Kakšna vozila in oprema?
Moderator: Janez Tratnik
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
-
Vrsho
- moderator

- GE: PGD Šentvid
- Kraj: Šentvid pri Ljubljani
Kakšna vozila in oprema?
Katera vozila naj bi imelo prostovoljno gasilsko društvo III. kategorije?
So to GVC 24/50, GVM in GVV-1 ali kaj drugega?
So to GVC 24/50, GVM in GVV-1 ali kaj drugega?
-
Andrej_112
Pripadajoča gas. vozila prostovoljni teritorialni GE II
Pozdravljeni!
Čeprav smo o tej temi na forumu že večkrat pisali, bom
vseeno skušal odgovoriti čim bolj na kratko in se držati osnovnega vprašanja.
Torej gasilski enoti (GE) III. kategorije, ki je organizirana znotraj Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) na osnovi Uredbe o organiziranju, opremljanju in usposabljanju sil za zaščito, reševanje in pomoč ter Meril za organiziranje in opremljanje gasilskih enot (Uradni list RS, št.: 22/99, 99/99 in 102/2000) pripada;
GVC 16/15, GVC 24/50, VM, (PL)*.
* če je gasilska enota osrednja enota v lokalni skupnosti in ima v svojem požarnem okolišu objekte višje od P+2
Dodatna oprema teritorialnih GE za gašenje požarov v naravnem okolju se določi na podlagi skupnega števila točk glede na delež gozdnih površin na operativnem območju GE in površine požarne ogroženosti gozdov na operativnem območju GE (sem spadajo vozila VGP-1 in VGP-2).
Bolj podrobno o tem na
http://objave.uradni-list.si/bazeul/URE ... 999735.htm
Seveda pa ne smete spregledati tudi meril o minimalnem zagotavljanju sil po posameznih kategorijah GE.
Nadaljevanje o tem na
http://www.gasilec.net
OPERATIVA
poveljstvo GZS
merila minimalno
Konec koncev gradimo gasilstvo predvsem na ustreznem številčnem in usposobljenem gasilskem moštvu, ki zna pravilno uporabljati in upravljati z (drago) gasilsko opremo in vozili.
Lep pozdrav,
Andrej
vseeno skušal odgovoriti čim bolj na kratko in se držati osnovnega vprašanja.
Torej gasilski enoti (GE) III. kategorije, ki je organizirana znotraj Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) na osnovi Uredbe o organiziranju, opremljanju in usposabljanju sil za zaščito, reševanje in pomoč ter Meril za organiziranje in opremljanje gasilskih enot (Uradni list RS, št.: 22/99, 99/99 in 102/2000) pripada;
GVC 16/15, GVC 24/50, VM, (PL)*.
* če je gasilska enota osrednja enota v lokalni skupnosti in ima v svojem požarnem okolišu objekte višje od P+2
Dodatna oprema teritorialnih GE za gašenje požarov v naravnem okolju se določi na podlagi skupnega števila točk glede na delež gozdnih površin na operativnem območju GE in površine požarne ogroženosti gozdov na operativnem območju GE (sem spadajo vozila VGP-1 in VGP-2).
Bolj podrobno o tem na
Seveda pa ne smete spregledati tudi meril o minimalnem zagotavljanju sil po posameznih kategorijah GE.
Nadaljevanje o tem na
Konec koncev gradimo gasilstvo predvsem na ustreznem številčnem in usposobljenem gasilskem moštvu, ki zna pravilno uporabljati in upravljati z (drago) gasilsko opremo in vozili.
Lep pozdrav,
Andrej
Vrsho
- moderator

Jure: Šentvid je kar lepo v tretji kategoriji, čeprav nimamo vseh pogojev (je kriva zveza?). Vprašanje sem pa zastavil zato, ker smo se s kolegi ene dva dni nazaj pogovarjal, kaj bi morali imeti u društvu.
Andrej: Hvala lepa! Sploh se nisem spomnil, da bi pogledal na stran GZS. Opažam, da je potrebno kar veliko opreme za III. kategorijo, poleg tega pa moramo biti gasilci seveda usposobljeni. Pri nas šepajo specialnosti, vendar pa jih pospešeno opravljamo v letošnjem in prihodnjih letih...
Še eno vprašanje: Ali je možno, da ima neko društvo določeno kategorijo, čeprav za njo ne izponjuje vseh pogojev?
Andrej: Hvala lepa! Sploh se nisem spomnil, da bi pogledal na stran GZS. Opažam, da je potrebno kar veliko opreme za III. kategorijo, poleg tega pa moramo biti gasilci seveda usposobljeni. Pri nas šepajo specialnosti, vendar pa jih pospešeno opravljamo v letošnjem in prihodnjih letih...
Še eno vprašanje: Ali je možno, da ima neko društvo določeno kategorijo, čeprav za njo ne izponjuje vseh pogojev?
- Gregor K.
- moderator

