Relacija poklicni - prostovoljci

Vse gasilske teme, ki ne spadajajo v ostale podforume.

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
Ico
Kraj: PGD Zagorje-mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ico »

V Zagorju imamo samo eno PIGD in sicer ETI Elektroelement Izlake. Tako, IPGD, ti o odnosu med prostovoljci in industrijci ne vem veliko povedati.
Mislim, da tam kjer so, so zelo koristni, saj poznajo tovarno, poznajo delovni postopek, nevarnosti, ki prežijo na gasilce, ko pridejo pomagat gasiti. Skratka, od njih je lahko samo korist in to se marsikateri delodajalec ne zaveda. Menda pa se spreminja zakonodaja....

Vas je pa tako malo, da ste, žal, že ogrožena vrsta.
LP iz zagorske doline
Mi gremo noter, ko gredo drugi ven !
http://www.pgdzagorje-mesto.si
Uporabniški avatar
Tona
Kraj: BREZJE-MB

Odgovor Napisal/-a Tona »

V MB ne rabimo zbrisat niti enega IPGD - so jih zbrisali kar vodilni v firmah . Na srečo se sedaj spet nekaj premika in mogoče se bo kaj premaknilo v smer ponovnega ustanavljanja IPGD . Ne moreš pa enačit vseh prostovoljcev z tistimi , za katere misliš da bi radi koga izbrisali .
Največja tema v življenju je nevednost in žal tudi neumnost .
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Re: relacija poklicni-prostovolni

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

IPGD napisal/-a:.Zato ne samo kritizirat odnose poklicni-prostovolni, zamislite se malo tudi o odnosu prostovolni-industrijski,vsi (večina) bi rada izbrisala industrijske gasilce.ZATO POMEDITE PRED SVOJIM PRAGOM.
Zdaj pa začnite z komentarji!!!!

LP.
Ne vem kaj si mislil s tem komentarjem in kdo želi izbrisati PIGD-je. Brišejo jih namreč izključno delodajalci, ki iščejo vse možne načine, da bi ukinili gasilce in za to jim je bivša zakonodaja dala zelo proste roke.

Poznam primer podjetja, kjer se je zaposlovalo preko 1000 ljudi in je bilo v branži, kjer so bili gasilci obvezni po zakonu. No, pa je prišlo lastninjenje, tovarno so is razdelili novopečeni kapitalisti in se preimenovali v različne obrate ter delali naprej. Število zaposlenih v posameznih novih firmah je padlo recimo pod 200 in ni bilo več potrebe po gasilcih in so jih enostavno ukinili.

Požarna ogroženost pa je seveda ostala ista, saj je na sitem področju delalo istoštevilo ljudi, delali so isti stroji, objekti so bili isti. Pa se inšpektorji niso nič sekirali, ker so pač hodili v posamezne nove firme in zakonsko je vse štimalo.

No, potem pa je po Sloveniji malo gorelo po takšnih kvazi novih podjetjih in po dveh treh letih so le pogruntali, da bi bilo potrebno gasilce v industriji ohraniti. Tako je v Merilih določeno, kolikšno število poklicnih in prostovoljnih gasilcev mora biti v posameznem podjetju, ki je zajeto v zakonu in zadeve se počasi izboljšujejo.

Kdaj se bodo pa izboljšale, ti pa ne bo znal nihče povedati, najbrž bo moralo še malo pogoreti, da se mogoče zganejo še zavarovalnice. Dokler so pa podjetniki, zakonodajalec in zavarovalnice zadovoljne, bo pa najebal edino gasilec.

Zato te prosim, da svoje pripombe ne naslavljaš kar na splošno, ker gasilci nikogar ne ukinjamo, čeprav tukaj nekateri tudi tako pišejo, ampak jih ukinja delodajalec, tu pa je pristojna edino požarna inšpekcija. Ti pa raje brskajo po občinskih papirjih, kot pa bi se lotili večjih zalogajev.

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
IPGD
Kraj: primorska

relacija poklicni-prostovolni

Odgovor Napisal/-a IPGD »

Žal nisem imel v mislih delodajavca,pač pa konkretno društvo in celotno našo zvezo (od temelja do naše).Moje izkušnje so grenke! Vsaj v tej zvezi kjer delam in sem član obeh prostovolnih društev.
LP.
I POSLE TITA TITO
Uporabniški avatar
Tona

Potem pa morate to razčistit v zvezi . Zahtevajte da se vam pove zakaj se vas ovira pri vašem delu in poskusite razčistiti zadeve .
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

Tona napisal/-a:Potem pa morate to razčistit v zvezi . .
Tona, zveza ima pri tem bore malo, govorim iz izkušenj v domačem okolju. Tu pomaga edino inšpekcija in čisto nič drugega, v kolikor v podjetju niso pripravljeni na izpolnjevanje zakonskih dolžnosti. Če ni gasliksa služba organizirana v skaldu z merili, se pravi najmanj dva poklicna na izmeno v času obratovanja, potem pa (govorim na pamet) še trije ali pet prostovoljcev.

Mislim pa da prostovoljcev v podjetju ne moreš dobiti drugače, kot da imaš ustanovljeno PIGD.

