Prijava intervencije direktno v enoto !
Moderator: Vrsho
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
Prijava intervencije direktno v enoto !
Tema je odprta kot nadaljevanje debate iz Foruma Izobraževanje (učimo se na ABC)
Kako postopat v primeru, da pride občan osebno na gasilsko enoto in prijavi požar ali nesrečo. Niso pa redki primeri, da občani kličejo številko gasilske enote, namesto 112.
Kako reagirate, obveščate naprej in postopate v tem primeru ?
Naj povem , da Zakon o varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, po mojem, precej ohlapno obravnava aktiviranje enot.
En člen za pokušino.
80. člen
(mobilizacija in aktiviranje)
(2) O aktiviranju Civilne zaščite in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč ob naravni ali drugi nesreči odločajo pristojni poveljnik Civilne zaščite in drugi organi, pristojni za vodenje, v skladu z načrti zaščite in reševanja.
Kako postopat v primeru, da pride občan osebno na gasilsko enoto in prijavi požar ali nesrečo. Niso pa redki primeri, da občani kličejo številko gasilske enote, namesto 112.
Kako reagirate, obveščate naprej in postopate v tem primeru ?
Naj povem , da Zakon o varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, po mojem, precej ohlapno obravnava aktiviranje enot.
En člen za pokušino.
80. člen
(mobilizacija in aktiviranje)
(2) O aktiviranju Civilne zaščite in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč ob naravni ali drugi nesreči odločajo pristojni poveljnik Civilne zaščite in drugi organi, pristojni za vodenje, v skladu z načrti zaščite in reševanja.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
36. člen
(aktiviranje gasilskih enot)
(3) Za obveščanje in aktiviranje v primeru gasilskih intervencij veljajo predpisi, ki urejajo opazovanje in obveščanje na področju zaščite in reševanja.
Zgoraj je člen iz Zakona o gasilstvo. Meni se zdi precej podrepniški in nič kaj gasilski.

(3) Za obveščanje in aktiviranje v primeru gasilskih intervencij veljajo predpisi, ki urejajo opazovanje in obveščanje na področju zaščite in reševanja.
Zgoraj je člen iz Zakona o gasilstvo. Meni se zdi precej podrepniški in nič kaj gasilski.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Če nam javi občan, da rabi pomoč gasilcev potem naredimo takole:
- Čimprej izvozimo z vozilom.
- Med samim izvozom ali na kraju dogodka (intervencije) javimo na ReCO Kranj.
- Izvedemo nalogo.
- Ko se vrnemo, vodja pokliče ReCO Kranj in pove, kako je potekal dogodek (intervencija).
To se nam zgodi večkrat, ker občani včasih poiščejo gasilce kot, da bi poklicali na 112.
- Čimprej izvozimo z vozilom.
- Med samim izvozom ali na kraju dogodka (intervencije) javimo na ReCO Kranj.
- Izvedemo nalogo.
- Ko se vrnemo, vodja pokliče ReCO Kranj in pove, kako je potekal dogodek (intervencija).
To se nam zgodi večkrat, ker občani včasih poiščejo gasilce kot, da bi poklicali na 112.
No pri nas je malo drugače kot v Bohinju. Kadar se zgodi, da pride informacija do nas mimo ReCO, potem sam najprej pokličem na ReCO. Prvič zato da je on čimprej obveščen, drugič zato da naši operativci informacijo dobijo čimprej. Veliko hitreje je če pokličeš ReCO, on sproži pozivnike in informacija do vseh prileti v pol minute, v primeru da bi pa klical vsakega posebej, bi pa za vsakega porabil cca 1 minuto. Tako da obveščanje ReCO med izvozom pomeni totalno izgubo časa.
lp
Bine
lp
Bine
To da je obveščanje Reco med vožnjo izguba časa se jaz nebi strinjal. Kaj pa če imaš v GD-ju v času ko občan pride prijavit dogodek ekipo operativcevki lahko izvozi v manj kot minuti
Potem pa je obveščanje Reco izguba časa,ne?
Jaz osebno mislim da je vse odvisno od dane situacije. Odvisno koliko operativcev imaš v GD-ju,za kakšne vrsto intervencijo gre, kakšna je ogroženost!!!