- Kraj: Nekje na poti...
- Kontakt:
Vrsho po moji logiki sicer ni možno, po zakonih pa mogoče je...
Samo - ali ni nekako tako da so vsa društva ki so od osrednjega društva v občini oddaljena manj kot 15 minut vožnje avtomatsko 1.kategorije? (upam da s temle nisem ustrelil prevelikega kozla
, ampak se mi zdi da sem nekaj podobnega zasledil na forumu...
)
Samo - ali ni nekako tako da so vsa društva ki so od osrednjega društva v občini oddaljena manj kot 15 minut vožnje avtomatsko 1.kategorije? (upam da s temle nisem ustrelil prevelikega kozla
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)
In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...
http://www.facebook.com/pgdokonina
-
Vrsho
- moderator

To sem tudi jaz zasledil enkrat na forumu! V Ljubljani to ne velja! Očitno Gasilske Brigade ne štejejo kot osrednjo gasilsko enoto in imajo zato tudi ostala društva lahko kategorijo višjo od prve. Ljubljanska gasilska zveza je tako razdeljena na sektorje, v katerem je eno društvo center sektorja, poleg njega pa ima še kakšno drugo društvo III. kategorijo (čeprav ne izpolnjujejo vseh pogojev). Res pa je, da je v naši zvezi najvišja možna kategorija tretja.Gregor K. napisal/-a:Samo - ali ni nekako tako da so vsa društva ki so od osrednjega društva v občini oddaljena manj kot 15 minut vožnje avtomatsko 1.kategorije? (upam da s temle nisem ustrelil prevelikega kozla![]()
, ampak se mi zdi da sem nekaj podobnega zasledil na forumu...
)
Še eno splošno vprašanje za vse: Ali imate v vaši enoti toliko gasilskih zaščitnih oblek kot bi jih morali imeti po kategorizaciji?
Torej:
- I. kategorija - 15 gasilskih zaščitnih oblek
- II. kategorija - 23 gasilskih zaščitnih oblek
- III. kategorija - 32 gasilskih zaščitnih oblek
- IV. kategorija - 54 gasilskih zaščitnih oblek
- V. kategorija - 56 gasilskih zaščitnih oblek
-
Andrej_112
Pozdravljeni še enkrat.
Še odgovor po mojem vedenju na tvoje vprašanje.
Župan občine lahko dodeli GE I. kategorije npr. III. kategorijo, vendar se mora pri tem zavedati, da bo morala biti oprema GE I. kategorije, kateri je dodelil III. kategorijo do konca leta 2009 v skladu z omenjenimi Merili za III. kategorijo.
Kar pa je zopet povezano s financami v občinskem proračunu. Ponavadi je finančna "pogača" razrezana med GE v posamezni občini tudi med drugim po ključu kategorije GE, tako da gre napredovanje posamezne GE v škodo ostalih GE v občini.
Zakaj?
Zato, ker ni nikjer omenjeno, da se mora s prekategorizacijo posamezne GE temu ustrezno povečati tudi delež sredstev občinskega proračuna za delovanje GE v občini(predvsem pri nakupu osebne in skupne zaščitne opreme, reševalne opreme ter posodobitve voznega parka).
Kar pa sicer velika večina sestavljacev sklepa o prekategorizaciji GE očitno spregleda (koliko županov npr. po opravljeni prekategorizaciji poveča delež finančnih sredstev v občinskem proračunu namenjenim delovanju in opremljanju GE?).
Seveda s tem še ni vse rešeno! Tu imamo tudi že predhodno omenjena merila o minimalnem zagotavljanju sil po posameznih kategorijah GE.
Usposobiti in opremiti 15 operativnih gasilcev (minimum za GE I. kategorije) ali pa 32 (minimum za GE III. kategorije) je pa precejšnja razlika, pri čemer zagotavljanja ustreznega števila specialnosti niti ne omenjam.
Lep pozdrav,
Andrej
Še odgovor po mojem vedenju na tvoje vprašanje.
Kar pa je zopet povezano s financami v občinskem proračunu. Ponavadi je finančna "pogača" razrezana med GE v posamezni občini tudi med drugim po ključu kategorije GE, tako da gre napredovanje posamezne GE v škodo ostalih GE v občini.
Kar pa sicer velika večina sestavljacev sklepa o prekategorizaciji GE očitno spregleda (koliko županov npr. po opravljeni prekategorizaciji poveča delež finančnih sredstev v občinskem proračunu namenjenim delovanju in opremljanju GE?).
Seveda s tem še ni vse rešeno! Tu imamo tudi že predhodno omenjena merila o minimalnem zagotavljanju sil po posameznih kategorijah GE.
Lep pozdrav,
Andrej
bo cilj vedno nosil v sebi. (Nejc Zaplotnik)
- Gregor K.
- moderator

