Relacija poklicni - prostovoljci

Vse gasilske teme, ki ne spadajajo v ostale podforume.

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
Ico
Kraj: PGD Zagorje-mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ico »

Tomkat napisal/-a:
svajgerm napisal/-a:Malo morje vas je tudi z dedeki in babicami in z vsem kar še gre zraven samo da vas je armada
Potem pa verjetno nisi pomislil da so tudi ti "dedeki in babice" s svojim delom in prizadevnostjo prispevali, da je gasilstvo preživelo vse vihre zgodovine in da so običajno poklicne enote nastale ravno z razvojem prostovoljnih enot.
Se strinjam.
Recimo: Gasilski zavod Trbovlje je nastal z opremo in prostori PGD Trbovlje. Dolgo je potem to društvo samo životarilo, zadnje čase se malo pobirajo.
LP iz zagorske doline
Mi gremo noter, ko gredo drugi ven !
http://www.pgdzagorje-mesto.si
Uporabniški avatar
Don Micky
Kraj: Tolmin

Odgovor Napisal/-a Don Micky »

LP!

Sam sem mnenja, da je v Sloveniji premalo enot s poklicnim jedro oz. zavodov in absolutno preveč PGD-jev. Tiste poklicne enote oz. zavodi, ki pa so pa imajo premalo zaposlene operative, z redkimi izjemami seveda. Dejstvo je, da sodobna tehnika omogoča veliko lažje delo in zato niso več potrebne tako številčne sile. Hkrati pa sodobna tehnika zahteva veliko znanja in izkušenj, kar pa ne more imeti vsak oz. ni vsak sposoben osvojiti (fizično) taka znaja. Tehnika je tudi zelo draga in je zato nesmiselno da jo ima vsak. Prav pa bi bilo, da bi bili centri, središča z poklicnimi jedri, z dobro opremo in zahtvanim znanjem, na njih pa bi se potem navezovali PGD-ji in jih dopolnjevali.
To, da smo prostovoljci predragi je spoštovani kolegi res in poleg tega smo še zelo neučinkoviti. Vem, da je v Sloveniji veliko prostovolnih enot kjer delajo odlično, kjer je oprema dobra in so primerljivi z marsikatero poklicno enoto. A nažalost se ti izurjeni prostovolci izgubimo v masi stotridesettisoč ljubiteljev gasilske tradicije.
Dokler bodo PGD-ji prve kategorije gasili notranje požare(+nevarne snovi) sami z dvemi IDA v društvu in bodo raje kot osredno enoto poklicali na pomoč še dve društvi njim enakih, potem bodo imeli poklici še naprej tako slabo mnenje o prostovolcih.
Najprej bomo morali prostovolci počistiti v svojih vrstah in se znebiti nesnaga, ki se je nabrala v sicer res dolgi zgodovini gasilstva, šele potem se bomo lahko s kom primerjali.

Lepo pozdravljeni!
Miha Vencelj
Bolj star, bolj nor!
Uporabniški avatar
svajgerm
Kraj: maribor
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a svajgerm »

Spoštujem dedke in babice vendar jih ne mešajte takrat,ko pravite koliko vas je povejte koliko jih je sposobnih za operativno delo
Kaj se čaka, življenje je kratko !
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

V tej temi se pogovarjamo o poklicnih in prostovoljnih gasilcih. Ostali člani gasilskih društev so tozadevno samo številčni balast. Če se ne motim je v Vulkanu okrog 40.000 operativcev, kar znese slabih 30 prostovoljnih gasilcev na društvo. Včasih bi rekli papirnata vojska, vendar pa ne gre preveč posploševati.

Kar se tiče organizacije gasilstva, se je že velikokrat izgubljalo besede in verjemite, da mi tega ne bomo rešili. Bo pa dovolj, če začnemo med seboj sodelovati. Največji krivec za slabo sodelovanje so ponavadi administrativne ovire ali pa bolj enostavno denar. Ne bodimo gasilci tisti, ki bomo ustvarjali nove. Naša Občina je lokalnim gasilcem pred kratkim predlagala, da bi s poklicnimi gasilci prekinila pogodbo o sodelovanju, ves denar pa bi dobili prostovoljci. Za oboje je namenjena enaka vsota, torej bi prostovoljci tako dobili še enkrat višja sredstva. Dobili so odločni NE in opozorilo, da se bodo v nasprotnem primeru sami šli gasilce.

Se strinjam z Micko glede reorganizacije GE v večjih krajih, samo pri tem delitev prostovoljni/poklicni res ni potrebna. Če pokukam čez mejo v sosednji Beljak, se po opremljenosti gasilci tam prav lahko primerjajo z gasilci v Kranju. Razlika je samo v tem, da so v Beljaku prostovoljci, v Kranju pa poklicni.
Uporabniški avatar
Šumadinac
Kraj: Logatec

Odgovor Napisal/-a Šumadinac »

No kar se tiče te teme, sem povedal nekaj že v temi Vozila za tunele...
Začetek te teme, pa se pomojem ne začne z logičnim vprašanjem: "ali poklicni potrebujejo prostovoljce;" vsaj zame to ni logično vprašanje...

