Srečanje gasilcev Bled 2005

Vse gasilske teme, ki ne spadajajo v ostale podforume.

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
MICKA
Kraj: Slovenski Javornik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MICKA »

Da gostje iz drugih držav ne razumejo in govorijo slovensko ne drži. Med ogledom vaje sem ob sebi ujel gasilca iz Kanade in Nemčije, ki sta komentirala vajo in srečanje v bolj tekoči slovenščini kot jo obvladajo nekateri ki tu živijo.

LP
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Uporabniški avatar
gobi
Kraj: Wajdušna-Ajdovščina-sin burje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gobi »

LP, Robert Kopatin
Ko gredo drugi ven ,gremo mi noter!
Slika
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

Jure Čokl napisal/-a:. Naj živi oktoberfest, naj živi gasilsko srečanje! Hik! :beer: :drinking: :givemebeer: :drunk: :goofy: :vomit:

Se pa strinjam z Oskarjem in se ne dotaknem alkohola v tej temi več sploh! Haugh!
Jure, res bi bil že čas ja. Pa ne zaradi drugega, ampak, ko ti bodo Venezuelci krulili po Vižmarjih, se le pizdi, Blejci so pa verjetno malo bolj tolerantni in tudi vejo zakaj. Živijo namreč v turističnem kraju, kjer nekateri od tega tudi živijo.

Kako se pa gostje obnašajo, je pa seveda druga stvar, žal je to v vsakem turističnem centru, pa ne samo v Sloveniji, ampak tudi v drugih državah. Pa se kar spomni kakšnega svojega dopusta na morju in kdaj se vračajo nočni ptiči.

Ko sem bil jaz so se med 8. in 9. uro zjutraj, naliti ko čepi, pa niso bili gasilci in pazi, niti ne Slovenci :shock: .

Kako je to dvoje mogoče, mi res ni razumljivo :shock: :twisted:

Sedaj pa naprej o vaji, da pridejo do izraza tudi tisti, ki so jo gledali, ne pa samo tisti, ki so zvećer slišali novinarja, kako ga gasilci žrejo :twisted:

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
MarkoŠ
Kraj: Boh. Bistrica
Kontakt:

Poškodba

Odgovor Napisal/-a MarkoŠ »

TAktična vaja Bled 2005, je bila vredu pripravljena, mogoče prevelika, na vaji so pozabili na varnost sodelujočih.
Na vaji je bilo naše društvo PGD Boh. Bistrica povabljeno za skok na blazino, vse lepo in prav. Skakalo se je iz približno 15 m. Na vaji se je poškodoval Silvano oz. Režek silvo ima polomljeno sedmo vretence od spodaj na hrbtenici.
Sedaj prosim za slike Petra in ostale, saj bi rad videl zakaj je prišlo do nesreče?
Milan Dubrovec a je vaša blazina varna po mojem iz take višine ni?
A je bilo varno skakanje iz take višine?
Delo gasilcev je bilo slabo, ko je Silvano skočil, mu je gasilec rekel pejva v rešilca. Gasilci bi morali sumiti na poškodbo hrbtenice in ustrezno ravnati.
Reševalna vozila so stala predaleč.
A so bili zavarovani tisti, ki so skakali iz blazine?
Sam nisem skočil, ko sem videl, Silvana po skoku.
Nočem kritizirati ne vodja vaje in ne Milana ampak dejstvo je, da Silvano leži v Jeseniški bolnici.
Torej vaja ni bila vredu izvedena!

V službi ljudstva na pomoč! :( :( :(
Uporabniški avatar
gobi
Kontakt:

Samo vprašam, da ni slabo skočil :?:
Čim hitrejše okrevanje :!:
LP, Robert Kopatin
Slika
deicide

Odgovor Napisal/-a deicide »

1. No gospod Stendlar, lahko ti povem da je do nesreče prišlo, zaradi njegove napake, ker se je vrjetno prestrašil, in ni izvedel pravilnega doskoka, katerega naj bi gasilec kot je on, s takim činom sedeva poznal.
2. Kot drugo naj ti povem, da tukaj gospod Milan Dubrovec nimam popolnoma nobene vloge, ker blazina ni bila Jeseniška, zato se najprej prepričej, potem pa obtožuj.
3. Ker si ne dolgo nazaj opravil tečaj za gasilskega častnika, potem bi moral vedeti, za katere višine je blazina primerna.
4. Jaz sem stal poleg gasilca, ki je sprejel Silvana pri doskoku in ga je takoj vprašal, če je z njim vse v redu, to je tudi Silvani potrdil, nakar mu je gasilec rekel, vseno pojdiva do rešilca!!