- Kraj: Nekje na poti...
- Kontakt:
Vrsho nimamo, in pri takšnem "proračunu" jih tudi ne bomo imeli do leta 2009, niti ne čelad niti ne rokavic ipd.
Kadar pa je slučajno kakšen tolar viška je pa treba hitro urediti okolico gasilskega doma
Kadar pa je slučajno kakšen tolar viška je pa treba hitro urediti okolico gasilskega doma
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)
-
Vrsho
- moderator

In kdo bo financiral opremo, ki jo še nimajo gasilske enote, da bi zadoščale tej kategoriji? Je to na strani občine ali posameznih enot?Andrej_112 napisal/-a:Župan občine lahko dodeli GE I. kategorije npr. III. kategorijo, vendar se mora pri tem zavedati, da bo morala biti oprema GE I. kategorije, kateri je dodelil III. kategorijo do konca leta 2009 v skladu z omenjenimi Merili za III. kategorijo.
Osebno težko verjamem, da bi lahko v petih letih nadomestili ves primanjkljaj opreme, ki se mi zdi kar velik!
Verjetno pa je situacija povsem drugačna v enotah, ki niso na ljubljanskem področju. Ljubljana je očitno razred zase?!
oprema
Mislim da je društev ki imajo opremo ki jo predpisuje kategorizacija bore malo.Pri nas(lll kategorija-osrednja enota) se celo dogaja da je županja za nakup vozila bolj naklonjena enoti ll.kat. , pa čeprav v zadnjih petih letih niso imeli niti ene intervencije.Ker poznam situacijo vem tudi to da, nimajo niti ene zaščitne obleke, mi jih imamo 24 kompletnih od podkape do rokavic.Še bi lahko našteval pa me ni volja. Hočem povedati samo to, da kategorizacija še zdaleč ni to kar bi morala biti. Kaj nam pomaga da v papirjih piše kakšna oprema pripada določeni kategoriji, če pa nam veljaki ne zagotovijo zadostna sredstva za nabavo le te.
l.p
l.p
-
Vrsho
- moderator

Re: oprema
Lahko se podpišem pod tvoje besede! Nevem, če ima v naši zvezi katero društvo toliko oblek kot bi jih morali imeti. Stanje je res porazno!Bošta71 napisal/-a:Mislim da je društev ki imajo opremo ki jo predpisuje kategorizacija bore malo.Pri nas(lll kategorija-osrednja enota) se celo dogaja da je županja za nakup vozila bolj naklonjena enoti ll.kat. , pa čeprav v zadnjih petih letih niso imeli niti ene intervencije.Ker poznam situacijo vem tudi to da, nimajo niti ene zaščitne obleke, mi jih imamo 24 kompletnih od podkape do rokavic.Še bi lahko našteval pa me ni volja. Hočem povedati samo to, da kategorizacija še zdaleč ni to kar bi morala biti. Kaj nam pomaga da v papirjih piše kakšna oprema pripada določeni kategoriji, če pa nam veljaki ne zagotovijo zadostna sredstva za nabavo le te.
- Peter
- Upravnik

- GE: Zabreznica
- Kraj: Breznica
- Kontakt:
Sam se trenutno borim, da bi imeli v društvu vsaj toliko čelad, kolikor je zaščitnih oblek. Društvo je II. kategorije.
Trenutno imamo:
- 10 zaščitnih oblek
- 3 čelade
- 5 zaščitnih rokavic
- 3 pare zaščitnih škornjev
Imamo sicer še 20 plastičnih kahel, samo to spada v temo Tekmovanja.
Aluminijastih naglavnih kvazi zaščit imamo tudi kar nekaj, nimamo pa muzejskega oddelka, tako da je njihova uporaba predvsem priložnostna.
Trenutno imamo:
- 10 zaščitnih oblek
- 3 čelade
- 5 zaščitnih rokavic
- 3 pare zaščitnih škornjev
Imamo sicer še 20 plastičnih kahel, samo to spada v temo Tekmovanja.
Aluminijastih naglavnih kvazi zaščit imamo tudi kar nekaj, nimamo pa muzejskega oddelka, tako da je njihova uporaba predvsem priložnostna.
oprema
Obleke so še najmanj kar lahko društvo nabavi. Zamisli si samo da mora obnoviti avtopark,KATASTROFA.O našem voznem parku raje nebi izgubljal besed. Edino vozilo ki je vredno besede vozilo je "komandni voz" Nissan terano ll,pa še ta ima že osem let.