Nalepke na vozilu po tipizaciji
Moderator: Janez Tratnik
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
- Janez Tratnik
- moderator

- Kraj: Dobračeva - Žiri
- Kontakt:
Nalepke na vozilu po tipizaciji
Imam eno prošnjo. Ali je kaka možnost, da bi kdo dal na forum slike v vektorski obliki za oznake na vozilu, ki morajo biti gor po tipizaciji.
- GASILCI spredaj in zadaj
- čelada na vratih
- oznaka tipa vozila
- številka 112
Ker se to vse predpisano po tipizaciji bi verjetno to marsikomu prišlo prav.
Hvala.
- čelada na vratih
- oznaka tipa vozila
- številka 112
Hvala.
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.

Kot gasilec se rodiš in večno ostaneš!
Gasilce rajši pokličite prehitro kot prepozno!

Re: Nalepke na vozilu po tipizaciji
Pošiljam ti nekaj stvari po e-pošti, ker so zadeve v .cdr formatu in jih ni možno dodajati kot priloge.
Glede uporabnosti pa se sam odloči.
Glede uporabnosti pa se sam odloči.
Stati inu obstati. /Trubar/
- Janez Tratnik
- moderator

- Kontakt:
Evo
- Priponke
-
- Čelada.zip
- (8.05 KiB) Prenešeno 1398 krat

Ups ... ja je potrebno dobro pogledat in prebrat.

- gobi
- Kraj: Wajdušna-Ajdovščina-sin burje
- Kontakt:
Kaj pa grb enotepišuka napisal/-a:Imam eno prošnjo. Ali je kaka možnost, da bi kdo dal na forum slike v vektorski obliki za oznake na vozilu, ki morajo biti gor po tipizaciji.
- čelada na vratih- oznaka tipa vozila
- številka 112
Hvala.
Kakšen grb enote?gobi napisal/-a:Kaj pa grb enote
- Janez Tratnik
- moderator

- Kontakt:
Ima ima. Vendar tudi to stane. Pri nas pa so gasilci, ki se s tem ukvarjajo.gapi napisal/-a:A nima nadgraditelj nobenega podizvajalca, ki bi znal to naredit.
Nam so vse nalepke neredili pri nadgreditelju oz. njegov podizvajalec (pa lahko rečem, da smo se kar malo preseravali![]()
), edino kar smo poslali je bil grb občine v el. vektroski obliki.