Po mojem za mačko ki je tri dni na drevesu (Oskarjev primer) nebi predhodno obveščal Reco če imaš dovolj 3 gasilce! Ali pač?
Jaz osebno mislim da je vse odvisno od dane situacije. Odvisno koliko operativcev imaš v GD-ju,za kakšne vrsto intervencijo gre, kakšna je ogroženost!!!
Po mojem za mačko ki je tri dni na drevesu (Oskarjev primer) nebi predhodno obveščal Reco če imaš dovolj 3 gasilce! Ali pač?
Ni lepšega občutka kot da nekomu rešiš življenje......
Problem je, ker imajo GZ narejen nek kopit-načrt alarmiranja, ki se ga ob določeni zadevi morda ne bomo držali. Ampak ok, kako bi postopal....
1. OB PRIJAVI NESREČE DIREKTNO NA ENOTO, BI OBVESTIL RECO PREKO UKW, KI BI PO NAČRTU AKTIVIRAL ŠE OSTALA DRUŠTVA,
2. IZVOZIL S SVOJO ENOTO NA KRAJ,....
Kontakt z ReCO je nujen, kar se je pokazalo tudi pri zadnjem sneženju, ko nas je krajan obvestil o podrtem drevesu čezu cesto in sem poklical na ReCo, ki me je obvestil, da so na kraju cestarji in oviro že sami odstranjujejo in tako posredovanje ni potrebno.
Spet druga situacija zakaj je potreben kontakt z ReCO. Zgodilo se je, da je osrednja enota posredovala na našem terenu, pa še sami nismo vedeli, dokler občan ni poklical in vprašal kje smo mi. Nekako bukavo izpadeš v takem primeru. Zato zagovarjam to, da se odzoveš na klic oz. obvestilo, vendar ReCO naj izpelje zadevo tudi po načrtu.
Vsekakor je vsak izvoz potrebno že tako javiti na ReCO in če bi se vsi tega držali nam to nebi delalo težav.
1. OB PRIJAVI NESREČE DIREKTNO NA ENOTO, BI OBVESTIL RECO PREKO UKW, KI BI PO NAČRTU AKTIVIRAL ŠE OSTALA DRUŠTVA,
2. IZVOZIL S SVOJO ENOTO NA KRAJ,....
Kontakt z ReCO je nujen, kar se je pokazalo tudi pri zadnjem sneženju, ko nas je krajan obvestil o podrtem drevesu čezu cesto in sem poklical na ReCo, ki me je obvestil, da so na kraju cestarji in oviro že sami odstranjujejo in tako posredovanje ni potrebno.
Spet druga situacija zakaj je potreben kontakt z ReCO. Zgodilo se je, da je osrednja enota posredovala na našem terenu, pa še sami nismo vedeli, dokler občan ni poklical in vprašal kje smo mi. Nekako bukavo izpadeš v takem primeru. Zato zagovarjam to, da se odzoveš na klic oz. obvestilo, vendar ReCO naj izpelje zadevo tudi po načrtu.
Vsekakor je vsak izvoz potrebno že tako javiti na ReCO in če bi se vsi tega držali nam to nebi delalo težav.
No mogoče je kaj bolj gasilski celoten člen:Oskar napisal/-a:36. člen
Zgoraj je člen iz Zakona o gasilstvo. Meni se zdi precej podrepniški in nič kaj gasilski.![]()
(1) V lokalni skupnosti se zagotavlja enotno obveščanje in alarmiranje gasilskih enot.
(2) Kadar gre gasilska enota lokalne skupnosti na intervencijo zaradi požara ali druge nesreče, mora vodja intervencije o tem obvestiti pristojni center za obveščanje in krajevno pristojno policijsko postajo.
(3) Za obveščanje in alarmiranje v ...
Se pravi, da je predvidena možnost javljanja v enoto. A se javiti med vožnjo, pred vožnjo, zvečer.... Razpravljamo kot bi imeli samo eno situacijo. Vsi pa veste, da bi skoraj vsako pravilo v neki drugi situaciji bilo brezpredmetno v neki drugi. Torej vsesplošna debata brez konkretnih situacij je kot iskanje igel v senu (moje mnenje).
