Izobraževanje za pobiralce ptičev

Tečaji, vaje, šola ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
bobnar
Kraj: Ljubljana

Kao pobiranje

Odgovor Napisal/-a bobnar »

Seos!!

No sej v tej smeri sem mislil da se moramo usposobiti. Pa da bi mi pobirali? Ma kaki!!! Sploh pa mi nismo plačani za to. Naj to počnejo kar iz VURSA, da pa nebo pomote, sem mislil da bi morali gasilci kaj več izvedeti o tem. Nenazadnje tudi razkuževati je treba znati :D :D :D :D
Skupaj rešujemo življenja!!
Uporabniški avatar
Stevči
Naj forumovec 2005
Kraj: Kranj

Tečaj za "pobiralce ptičev"

Odgovor Napisal/-a Stevči »

Za menoj so že tri usposabljanja gasilcev za posredovanje ob potencialni epidemiji ptičje gripe v Sloveniji in sicer dve v Murski Soboti (četrtek in sobota) in eno v Dvorjanah (sobota). Odziv je zelo dober, moram pa pohvaliti Milana in kolega iz Črnomlja, ki sta pripravila dobro predstavitev, ki si jo lahko ogledate tudi na forumu. Vprašanja na usposabljanju pa so zelo podobna tem, ki jih zastavljate in odgovarjate na forumu.

V razjasnitev zmeraj na začetku svojega teoretičnega predavanja povem naslednje štiri temeljne "aksiome" posredovanja gasilcev ob pojavu ptičje gripe, in sicer:

1. Ta glavni strokovnjaki za to področje so veterinarji oz. VURS in oni so tisti, ki so zato najbolj usposobljeni. Oni vodijo intervencijo po strokovni plati.
2. Gasilci NUDIMO POMOČ v tehniki in v ljudeh (kot se je pokazalo, so edini, ki imajo opremo za posredovanje na vodi in ledu, vsaj kakšnih drugih sil iz sistema ZiR na vodi nisem videl, isto velja za opremo za dekontaminacijo, ki jo je ob minimalni improvizaciji možno TAKOJ uporabiti za hitro in učinkovito razkuževanje).
3. Delo oz. nudenje pomoči izvajajo ustrezno "OPREMLJENI IN USPOSOBLJENI" gasilci.
4. Na prizorišču dogodka naj bo minimalno potrebno število gasilcev.

Mislim, da je s tem povedano vse okoli "pobiranja mrtvih ptic". Je pa seveda pri nas tako, da če nekomu ponudite mali prst, obstaja ne samo precej velika verjetnost (težko je za 100% reči verjetnost, ker je to že kar realnost), da vam bo izpulil roko, če ne že kar obe. Nad tem nisem presenečen, saj zadeva ni od včeraj, če pomislim na potres, poplave, itd.... Na žalost ali na veselje, so gasilci edina struktura, ki se v tako kratkem času odzove na klic in je pripravljena takoj pomagati in šele po nudeni pomoči začne razmišljati o stroških in nevarnostih.

Me je pa zelo veselil pozitiven odziv prisotnih gasilcev do te teme, čeprav so nekateri imeli v zadnjem času s tem kar precej dela in težav, tudi zdravstvenih (Nejc, "krojterji" res pomagajo!). Veseli me tudi to, da se je v tem primeru GZS odločila in hitro odreagirala ter pripravila usposabljanja, ki se bodo menda nadaljevala tudi marca. Izkušnje so dobre, saj vsi gasilci spoznavajo tehniko in opremo ter postopke, ki jih sicer izvajajo le tisti, ki so obiskovali tečaj za nevarne snovi. Moje mnenje je da je ta odločitev pravilna, saj je bilo že precej zamujenega v obdobju po 11-09-2000, kjer so to s pridom izkoristili drugi, gasilci pa smo pozabili pristaviti svoj lonček.
Lep pozdrav,
Stevči
bobnar
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a bobnar »

Hja.

No mene pa zanima, če kdo slučajno ve, kje se bodo ta predavanja še v bodoče odvijala. Bilo bi jih zelo zanimivo in poučno obiskati!! :lol:
Skupaj rešujemo življenja!!
stkalec
Kraj: Središče ob Dravi

Odgovor Napisal/-a stkalec »

Koliko ur zajema to usposabljanje. Sobota je pustna pa fante mući fašenk.

