11.septembra 2002 nekaj po 12 uri se je blizu mesta Fredriksvavn na Danskem pripetila huda nesreča. Med gasilsko vajo so trije prostovoljni gasilci izgubili življenje. Izvajal se je realistični vroči trening tako, da so zakurili zapuščen skedenj. Trojka (2 okoli 20 let in eden okoli30) je med vajo v prostoru izgubila orientacijo. Nesreči je botrovalo več nepričakovanih nesrečnih naključij. Ostale podrobnosti še niso znane, preiskava je v teku.
To potrjuje moja opozorila pri debati o vročih treningih o resnosti tega početja!!
OBVESTILO O NESREČI PRI PRAKTIČNIH VAJAH - VRO
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
- Milan Dubravac
- Gasilci.org

- Kraj: smokuč
OBVESTILO O NESREČI PRI PRAKTIČNIH VAJAH - VRO
Zadnjič spremenil Milan Dubravac, dne 20. September 2002, 17:06, skupaj popravljeno 1 krat.
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
- Milan Dubravac
- Gasilci.org

- Kraj: smokuč
GOST: Ne takoj vprašati, kdo za vraga je kriv.
Velika odgovornost je vedno na organizatorju vaje (običajno poveljnik). Temu se vsaj delno lahko izognemo, če vajo pripravimo tako, kot je predpisano (elaborat vaje in drugo) v navodilu o pripravi vaj, ki jih je predpisala mislim da Uprava za zaščito in reševanje (naj me kakšna bistra glava popravi, če nimam prav). Nekateri bodo seveda rekli, da sem birokrat, vendar je vsaj ob zahtevnejših vajah tveganje preveliko, če jo izvedemo kar brez takšnih priprav.
Velika odgovornost je vedno na organizatorju vaje (običajno poveljnik). Temu se vsaj delno lahko izognemo, če vajo pripravimo tako, kot je predpisano (elaborat vaje in drugo) v navodilu o pripravi vaj, ki jih je predpisala mislim da Uprava za zaščito in reševanje (naj me kakšna bistra glava popravi, če nimam prav). Nekateri bodo seveda rekli, da sem birokrat, vendar je vsaj ob zahtevnejših vajah tveganje preveliko, če jo izvedemo kar brez takšnih priprav.
Torej zgodil se je primer, kjer je prišlo na vaji od človeških žrtev. Ta primer nam nakazuje, da vroči treningi le niso tako naivni kot si marsikateri poveljnih zamisli. Po moje ni dovolj pripraviti elaborat take vaje ampak je potrebno premisliti o vseh možnih nepredvidenih razmerah, ki se pri taki vaji lahko zgodijo preveriti usposobnosti gasilcev kateri vstopajo v prostor od nadzora nad gibanjem v zadimljenem in vročem prostoru, brezhibnosti delovanja opreme pa še se lahko zgodi kar se tudi nekje je. Slišal sem kar nekaj gasilcev, da bodo doma našli staro bajto, senik ali kaj podobnega potem zadevo zažgali in se šli trening. Pri tem dogodku pa nam kar da nekaj misliti koliko se take vaje lotiti, oziroma ali je ne bi zaupali za to usposobljenim ljudem in jo izvedli v za to namenjenih prostorih.
Če se pa že zgodi kaj takega kot se je, pa nam pomaga laho le bog nato zavarovalnica in potem spet bog.
Če se pa že zgodi kaj takega kot se je, pa nam pomaga laho le bog nato zavarovalnica in potem spet bog.