Osebna oprema za požare v naravi

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Osebna oprema za požare v naravi

Odgovor Napisal/-a Peter »

Kakšno osebno zaščitno opremo uporabljate pri požarih v naravi in kakšno bi si še želeli (beri če bi imeli denar)?

Recimo da bi opremljali gasilca za gašenje požara v naravi. Bi bilo tole v redu:
- kombinezon*
- usnjeni zaščitni škornji z vezalkami
- negorljive delovne rokavice
- pas
- manjša ročna baterijska svetilka
- lahka zaščitna čelada z vizirjem in zaščito za vrat
- zaščitna očala
- čutarica z vodo
- respirator

* Osebno bi zaradi boljšega zračenja imel raje hlače podobne tistim pri zaščitnih oblekah in srajco iz negorljivega materiala, vendar pa so pri nas kombinezoni postali nekakšno standardno oblačilo pri gašenju požarov v naravi, zato sem ga tudi dal na seznam.

Želel bi predvsem mnenja tistih, ki so dalj časa gasili kakšen požar v naravi, in ne tistih, ki skrbijo za denar. :twisted:
Uporabniški avatar
lipe
GE: Preddvor

Odgovor Napisal/-a lipe »

LP!

Oprema, ki si jo naštel povsem zadošča.

Za gašenje gozdnih požarov se mnogo bolje obnese tanjši zaščitni kombinezion (kar sem opazil nedavno pri gašenju velikega požara na krasu).
Kar se tiče čevljev se mi zdi da so običajni gasilski čevlji (HAIX oziroma Florjan 2) povsem primerni za hojo.
Uporabniški avatar
Jaka
Kraj: Podhom

Odgovor Napisal/-a Jaka »

Pri čevljih je verjetno problem. Posebej v PGD, kjer nima vsak gasilec svojih čevljev. Običajni čevlji (za v gore) so neprimerni, saj se ti lahko prične topiti guma na podplatu (ni prirejen za večje temperature), ob nošenju čevljev, ki niso tvoji, pa lahko dobiš kar grde žulje. Govorim iz lastnih izkušenj (požar na Krasu). Še posebej je to pomembno, ker se je potrebno ob gašenju požara v naravi dosti gibati po terenu. Od ožuljenega gasilca pa to težko pričakujemo.
Kaj storiti: Zaščitno obleko ali kombinezion, ki je tvoje številke, lahko mirne duše oblečeš. Škornje, pa naj bi imel vsak gasilec svoje. Zdi se mi, da je to bolj pomembno kot imeti svojo zaščitno obleko. Posebej to velja za požare v naravi.
Uporabniški avatar
Jure Čokl
Piranja
GE: Lukovica
Kraj: Trnjava
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jure Čokl »

Hja, čevlji definitivno so pomembni. Pri nas smo to rešili tako, da imamo tisti, ki se intervencij udeležujemo redno (beri: vedno), svoje obleke in obutev. Za ostale, ki so bolj padalci, je na voljo nekaj kompletov, ki so nikogaršnja last. In se kar obnese, kar je res je res. 8)
"Čoklu kot ponavadi goflja prehiteva pamet. P.S.: Puno priča, malo radi!" Anonimni gost, 30. oktober 2005
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

Jure vidim da imaš podobno mišljenje kot jaz, pa mi povej, kako naj našim dopovem da naj tako tudi ostane. Po intervenciji mislim. Imamo lepo vsak komplet označen z imenom in priimkom, pa se je nedavno pri meni znašel komplet škornjev, ki so iskali srečnega lastnika z nogo številka 46, pred katero se lahko moje kar skrijejo s svojo 41... :shock:

Dobro da se podobne stvari največkrat opazijo med "prostim časom", občasno pa vseeno pride do neprijetnih presenečenj pri odhodu na intervencijo :roll:
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabniški avatar
Jure Čokl
Piranja
Kontakt:

UH, moja zgodba je skoraj legendarna. :P In prav toliko butasta. :evil:

Pred cca. dvema letoma smo gasili Iskro na Pržanu v Ljubljani. Ker sem po čudnem naključju (to se mi je do danes zgodilo samo enkrat) prišel po tem, ko je 1 že izvozil, je nekdo že pobral mojo (takrat še neoznačeno) uniformo, da je potem zunaj vrtel ventile. :evil: :twisted: :evil: . Tako sem moral vzeti eno izmed starejših uniform in se z njo lotiti notranjega napada. Pri izhodu ven sem opazil, da s seboj na podplatu nosim desko. Po nekaj minutah (moj partner je bil Cveto Šumec), ko sva prišla ven, sem imel v škornju že lužo krvi in takoj so me z žebljem v nogi odpeljali v bolnico.

Po tistem so uniforme dobile imena. Evo, kri sem dal za to.