Vsak bi moral sam zase vedeti ali je sposoben za PRAVILEN skok s take višine ali ne, zato je nepotrebno obtoževati kogar koli, ker če z blazino ne bi bilo karkoli v redu, bi bili sedaj vsi sodelujoči v bolnišnici.

LP
Uporabniški avatar
čupa
Kraj: PGD Bled-Rečica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a čupa »

Se popolnoma strinjam!
kadar gori nas ni(-:
http://www.pgd-bledrecica.org
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Re: Poškodba

Odgovor Napisal/-a Peter »

stendlar napisal/-a:Sedaj prosim za slike Petra in ostale, saj bi rad videl zakaj je prišlo do nesreče?
Za ta primer bi bili bolj ustrezni posnetki s kamer, ki jih v tistem delu ni manjkalo. Sam sem posnel en skok in en pristanek, ki je že objavljen. Stal sem na neprimernem mestu, pa tudi pravega objektiva nisem imel gor. Kolikor sem utegnil videti, so večinoma pristajali na noge.
Priponke
skok.jpg
Uporabniški avatar
gobi
Kontakt:

Re: Poškodba

Peter napisal/-a: Kolikor sem utegnil videti, so večinoma pristajali na noge.
Kaj so bili vsi gasilci, in če so bili je to res čudno da se vsaj potrudili niso skakat na zadnjo plat (L) :evil:
LP, Robert Kopatin
Slika
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

Nekaj slik z Bleda je na tejle povezavi

http://www.pgd-topole.si/galerija/thumb ... ?album=138

Kot sem že rekel, se kvaliteta ne more primerjati s Petrovimi, no, nekaj se pa le vidi.

Z osebnega stališča menim, da je bila vaja dobro pripravljena in tudi izvedena, kot vidim, je žal prišlo do nezgode, upam, da ne kaj hujšega in želim poškodovanemu gasilcu čim prejšnje okrevanje.

Imam sicer še nekaj slik skakalcev, vendar sem vse ujel pri skoku z balkona, tehnika mi pa ni omogočala, da bi posnel tudi doskok. Vsekakor pa tukaj komentirati oziroma obtoževati ni ravno smiselno, saj večina (razen poškodovanca in mogoče še koga) ne ve, kaj se je v trenutku doskoka dogajalo. Ugibati pa v takih primerih ni zdravo.

Če je že treba, naj se zato oglasi tisti, ki o dogodku resnično kaj ve, drugi pa bodimo tiho.

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Andrej Štremfelj

Odgovor Napisal/-a Andrej Štremfelj »

Glede skakanja na blazino bo zadevo potrebno razčistiti z vidika varstva pri delu. Tudi v naši enoti (JZGRS Kranj) imamo blazino. Na proizvajalčevi deklaraciji piše, da je za vajo nanjo PREPOVEDANO skakati. Blazina je namenjena lovljenju oseb ki padajo ali kažejo namero, da bodo skočile. No sam sem tako kot nekateri drugi sodelavci skočili, vendar z višine maksimalno 4m samo zato, da veš kakšen je občutek pri doskoku in znaš svetovati.
Da pa je nekakšen čin dovolj za dober skok, ta pa je močna! Verjetno gre za pravilno obtežitev, da te epolete postavijo v pravilen položaj.
Andrej Štremfelj
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

gobi napisal/-a:Kaj so bili vsi gasilci, in če so bili je to res čudno da se vsaj potrudili niso skakat na zadnjo plat (L) :evil:
Gobi iz tvojih komentarjev bi razumel, da bi se človek moral pred skokom na blazino moral naučiti skakati.

