Ukinitev gasilskih društev

Vse kar je povezano z organiziranostjo gasilstva in predpisi
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
Jaka
Kraj: Podhom

Odgovor Napisal/-a Jaka »

Delam v PGD I. kategorije, in se ne čutim nič manj vrednega zaradi tega.
Po mojem mnenju bi lahko zelo lepo postavili organiziranost gasilstva v posamezni občini, če bi lahko premikali gasilske domove in članstvo. Pa žal to ne gre tako enostavno.
Če nekdo lahko sprejme sklep, da bodo odslej naprej v naši občini samo dimniški požari, manjši požari v stanovanjskih hišak in kakšen izliv vode, potem je dovolj eno društvo višje kategorije ali pa celo podpis pogodbe s kakšnim javnim zavodom. Ko pa bo prišlo do večjega požara v naravi (Komarča, Kras itd), potem pa je verjetno za gašenje in reševanje potrebno večje število usposobljenih gasilcev. Kje pa jih dobiti, če bi pričeli PGD I. kategorije ukinjati (oziroma jih nehati financirati). Tudi to, če ni kakšnega večjega požara več let, še nič ne pomeni. Saj vojske tudi ne ukinjamo, če nas 10 let ne bo nihče napadel.
Mnenja pa sem, da se bo moralo na operativnem področju tudi kaj spremeniti. Gasilci samo javkamo, da nam mora nekdo urediti status, sami pa nič ne naredimo za izboljšanje stanja.
Tukaj mislim na združevanje opreme, specializacijo operativcev, skupna nabava vozil in zaščitne ter reševalne opreme in še bi lahko našteval. Vse te stvari in pa naša urejenost ter strokovno delo pa tudi prispevajo k temu, da bomo izboljšali svoj status.
Uporabniški avatar
_Fire_

Odgovor Napisal/-a _Fire_ »

Se čisto strinjam s tabo Jaka.
Uporabniški avatar
pes
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a pes »

A ti staro uporabniško več ni všeč.
Jože iz Kranja

Ukinitev gasilskih društev

Odgovor Napisal/-a Jože iz Kranja »

Ukinitev PGD je v teku. Pa ne zaradi občinskih oblasti, ampak zaradi nas samih. Operativcev je vedno manj, otroke še nekako nahecamo, potem pa je konec gasilskega veselja. Članov s srednjo šolo je še nekaj, fakultetnika nobenega, nobeden od teh pa noče prevzeti funkcije, Poveljniki so ponavadi obrtniškega poklica, se delajo zelo pomembne in s svojim obnašanjem odvračajo ljudi. Bog nam Pomagaj!
Uporabniški avatar
savinjčan
Kraj: savinjska

Odgovor Napisal/-a savinjčan »

Jože, če imate v vaših koncih takšne probleme, jih v naših zaenkrat še nimamo. Glede navedbe, da so poveljniki ponavadi obrtniškega poklica se tudi ne strinjam.

Na kratko:
Pred dvema mesecema smo imeli v naši GZ tečaj za vodjo skupine, katerega se je udeležilo 23 gasilcev. In poglej ga čudo od teh 23 jih je bilo kar 12, ki študirajo na visokih šolah, in dva inžinirja kemije. Ostali pa so bili res dijaki srednje šole, tako da me tvoje trditve oziroma zapažanje motijo.
Vsi za enega eden za .....
Uporabniški avatar
Ndrej
GE: PGD Prečna
Kraj: Prečna, Novo mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ndrej »

Jože, enako je pri nas.

Še to povem. Pred 2 letoma se nas je 8 članov (+- 1) udeležilo osnovnega tečaja za gasilca. Po prvi uri predavanja sem ostal od našega društva samo jaz, ostali so rekli da ne mislijo hodit, oz. da jih briga če imajo ta tečaj ali ne. Tako sem danes med tistimi le jaz gasilec...
Uporabniški avatar
_Fire_

Odgovor Napisal/-a _Fire_ »

Jaz ne podpiram ukinitev društev, za katera se ve, da se trudijo in delajo.

V našem društvu se trudimo imeti to, kar imajo ostali in tudi z članstvom uspešno nekako vozimo. Vedno se najdejo posamezniki, kateri stopijo v gasilske vrste iz razloga biti gasilec in ne samo biti član gasilskega društva. Letos je npr. v našem društvu aktivno nastopilo 5 mladih, ki so zagreti za to delo. Treba jih je pri tem vzpodbujati in jim pokazati pravo pot, saj z tem jih lahko obdržimo.

Društvo pa brez članov ne mora obstati, zato sem za ukinitev tistih, ki jim ne kaže dobro in so društva malih vasi z nekaj hišami. V naši zvezi se najde tudi kako društvo, ki odstopa od ostalih, kar se tiče tekmovanj, dela in kadra. Tam se je pa res za zamisliti, če ni bolje društva zapreti in dodeliti teren drugemu društvu, ki se bo za tisto ozemlje zavzemalo.
Odgovori