Relacija poklicni - prostovoljci

Vse gasilske teme, ki ne spadajajo v ostale podforume.

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
Alex74
GE: PGD Ravne na Kor.
Kraj: Prevalje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Alex74 »

svajgerm napisal/-a:Dragi ICO samo pet poklicnih na izmeno več pa bi bili vi ledeni in za državo tudi ceneje.
Lahko tole izjavo matematično opredeliš...
Ni mi jasno kako je 5 poklicnih ceneje kot pa en PGD?! :shock:

Bye
A. :evil:
Andrej
Kraj: Duplje

Odgovor Napisal/-a Andrej »

svajgerm tebi ni pomoči. Lepo imaš napisano ob vsakem postu

Kaj se čaka, življenje je kratko !

Naj dodam, pa tvoje razmišljanje tudi

Andrej
Uporabniški avatar
svajgerm
Kraj: maribor
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a svajgerm »

Alex...ni v občini samo en PGD.Andreju mislim,da že kar precej let spremljam gasilstvo in pomoči ne rabim kot nekateri
Uporabniški avatar
Ico
Kraj: PGD Zagorje-mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ico »

svajgerm napisal/-a:Res,da ne moremo sami vsega naredit,ker nas je premalo kdo je za to kriv vsaj jaz vem in zakaj je tako daleč prišlo,da smo za vsako pasjo uto morali aktivirat PGD.Dragi ICO samo pet poklicnih na izmeno več pa bi bili vi ledeni in za državo tudi ceneje.
Ceneje, praviš, tole bi se dalo diskutirati. Ali je ceneje dati denar za plače, pokojninsko in zdravstveno zavarovanje, regrese....ali prostovoljec, ki ne dobi plačila, da svoj dopust za izobraževanje, deluje v svojem prostem času, stran od svojih družin...udeležuje se požaqrnih straž na javnih prireditvah, ki so ponavadi brezplačne ( navedejo nas kot sponzorje). Za res male pare furamo servise GA, preglede hidrantnih omrežij itd. Od države dobimo - redki - nekaj zraven pri nabavi novega vozila, za katerega piše, da nam po kategorizaqciji pripada (kupite pa ga sami), razmerje recimo 50 mil. proti 7 mil.

Izjava o 5 gasilcih več, pa smo mi ledeni, pa je tipična za samozadostne ljudi, kateri ne potrebujejo nikogar, ki ni iz njihovih vrst in očitno jim je vseeno, ali rešimo človeka v 5 minutah ali 1 uri. Res nas je včasih na kakšni intervenciji preveč in hodimo drug po drugem. Toda to je problem vodje intervencije. Jaz kot vodja imam raje 10 ljudi preveč, kot 1 premalo.
LP iz zagorske doline
Mi gremo noter, ko gredo drugi ven !
http://www.pgdzagorje-mesto.si
Uporabniški avatar
jernejček
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jernejček »

Lep pozdrav!

Ico popolnoma se pridružujem tvoji trditvi to je res potem problem vodje intervencije, saj se zaposlitev na intervenciji za vsakogar najde :!:
Brez poklicnih tudi prostovoljcii ne morejo tako tudi obratno :!:
(moje mnenje)
Biti najboljši, pomeni biti drugačen!

Taktika brez tehnike je nemogoča , tehnika brez ljudi pa je napaka vodstva. (O. Neuvirt)
Uporabniški avatar
Ico
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ico »

Mitja napisal/-a:Jing jang

eno brez drugega ne gre... oboji mamo marsikaj za se od drugih naučit oz. pobrat dobre in koristne stvari ...
skupaj delujemo še najboljše ...homogeno :wink: :wink:

Seveda se najdejo kot povsod izjeme...

pri nas krasno sodelujemo :P :P :P

In tako mora tudi bit drgače ne gre...na ognjeni liniji smo vsi le "borci" uni z pištoljem ,mitraljo,pokalico,granato,nožem,palico in celo brez le z pestmni....z čini ali brez...z gasilsko fakulteto ali vtrcem... bijemo skupne "bitke" z ognjem sovragom ter drugimi nevarnostmi ki ogreožajo naše "delodajalce" soobčane---ljudi in njihovo imetje.

Še naprej sončno vsem. :wink:
Mitja, živjo.
Tole sem odprl z namenom, da vidim, kako je po Sloveniji. Prav vesel bom, če v večini predelov naše Slovenije stvari štimajo.

Sem pa opazil skozi naše debate, da nas pri gašenju poklicni še nekako upoštevajo, ko pride tehnična intervencija, so pa oni glavni. Po zasedenosti tečajev na Igu nisem čisto tega mnenja. Vsaj kar se tiče večjih PGD-jev, ki imajo opremo in usposobljene ljudi.

Veliko sonca tudi tebi!
LP iz zagorske doline
Uporabniški avatar
MICKA
Kraj: Slovenski Javornik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MICKA »

Kaj je ceneje je brez veze govorit, saj eno berz drugega ne gre.

Poklicnih nas je premalo zato si pomagamo s prostovoljci.
V vsakem slovenskem kraju ne obstaja poklicna enota, to je nasljednje dejstvo. Res bi pa lahko število enot v krajih s poklivnimi enotami nekoliko skrčili ali preoblikovali, pa bi se s tem dalo nekaj denarja prihranit in uporabiti v druge gasilske namene.