Ja bi mogu to dat v pogodbo oz. ponudbopišuka napisal/-a: Ima ima
Drgač sem se pa tud jaz v mladosti ukvarjal z reklamnimi napisi oz. designom!
Dobili bomo novi GVM in smo se odločili da bomo sami naredili dizajn, izrez in lepljenje pa bo izvedel domačin, ki se s tem ukvarja. Pa me zanima katero barvo folije uporabite? Pravilna je bela po RAL-u. Kaj pa bela odbojna? Ali so kakšni posebniproblemi pri komisiji za homologacijo? 
Vsekakor mora biti obojna sej če mislite lepiti navadno belo folijo je to metanje denarja skozi okno. Mogoče navadno samo za kakšno stvar, ki ni posebej pomebmba.Franci napisal/-a: Kaj pa bela odbojna? Ali so kakšni posebniproblemi pri komisiji za homologacijo?
Pri nasšem GVC-ju so še rdeče nalepke po roletah odbojne.
Nalepke na gasilskih vozilih so osnovni komponent pri izdelavi nadgradnje brez katerih vozilo ne bi pozitivno opravilo že prvega od treh pregledov, torej pregleda tehnične komisije GZS.
Iz tega dejstva, kot tudi iz stališča zaposlenega v programu izdelovalca gasilskih nadgradenj, zagovarjam dejstvo, da morajo oznake po tipizaciji na gasilskih vozilih spadati že v osnovno ceno nadgradnje
To zagovarjam iz dveh razlogov:
1) zato, da oznake ustrezajo tipizaciji (višina, širina črk in številk, oblika, itd)
2) zaradi kvalitete samolepljive refleksno odbojne folije
Drugo je zopet bočna poslikava ali design, katerega smo v podjetju WEBO - EURO GV zasnovali na novo za letošnjo sezono in se prične nameščati na vozila konec meseca maja.
Na novo je zasnovan iz razloga novega logotipa kateri je izpeljanka iz črke E in bo nameščen na boku vozila in to na rdeči podlagi v beli in na beli ter srebrnih roletah v rdeči svetlobno refleksno odbojni foliji.
Tudi ta design ni stvar doplačila in je osnova
če pa naročnik zahteva neke svoje poteze pri tem delu kar pa sveda tudi poveča stroške izdelave nalepk pri podizvajalcu, mora biti na ta doplačila tudi pripravljen.
Seveda obstaja opcija, da nalepke naročnik dostavi tudi sam, vendar v tem primeru tudi sam naročnik prevzame odgovornost za njihovo kvaliteto
Posebno pozornost namenite lepilu in trdoti folije, da ne bo v primeru pranja z VT čistilcem na vozilu že ob prvem pranju manj nalepk
Ko pa govorimo o nalepkah pa recimo še dve o sami barvi
Vsi poznamo predpis barvanja naših gasilskih vozil, prevladuje rdeča z nekaj dodane beline.
In zakaj se spuščam v to
zardi določenega dejstva.
V GB so pričeli pred kratkim, ne bom trdil, da vsa gasilska vozila vendar nekaj pa, barvati v belo barvo in nanje nameščati nalepke narejene iz svetlobno refleksno odbojne folije v rumenkasto/zeleni barvi
Čemu je to vzrok
odgovor je preprost
boljša vidljivost intervencijskih vozil
Ko sem na to temo povprašal svojega kolega na MNZ sem dobil zelo potrdilen odgovor na njihovo početje.
Tudi naša policija je opravila analizo glede prometnih nesreč katerim je bil vzrok spregledanje vozil bodisi ko zavijamo s stranske ceste na glavno ali kako drugače. Rezultat je bil isti kot v GB, torej večina vozil katera so bila spregledana so bila rdeče barve
Presenetljivo vendar analize kažejo takšno sliko, da je rdeča barva najmanj vidna posebno še v sončnem vremenu ko sije sonce v vetrobransko steklo nasproti vozečemuse vozniku.
Moja poanta vsega tega je ta, da vam polagam na srce dejstvo, da ne skoparite pri nabavi tako na kvaliteti kot kvantiteti svetlobnih signalov kateri bodo nameščeni na prvo stran vozila, kajti spremebo barve gasilskih vozil v SLO moja generacija verjetno ne bo dočakala kljub omenjenim raziskavam
Za orentacijo lahko navedem primer signalizacije na vozilih PGD Zagorje - mesto; svetlobni blok, utripajoče luči v maski, preklopno utripajoči žarometi, elektronska sirena ter zračna sirena MARTIN HORN delujoči obe hkrati. Obstajajo pa tudi še boljše izvedbe, za primer lahko navedem PGD Kranjska gora katera ima na svojem vozilu GVC-16/25 SCANIA v maski hladilnika vgrajene 4. stroboskop luči
Le v razmislek in opozorilo za delo v bodoče
Iz tega dejstva, kot tudi iz stališča zaposlenega v programu izdelovalca gasilskih nadgradenj, zagovarjam dejstvo, da morajo oznake po tipizaciji na gasilskih vozilih spadati že v osnovno ceno nadgradnje
To zagovarjam iz dveh razlogov:
1) zato, da oznake ustrezajo tipizaciji (višina, širina črk in številk, oblika, itd)
2) zaradi kvalitete samolepljive refleksno odbojne folije