LP Silvo
Kaj pa če izvoziš in sploh ne pokličeš ReCO, tako kot delajo nekateri ...
Pa še nekaj:
- Če je zadeva večja je najbolje aktivirati pozivnike.
- Če je zadeva manjša se pokliče voznika in še kakšnega voznika.
- Če pa so gasilci v gasilskem domu ...
Zadeva ni vedno enaka, včasih se je treba prilagajati dogodku.
Pa še nekaj za aktiviranje enote s strani ReCO se porabi najmanj 2 minuti.
Kaj pa se zgodi, če zapiskajo pozivniki pri nas pa ne pridejo pozivi, ReCO čez 5 (7) minut pokliče po GSM ali smo dobili poziv, kaj se takrat zgodi?
To se nam je že nekajkrat zgodilo. 
Pa še nekaj:
- Če je zadeva večja je najbolje aktivirati pozivnike.
- Če je zadeva manjša se pokliče voznika in še kakšnega voznika.
- Če pa so gasilci v gasilskem domu ...
Zadeva ni vedno enaka, včasih se je treba prilagajati dogodku.
Pa še nekaj za aktiviranje enote s strani ReCO se porabi najmanj 2 minuti.
Kaj pa se zgodi, če zapiskajo pozivniki pri nas pa ne pridejo pozivi, ReCO čez 5 (7) minut pokliče po GSM ali smo dobili poziv, kaj se takrat zgodi?
Tale debata je pa res taprava!! Vsak ima svoj prav.......
Po mojem mnenju je xx variant za obveščanje in aktiviranje enote v takem primeru, edino eno bi moralo bit zagotovo narejeno pred odhodom iz GD-ja : OBVEZNO SE JAVIT ReCO!!!!
Tu pa mislim da smo si vsi enotni.....
Tu pa mislim da smo si vsi enotni.....
Ni lepšega občutka kot da nekomu rešiš življenje......
Gori!!!
Iz izkušenj ...
Če pride luštkana občanka (v bistvu ni pomembno) v gasilski dom jokat, da ji gori hiša, se zgodi tole.
Eden izmed prisotnih takoj pokliče ReCo. Potem bi prisotni v gas. domu skočili v oblekce, počakali, da bi se v vozilu nabrala posadka 1+6 in odhiteli na kraj dogodka. Preprosto, mar ne?
Seveda je treba izvoz takoj javiti na ReCo po ukv postaji.
Vsako drugačno klicanje operativnih članov na kup jaz obsojam, v Nemčiji bi pa verjetno tisti, ki je sprejel obvestilo od občanke, šel pred sodnika. S takšnim ravnanjem kradeš sam sebi dragocene minute.
Če pa še omenim drugo - še bolj čudno verzijo. Ko nekdo pride povedat, da pri njih gori, nikakor ne smemo na vrat na nos jurišat! To bi se v praksi pokazalo tako, da se na kakšno resno intervencijo (ki ob pripovedovanju občana ni izgledalo tako resno) pripelje voznik in še dva zraven, potreboval bi se pa vsaj zmanjšan oddelek. V tem primeru bi se društvo zapletlo v resne težave, saj bi bili na prizorišču intervencije, ne bi pa mogli pomagati ujetim v objektu (banalno - med tremi gasilci ni niti enega nosilca IDA)
Da pa je mera polna, se je v naši občini zgodilo, da je v društvo prve kategorije prišel občan povedat, da gori delavnica (polna jeklenk za švasat). Na kraj je odhitela peščica na mobitele poklicanih mešano oblečenih gasilcev (od zaščitnih požarnih oblek do delovnih oblek in vse do kratkohlačnikov). Pričeli so z gašenjem - z hidranta. Ko je po dvajsetih minutah bilo jasno, da požara ne bodo sami ukrotili - se s strani njih ni zgodilo ničesar
. Mimo se je peljal župan, ki je počakal, in opazoval dogajanje. Ker je videl da ni osrednje enote, je poklical ReCo in se pozanimal kako to. In kaj je bilo po dvajsetih minutah? Na ReCo je vprašal: Gori?, Prosim povejte naslov!