LP
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Uporabniški avatar
Tomkat
GE: PGD Škofja vas
Kraj: Celje - Škofja vas

Odgovor Napisal/-a Tomkat »

Pozdravljeni vsi, poklicni in prostovoljci. :D 8)
Dobil sem občutek da je tale tema postala kot nekakšen ring, zdaj se pa dajmo. Kdo bo koga bolj?
Pa pri tem ne mislim nič slabega, če bomo iz tega kaj potegnili (in to ne bodo načeti živci).
Moje mnenje je tako kot je to napisal Mitja! =D>
Vsi smo na koncu koncev na intervenciji v isti situaciji. Ljudje, ki pričakujejo in so potrebni naše pomoči ne sprašujejo kdo je iz PGE ali PGD, važno je rešeno življenje in imetje!!! In to je tudi poslanstvo zaradi katerega smo vsi PROSTOVOLJNO vstopili v gasilsko enoto, poklicno ali prostovoljno! In vsi smo v službi ljudstva!
In po čem se ločimo. Vse nas na koncu če zaje*emo lahko odnesejo v črni vreči in vse nas na koncu če nam uspe lahko trepljajo po ramenih. In, ...?
Kar se mene tiče, pač vseeno če nekdo za to 15. dobi plačo ker je iz PGE, tudi jaz jo dobim, samo za neko drugo delo, sem pač prostovoljec. Na koncu intrevencije pa mi je plačilo to, da vem da sem naredil nekaj koristnega.

Še vedno pa mislim da eni brez drugega ne moremo!

Pa še to, ker je že vprašanje kako zadeve tečejo po Sloveniji?
Pri nas mislim da dobro!
Dosti je poklicnikov ki so tudi člani PGD-jev in po mojem to lahko samo utrjuje vezi. Bolj se poznamo, lažje navežemo pristnejše kontakte in podobno. Tudi na ravni GZ, npr. nekatera praktična usposabljanja so organizirana s pomočjo opreme poklicnih kolegov, poklicni kolegi nam tudi z veseljem posredujejo kakšna znanja in tudi vzajemna uporaba opreme na intervenciji ni nikoli pod vprašajem.

Upam da mi ne zamerite ker sem se malce razpisal.

Za Svajgerm pa samo v razmislek: a res misliš da bi 5 poklicnih več na izmeno rešilo situacijo ob požaru ZZV v Mariboru?:?:
Še en dokaz več da smo potrebni oboji.

Miren dan vsem, kjerkoli že ste!
LP iz Celja :wink: Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)
Slika
Uporabniški avatar
Ico
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ico »

MICKA napisal/-a:Kaj je ceneje je brez veze govorit, saj eno berz drugega ne gre.

Poklicnih nas je premalo zato si pomagamo s prostovoljci.
V vsakem slovenskem kraju ne obstaja poklicna enota, to je nasljednje dejstvo. Res bi pa lahko število enot v krajih s poklivnimi enotami nekoliko skrčili ali preoblikovali, pa bi se s tem dalo nekaj denarja prihranit in uporabiti v druge gasilske namene.

LP
Tale začetek drugega odstavka bi jaz malo obrnil.
Zaradi naših služb so ustanovili poklicne enote za 24- urno pokrivanje. Pozabljate, da ima prostovoljno gasilstvo več kot 130-letno tradicijo, da nas je malo morje, pa še kaj bi se našlo. Zahtevnost gašenja pa narašča, zato marsikje niso kadrovsko in po opremi sposobni intervenirati ( lestve ).

Na področju Zasavja je ena poklicna enota z 12 operativci, Okoli nas je Ljubljana, Domžale, Celje, Krško, Novo mesto. Precej oddaljeno.
Torej so oni ( GZ Trbovlje ) ledeni ob večji intervenciji in ne mi.
LP iz zagorske doline
Uporabniški avatar
svajgerm
Kontakt:

Malo morje vas je tudi z dedeki in babicami in z vsem kar še gre zraven samo da vas je armada
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Mogoče res že precej let spremljaš gasilstvo, samo tale izjava kaže, da ga ne poznaš ravno najbolje. :D
Uporabniški avatar
svajgerm
Kontakt:

Peter oprosti to je tvoje mnenje moje je drugačno
Uporabniški avatar
MICKA
Kraj: Slovenski Javornik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MICKA »

Oprosti, vendar iz tvojih objav se kaj drugega ne da razbrati.

Lp
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Uporabniški avatar
Tomkat
GE: PGD Škofja vas
Kraj: Celje - Škofja vas

Odgovor Napisal/-a Tomkat »

svajgerm napisal/-a:Malo morje vas je tudi z dedeki in babicami in z vsem kar še gre zraven samo da vas je armada
Potem pa verjetno nisi pomislil da so tudi ti "dedeki in babice" s svojim delom in prizadevnostjo prispevali, da je gasilstvo preživelo vse vihre zgodovine in da so običajno poklicne enote nastale ravno z razvojem prostovoljnih enot.
LP iz Celja :wink: Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)
Slika
Uporabniški avatar
Tona
Kraj: BREZJE-MB

Odgovor Napisal/-a Tona »

Fantje , no , no . V tej temi nebi diskutirali o dedekih in babicah , ampak o sodelovanju med poklicnimi in prostovoljnimi gasilci . Mislim da je to tema kjer nizki udarci niso potrebni , potrebni so pa tako eni kot drugi . V Mariboru , moram rečt , da je sodelovanje med enimi in drugimi zelo dobro - to nasploh lahko trdim za naše društvo . Je pa res da je na obeh straneh nekaj takih , ki mislijo da so požrli vso znanje na svetu in so sami sebi dovolj . Presenečenje : več jih je na strani prostovoljcev .
Največja tema v življenju je nevednost in žal tudi neumnost .
Odgovori