Huda prometna nesreča pri Lescah

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odgovori
Uporabniški avatar
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org
Kraj: smokuč

Odgovor Napisal/-a Milan Dubravac »

No glede nergačev,
tele debate sem zelo pozorno prebral z razlogom verjemite mi. Kar se tiče dela gasilcev ni niti ene pripombe! Kar se tiče pa ostalih logističnih pogojev in tudi prometnih razmer na tem delu države pa so. Na vidim razloga, da se ne bi pokomentiralo prometnih razmer. Zavedajte se pa vsi: na terenu so bili najboljši gasilski operativci v naši državi za posredovanje ob prometnih nesrečah! To ne pomeni, da tudi v drugih delih ni enake kvalitete. Samo želim povedati, da boljše pa pač ni! To trdim s polno odgovornostjo!! Lahko pa polemiziramo, če želite.
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
darko

Odgovor Napisal/-a darko »

Strojnik, nimam se za nevem kakšnega strokovnjaka. Vendar če so plate zdrsele naprej v kabino, bi jih lahko zdrsnili tudi nazaj na tla. Z magneti pa ne vem če bi si lahko pomagali pri vlečenju. Vitla na kamionu z vlečno močjo 6 ton ali celo več je sposobna marsikaj narediti. Pa tudi tri ali štiriaksarji od cestarjev niso ravno švoh.
Seveda pa kot sem rekel nimamo podrobnih informacij da bi lahko ocenjevali in komentirali delo na terenu.
Tudi ta intervencija je pokazala, da smo v mnogo primerih postavljeni pred težko situacijo, ko moramo reševati življenja z omejenimi sredstvi. Zato je to tudi prilika, da se naše poklicne in prostovoljne enote usedejo in proučijo možnost reševanja v težjih nesrečah. Pohvalno je da enote sodelujejo pri težjih intervencijah. Nekje je to praksa, drugje pa so si zarisali mejne črte na cestah!
Lp Darko

Ja pa še to. Ko smo nabavljali novo tehnično vozilo z dvigalom nam je bilo z vseh strani nametanih toliko polen, da bi se z njimi lahko greli celo zimo. Enako pri Kamničanih. Ko smo hoteli doseči, da se na naše področje dodeli avtodvigalo (Coles od vojske) so nekateri dobili ošpice.
Pa naj bo tako kot je.
Uporabniški avatar
strojnik

Odgovor Napisal/-a strojnik »

...npr. 4 ali 5 ton in ima dimenzije npr. 3000 x 2000 x 200 mm...
Skavt a si mogoče opazil pred maso in dimenzijamo oznake npr. kar pomeni naprimer... nisem se pa spustil v točen izračun ker se mi zdi odveč! Lahko pa rečemo potem plošče dimenzij 3000 x 2000 x 100 mm pa smo na polovici mase!

Darko kar se pa tiče drsenja plošč ene po drugi...zavedati se je potrebno da je sila lepenja zelo velika kar pomeni da bi plošče lažje dvignili kot pa da bi jih porinili eno po drugi! Magnete pa bi lahko uporabili za dvigovanje teh plošč s pomočjo dvigal na kamionih!

na terenu so bili najboljši gasilski operativci v naši državi za posredovanje ob prometnih nesrečah
..in mislim da so fantje iz Jesenic in Kranja sigurno poskusila vse kar je bilo z danimi sredstvi mogoče!
Slika
Uporabniški avatar
MICKA
Kraj: Slovenski Javornik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MICKA »

Da ne bo ne vem kakšnega nakladanja okoli teh plošč.

Za potrebe dvigovanja, se je iz podjetja Acroni, pripeljalo na intervencijo posebne klešče, ki so namenjene prav za dvigovanje takšnih plošč. Poleg klešč, so se uporabile tudi bremenske verige in jeklenice, ki se na plošče pritrdijo s posebnimi "žabicami".

LP
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Uporabniški avatar
Dušan
Kraj: Zgornja Bistrica (Tirgot)

Odgovor Napisal/-a Dušan »

Micka najbrž se je uporabilo kaj podobnega
Priponke
dvizna-prijemalka.GIF
Tehnika nam lajša življenje!
Uporabniški avatar
andrejf
Kraj: Ljubljana (Litija)

Odgovor Napisal/-a andrejf »

Za tale svoj odgovor se v naprej opravičujem, ker se posredno navezuje na obravnavani dogodek.