In še danes ne vem, kateri ku**c je v moji zaščitni obleki vrtel ventile. Zato še živi! :twisted:
"Čoklu kot ponavadi goflja prehiteva pamet. P.S.: Puno priča, malo radi!" Anonimni gost, 30. oktober 2005
Uporabniški avatar
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
Kraj: Volčja Draga
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mitja Gregorič »

Moje izkušnje (pa tudi izkušnje kolegov iz "naših"logov):

Kombinezon je špica mi jih uporabljamo za gašene požarov v naravi skoraj že 13 let.V njih si dobro okreten v naravi ,gasilca dobro zaščitijo-ogenj,vročina,grmovje,robida,...ker so enodelni ni možnosti da bi se kak kos opreme izgubil še manj pa da bi se kakšen razgret in prepoten gasilec v ledvička prehladil Tudi sedaj ko smo ponovno nabavli (oz. bomo v kratkem) smo se odločoli zanje.Razlogov je precej.
Kar se obuval tiče pri nas uporabljamo naše standard škornje HAIX in smo tudi na najtežjih terenih bili z njimi 100% zadovoljini (nekateri med nami jih še nimajo le ti uporabljajo stare MORIS škornje-tudi dober).
Obvezen del opreme je čelada z vizirjem ,podkapa,rokavice in pas na katerem je čutarica (ali plastenka) z vodo,UKV postaja,svetilka -le to naj bi imel vsak svojo, itd...(fantje pomembno in sploh ni smešno tudi kak listič toaletnega papiraj je dobrodošel saj ko si med pepelom si ne moreš kaj dosti takrat ko rabiš z njim pomagat............ iskušnje naredijo svoje :twisted:
Ideja ki jo je g.Muhič pred časom predstavil o pasu za gašenje gozdnih požarov se mi zdi zelo smiselna in je zelo dobra :P .V praksi se hitro pokaže koliko in kako . Še posebej takrat ko si dalj časa na terenu.
Operativci - Bratje v ognju,dimu in pepelu

Slika
Slovenski gasilci >KLIKNI< !!!
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Pri gašenju požarov v naravnem okolju so zelo primerne svetilke, ki so vgrajene na zaščitnih čeladah. Pri tem si lahko pomagamo z raznimi jamarskimi in alpinističnimi svetilkami. Tako imamo prosti obe roki za gašenje požara in ostala dela.
Nabavni

Odgovor Napisal/-a Nabavni »

jest bi tud neki pametnga pristavu cepro sm v naravi gasil samo dvakrat, enkrat za prvega maja in to ob 5.00 pa bi reku da je navadna intervencijska obleka precej pravroca in preteyka ter pramalo okretna sploh ce imas naprtnaco si kr izcrpan tko da jest tud podpiram kombinezon, pas je tudi priporocljiv vsaj zato da das lahko gor UKV cutarco oz neki za pit, potem za SKORNE pa stogo odsvetujem navadne, jest miljauznt procentno podpiram skornje za zavezat kajti jst sm dvakrat gasil na strmem pobocju in sm dobu take zule da bi tistmu k jih je kupu v tistem trenutku najraj ....... vrat. celada je obvezna sam ksna lahka (Heros pretezka) rokavice so tko al tko zravn,

pa se ena zadevca bi bla tud lahko v orpemi piscal vsaj pri velikih pozarih in ponoci seveda ob pomoci svetilke (na celadi- te imamo tudi mi in so se kar obnesle, ceprav se hitro spraznijo baterije).

za UKV bi v tem primeru lahko imel vsak 5 gasilec piscal pa vsak.

==
lp
Uporabniški avatar
pes
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a pes »

Nabavni, zelo dobro bi bilo če bi pisal malo bolj slovensko.
Uporabniški avatar
Andraž
Kraj: Kobarid
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Andraž »

Nabavni, ne bi se strinjal glede čelade (Heros). V našem društvu imamo letno okrog 20-30 požarov v naravi in še povsod so se dobro obnesle. Glede ostale opreme pa si kar zadel. Kar se pa piščalke tiče jo ima pri nas vsak član vedno pri sebi (žep) in je uporabna tudi pri drugih intervencijah (prometne, firbci...)

Stinjam se pa s Psom glede slovenščine!
Uporabniški avatar
Jure Čokl
Piranja
Kontakt:

Jojmene Nabavni, če te Mateja uoči, si pečen... :twisted:
Nabavni

Odgovor Napisal/-a Nabavni »

sej drgac je Heros celada OK sam za moje pojme je mal pretezka. aha pisuke gredo potem pr ns kr v nabavo za celo operativo

se bom probal da se bom pobolsal,

PS hvala bogu da sm ze naredu maturo
Uporabniški avatar
Marko Novak
moderator
moderator
Kraj: PGD Zagorje - mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Marko Novak »

Pa gor na prijavo novega člana klikni in formular izpolni.

Ker o gostih nimamo vedno najlepših mnenj :twisted: , pa čeprav je tako posrečen
:oops: kot ti.

LP MArko
Marko NOVAK...GSM 040 631 011
pero

Odgovor Napisal/-a pero »

Nase drustvo je opremljeno predvsem za gozdne pozare in uporabljamo gasilski kombinezon (modro-oranzen), celade Heros, vojaske zascitne cevlje , vojaske opasace(samonabava) in zascitne rokavice
Odgovori