Požar v Mariboru - Zavod za zdravstveno varstvo.

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odgovori
Uporabniški avatar
bmw
Kraj: Rače :)
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a bmw »

Peter napisal/-a:Ne omalovažuj drugih, če nočeš biti naslednji na vrsti.

bom pa jaz na vrsti... Niso forumi zato da poves svoje mnenje? internet imam 5-6 let, poznam razlicne forume, clan pri PGDju sem 13let ... pac povem samo da MLADI-MB hoce bit malo prepametn...
En lep pozdrav! :) bmw
http://www.pgdmbmesto.si
Igor B.

Odgovor Napisal/-a Igor B. »

Res je, da je zaščitna obleka zelo pomembna, a verjetno za napadalca malo bolj kot pa za strojnika, ki upravlja lestev (seveda jo tudi mora imeti - vsaj delavsko). Svetoval bi gasilcu, ki ga lahko vidite na peti strani foruma na zadnji sliki (v košari) naj se udeleži tečaja za uporabnika IDA, ker zgleda, da si je to specialnost kupil na bovškem sejmi v Mariboru. Ker kot napadalec, ki vstopa v goreč objekt bi moral vedeti, da brez podkape nikakor nebi smel vstopiti.
Uporabniški avatar
Dušan
Kraj: Zgornja Bistrica (Tirgot)

Odgovor Napisal/-a Dušan »

Jaz pa mislim , da so se gasilci pri gašenju tega požara res izkazali tako poklicni kot prostovoljni! Tudi kar se tiče zaščitne opreme je bila uporabljena in se vidi da so gasilci iz Maribora in okolice kr dobro premljeni z osebno zaščitno opremo.
Res pa je da so vozila, ki so sodelovala na intervenciji stara in bi nekatera že zdavnaj morala v pokoj ali pa med oldtimerje! Vsekakor pa so gasilci iz Maribora in okolice tudi s starejšo tehniko dobro opravili svoje delu! Upam, da jim bo župan namenil denar za nabavo nove tehnike saj jo vsekakor potrebujejo!!!
Tehnika nam lajša življenje!
Uporabniški avatar
M.J.
Kraj: Gatina
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a M.J. »

Zakaj se je potrebno prav pri vsaki temi spotikati ob zaščitno opremo in samo čakati sliko, ko je npr. eden brez podkape :?: O tem je bilo že toliko napisano, da bi lahko kar odprli temo, kjer bi zbirali slike in s prstom kazali nanje in komi čakal da bi še vas kdaj ujeli. Najboljš da strojnikom še dihalca obesmo, pol pa bodo zelo zaščiteni pa tudi zelo učinkoviti. :evil:

Drugače me pa zanima, kako je bilo z vidlivostjo v notranjanjosti zgradbe, glede na to da je bilo dima polno in so bila tudi stopnišča zadimljena. Kako je z orientacijo v takih primerih?

Vsem sodelujočim pa vse čestitke za opravljeno delo. Lp
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

bmw napisal/-a:bom pa jaz na vrsti... Niso forumi zato da poves svoje mnenje? internet imam 5-6 let, poznam razlicne forume, clan pri PGDju sem 13let ... pac povem samo da MLADI-MB hoce bit malo prepametn...
Ja in kaj, je bil pač prej prijavljen na forum, kljub tvojim referencam, pa tudi za filmčke ve kje so. Spoštuj druge in drugi te bodo spoštovali. Razumem, da kot novodošli prišlek še ne moreš takoj doumeti različnosti uporabnikov foruma, kar pa ni opravičilo za tvoj odnos do drugih članov foruma. Ostalo po zs, če želiš, da ne bo preveč smetenja.
Uporabniški avatar
tidl_lidl
Kraj: Ligojna

Odgovor Napisal/-a tidl_lidl »

Eni bi se lahko mal umiril pa ne tok piiiiip :!: Vsi tisti, ki smo še novi na tem forumu bi lahko mel vsaj mal spoštvanja do ostalih:!: :!:

Glede strojnika! strojnik nima kaj iskat drugod kot, da je pri vozilu!
Kolega Koncilija ima čisto prav, ko je omenil kako je popolna obleka moteča! Glede obleke pa, ker jih v našem društvu primankuje odstopim napadalcem!
Vprašanje: kaj rajši vidiš:strojnika v popolni zaščitni obleki, ali napadalc?
Vprašanje: ali ne zadošča za strojnika kombinezon namesto obleke?