Ob napem prihodu se je požar (čudežno) lokaliziral - še pred tem smo pa iz objekta odstranili velike jeklenke za varjenje !!!!!
Zato pa vam pravim, ne ga srat. Bolje je, da 10 ljudi kliče 112, kot pa da nihče. Ker malo je tistih gasilcev, še posebno v društvih z malo intervencijami, da jim ob polni meri adrenalina in strahu kapne na pamet klic na ReCo.
(Vsaka podobnost opisane intervencije z požarom pred nekaj leti v Topovljah pri MaTo s.p. je zgolj naključje
)
Če pride luštkana občanka (v bistvu ni pomembno) v gasilski dom jokat, da ji gori hiša, se zgodi tole.
Eden izmed prisotnih takoj pokliče ReCo. Potem bi prisotni v gas. domu skočili v oblekce, počakali, da bi se v vozilu nabrala posadka 1+6 in odhiteli na kraj dogodka. Preprosto, mar ne?
Seveda je treba izvoz takoj javiti na ReCo po ukv postaji.
Vsako drugačno klicanje operativnih članov na kup jaz obsojam, v Nemčiji bi pa verjetno tisti, ki je sprejel obvestilo od občanke, šel pred sodnika. S takšnim ravnanjem kradeš sam sebi dragocene minute.
Če pa še omenim drugo - še bolj čudno verzijo. Ko nekdo pride povedat, da pri njih gori, nikakor ne smemo na vrat na nos jurišat! To bi se v praksi pokazalo tako, da se na kakšno resno intervencijo (ki ob pripovedovanju občana ni izgledalo tako resno) pripelje voznik in še dva zraven, potreboval bi se pa vsaj zmanjšan oddelek. V tem primeru bi se društvo zapletlo v resne težave, saj bi bili na prizorišču intervencije, ne bi pa mogli pomagati ujetim v objektu (banalno - med tremi gasilci ni niti enega nosilca IDA)
Da pa je mera polna, se je v naši občini zgodilo, da je v društvo prve kategorije prišel občan povedat, da gori delavnica (polna jeklenk za švasat). Na kraj je odhitela peščica na mobitele poklicanih mešano oblečenih gasilcev (od zaščitnih požarnih oblek do delovnih oblek in vse do kratkohlačnikov). Pričeli so z gašenjem - z hidranta. Ko je po dvajsetih minutah bilo jasno, da požara ne bodo sami ukrotili - se s strani njih ni zgodilo ničesar
Ob napem prihodu se je požar (čudežno) lokaliziral - še pred tem smo pa iz objekta odstranili velike jeklenke za varjenje !!!!!
Zato pa vam pravim, ne ga srat. Bolje je, da 10 ljudi kliče 112, kot pa da nihče. Ker malo je tistih gasilcev, še posebno v društvih z malo intervencijami, da jim ob polni meri adrenalina in strahu kapne na pamet klic na ReCo.
(Vsaka podobnost opisane intervencije z požarom pred nekaj leti v Topovljah pri MaTo s.p. je zgolj naključje
Rok Ušen, GČ I. st.
- Janez Koncilija
- Naj forumovec 2006
- Kraj: Topole
- Kontakt:
Bom rekel samo tole: če nas o požaru obvesti občan direktno v gasilski dom, potem se najprej aktivira enota (kako, je naša stvar
), v času, ko gasilci prihajajo v orodišče se iz garaže na dvorišče postavi tovornjak in voznik čaka na posadko. Če ima čas, pokliče ReCO, da izvaža na intervencijo, če nima časa (se posadka prej vkrca), na ReCO kliče vodja enote. In to med potjo, kajti vsaka sekunda izgubljenega časa je za nas pomembna.
Da bi pa čakal na pozivnike, je pa mal huda. Nekaterim namreč piskajo šele, ko smo na kraju požara.
Da bi pa zato stali v garaži, da bi prej obveščali Reco
, no ja, po tem, kar sem prebral, bi skoraj verjel, da je tudi to možno.
