Saj ni res....pa je !

Vse kar je povezano z organiziranostjo gasilstva in predpisi
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
Kraj: Lukavci
Kontakt:

Saj ni res....pa je !

Odgovor Napisal/-a Drago »

Kot poveljnik našega PGD-ja si že dve leti prizadevam za osebno zaščitno opremo operativnih gasilcev, ker pa se v tej smeri ni naredilo kaj omembe vrednega sem razglasil operativno nesposobnost operativne gasilske enote. To pomeni, da ne izvažamo na požare niti na vaje. Kot poveljnik se zavedam kaj me čaka, če se kateremu izmed "mojih" mož kaj zgodi in zdaj sem pač to odgovornost prevalil prvo na poveljnika GZ in posledično na župana občine. :twisted:

in reakcije:

- Župan me je razglasil za "individiuma" ki hoče zapraviti "njegovo" gasilerijo :shock: :lol: :lol:

- Upravni odbor našega PGD-ja pa me je dal na častno razsodišče z "elementarno" (povzemam) obtožbo; da samo jaz "kompliciram", ker take opreme kot jo jaz želim (tipizacija) nima nobeno (od 13) PGD v naši zvezi, kar je mogoče tudi res :shock: :evil:

Kaj porečete :?:

lp DC
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Upam, da nisi razglasil operativne nesposobnosti samo zaradi tipizacijskih problemov. Malo bolj podrobno opiši.
Uporabniški avatar
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
Kontakt:

Niso samo tipizacijski problemi, seveda ne :( problem je, da nimamo niti navadnih "bata-šev" (gumi škornjev), da lahko o kaki zaščitni obleki samo sanjamo, da nimamo čelad z vizirjem - pač pa aluminijaste, da (do mojega prihoda) nismo imeli niti delovnih rokavic itd. No, v zadnjem času se je sicer nekaj nabavilo vendar še zdaleč ne toliko kot bi bilo potrebno. Seveda so tu še naši interni problemi, ko so fantje iz upravnega odbora našega PGD-ja raje dali denar na vezavo v banko kot da bi našteto opremo nabavili itd. :oops: Seveda sem pozneje, ko so se stvari zaostrile pariral tudi jaz in "zatežil" z tipizacijo, pravili GZS, zakoni itd. :lol:
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
Kontakt:

Ah ja, saj mogoče je kje bolje, da pa te potolažim, je pa pri nas pravtako nekaj podobnega, samo ni tako kritično.

Poglej, kako hitro so se zamenjale uniforme. Zadnja leta praktično ne vidiš več gasilca v stari sivi paradni uniformi. Čisto drugače je v operativi. Še dandanes nekateri prihajajo na intervencije ne samo v delovnih ampak v starih sivih oblekah, oblekah CZ, delovnih kombinezionih itd. Po televiziji se poveljniki kažejo v dežnih plaščih z aluminijastimi čeladami, na nogah pa imajo cestne čevlje ali pa gumijaste škornje, ki jih vsaj zaščitijo pred vodo. Skratka osebna zaščita je na psu.

Je mogoče kdo od GZS kdaj rekel, ja fantje, taki pa ne smete na intervencijo; ja kaj vam pa je, da se taki kažete na televiziji ipd. Mogoče na GZS ne poznajo razmer? Mogoče ne gledajo televizije (čeprav se na njej vedno radi kažejo)? Mogoče jih niti ne zanima, saj so oni pripravili vse zakone in predpise, ostalo pa ni njihovo delo.

In zakaj misliš, da se danes nihče več ne upa prikazati v stari paradni uniformi? Na vsaki prireditvi so jih gasilci izločili, v koloni so vedno korakali zadnji, kot nek privesek v spomin na stare čase. Znova in znova so ob vsaki priložnosti poslušali, ja kako pa to, da vi še nimate novih uniform. Tako kot je njim prišlo v zavest, da je bolje, da pridejo z novimi uniformami ali pa da se sploh ne pokažejo, tako mora biti tudi z operativnimi gasilci. Uporaba zaščitne opreme je obvezna in brez nje se ne hodi na nobeno intervencijo.

Ob vsem tem se spomnim britanskih vojakov, ki so s 50 let starimi vozili in praktično brez zaščitne opreme opravljali svoje delo. Oni niso imeli druge možnosti. Mi jo imamo. Če pristojni na GZS niso sposobni uvesti reda na to področje, je naloga na poveljnikih posameznih društev. Če poveljniki niso za to sposobni, jih pa zamenjajte dragi gasilci. Tukaj gre za vas, vaše zdravje in življenje.
Uporabniški avatar
Jaka
Kraj: Podhom

Odgovor Napisal/-a Jaka »

Naše društvo ima sicer nabavljenih dovolj delovnih oblek za operativne člane, ima pa samo štiri zaščitne obleke - kompletne s škornji, rokavicami, čeladami z vizirji. Ob uporabi dveh IDA je to komaj za tiste, ki morajo v notranji napad.
Seveda pa so tudi v naši občini PGD (tudi I. kategorije), ki trenutno nimajo niti ene zaščitne obleke. Kje je šele naslednjih 14.
Tudi v okviru naše GZ se že nekaj časa pogovarjamo o prioriteti pri nabavi zaščitnih oblek. Vse kaže, da jih bomo nekaj (po eno na PGD) dobili že letos. Drugo leto pa bo upamo bolje.
O Dragotovi odločitvi ne morem filozofirati. Osebno sem mnenja, da je Drago dovolj strokoven in da je moral imeti hudičevo tehten razlog za takšen ukrep. O podobnem ukrepu je zaradi pomanjkanja sredstev razmišljal tudi poveljnik poveljstva občine Bohinj, pa so se problemi za silo uredili. Je pa to zadnji in najbolj drastičen ukrep, ki ga sprejme poveljnik. Verjetno drugega izhoda za ureditev problemov nima.
Uporabniški avatar
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
Kontakt:

