, zakon o društvih velja ZA DRUŠTVA. Tudi naša folklorna skupina je društvo pa nimamo ne poveljnika ne načelnika ne nevem kaj.
Torej gasilci pa delujemo (ker pač ni primernejše ureditve) pravno formalno kot ostala društva. Z nekaj BISTVENIMI razlikami. Kot prvo imamo še Zakon o gasilstvu.... Torej do določene mere je res kot je napisal neznanec (glej primer Smokuč). Pred tvojimi radikalnimi predlogi pa bi se prej vprašal, če je smiselna ukinitev ali zamenjava določenega organa. Nekje mogoče res, toda načeloma ima vsaka stvar svoj namen (oziroma naj bi ga imela, vprašanje pa je če res deluje kot je predvideno)
NO LP Silvo
Torej gasilci pa delujemo (ker pač ni primernejše ureditve) pravno formalno kot ostala društva. Z nekaj BISTVENIMI razlikami. Kot prvo imamo še Zakon o gasilstvu.... Torej do določene mere je res kot je napisal neznanec (glej primer Smokuč). Pred tvojimi radikalnimi predlogi pa bi se prej vprašal, če je smiselna ukinitev ali zamenjava določenega organa. Nekje mogoče res, toda načeloma ima vsaka stvar svoj namen (oziroma naj bi ga imela, vprašanje pa je če res deluje kot je predvideno)
NO LP Silvo
Koliko sem pokukal v besedilo predloga, bi naj trenutno veljavni statuti bolj ali manj ustrezali bodočim pogojem - treba bo pač statute malo uskladiti, kot je bilo treba (mislim da) leta 1997. Mogoče me najbolj žuli tisto - dvostavno knjigovodstvo.
Kaj več komentarjev pa takrat, ko bom imel uro ali dve časa, da se bolj spustim v predlog novega zakona.
LP, R.
Kaj več komentarjev pa takrat, ko bom imel uro ali dve časa, da se bolj spustim v predlog novega zakona.
LP, R.
- Marjetica
- moderator

- Kraj: Hotinja vas-mariborska regija
Predloga zakona še nisem uspela pogledati, sliši se pa vse mogoče ... verjetno pa za nas gasilce nič dobrega .... samo še več dela in odgovornostiRafter napisal/-a: Tukaj bi se obrnil na vse gasilce (ozirom bolj: gasilke), ki se ukvarjajo s knjigovodstvom:
katere programe uporabljate za omenjeno dvostavno knjigovodstvo in ali se jih da kaj dobiti online: (beri: eMule)?
LP, R.
Res se sprašujem, le kdo bo še prevzel kakšno funkcijo v društvu. Tudi jaz še vedno delam blagajno po enostavnem knjigovodstvu, glede programa za dvostavno pa ne vem - kar tako ga dobiti bo zelo težko, programerji jih imajo namreč zaščitene.
V hitrosti časa nikar ne pozabite nase in sebi ljube ljudi!!!
Majetica, lahko tudi lepo v knjigo debet, kredit
/220, 160/, 310/
Predlog
Kar pa se programov tiče pa bi npr. lahko na nivoju GZ kej nabavili pa potem posredovali društvom. Nekateri že tako najemajo računovodske servise, ki jim opravljajo tovrstne posle. Drugi, ki pa to opravljajo sami pa naj se tega ne bojijo ker ni to tak bav bav. Je pa res potrebno nekaj znanja.... Če zadeve delujejo tako kot je treba je dvostavno knjigovodstvo transparentnejše za organizacijo ker... Sem pozabil, da sem na gasilskem forumu
Bom rajši zaključil
En računovodski pozdrav, Silvo
Predlog
Kar pa se programov tiče pa bi npr. lahko na nivoju GZ kej nabavili pa potem posredovali društvom. Nekateri že tako najemajo računovodske servise, ki jim opravljajo tovrstne posle. Drugi, ki pa to opravljajo sami pa naj se tega ne bojijo ker ni to tak bav bav. Je pa res potrebno nekaj znanja.... Če zadeve delujejo tako kot je treba je dvostavno knjigovodstvo transparentnejše za organizacijo ker... Sem pozabil, da sem na gasilskem forumu
En računovodski pozdrav, Silvo
- MarkoSimšič
- Kraj: Planina
Tale zakon bo po vsej verjetnosti tema moje diplomske naloge, zaenkrat pa sem ga samo nahitro preletel. Sicer pa mislim, da ni bil niti še v prvem branju.