LP Slavko
darko

Odgovor Napisal/-a darko »

No pa sem dobil uradni odgovor, da bo tudi usposabljanje za pobiralcev ptičev. Izvajala ga bo GZS.
Darko
Uporabniški avatar
Stevči
Naj forumovec 2005
Kraj: Kranj

Za Darka-Pojasnilo

Odgovor Napisal/-a Stevči »

Če nisem bil dovolj jasen. Ptiče pobirajo veterinarji oz. veterinarski tehniki, gasilci nudijo tehniko in pomoč ter na koncu opravijo dekontaminacijo ljudi in opreme. Samo to in nič več. Če so dosedaj delali več, je bilo to "odnašanje riti nekomu".
Nobeden od prisotnih s strani države (Uprave za ZiR in VURS-a), ki so bili na usposabljanju, temu ni ugovarjal.
Uporabniški avatar
nejč
Kraj: Dvorjane
Kontakt:

Re: Za Darka-Pojasnilo

Odgovor Napisal/-a nejč »

Stevči napisal/-a:Če nisem bil dovolj jasen. Ptiče pobirajo veterinarji oz. veterinarski tehniki, gasilci nudijo tehniko in pomoč ter na koncu opravijo dekontaminacijo ljudi in opreme. Samo to in nič več. Če so dosedaj delali več, je bilo to "odnašanje riti nekomu".
Nobeden od prisotnih s strani države (Uprave za ZiR in VURS-a), ki so bili na usposabljanju, temu ni ugovarjal.
Zdaj nam je vsem skupaj zelo jasno kaj delajo gasilci in kaj VURS ampak v prvi fazi, ko smo bili na terenu in še ni bila razglašena ptičja gripa pa smo delali kar tako po kaubojsko brez zaščitnih sredstev :roll:

Mislim, da je prav, da gasilci spoznamo svoje delo, ki ga opravljamo in da se jih čim več odeleži tega izobraževanja čeprav malo pozno :wink:

STEVČI, MILAN in ostali ki sodelujete pri predavanju vse čestitke za dobro predstavitev tega izobraževanja :!:
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Mene pa zanima ali ste po predavanju izvedli analizo in kako je uspela? :shock: :D :D [-X
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
tempiha
Kraj: Bližna okolica Maribora

Odgovor Napisal/-a tempiha »

Upajmo, da bodo ti predstavniki društev ki so bili na predavanju o ptičji gripi
prenesli nekaj znanja tudi na člane društva.
LP.
Okoliščine v katerih se požar razvija niso vedno enake.
Uporabniški avatar
nejč
Kraj: Dvorjane
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a nejč »

Pobiralci ptic je VURS oni so edini usposobljeni in plačani za to delo.
Mi jim posodimo čoln, lestev, desko ali vrv, če pobiramo je podpiranje lenobe delavcem VURSA.
Poglej si odgovore v temi nevarne snovi.
ariel

Odgovor Napisal/-a ariel »

Usposabljanje je dobro. :D
Zanima pa me, kje je oprema za izvajanje teh nalog. :!:
Gasilska društva ima opremo (cevni material, ročnike) večinoma pa nimajo cevnih mostičev, polivinia, razkužila.
Tudi oprema, ki jo imamo gosilci je namenjena za gašenje in ne za naloge o katerih sedaj govorimo in za katere se usposabljamo. Če jih bomo uporabili v te namene, bomo oslabili požarno varnost na področju, ki ga pokrivamo.
Pa še naše cevi rade puščajo.
Mogoče pa je že narejen Načrt ZR tudi v smuslu materialne popolnitve. :?:
Uporabniški avatar
MarkoSimšič
Kraj: Planina

Odgovor Napisal/-a MarkoSimšič »

Že res da gasilci posodimo opremo VURS-u, recimo čoln. In nato se izkaže da je laboda, ki smo ga pobrali, pobralo zaradi virusa H5 oziroma njegove različice H5N1. Rezultati preiskav pridejo seveda šele čez kak teden. Do takrat pa je čoln na toplem v gasilskem domu... kontaminiran seveda :!: :roll: Dvomim da je kdo od VURS-a pomislil na to, kaj šele da bi nam za ta čas posodili drug čoln.

Sicer pa je, glede na moj vzdevek, v tem času bolje da sem tiho... da ne pride kak stric v belem kombinezonu po mene.... :lol: :lol:

lp =;
Audiatur et altera pars! (Naj sišimo še drugo mnenje!) latinski
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Mi čolnov ne posojamo Vursu. Po uporabi pa se čolni razkužijo in operejo , tako da, vroča ptica , bodi še malo v vkletki ker si sedaj ustrelil v prazno. :D :D :D
darko

Odgovor Napisal/-a darko »

Oskar kako ste pa razkužili ostalo opremo (Jopiče, vrvi, obutev, obleko)!?
ALI ste že imeli Virkon?
Darko
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Po potrjeni prvi okužbi smo dobili tudi Virkon in z njim razkuževali. Vse po vrsti , vesla jopiče itd....
Odgovori