Tu niti ne gre toliko za sliko vseh nas, ko smo v paradnih uniformah :oops: niti za to kakšno je dejansko stanje po naših PGD-jih, gre pa za ZAKONE in ostale akte, ki temeljijo na njih :twisted: Na tej točki pa "vrag šalo vzame" :x in niti slučajno (žal) GZS ni ustvarjala niti sprejemala teh zakonov pač pa "ve se kdo" - poslanci :!:

In jaz (osebno) se te igre več ne grem :o slej ko prej se bo zgodilo, da bodo poveljniki vabljeni na sodišča in tu šteje samo ZAKON in popolnoma nič drugega, upam da se strinjamo, če ne zdaj pa po že omenjeni izkušnji.

Seveda smo si za tako bedo v gasilski organizaciji krivi tudi sami, ali predvsem sami in to zato, ker smo pač take "budale", da se silimo in delamo prostovoljno (po eni strani) in zato, ker ne znamo nekoga "pogrešat" ali ga brcniti v r.., če je nesposoben - se strinjam.

lp DC

aha, sem skor pozabil :D na GZ-je je v zadnjem času prispela UREDBA, ki določa, da morata biti v PGD 1. kategorije vsaj dva operativca opremljena "tuto completto" (saj bo počasi - ni hudič) :lol:
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
Kontakt:

Res so bile moje misli v prejšnji objavi bolj splošne, povezava s uniformami pa je bila samo dokaz, da se nekaj lahko naredi, če si v to prisiljen. Poveljniki društev so zadnja zaščita pravic gasilcev pred samovoljnimi finančniki in prvi, ki bodo klicani na odgovornost. Sam verjetno ne boš nič dosegel. Poskusi se povezati s poveljniki drugih društev in skupno nastopite proti županu. Pri vsem tem vas morajo podpreti tudi gasilci, zato jim je treba njihove pravice (in dolžnosti) vbiti v glavo.

GZS je sodelovala pri ustvarjanju zakonov in tudi pri njihovem popravljanju. Nikoli pa ni z dejanji javno opozorila na probleme, s katerimi se srečujemo gasilci in na nespoštovanje predpisov. En sam gasilski poveljnik pač nima moči, da bi lahko tu karkoli naredil. Koliko je GZS do gasilcev, pa lahko vidiš v zadnjem Gasilcu, ko je bila na Igu prisotna četa 200 gasilcev, pa jih ni na nobeni sliki. Morali bi biti na prvi strani, ne pa daj je tam ..., no ja, saj je vsak videl, ki ima Gasilca. Materialistična miselnost pač. Riba smrdi ...

Ja, res je, pri nas je Milan že takoj ob ustanovitvi občine župana spomnil na dolžnosti glede gasilstva. Pri tem pa sta ga podprli tudi obe društvi. Uspelo nam je. Če pa nam ne bi, bi pa verjetno jaz odpiral takšne teme.
Uporabniški avatar
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
Kontakt:

Ja saj tudi mene operativa podpira, brez skrbi :D zato se pa tudi borim za njih in za čisto nič drugega 8) pa tudi upravni odbor je zdaj v nerodnem položaju, ko je treba okol GAS2000 urediti, pa vse tako izgleda, da bom predsednik komisije za požarno varnost pri občinskem svetu, pa edini v društvu z izpitom poveljnika..itd. :lol: so fantje v UO zdaj v večjem zosu kot jaz :shock: :twisted:

Eno pa drži: "vsaka rit pride na svoj sekret" :lol:

lp DC
Uporabniški avatar
metodg
GE: PGD Brezje na Gor.
Kraj: Brezje na Gorenjskem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a metodg »

Drago, katero uredbo misliš???

Metod G.
Uporabniški avatar
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
Kontakt:

Metod:

Osebno je še nisem videl, omenil jo je predsednik GZS v pogovoru :? moram preveriti na naši GZ tudi sam :oops:
Andrej
Kraj: Duplje

Odgovor Napisal/-a Andrej »

Objava ne sodi v temo Organizacijske in pravne zadeve, v rubriko "saj ni res-pa je" pa zagotovo.

Preteklo soboto je imelo naše društvo občni zbor, in ravno ko smo zaključili uradni del in prešli na točko razno-B smo prejeli poziv iz ReCo, da je prišlo do dimniškega požara v stan.hiši. Toliko operativcev še nikoli ni gasilo dimniškega požara.... ( da ne boste teh pikic napačno razumeli)

Andrej
Uporabniški avatar
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org
Kraj: smokuč

Odgovor Napisal/-a Milan Dubravac »

Andrej,
povej koliko vas je bilo, bom kot primer v mojo taktiko vključil. Pa še za varnostno razdaljo od dimnika (zaradi alkoholnih hlapov) mi zaupaj.
Sam mal heca!!
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
Uporabniški avatar
Jaka

Andrej !
Kako, da ste dimniški požar obravnavali pod RAZNO :shock: . Vsaj dnevni red bi na začetku seje dopolnili :lol: . Ne vem, če je bilo to ravno v skladu s statutom :cry: .
Andrej
Kraj: Duplje

Odgovor Napisal/-a Andrej »

Jaka!

Intervencija pod točko razno ni bila predvidena, ampak se je "zgodila".

Andrej
Uporabniški avatar
Jaka

Ja, saj sem razumel že prej :lol: . Malo heca pač ne škodi :? .
Odgovori