LP
Janez
Da bi pa čakal na pozivnike, je pa mal huda. Nekaterim namreč piskajo šele, ko smo na kraju požara.
Da bi pa zato stali v garaži, da bi prej obveščali Reco
LP
Janez
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Ker sem v teh dneh precej zaseden, sem ostal Oskarju dolžan... sorry, pa naj bo to v zameno za tisti f.
Zadeva res ni preprosta, na kar kažejo tudi odgovori, pa vendar je moje mnenje sledeče:
Imamo le dve resni možnosti ob prijavi občana neposredno enoti:
a). v gasilskem domu je ustrezno število gasilcev za izvoz na intervencijo
b. v gasilskem domu ni dovolj gasilcev za prvi izvoz
V situaciji a) - je popolnoma ustrezno, da enota izvozi ter o tem po radijski zvezi obvesti pristojni ReCo (ob izvozu in ne ob prihodu na kraj dogodka, to je v praksi že drugo javljanje), ki glede na vrsto dogodka ter načrt aktiviranja in obveščanja izpelje vse potrebne postopke (preskoči le obveščanje matičnega PGD, če vodja enote ne zahteva dodatne pomoči)
V situaciji b) imamo dve možnosti
- obvestimo ReCO, da izvede postopke aktiviranja in obveščanja glede na vrsto dogodka, sami pa:
1. Če imamo ustrezen vozni park da lahko zagotovimo dva izvoza, torej nepopolne ekipe kot prvi izvoz ter ustrezno vozilo za dodatno moštvo v drugem izvozu, izvozimo tudi z nepopolnim moštvom (ocena, priprave na intervencijo)
2. če tega nimamo, počakamo, da se formira ustrezna skupina glede na vrsto dogodka ter izvozimo
V obeh primerih ob izvozu ne pozabimo na javljanje izvoza ReCO.
V praksi zadeve običajno pravilno servisiramo in obvladamo, vsaj upam, da je tako.
Bi pa izpostavil zame bolj pereč problem, kot je naveden, predvsem v nekaterih manjših sredinah: postopek, ko nekdo kliče gasilca domov, ker ga pozna kot gasilca ter mu pove za nek dogodek (požar... ) kaj pa takrat??? Slišal sem že odgovor: ja,saj imam številke vseh gasilcev!
Zadeva res ni preprosta, na kar kažejo tudi odgovori, pa vendar je moje mnenje sledeče:
Imamo le dve resni možnosti ob prijavi občana neposredno enoti:
a). v gasilskem domu je ustrezno število gasilcev za izvoz na intervencijo
b. v gasilskem domu ni dovolj gasilcev za prvi izvoz
V situaciji a) - je popolnoma ustrezno, da enota izvozi ter o tem po radijski zvezi obvesti pristojni ReCo (ob izvozu in ne ob prihodu na kraj dogodka, to je v praksi že drugo javljanje), ki glede na vrsto dogodka ter načrt aktiviranja in obveščanja izpelje vse potrebne postopke (preskoči le obveščanje matičnega PGD, če vodja enote ne zahteva dodatne pomoči)
V situaciji b) imamo dve možnosti
- obvestimo ReCO, da izvede postopke aktiviranja in obveščanja glede na vrsto dogodka, sami pa:
1. Če imamo ustrezen vozni park da lahko zagotovimo dva izvoza, torej nepopolne ekipe kot prvi izvoz ter ustrezno vozilo za dodatno moštvo v drugem izvozu, izvozimo tudi z nepopolnim moštvom (ocena, priprave na intervencijo)
2. če tega nimamo, počakamo, da se formira ustrezna skupina glede na vrsto dogodka ter izvozimo
V obeh primerih ob izvozu ne pozabimo na javljanje izvoza ReCO.
V praksi zadeve običajno pravilno servisiramo in obvladamo, vsaj upam, da je tako.
Bi pa izpostavil zame bolj pereč problem, kot je naveden, predvsem v nekaterih manjših sredinah: postopek, ko nekdo kliče gasilca domov, ker ga pozna kot gasilca ter mu pove za nek dogodek (požar... ) kaj pa takrat??? Slišal sem že odgovor: ja,saj imam številke vseh gasilcev!