Mene je zmotila predvsem izjava Mareta, kateri je napisal, da se mu zdi, da je prostovoljcev preveč...Kako je to mislil ne vem, ampak sliši se tako kot da zaničuje prostovoljce, kljub temu, da je veliko poklicnih postalo poklicnih ravno zaradi tega ker so v PGDjih dobili veselje za to in to sedaj (nekateri) res opravljajo s srcem...Mislim, da so nekatere "legende" med poklicnimi gasilci, ki so prej dvomili v sposobnosti prostovoljcev, spremenilo mnenje in se sedaj veliko intervencij, pri katerih sodelujeta obe vrsti gasilcev, zelo dobro poteka, seveda, dokler se ne najde kdo, ki si misli da je nekoga nad nami (če obstaja) prijel za moda (to je zelo lepo povedano),....

Nekdo je napisal nekako takole: "da si ne boste mislili, da poklicni gasilci služijo na veliko..." --nihče ni rekel, da si tako misli, jaz sem samo napisal repliko na izjavo zgoraj navedenega člana foruma, da potrebujemo prostovoljci denar za registracije vozil, ne pa tudi za naše plače-to je bila zgolj replika, da ne boste mislili, da mislim, da so poklicni preveč plačani...premalo za poslanstvo, ki ga poravljajo(-te),....

Nimam prav nobenih nasprotovanj poklicnim gasilcem, vendar me pa take izjave nekaterih "bog i batin" spravijo v slabo voljo in jezo...

PS:se strinjam z vsemi, ki trdijo, da poklicni in prostovoljci nimamo kaj brez drug drugega...

LP pa srečno
Šumadinac
Ogenj in slama, naj bosta sama!(ljudski pregovor)
Uporabniški avatar
Tona
Kraj: BREZJE-MB

Odgovor Napisal/-a Tona »

Spoštovani švajgerm . Ko se pogovarjamo o številu članov v PGD - jih ponavadi štejemo dedke in babice in to zato ker so z svojim delom ogromno doprinesli - vsaj marsikje - in jih zato tudi spoštujemo .
Ko pa se pogovarjamo o operativcih je pa tako : po določenih normativih bi jih moralo biti eno število , v društvih jih je pa nekje več , drugje manj .
Sicer je res da papir vse prenese , ampak tistui ki laže o številu operativcev sposobnih za intervencijo laže sam sebi .
Največja tema v življenju je nevednost in žal tudi neumnost .
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

SRAMOTA, da se moramo ljudje, ki opravljamo isto delo med seboj dajati in vlačiti po javnih medijih!

Dejstvo je, da je prostovoljnih društev in gasilcev po Sloveniji preveč. Temu pa nismo krivi gasilci, ampak naše ljubo vodstvo, ki venomer poudarja množičnost naše organizacije.
Treba bo poudarjat in se potruditi dosegati kvaliteto in ne kvantitete.

Po oceni, je torej v Sloveniji v Vulkanu okrog 40.000 operativcev. Če vprašate mene, nas je 10.000 res operativcev, ostali so papirna vojna. Društev je mnogo preveč, zlasti v Prekmurju, zato je ponekje že prišlo do tega, da se gasilci iz večih društev združujejo v eno operativno enoto.
Torej dejansko nas je preveč, temu je treba pogledati v oči in priznati. Če pogledamo proračun, ki se porabi za financiranje nekaterih enot in vrednost materialnih dobrin in človeških življenj, ki jih eventuelno obranijo po ekonomski plati marsikdaj ni računice.
Ni pa rešitev v tem, da bomo zdaj ukinjali in se iztrebljali po forumu, ampak da se stvari lotimo s temeljitim premislekom.
Treba pa je vedeti, da v mnogih krajih gasilsko društvo nima na svojih plečih le opravljanja javne gasilske službe, ampak prevzema tudi del kulturnega in družabnega življenja, čemur so mnogi župani naklonjeni! marsikje je namreč gasilsko društvo edino društvo oziroma ustanova v kraju.

Pa pustimo to. Od teh nekaj tisoč prostovoljnih gasilcev je seveda nek procent neresnežev, ki mečejo slabo luč na tiste, ki se resnično trudimo. Žal je glede na celotno število gasilcev tudi število teh kljukcev večje.

Svajgerm poznam veliko poklicnih gasilcev iz skoraj vseh enot širom Slovenije, med njimi je nekaj mojih zelo dobrih kolegov, nekaj njih sodeluje tudi na tem forumu. Vse globoko spoštujem zaradi njihovega odnosa do dela, strokovnosti in odnosa, ki ga gojijo do poklicnih in prostovoljnih sokolegov. :!:

Žal pa je resnici na ljubo tudi v vrstah poklicnih gasilcev nek procent kljukcev, ki s svojo arogantnostjo škodujejo ugledu svojega poklica, ker je poklicnih manj kot prostovoljnih, je seveda tudi kljukcev manj. Žal pa moram reči, da si ti prvi, katerega poznam in meče slabo luč na svoje sokolege, ki uživajo ugled in spoštovanje zarado svojega odnosa do kolegov!