Osebno zagovarjam stališče, da je človeško življenje neprecenljive vrednosti in zaradi tega moramo storiti vsi vse, da ga tudi ohranimo. Glede na to, da je življenjska realnost druga (vse se gleda skozi denar) so v tujini že pred daljnimi leti izračunali ekonomsko vrednost človeškega življenja. Pred nekaj leti sta se v SLO pojavili dve metodologiji za takšen izračun in po eni izmed njiju je prišlo tudi do izračuna prihranka države, če uspemo rešiti življenje 1 bolniku/poškodovancu, ki je star 30 let - cca. -500.000 €. Toliko o vrednosti človeškega življenja.

Nadaljeval bom z dogodkom, ki sem ga izbrskal iz osebnega arhiva. Daljnega leta 1989 je ob 04:40 uri v križišču Karlovške c. in Ulice za gradom v Ljubljani prišlo do hude prometne nesreče, ko se je kombi s 7 potniki zaletel in podrl kovinsko konstrukcijo takratnih semaforjev v tem križišču. Ena oseba ja bila takoj mrtva, dve sta trk sicer preživeli in bili vkleščeni, ostale 4 osebe pa so bile dostopne skozi prtljažni del vozila in so ime lažje in hude poškodbe. Prvi problem na tej intervenciji se je pojavil, ker je kar 1.5 ure trajalo, da je na kraj dogodka prispelo ustrezno avtodvigalo in zavarovalo porušeno konstrukcijo (vmes smo čakali še na odklop elektirčne enegije - nevarnost poškod sodelujočih na intervenciji) in nam omogočilo varen dostop do ponesrečenih. V tem času je ena oseba zaradi hudih notranjih poškodb in vkleščenosti čez prsni koš preminula in je bilo kasneje uradno razglašeno, da je umrla med prevozom v bolnišnico.

Kakšna je poanta te zgodbe in povezava z nedavno tragično prometno nesrečo. Samo ena - da še vedno nimamo zagotovljene ustrezne tehnične podpore za primere posebno zahtevnih tehničnih reševanj. Dejstvo, da so bili vkleščeni ponesrečeni v vozilu že mrtvi ne spreminja ničesar in je samo klasičen izgovor odgovornih oseb (če so izrečene iz njihovih ust). Odzivni čas 5 ur je enostavno nesprejemljiv in pika. Vprašajmo se kaj bi se zgodilo s ponesrečenimi, če bi preživeli trk. Če upoštevamo zelo hude poškodbe in nizke temperature bi bil izhod popolnoma enak! Edina razlika bi bila v tem, da bi lahko soodgovorne za nepotrebne izgube življenj svojci lahko iskali tudi znotraj pristojnih državnih organov. Zaradi tega apeliram na vas gasilce, da storite vse kar je v vaši moči, da se problem reši z nabavo ustreznih avtodvigal, ki bi sodila v vaše upravljanje in bi bila dostopna na kraju nesreče v takšnih časih, kot jih zagotavljate za klasično tehnično reševanje. Pogodbe z zasebniki ali drugimi javnimi podjetji, ki imajo v lasti avtodvigala zagotovo niso rešitev, kar je praksa že večkrat pokazala (osebno sem navedel 1 primer iz lastnih izkušenj).

In čisto za zaključek bom pometel še z izgovorom, da država za to nima denarja. Dokler bomo v Afg čuvali letališča ga imamo vrh glave in ga z lopato za premog mečemo skozi okno.

Še vedno v upanju na pozitivne spremembe (čakam jih že 20 let) vse lepo pozdravljam.
Priponke
članek_dolenjska_magistrala1.jpg
Andrej
Uporabniški avatar
gasilec77
GE: ljutomer
Kraj: Ljutomer
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gasilec77 »

Nisem imel nergat, glede moje prejšnje objave.
Povedal bom samo en primer, ki se je pripetil pri nas.

(pred leti)...Ob 4:31 smo dobili poziv, da je prišlo do prometne nesreče, da je potreben izrez, izvozili smo, ter po UKW postaji s strani RECO ob 4:33, da je prišlo še do ene prometne nesreče, kjer se je prevrnil "šlepar", takoj smo se razcepili, ter ena ekipa na eno nesrečo, druga ekipa pa na drugo prometno. No, prvo smo uspešno rešili, takoj pospravili orodje, ter se odpravili na kraj druge nesreče. (pretovorit je bilo potrebno 21 ton svinsjkih polovic).