Koliko pa PIGD želi sodelovati z GZ, je pa spet drugo vprašanje, o katerem pa zaenkrat še ne bi.

Da bi pa GZ zavirala ali ovirala delo PIGD se mi pa le zdi malo predebela. Lahko pa napišeš razloge zakaj imaš tak vtis. Svojo neaktivnost zvračati na druge bi pošteno.

LP

Janez 8)
IPGD
Kraj: primorska

relacija poklicni-prostovolni

Odgovor Napisal/-a IPGD »

V podjetju deluje prostovolno gas.društvo,nimajo nobene poklicne enote.
Kako GZS,GZ,GD otežuje deloPIGD je stvar v tem ,da niso upravičeni do nobenega sofinanciranja,delitev sredstev (opreme) skratka prepuščeni sami sebi.Pod bivšo jugo so imeli (teritorij)tudi izven tovarne, sedaj pa bog ne daj da bi lokalno društvo kaj pomagalo,niti toliko ne,da bi kaj pokasirali preko nih.
Zaenkrat toliko,nadaljevanje mogiče sledi.
LP.
I POSLE TITA TITO
Uporabniški avatar
Tona

Financiranje , opremljanje in ostale zadeve pa so pri IPGD domena delodajalca , vsaj takšno je moje mišljenje in tako je to tudi v MB . Tu je pa potem res vse odvisno od njega in so zelo vidne razlike : Henkel , Livarna zelo dobro , Železniško vozlišče pa zgleda konec . In še nekaj - vsa ta IPGD delujejo samo na teritoriju podjetja .
Uporabniški avatar
Ico
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ico »

Bodimo gasilci, pravilni naziv za prost. ind. gas. društvo je PIGD
in ne IPGD
LP iz zagorske doline
Uporabniški avatar
Tona

Pardon , moja napaka :oops:
Uporabniški avatar
Martin P.
Kraj: Meljski hrib
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Martin P. »

Tona, imam občutek, da nisi edini, ki dela "felerje" glede tega :wink:

LP,
Martin Plavec
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

Ico napisal/-a:Bodimo gasilci, pravilni naziv za prost. ind. gas. društvo je PIGD
in ne IPGD
Hvala Ico, to sem mislil opozoriti že jaz, da je slab gasilec tisti, ki ne ve, kako se imenuje njegova organizacija. Bi me takoj obtožili, da šimfam :twisted:

LP

Janez 8)
Uporabniški avatar
Ico
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ico »

Mislim, da smo malo skrenili s teme. Ampak nič hudega. Tudi v industriji imajo poklicne gasilce.

Ko pa že pišete o PIGD-jih, v Zasavju smo bili vedno črni. Zaradi premogovnikov, seveda. In oni imajo društva, žal samo še v Trbovljah in Hrastniku, zagorjani so se priključili nam, ker so rudnik pač zaprli. Vem s koliko sredstev razpolagajo. Da na občnem zboru komaj zmorejo gostom postreči. Žal. Pa imajo tradicijo, ki pa jim na žalost nič ne pomaga. Vse njihovo delovanje se je zmanjšalo na tekmovanja in druženje. Redko kdo jih še pokliče na intervencijo.

Kako je v Kemični in Steklarni v Hrastniku, pa ne vem. Menda so samo za svoje podjetje, ven pa ne smejo. Torej, je več ali manj enako po celi Sloveniji. Za PIGD mora poskrbeti v prvi vrsti delodajalec, ki pa z ustanavljanjem PGE ali pa močnim PGD-jem v sosedstvu (ponekod) spi brez skrbi za svojo varnost.
LP iz zagorske doline
Uporabniški avatar
prostovoljni gasilec
Kraj: ob izviru Ljubljanice

Odgovor Napisal/-a prostovoljni gasilec »

V firmi (lesarski), kjer sem zaposlen, je delodajalec takoj ko je bilo mogoče zbrisal PIGD z obličja zemlje. Bila sta celo dva PIGD. Na dveh lokacijah seveda. :evil:

Sedaj že nekaj let samoinciativno (kolikor mi delo dopušča) skrbim za gasilsko orodišče oz. kar je od njega ostalo. Tudi vse pokale, slike in (za njih brezsrčneže)podobno navlako so vrgli v zabojnik za smeti. :evil:

Generalnega bi pa na mestu kap, če bi začel veljati kakšen novi oz. ustreznejši zakon o PIGD. Že samo zaradi cen osebne zaščitne opreme.

Čakamo ustrezen zakon! :wink:

LP!
Uporabniški avatar
Tomkat
GE: PGD Škofja vas
Kraj: Celje - Škofja vas

Odgovor Napisal/-a Tomkat »

Tudi vse pokale, slike in (za njih brezsrčneže)podobno navlako so vrgli v zabojnik za smeti.
Hja, kakšne svi...rije se dogajajo. :evil:
To si lahko privoščijo taki, ki ne pomislijo na to, koliko denarja bi jim takšna enota prihranila, če bi do česa prišlo.
LP iz Celja :wink: Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)
Slika
Odgovori