POŽAR AVTOODPAD LANCOVO

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
livar
Kraj: Malečnik - Maribor

Odgovor Napisal/-a livar »

Ja Bine vsaka čast kot bi temu rekel. Iz fotk, ki sem jih pogledal bi kar dejal da je to že bilo tak kot vhod v pekel. Ja saj to pa je že itak stara praksa, da tisti, ki nikoli niso nič pogasili in nikoli ne bodo GASILCI :?: tudi pozitivnega mnenja o nas norcih nimajo. Norcih mislim zato ker smo edini , ki gremo takrat not ko vsi ven bežijo. :P Nevem pa odkod ta gesta ljudem da gasilci samo pijemo :oops: Zanimiva tema :idea:
Še enkrat čestike za dobro opravljeno delo.
L P [/b]
Uporabniški avatar
cecka

Odgovor Napisal/-a cecka »

JA RES JE BILA ENA OD FULL HUDIH INTERVENCIJ, NIKOLI NE BOM POZABIL KO SMO STARTALI IZ LESC, SEM SE OGLASIL, NA RECO IN PROSIL ZA SE DODATNA POJASNILA. ZE DEZURNI JE FULL VPIL, DA NUJNO ČIMVEČ GASILCEV IN VODE VELIKO VODE, KAR TI FULL ADRENALIN DVIGNE, POTEM PA SLIŠIM ŠE SOTLARJA KAKO PO VEZI VPIJE ,DA NAJ PRIDE DEŽURNI ELEKTRIČAR PREDNO KAKŠNEGA GASILCA UBIJE, IN PA DA SO JEKLENKE NOTER IN DA SE NE VE KOLIKO JIH JE ITD..... JA RES JE BILO NORO IN RES SMO GASILCI NORI, KO VSI BEŽIJO PROČ MI ULETIMO NOTR. LP CECKA :twisted: :twisted: :twisted:
Uporabniški avatar
Denis
Kraj: Vrbje - Spodnja savinjska dolina
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Denis »

No ko smo že pri tem norci gasilci, dvig adrenalina ki se nam sporšča pri gasilcih je tako velik da velikokrat sploh ne študiramo z glavo tudi men se je že to zgodilo. Ampak neki se moremo zavedati da ni dobro biti zmerom pogumen gasilec in brez glavo leteti kamor koli že kajti tisti ki je tak se ne zna umakniti v najbolj nevarnih situacijah, vemo pa kam te pripeljejo.
Ta hudi PGD VRBJE.
Uporabniški avatar
metodg
GE: PGD Brezje na Gor.
Kraj: Brezje na Gorenjskem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a metodg »

Danes zvečer je analiza intervencije, na kateri se bo pregledalo in predebatiralo intervencjo. Zaključke analize bomo objavili tudi tukaj.
Inatervencija gasilcev je potekala dobro, usklajenost enot je bila dobra, vendar se vedno najde kakšna zadeva, ki bi jo morali izvajti drugače. Ampak zaradi teh napak ne moremo pljuvati eden po drugem. Inatrvensijo in napake je potrebno pogledati s smeri, da tako pa v prihodnje ne bom delal... in se iz tega naučiti nekaj novega.
Ne vem kako je po drugih zvezah, ampak v GZOR je po vsaki večji intervenciji "TA VELIKA" analiza in če pogledam lastne izkušnje sem se iz analiz veliko naučil in se vedno vsakič spomnem napak predhodnjih intervencij.

Metod G.
Bomo zmogli??? BOMO JA!!!! ... je rekel mojster MIHA.
Uporabniški avatar
Zabavko
Kraj: Kranj-Primskovo

Odgovor Napisal/-a Zabavko »

Fantje čestitam! Me veseli, da ste uspešno "pretrpeli" POŠTENO intervencijo, čeprav upam, da bo čimmanj takih!
Vem kako je to, ko ti iz ReCO "vpije" požar stojetja, rabimo gasilce in podobno! In kaj to naredi nivoju adrenalina!!!
Sem doživel v Planiki Kranj! Tako da vam samo rečem, da so ljudje lahko prekleto veseli, da smo "kretenčki", ki sredi noči ustajamo in drvimo "glave prodajat"!
Pa še to.Ko vidim da imate problem glede obveščanja! Če mene prašate, namesto proženja sirene (kar je načeloma prepovedano), med izvozom vsake toliko časa prižgi sireno za 2-3sek in se bodo, garantiram, vsi operativci zbudili! :) (pač si opozoril promet nase, pa je )
malo za šalo malo za res!
POHVALE!!!
Uporabniški avatar
metodg
Kontakt:

Evo včerajšnja analiza in "BRAINSTORMING" o intervenciji.