No, kot sem napisal, Če računamo, da smo mi dobili poziv ob 4:33, je avtodvigalo prispelo na kraj nesreče ob 20:30 uri!!! Moram povedat, da je šlo za magistralno cesto, ter je bila popolna zapora. Relacija: Radenci - Križevci pri Ljutomeru, na tako imenovani "prleški obvoznici", medtem ko so gradili novi most čez reko Muro. No, pa da skrajšam.

Povedati sem hotel samo to, da bi DRŽAVA, ali URSZR, lahko imela v vsaki regiji nekje podpisano pogodbo za uporabo avtodvigala.

lp

dušan
Vedno pričakuj nepričakovano!

Uporabniški avatar
jojo
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jojo »

Odgovor vsem, ki imate pripombe čez delo s specialnimi dvigali na prometnih nesrečah in njihovi odzivnosti. V Lescah smo bili 45 minut od prejema klica za intervencijo(pomembo je tudi kdaj smo mi klicani oziroma pozvani na reševanje). Potek reševanja mora biti varen za vse prisotne, da ne pride do dodatnih poškodb (tako ponesrečencev, kot tudi reševalcev). Dvigala, ki so namenjena za reševanje v prometnih nesrečah se močno razlikujejo od klasičnih avtodvigal.
Kar pa se tiče zgoraj opisane nesreče, v kateri smo prav tako posredovali, je bil naš odzivni čas 20 min. Še enkrat ponavljam da je pomembo KDAJ SMO MI POZVANI. Najprej mora na mesto priti policija , nato gasilci in ko ugotovijo da sami ne morejo pomagati, potem se kliče nas -lahko tudi več ur po nastanku nesreče. Za to ni pravično, da kažete na nekoga s prstom , če ne poznate vsega ozadja.V kolikor so naša dvigala zasedena (imamo 3 specialna dvigala za reševanje v prometnih nesrečah), to ob prevzemu klica tudi povemo in se dogovorimo za nadaljni potek.Naše dežurstvo poteka 24 ur, vse dni v letu in za to ne dobimo niti tolarja plačila.
Uporabniški avatar
gasilec77
Kontakt:

Nisem na nikogar kazal s prstom, res je, da je odvisno vse od obveščanja. jojo, mene zanima, kje ste vi bili na kraju nesreče v 20 minutah???.... Mogoče se bo oglasil Drago,pa bo potrdil mojo objavo, saj je bila nesreča v njegovi Občini. Sam pa sem tudi bil prisoten, in vem, kdaj je dvigalo prišlo.....

lp

dušan

Uporabniški avatar
jojo
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jojo »

20 minut se nanaša na članek Andreja(nesreča v Ljubljani)
Uporabniški avatar
SAKI
Kraj: PGD ZAGORJE-mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SAKI »

Jaz bi dodal le nekaj, da slučajno ne bo debata prerasla v nenamenski spor.
V samo nesrečo in reševanje se ne bom vtikal, ker sem (smo) preveč oddaljeni, da bi lahko imeli pravi pogled na zadevo :!: Bi pa pohvalil vse prisotne na intervenciji, ki so opravljali tako zahteven poseg, in kolikor je meni znano ne samo tehnično ampak žal tudi čustveno :cry:

Omenil bom le zadevo glede dvigala in to, da je res veliko odvisno od sistema obveščanja :!: Res pa je tudi to, da je takšno dvigalo stacionirano za celo Slovenijo le v Ljubljani premalo glede na oddaljenost :!:
Navedel bom še svoje izkušnje s tem podjetjem :arrow: Na relaciji Zagorje - Litija se je pred približno tremi leti zgodila prometna nesreča pri kateri je tovorno vozilo zapeljalo na ograjo ob cestišču katera varuje pred zdrsom po visoki strmini do reke Save. Z našo tehniko katero premoremo smo lahko vozilo le zavarovali proti zdrsu, saj je samo vlečenje z vitlom na vozilu pomenilo preveliko nevarnost. Zato smo, ali pa so, se odločili, da na pomoč pokličemo omenjeno dvigalo. Dvigalo je prispelo na mesto intervencije od poziva, ki je bil dan njemu v 1. uri. Upoštevati je potrebno, da za relacijo Ljubljana - Zagorje potrebujemo 50 min z osebnim vozilom, torej v tem primeru vse pohvale za njihovo delo 8)
Trdim pa, da bi morala biti takšna dvigala locirana na večih mestih, čeprav kraji kot je naš s tem zagotovo ne bodo pridobili kajti tudi v najboljšem scenariju ne bodo posejana tako na gosto, to je dejstvo :!:
IZKORISTI, A NIKDAR NE IZKORIŠČAJ!