Mimogrede - sem podpoveljnik prostovoljne gasilske enote I. kategorije, katera skupaj s še dvema društvoma na prvi alarm za vsak dogodek pokriva celotno območje občine Ljubno. Našega območja ne pokriva nobena poklicna enota. Na intervenciji delujemo kot ena enota, med seboj se dopolnjujemo.
In dokler bo naša enota sposobna v vsakem trenutku v 5 minutah zagotoviti toliko operativno usposobljenih in zdravniško pregledanih gasilcev, kot jih je pri vas na celi izmeni, bodi lepo te prosim tiho in ne delaj zdrahe med poklicnimi in prostovoljnimi, ker se nekateri med seboj razumemo navkljub vztrajnim poskušanjem nekaterih, da bi med nas vnesli razdor, ter s svojim posploševanjem in metanjem vseh prostovoljcev v isti koš ne omalovžuj truda, ki ga nekateri vložimo v naše delo!

In če komu moje stališče ni jasno - spoštujem tako tiste prostovoljne kolege, ki si zaslužijo naziv gasilec in se trudijo kot tudi poklicne kolege. Upam, da bo tako tudi ostalo, zaenkrat namreč ni (in tudi ne bo) tehtnega razloga da temu ne bi bilo tako!

Pa lepo pozdravljeni!

Gregor
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabniški avatar
Ico
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ico »

svajgerm napisal/-a:Spoštujem dedke in babice vendar jih ne mešajte takrat,ko pravite koliko vas je povejte koliko jih je sposobnih za operativno delo
Pri nas malo manj kot polovica - 54, tu niso vključene članice, katere poskušamo tudi vključevati v intervencije - dežurne na postaji, prva pomoč itd. in pa nekaj pripravnikov, kateri še niso opravili izpita za gasilca. Pregled specialnosti pa lahko vidiš na:
http://www.pgdzagorje-mesto.si/seznam.htm
LP iz zagorske doline
Uporabniški avatar
Ico
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ico »

Gregor K. napisal/-a:SRAMOTA, da se moramo ljudje, ki opravljamo isto delo med seboj dajati in vlačiti po javnih medijih!

Gregor
Debate, Gregor, debate.
LP iz zagorske doline
Uporabniški avatar
svajgerm
Kraj: maribor
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a svajgerm »

Kot prvo, da določene stvari napišem me mora nekdo izvati in napišem pač tako kot mislim, če pa spremljate še kakšne druge forume pa tako veste kakšna je komunikacija. Ne bi se pa strinjal, da ne spoštujem prostovoljnih gasilcev vendar se preprosto ne morem zadržat, ko nekdo udari po poklicnih s slabimi agrumenti.
Kaj se čaka, življenje je kratko !
Uporabniški avatar
Jure Čokl
Piranja
GE: Lukovica
Kraj: Trnjava
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jure Čokl »

No tudi jaz sem nekaj razbral iz te teme - da imamo telebane na obeh straneh in se zaradi njih o takih temah sploh pogovarjamo, namesto da bio skrbeli za požarno varnost. Poden, velik poden.

Rad bi videl ene brez drugih, tukaj pa se dajete kot bi bili eni z Marsa drugi pa iz Lune.

:x :x :x
"Čoklu kot ponavadi goflja prehiteva pamet. P.S.: Puno priča, malo radi!" Anonimni gost, 30. oktober 2005
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

Gregor K. napisal/-a:
Dejstvo je, da je prostovoljnih društev in gasilcev po Sloveniji preveč.
Gregor
Ne me jebat :twisted:

Janez :evil:
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

svajgerm napisal/-a:Dragi ICO samo pet poklicnih na izmeno več pa bi bili vi ledeni in za državo tudi ceneje.
Ti nisi gasilec, ti samo pri gasilcih delaš :evil: .

Janez
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

Don Micky napisal/-a:
Sam sem mnenja, da je v Sloveniji premalo enot s poklicnim jedro oz. zavodov in absolutno preveč PGD-jev. Miha Vencelj
S takimi predlogi pojdite v parlament, vam bodo radi prisluhnili. Madona, to pa ste prostovoljci :evil: .

Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

Pa še vsem ostalim. Da vas ni sram, pljuvate po lastni prostovoljni organizaciji in vi naj bi bili gasilci. Če vam v društvih ne štima, popucajte, če vam v zvezi ne štima, popucajte, če vam na republiki ne štima, pojdite na plenum ali kongres in popucajte.

Ne se pa tukaj po forumu prepucavat sami med sabo, koliko je kdo vreden in koliko pameten. Če ne, naj pa pove, kaj je naredil doma za izboljšanje stanja. Najbrž nič, ker je lažje pisati po forumu, kot pa delati.

Toliko, kot ste zdajle nasrali o nepotrebnosti prostovoljcev, ni bilo nasranega celo leto.

Zares neverjetno razmišljanje :evil: .

Odgovori