ZAKLJUČKI IN UGOTOVITVE

KAJ JE BILO DOBRO

• pričetek gašenja je bil glede na situacijo pravilen, smiselno bi bilo tudi omejevati količino ročnikov, ki so bili potrebni v prvi fazi gašenja;
• pravočasno aktiviranje dodatnih sil in sredstev;
• hitro vzpostavljen sistem dobave vode;
• enote so zadane naloge večinoma izpolnile dobro;
• akcija je po začetni zmedenosti potekala usklajeno;
• vodje oz. poveljniki so upoštevali navodila poveljnika GZOR;
• skupni sestanki vodij, kjer se je odločalo kako naprej;
• uporaba radijskih zvez je bila v redu in na zadovoljivem nivoju;
• medsebojna pomoč gasilcev in posojanje potrebne opreme;
• krepko se že pozna način dela, da is društva medsebojno pomagajo in ni več rivalstva to je moj požar… to je pa tvoj…
• če bo delo potekalo na tak način še naprej (da je vsak na intervenciji za nekaj odgovoren in da dobi jasna navodila), potem se nam v prihodnje ni bati kakršnihkoli konfliktov. Lahko samo pridobimo na organiziranosti in medsebojni usklajenosti;
• delo novega poveljnika GZOR je bilo na nivoju, saj je suvereno in odločno vodil intervencijo od začetka do konca.

KAJ JE BILO SLABO

• gasilci so se kljub poznavanju nevarnosti v posameznih fazah gašenja preveč izpostavljali (nevarnost eksplozije acetilenskih jeklenk in jeklenk plina butan-propan), v tem primeru se gašenje izvaja iz ustreznega kritja in s čim manj izpostavljenega moštva in tehnike;
• iznos jeklenk predvsem acetilena se izvaja bolj previdno, dokler nismo prepričani da se le te ne pregrevajo jih ohlajamo na samem kraju in jih ne premikamo;
• ohlajanje jeklenk se izvaja s prho in ne s polnim curkom, ker to lahko povzroči trenutno oslabitev materiala in eksplozijo;
• vodja intervencije ni bil obveščen o iznosu jeklenk;
• najbližji hidranti pri dobavi vode niso bili uporabljeni, eden je zasut, vsi pa imajo tudi slabe premere cevi in nebi zagotavljali zadosti vode;
• če kateri od enot primanjkuje moštva mora na to opozoriti vodjo intervencije, da lahko poskrbi za prerazporeditve (del moštva PGD Lesce bi lahko uporabili za pomoč PGD Lancovo pri postavitvi črpališča);
• aktiviranje enot v nočnem času preko sms obvestil se je pokazalo kot pomanjkljivo. vsi pozivniki tudi niso prejeli poziva. ti dve pomanjkljivosti sta predvsem vidni pri odzivnem času PGD Lancovo;
• SMS obveščanje je v primeru aktiviranja več enot hkrati neuporabno za hitro obveščanje gasilcev ker traja tudi do pol ure da se obvesti vse gasilce;
• postavitev vozil (vozila so bila postavljena preblizu požaru, zato je obstajala nevarnost, da se zaradi visoke temperature stopijo plastični deli vozil);
• zavarovanje območja požara (območje ni bilo zavarovano – stanovalce bi bilo zaradi nevarnosti eksplozije potrebno odmakniti z bližine požara);
• določeni gasilci se niso držali ob svojih vozilih oz. enotah, ampak so bili povsod, tako poveljnik ni imel nadzora nad svojimi gasilci;
• preveliko sprehajanja gasilcev po območju požara – v primeru eksplozije bi bili po nepotrebnem poškodovani;

PREDLOGI ZA IZBOLJŠANJE

• V gasilskih društvih je premalo pozivnikov, SMS obveščanje pa se ob aktiviranju več enot ne obnese, zato je potrebno vzpostaviti sistem medsebojnega obveščanja, preko mobilnih telefonov, kar bi skrajšalo odzivne čase.
• Gasilce je potrebno opozoriti na izvajanje pravilnih postopkov, predvsem pri večjih nevarnostih (elektrika, jeklenke acetilena,…).
• Gasilci se morajo v celoti držati navodil poveljujočih, samovolja pri tako nevarnem delu lahko privede do nesreče.
• Potreben je boljši prenos informacij na gasilce in tudi obratno gasilec, ki izvaja gašenje lahko prej opazi nevarnost, na kar pa mora opozoriti nadrejene.
• V bodoče je potrebno pri tovrstnih intervencijah omejiti število gasilcev, ki so izpostavljeni neposrednim nevarnostim.
• Potrebno je tudi preveriti, kako je z zavarovanjem odgovornosti vodij intervencije in gasilcev.
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

metodg napisal/-a: • aktiviranje enot v nočnem času preko sms obvestil se je pokazalo kot pomanjkljivo. vsi pozivniki tudi niso prejeli poziva. ti dve pomanjkljivosti sta predvsem vidni pri odzivnem času PGD Lancovo;
• SMS obveščanje je v primeru aktiviranja več enot hkrati neuporabno za hitro obveščanje gasilcev ker traja tudi do pol ure da se obvesti vse gasilce;
.
Metod hvala, zelo dobra analiza, meni bo prav prišlo tole za našega župana, ki se navdušuje nad SMS obveščanjem (k sreči do sedaj neuspešno).