Drugo je zopet bočna poslikava ali design, katerega smo v podjetju WEBO - EURO GV zasnovali na novo za letošnjo sezono in se prične nameščati na vozila konec meseca maja.
Na novo je zasnovan iz razloga novega logotipa kateri je izpeljanka iz črke E in bo nameščen na boku vozila in to na rdeči podlagi v beli in na beli ter srebrnih roletah v rdeči svetlobno refleksno odbojni foliji.
Tudi ta design ni stvar doplačila in je osnova
Seveda obstaja opcija, da nalepke naročnik dostavi tudi sam, vendar v tem primeru tudi sam naročnik prevzame odgovornost za njihovo kvaliteto
Posebno pozornost namenite lepilu in trdoti folije, da ne bo v primeru pranja z VT čistilcem na vozilu že ob prvem pranju manj nalepk
Ko pa govorimo o nalepkah pa recimo še dve o sami barvi
Vsi poznamo predpis barvanja naših gasilskih vozil, prevladuje rdeča z nekaj dodane beline.
In zakaj se spuščam v to
V GB so pričeli pred kratkim, ne bom trdil, da vsa gasilska vozila vendar nekaj pa, barvati v belo barvo in nanje nameščati nalepke narejene iz svetlobno refleksno odbojne folije v rumenkasto/zeleni barvi
Čemu je to vzrok
Ko sem na to temo povprašal svojega kolega na MNZ sem dobil zelo potrdilen odgovor na njihovo početje.
Tudi naša policija je opravila analizo glede prometnih nesreč katerim je bil vzrok spregledanje vozil bodisi ko zavijamo s stranske ceste na glavno ali kako drugače. Rezultat je bil isti kot v GB, torej večina vozil katera so bila spregledana so bila rdeče barve
Presenetljivo vendar analize kažejo takšno sliko, da je rdeča barva najmanj vidna posebno še v sončnem vremenu ko sije sonce v vetrobransko steklo nasproti vozečemuse vozniku.
Moja poanta vsega tega je ta, da vam polagam na srce dejstvo, da ne skoparite pri nabavi tako na kvaliteti kot kvantiteti svetlobnih signalov kateri bodo nameščeni na prvo stran vozila, kajti spremebo barve gasilskih vozil v SLO moja generacija verjetno ne bo dočakala kljub omenjenim raziskavam
Za orentacijo lahko navedem primer signalizacije na vozilih PGD Zagorje - mesto; svetlobni blok, utripajoče luči v maski, preklopno utripajoči žarometi, elektronska sirena ter zračna sirena MARTIN HORN delujoči obe hkrati. Obstajajo pa tudi še boljše izvedbe, za primer lahko navedem PGD Kranjska gora katera ima na svojem vozilu GVC-16/25 SCANIA v maski hladilnika vgrajene 4. stroboskop luči
Le v razmislek in opozorilo za delo v bodoče
IZKORISTI, A NIKDAR NE IZKORIŠČAJ!
Lp
Borut Satler
Lp
Borut Satler
Sicer se ne navezuje ravno na nalepke, moram pa pritrditi Sakiju.SAKI napisal/-a:In zakaj se spuščam v to![]()
zardi določenega dejstva.
V GB so pričeli pred kratkim, ne bom trdil, da vsa gasilska vozila vendar nekaj pa, barvati v belo barvo in nanje nameščati nalepke narejene iz svetlobno refleksno odbojne folije v rumenkasto/zeleni barvi![]()
Čemu je to vzrok![]()
odgovor je preprost
![]()
Tudi naša policija je opravila analizo glede prometnih nesreč katerim je bil vzrok spregledanje vozil bodisi ko zavijamo s stranske ceste na glavno ali kako drugače. Rezultat je bil isti kot v GB, torej večina vozil katera so bila spregledana so bila rdeče barve![]()
Na enem izmed poučnih TV kanalov (mislim da Discovery) sem pred kratkim zasledil, da so tudi Britanci prišli do istih rezultatov. Posledica tega je, da svoja gasilska vozila po novem barvajo v belo z rumeno/zelenimi odsevnimi trakovi.
LP iz Celja
Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)

Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)

Nalepke
Saki, se strinjam s tabo.SAKI napisal/-a: V GB so pričeli pred kratkim, ne bom trdil, da vsa gasilska vozila vendar nekaj pa, barvati v belo barvo in nanje nameščati nalepke narejene iz svetlobno refleksno odbojne folije v rumenkasto/zeleni barvi![]()
Čemu je to vzrok![]()
odgovor je preprost
![]()
Tudi naša policija je opravila analizo glede prometnih nesreč katerim je bil vzrok spregledanje vozil bodisi ko zavijamo s stranske ceste na glavno ali kako drugače. Rezultat je bil isti kot v GB, torej večina vozil katera so bila spregledana so bila rdeče barve![]()
V GB imajo policijski avtomobili že kar nekaj časa vijola- fluorescento rumen kockasti odbojni vzorec na svojih avtomobilih.
Tukaj je stran kjer je malo bolj opisana vidljivost specialnih vozil...
http://www.crestlinecoach.com/evcon/
LP,
Blisk