Funkcija poveljnika društva

Tečaji, vaje, šola ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
PGD112

Funkcija poveljnika društva

Odgovor Napisal/-a PGD112 »

Pozdravljeni
Imam eno vprašanje, nevem če bla že tema odprta kdaj ampak me vseeno zanima.100% se tukaj nahajoajo kaki poveljniki društev.Jaz sem sedaj dobil funkcijo podpoveljnika in v naslednjem mandatu bi mi naj pripadala funkcija poveljnika.
Sedaj me pa zanima katero znanje mora imeti poveljnik društva.Ker kolko sem slišal je poveljnik društva specialnost al nekaj takega oz. da se za to dela posebej tečaj.?Popravite me če se motim!
Prosim če mi kakšen poveljnik malo opiše ta tečaj če bi blo možno?
Vem da je tema mogoče otročja ampak rad bi malo vedel kaj me čaka!

hvala že v naprej.Če tema ni dobra jo naj moderator odstrani.

lp
V slogi je moč - V službi ljudstva NA POMOČ!!
Uporabniški avatar
pbb

Re: Funkcija poveljnika društva

Odgovor Napisal/-a pbb »

PGD112 napisal/-a:Pozdravljeni
!

hvala že v naprej.Če tema ni dobra jo naj moderator odstrani.

lp
Po moje tudi ! :clubbed:
če te je strah, delaj tisto česar te je strah !
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

V Pravilih gasilske službe so točno navedene naloge poveljnika gasilske enote.
Tečaj za poveljnika pa zaenkrat še ni obvezen se pa priporoča. Na tem tečaju gasilci obnovijo znanje in se tudi nekaj novega naučijo. Priporočam ti , da se ga že sedaj ko si podpoveljnik udeležiš.
Tisto , da boš dobil mesto poveljnika po 4 letih je pa malo bosa. Poveljnik v gasilskem društvo je voljena funkcija ne pa avtomatska.
Znanje , ki bi ga naj imel poveljnik je pa dokaj široko. Vsega ne rabi znati , zato ima tudi poveljstvo , kjer se naloge razdelijo med vse člane. Mora pa imeti občutek za delo z ljudmi , dovolj avtoritete in odločnosti , da sprejema odločitve v kratkem času in v stresni situaciji.

Upam , da ti bo sam tečaj za poveljnika nekdo , ki je bil med zadnjimi na IGU, bolj podrobno razložil.
Tema sploh ni otročja , pa še ob pravem času si jo odprl. Mogoče se bodo v Zgornje Savinski dolini kaj naučili ! :wink:
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rafter »

PGD112 napisal/-a:Jaz sem sedaj dobil funkcijo podpoveljnika in v naslednjem mandatu bi mi naj pripadala funkcija poveljnika.
Hm... Čudno, ta avtomatizem... Ali nimate nobene (zdrave) konkurence?
Povej mi, kje si doma. Se priselim in čez štiri leta boste videli hudiča. :twisted: :twisted: :twisted:
Uporabniški avatar
Tona
Kraj: BREZJE-MB

Odgovor Napisal/-a Tona »

Nisem bil na tečaju za poveljnika , lahko ti pa iz izkušenj povem : Če ne boš znal vzpostaviti pravega stika z člani ti nebo pomagal noben tečaj . Res ima poveljnik poveljstvo , vendar glavne odločitve , ki jih je zelo pogosto treba sprejeti takoj so pa še zmeraj njegove . Če ima poveljnik pravi odnos in stik z članstvom mu uspe marsikaj ker ima v članih pomoč , če pa ne pa ostane sam in takrat ponavadi trpi vse , od operativnega dela naprej . Pa še nekaj : Ni glavno dobiti poveljniške oznake , glavno je da se zavedaš da si dobil tudi ogromno odgovornost .
Največja tema v življenju je nevednost in žal tudi neumnost .
Uporabniški avatar
BAČO
moderator
moderator
Kraj: Dol pri Hrastniku
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BAČO »

PGD112 jaz sem bil na tečaju v letu 2005 in lahko povem, da je bil meni osebno to eden boljših tečajev, če ne najboljši, kar sem jih kdaj obiskoval. Predvsem mi je bilo všeč, da se daje na tečaju velik povdarek na samo vodenje enot. Takole po spominu mislim, da smo na tečaju imeli naslednje teme: vozila in oprema, gradbeništvo, tehnično reševanje, organizacija gasilstva, požarna preventiva, vzgoja osebnosti gasilca, varstvo pri delu in veliko gasilske taktike, kar je po mojem mnenju najbolj važno. Tudi praktične vaje potekajo s povdarkom na vodenju, vključno z zaključno vajo.
Pribljižno 1 mesec po tečaju na IG-u pa imaš izpite iz naslednjih predmetov: gasilska taktika, vozila in oprema, požarna preventiva, organizacija gasilstva, tehnično reševanje in gradbeništvo in zagovor naloge ( operativno taktičnega načrta ) za velik požar, ki ga moraš izdelati in poslati na GZS.
Na kratko je to, to, če je kakšna stvar že drugačna ali pa sem kakšno stvar pozabil se opravičujem, ti pa vsekakor priporočam udeležbo na tečaju, pa ne šele potem, ko boš poveljnik, ampak že zdaj, ker vsi vemo, da znanja nikoli ni dovolj.