Mi lahko, glede na to, da sklepam, da si že velikokrat skakal na blazino razložiš, kako boš skakanja naučil paničnega civilista, ko bo šlo zares?

To ni skakanje za zabavo!

Andrej je najbolje napisal.

Pri nas smo dve leti nazaj na vaji evakuacije naše OŠ uporabili blazino. Za prikaz smo seveda skakali gasilci. Vse je šlo kot po maslu, dokler... Zaradi nepravilnega doskoka, bi kmalu prišlo do nesreče, nekdo je namreč skoraj zgrešil blazino in k sreči doskočil na sam rob, tako da razen nekaj odrgnin ko se je skotalil na tla ni bilo hujšega. Pa smo skakali prav tako iz višine ca. 4 metre.

Ne gre obtoževati nikogar, lahko je vse postavljeno kot mora biti, vse idealno, pa po nerazumljivem spletu okoliščin pride do poškodbe.

Poškodovanemu pa hitro in uspešno okrevanje!

LP!
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
MarkoŠ
Kraj: Boh. Bistrica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MarkoŠ »

Najprej moj namen ni bolo obtoževanje ne vodja vaje in Milana, ampak me zanima vzrok zakaj je Silvano v Jeseniški bolnici.
Prosim, če pišejo samo tisti, ki so bili prisotni na vaji.
Peter hvala za fotke.
Jernej a boš povedal rezultat raziskave?
Ko smo čakali nam je gasilec iz Rečice, ki je bil na balkonu s katerega je skočil rekel: blazino ima GRS Jesenice in ne PGD Bled, še enkrat je vprašal vodjo vaje, če je višina primerna za skok iz tiste višine.
Čin ni pomemben za skok!
Ko je Silvano skočil, ni mogel dihati in šele, čez čas seje zavedel, ampak vseeno bi morali ravnati gasilci tako, da kot sumijo pri poškodbi hrbtenice.
Zdravnica na Bledu je okregala Silvana, ker je šel sam v rešilec in ga niso nesli v rešilca in spet je zgubil zavest.
A so bili tisti, ki so skočili zavarovani?(2 gorjanca in 4 gasilci iz PGD B. B.)
Nočem nikor obtoževat? :( :( :(
V službi ljudstva na pomoč!
Uporabniški avatar
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org
Kraj: smokuč

Odgovor Napisal/-a Milan Dubravac »

Ja vsekakor po moje vsi skupaj obžalujemo ta dogodek.
Silvano upam, da boš hitro in brez posledic okreval.
Blazina res ni jeseniška, ampak blejska.
To ne pomeni, da je kakršnakoli druga krivda ali kaj podobnega.
V nekaterih državah res omejujejo skakanje s temi blazinami za vajo.
Do tega jih je verjetno pripeljal tudi kakšen podoben dogodek.
Tam nas je bilo preko 100 gasilcev, ki so opravljali izredno kompleksno vajo. Ne glede na to, da je bila vaja se je videlo kako morajo delovati prvi posredovalci in kako se počutijo ljudje, ki pomoč potrebujejo. Prvi posredovalci so v svetu glavni nosilci pri zaščiti ljudi. Moramo pa tudi vaditi in pri tem se znajdemo v nevarnih situacijah. Upam, da to razumete. To bo pač moralo ostati. Ne morem si namreč zamisliti reševanja z višin, vročega treninga ali nevarnih snovi drugače.
Gasilci v svetu prevzemajo naloge večine služb zaščite in reševanja, pa tudi oboroženih sil in so v vse večjih nevarnostih tudi na usposabljanju.
To da smo dobri in zmoremo smo dokazali tudi na tej vaji!
Čestitam vsem snovalcem in vodjem vaje. Še posebej pa vsem vam gasilcem, reševalcem in policistom, ki ste v vaji požara na hotelu sodelovali.
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
Uporabniški avatar
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
Kraj: Volčja Draga
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mitja Gregorič »

Silvanu želim čimprejšnje okrevanje.... :roll:
Operativci - Bratje v ognju,dimu in pepelu

Slika
Slovenski gasilci >KLIKNI< !!!
Odgovori