Kar se pa programov za knjigovodstvo tiče pa menim, da se jih društvu absolutno ne splača kupovati. Najprej je taka cena, da te glava boli, sledijo seminarji, usposabljanja. In potem pridejo na vrsto tudi nadgradnje, ki pomenijo dodatne "ivančke in kobilice". Če društvo res ne more dobiti nekoga izmed svojih članov (v kar dvomim), ki bi prevzel funkcijo blagajnika potem je najbolje, da zadevo prepusti računovodskemu servisu, bo ceneje kot pa kupovati programe. Pa še zadeve bodo poštimane tako kot se spodobi. Saj vemo, da se bodo dacarji in drugi začeli spravljati tudi na društva.
lp
Kar se pa programov za knjigovodstvo tiče pa menim, da se jih društvu absolutno ne splača kupovati. Najprej je taka cena, da te glava boli, sledijo seminarji, usposabljanja. In potem pridejo na vrsto tudi nadgradnje, ki pomenijo dodatne "ivančke in kobilice". Če društvo res ne more dobiti nekoga izmed svojih članov (v kar dvomim), ki bi prevzel funkcijo blagajnika potem je najbolje, da zadevo prepusti računovodskemu servisu, bo ceneje kot pa kupovati programe. Pa še zadeve bodo poštimane tako kot se spodobi. Saj vemo, da se bodo dacarji in drugi začeli spravljati tudi na društva.
lp
Audiatur et altera pars! (Naj sišimo še drugo mnenje!) latinski
Če bi bili zgornji predlogi moji, na koncu ne bi napisal vprašaja ampak piko. Hotel sem samo malo vspodbuditi razpravo. Zdaj je namreč čas, da pretresemo ali imamo optimalno zastavljeno upravljanje gasilskih društev. Mogoče moramo še kaj dodati ali pa kaj odvzeti. Do sedaj smo bili namreč omejeni z zakonom, ki je govoril o tem, da mora društvo imeti UO, NO in častno razsodišče, sedaj pa lahko to postavimo tako kot je za gasilsko društvo najbolj optimalno, gobarji pa lagko zastavijo tako kot je zanje najbolje.silvano napisal/-a: Pred tvojimi radikalnimi predlogi pa bi se prej vprašal, če je smiselna ukinitev ali zamenjava določenega organa. Nekje mogoče res, toda načeloma ima vsaka stvar svoj namen (oziroma naj bi ga imela, vprašanje pa je če res deluje kot je predvideno)
NO LP Silvo
Glede računovodstva pa mislim, da gre pri manjših društvih za poenostavitev, saj bodo lahko vodila le knjigo prejemkov in izdatkov tako kot nekoč.
Z znanjem raste dvom!
Finančno knjigovodstvo v našem društvu imamo že 6. leto urejeno preko računovodskega servisa v kraju. res je da za to nekja tudi plačamo, vendar pa je računovodstvo že dvostavno. Kot pa je bilo že predhodno opisano je ogromno popravkov zakonodaje, pa je boljše, da se s tem ne ubada nobeden v društvu, razen če ni človek iz stroke in ima za to ustrezne programe in sprotne nadgradnje le teh).
Vendar pa je sedaj čas, da bomo morebiti kaj lahko ukrenili, po sprejetju zakona bo to verjetno težje.
Kako nas bo pa zastopal ob morebitnih usklajevanjih zastopala GZS pa je vprašanje.
Vendar pa je sedaj čas, da bomo morebiti kaj lahko ukrenili, po sprejetju zakona bo to verjetno težje.
Kako nas bo pa zastopal ob morebitnih usklajevanjih zastopala GZS pa je vprašanje.
Glede na to, da sem v preteklosti nekaj let opravljal računovodske posle v našem društvu in vem, kaj govorim, bi bil moj predlog, da društva, ki morajo voditi dvostavno knjigovodstvo najamejo zunanjega izvajalca. Zadeva zahteva veliko časa, jaz si poleg operative nisem več mogel in hotel ukvarjati še s tem. Poleg tega sem preživel tudi davčno kontrolo. Vam povem, da se vtaknejo v vsako malenkost.
Mi imamo poleg zunanjega sodelavca še blagajnika za tiste tekoče gotovinske posle. Pa imata oba zadosti dela, verjemite. Sicer pa si večja društva to lahko privoščijo, saj imajo svoje prihodke in ta strošek je zanemarljiv v primerjavi z posledicami, če nimaš urejeno tako, kot je treba.
Mi imamo poleg zunanjega sodelavca še blagajnika za tiste tekoče gotovinske posle. Pa imata oba zadosti dela, verjemite. Sicer pa si večja društva to lahko privoščijo, saj imajo svoje prihodke in ta strošek je zanemarljiv v primerjavi z posledicami, če nimaš urejeno tako, kot je treba.