Lp

Borut Satler
Uporabniški avatar
andrejf
Kraj: Ljubljana (Litija)

Odgovor Napisal/-a andrejf »

jojo napisal/-a:20 minut se nanaša na članek Andreja(nesreča v Ljubljani)
Takoj se moram oglasiti, da res ne bo nepotrebnega spora. Moja bodica res ni bila namenjena vam operativcem (mislim v širšem kontekstu) temveč snovalcem sistema. Jojo in ostali imate še kako prav, da je vse v veliki meri odvisno od sistema obveščanja, aktiviranja itn. Če tu prihaja do časovnih zamud se problem samo še potencira.

Pri zadevi gre namreč za organizacijski problem. Da imamo na razpolago 1 avtodvigalo za celo SLO je po mojem absolutno premalo. Mene zelo moti to, da se sistemsko gledano, ne učimo na napakah. Poglejte leta 1989 smo imeli v današnjem glavnem mestu prometno nesrečo, kjer je (moja ocena) sistem odpovedal. Leta 2006 se podobno zgodi na drugem koncu. Vmes pa je bilo nešteto podobnih dogodkov in še vedno nobenih sprememb.
Andrej
Uporabniški avatar
Marolt
Kraj: Bloke

Odgovor Napisal/-a Marolt »

No sem malo opazoval temo...
Lahko bi rekel da vsega pa gasilci le nemoremo imeti sabo. :(
Veliko stvari se je spremenilo na bolje veliko je nove opreme pa še vedno preseneti da smo nemočni!
Koliko nas izuči nevem ene veliko drugi pa so imuni!
Ker pa so bile na kraju dve poklicni enoti bi rekel da se več v danem trenutku ni dalo storiti!Čeprav nikoli ni tako dobro da nebi moglo biti boljše!
Vprašam pa se tako na tiho pri sebi kaj bi bilo, če bi se to zgodilo kje drugje?Če smo pošteni, veliko enot nima dvigali in veliko manj opreme za tehnične posege! In kaj bi storili potem, že pri precej lažji nesreči? Praskali bi se po .............!
LP
življenje je lepo! Ne boj se mrtvih, boj se živih!
Uporabniški avatar
gasilec77
Kontakt:

Jaz nisem imel pripomb na delo gasilcev. Vem, da so intervenirali dobri, sposobni gasilci, kot je rekel Milan, so bili tam sami profesionalci, in kar se ne da, se pač ne da. Vsaka čast pa vsem gasilcem, za opravljeno dobro delo. Milan, glede na to, da je bil v prometni udeležen otrok, je ziher prišlo do kakšnih psihičnih posledic, me zanima, s kom se ponavadi pogovorite, o občutkih, ki ste jih preživeli? Vemo, da take stvari pusti v človeku nekakšne posledice, ali?

lp iz Ljutomera

dušan

Uporabniški avatar
strojnik

Odgovor Napisal/-a strojnik »

Ja mislim da je govor o nabavi dvigal samo za gasilce čisto odveč...ker že resnično nujnih vozil ni zadosti kaj da bi kupovali tako specialna vozila!

Problem je v Slovenskem narodu...verjemite da je bil v radiju 20km ali pa 30km od mesta nesreče sigurno kakšno tovorno dvigalo ali "granik" po domače (dobrih 10km preč gradijo avtocesto) ki bi lahko brez problema priskočil na pomoč samo danes je pri nas zelo malo ljudi ki kaj naredijo zastonj tudi če gre za človeška življenja (razen gasilcev in reševalcev)! TO BI BILO POTREBNO spremeniti da bi bolj pomagali sočloveku! To bi moralo biti tako urejeno, da bi vsak ki pomaga pri reševanju ljudi in premoženja s kakršnim koli strojem dobil dobro plačano + "nagrado"! Seveda se pa zopet ustavi pri denarju...samo je bolje 20x na leto plačati račun za 50 ali 100 tisoč tolarjev kot pa kupovati vozila za 300 000 €!
Slika
Odgovori