LP BAČO :wink:
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
Uporabniški avatar
MarkoSimšič
Kraj: Planina

Odgovor Napisal/-a MarkoSimšič »

Pa še en pogoj. Poveljnik društva nižje kategorije naj bi bil gasilski častnik, prav tako je ta čin potreben za udeležbo na tečaju.

lp =;
Audiatur et altera pars! (Naj sišimo še drugo mnenje!) latinski
PGD112

Odgovor Napisal/-a PGD112 »

Rekel bom samo hvala tistim ki ste mi povedali kaj poučnega.Zgleda pa da so eni na tem forumu zato da pametujejo in ne pomagajo.Zavedam se odgovornosti ki me čaka že s funkcijo podpoveljnika in jo bom tudi upravičil.Če v katerih društvih dajejo funkcije kar tako nevem, ampak ko ima gasilec neko perspektivo za naprej in veselje do gasilstva dobiš marsikatero pohvalo in tudi kaj ti pride na ušesa kar bi naj postal.

HVALA ŠE ENKRAT VSEM, PROSIM PA JEZIKAČE KI SE MISLIJO NORČEVAT NAJ OBDRŽIJO IZJAVE ZA SEBE.

lp
V slogi je moč - V službi ljudstva NA POMOČ!!
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

PGD112 napisal/-a:
HVALA ŠE ENKRAT VSEM, PROSIM PA JEZIKAČE KI SE MISLIJO NORČEVAT NAJ OBDRŽIJO IZJAVE ZA SEBE.

lp
Zanima me , kaj pomenijo te velike črke, oziroma na koga leti. Kajti v dosedanjih postih ni nič norčevanja kot navajaš.
Pa tudi kot moderator nisem do sedaj še ničesar pobrisal ?? :?:
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rafter »

Oskar napisal/-a:Zanima me , kaj pomenijo te velike črke, oziroma na koga leti. Kajti v dosedanjih postih ni nič norčevanja kot navajaš.
Hmmm, kdo bi vedel? :lol:
Uporabniški avatar
mito
Kraj: Kostrevnica-Šmartno pri Litiji
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a mito »

Oskar, zakaj naj bi bila bosa, da bo čez štiri leta poveljnik? Če imajo takrat volitve in če ne bo drugega kandidata za poveljnika (predvidevam, da ga ne bo), potem bo poveljnik. Sploh pa je napisal da naj bi bil poveljnik in nič kdaj, ampak samo v naslednjem mandatu.
Moramo vedeti, da je v marsikaterem društvu izobraževanje na zelo nizkem nivoju in da marsikateremu bodočemu poveljniku ne znajo povedati kaj se od njega pričakuje (na žalost so marsikje poveljniki društev še vedno s činom gasilec).
Zato mu pomagajmo. PGD112, lepo bi bilo, če bi vpisal lokacijo.
Piši, vendar ne piši neumnosti, v nasprotnrm primeru povej, da je to tvoje mnenje.
MITO.
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

PGD112 napisal/-a:Jaz sem sedaj dobil funkcijo podpoveljnika in v naslednjem mandatu bi mi naj pripadala funkcija poveljnika.

lp
Tole je bilo pač napisano tako , da se razume kot da ga funkcija že čaka. Ne vemo pa če se sedanji poveljnik s tem strinja in koga bodo izvolili.
Naši nasveti pa mu kaj dosti ne bodo koristili , če ga sedanji poveljnik oziroma starejši izkušenejši kader v enoti ne bo vpeljal v operativo in naloge ki ga čakajo. Lahko bi rekel, da malo prehiteva. Moje mnenje. :wink:
Uporabniški avatar
mito
Kontakt:

Se strinjam s tabo Oskar.
Če ga funkcija čaka bo moral krepko zagrabiti z izobraževanjem in pridobivanjem izkušenj. Žal pa v tem primeru forum ni čisto popoln. Najboljše bo, da si najde dobrega in izkušenega poveljnika kje pri sosedih, če njegov pač ni tak. Ravno zato sem ga prosil za vpis lokacije, da bodo forumovci videli kdo bi mu lahko pomagal.
Piši, vendar ne piši neumnosti, v nasprotnrm primeru povej, da je to tvoje mnenje.
MITO.
StankoG
Kraj: Šaleška dolina

Odgovor Napisal/-a StankoG »

Kadrovanje po društvih bi naj bilo takšno, da podpoveljnik zamenja poveljnika. V tem mandatu si nabere določene izkušnje od poveljnika, seveda pa to ni avtomatska zamenjava.
Če si bil izvoljen za podpoveljnika že imaš čin najmanj NGČ, in s tem bi določena znanja že moral imeti. Treba bo še mal teorije iz knjig in zakonov, v praksi pa je pomembno delo z ljudmi, kar pa v knjigah ne boš našel.

LP
Stanko
Uporabniški avatar
mito
Kontakt:

Po mojem znanju bi tudi podpoveljnik moral imeti čin GČ.
MITO.
Odgovori