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
PATRIKUS

Odgovor Napisal/-a PATRIKUS »

Mene zanima ce je ta avtoodpad imel dovolenje za obratovanje.Mislim s tem predpisane pogoje(npr.lovilec olja,betonska tla......)

LEP POZDRAV PATRIKUS
Na mladih svet stoji!
Uporabniški avatar
metodg
Kontakt:

Ne, ni imel nobenega dovoljenja... To je neke vrste romsko naselje... čeprav tam živita samo dve družini...

Metod G.
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Vsekakor SMS-i ne smejo biti osnoven način aktiviranja, vendar niti ne verjamem, da imajo v Radovljici to napisano v Načrtu aktiviranja in obveščanja GE (prej načrt alarmiranja). Se pa da sistem posodobiti recimo z uporabo GPRS (hitrejše pošiljanje) ali pa npr. v povezavi z Webpoštarjem (tudi preko GSM). Z magično besedo POVEJ, pa sistem deluje tudi preko zemeljskih telefonov. Sicer smo pa o tem na forumu že govorili.

Meni je všeč, da se analize objavijo tudi javno, saj na ta način tudi drugi pridemo do podatkov, ki bi nam mogoče kdaj koristili. Nenazadnje pa je zanimiva primerjava s prejšnjimi intervencijami. Recimo pri piromančevih požarih pred dvema letoma so bile težave z radijskimi zvezami, na tej intervenciji je bilo pa stanje v redu.

Kar tako naprej.
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rafter »

metodg napisal/-a:To je neke vrste romsko naselje... čeprav tam živita samo dve družini...
Saj veš, kako pravijo: kjer je eden, jih je še sto. :wink:

Čeprav se mi zdi, da na vašem koncu ni toliko Ciganov kot recimo v Prekmurju, ampak so večinoma Sinti - vsi pa so Romi - a to je že predmet debate, ki pa seveda ne spada na ta Forum.
Uporabniški avatar
metodg
Kontakt:

Ti niso Sinti...

Metod G.
Uporabniški avatar
owenr
Kraj: Stična
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a owenr »

Spet zatajila inšpekcija!? Kdaj bodo dal za vse enake kriterije. (pri enih zahtevajo točno postavitev čistil pri drugih pa....) :evil:
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Naši Romi pa niso Sinti , ampak so Sitni ! :D

Vsa čast, kratko in jedrnato napisano. Včasih znamo pri analizi zakomplicirat da je joj. število uporabljenih cevi, umazanih , na pol umazanih itd....
veliko nepomembnih podatkov.

Metod in novi poveljnik čestitam !

Zanima me pa nekaj , pa nisem zasledil. Kako je potekalo vodenje na relaciji vodja enote - vodja intervencije. Pri več enotah je to najpomembnejši del intervencije v smislu vodenja.
Vse prevečkart opažam , da fantje na tem našem forumu vse te pojme pomešajo med sabo. Poveljnik enote , pa vodja intervencije, pa vodja enote itd.
Pa še zanimivo vprašanje. Kaj je po vašem tisti gasilec, ki je poveljujoči nad svojimi gasilci iz svojega PGD?
Jaz pravim , da je vodja ekipe. Torej vodi eno ekipo iz določene enote. :D
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
metodg
Kontakt:

Vodja intervencije je bil novi poveljnik GZOR. Vodje enot so bili poveljniiki oz. podpoveljniki PGD. Vodenje je potekalo striktno na tej relaciji. Vedno je dobil navodila vodja enote ne glede na to ali je bilo to navodilo ali opozorilo o napačnem delu oz. kaj drugega...
Če zadeva ne teče tako, potem ne potrebujemo vodje intervencije, vendar potem lahko pozabimo na učinkovito in uspešno delo.
Pretekle izkušnje kažejo na to, da če je akcija vodena z enega mesta in usklajeno z jasnimi nalogami in navodili, potem je interevncija zelo uspešna. Ni kakršnikolki prepirov med enotmi in tudi ni večvrednostnih in manjvernostih kompleksov (češ jaz sem pa gasil požar, ti si pa smo cevi nosil...) med enotami. Vsi imajo občutek, da so bili nujno potrebni in da so svoje naloge opravili strokovno in kvalitetno.
In moram reči, da sem vesel, da smo v nekaj letih to dosegli.

Metod G.
Odgovori