Vse je odvisno od okoliščin, na prvem mestu je pa osebna zaščitna oprema!

lp

Prosim da se vzdržimo kletvic!Moderator
Spoštovanje drugih je cilj, ki ga moramo v ljudeh prebuditi!!!
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

bmw napisal/-a: No potem takem ce pravis da si velik laik se drzi nazaj pa malo majn bedarij pisi po forumu... Za moje pojme se delas malo prepametnega... Si se mlad in pripravnik! In kaj si ti premisljeval nas ne zanima, oz. vsaj mene to ne zanima in vrjetno ne ostalih, tak da ne bluzi na dolgo in siroko!!
Dragi bmw kolikor sem opazil nisi dolgo na forumu, pa te zato nihče prav nič ne omalovžuje. Ne vem, kaj je narobe z objavami mladega. Veseli moramo biti, da se mladina vključuje na naš forum in da spremljajo dogodke v gasilstvu. :!: Na mladih namreč svet stoji!
Prav lahko bi jaz enako tebe okarakteriziral, pa še kaj o slovnici povedal ampak ne bom. Kako stopnico nižje stopi pa malo zrak zajemi!

Kar se zaščitne opreme strojnika tiče, tudi sam menim, da zaščitna obleka pred ognjem ni neizogibna in se da tudi brez nje dovolj varno opraviti delo strojnika! Glejmo dejanske potrebe.

Vse sodelujoče v tem nitju lepo prosim, da se držite teme in ne žalite ali podcenjujete soforumovcev!

LP!

Gregor
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabniški avatar
Šumadinac
Kraj: Logatec

Odgovor Napisal/-a Šumadinac »

Ja borči, ravno sem pisal post z podobno vsebino kot tidl_lidl pa me je prehitel! Ne zagovarjam tega, da niso/nismo vsi v oblekah kot bi moralo biti...Ampak tukaj lahko pomisliš še z druge strani...Pač lahko primankuje oblek in jih pograbijo pač tisti, ki gredo dobesedno v ogenj, gasilec, ki pa je (v tem primeru) okoli 20 metrov oddaljen pa se poslužuje opreme, ki je še na voljo!
Ne vem za tega gasilca, kaj je...lahko da je PGDjevc,ali poklicni ali.... Tudi ti verjetno ne veš,Borči, zato moraš v svojih izjavah delovati malo z rezervo!!

PS:še enkrat:zagovarjam popolno osebno zaščito-ampak če je pa ni dovolj za vse-in če se ljudi potrebuje, morajo pač nekateri glavo bolj izpostaviti(ponavadi nevede) in se opremiti pač z tistim, kar je možno dobiti!!Tukaj bi lahko še bolj pomagali tisti z malo večjim vplivom na naše finance-čeprav je napredek opazen!!

PS1:Teme nisem spremljal okoli 34 ur, va kterih se je mnogo okoli tega požara in teme zgodilo: zato naj še z moje strani POŠKODOVANCU želim veliko sreče in čimhitreje-neboleče okrevanje!
Šumadinac
Ogenj in slama, naj bosta sama!(ljudski pregovor)
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

Morda še to - naj okrog zaščitne opreme in popolnosti kritizirajo le tisti, ki jo uporabljajo vedno na vseh intervencijah brez pomanjkljivosti!
Mislim, da bi debata v tem primeru hitro zamrla.

Seveda je treba težiti k popolnosti, ampak na strpen način!
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabniški avatar
Robert
Kraj: Gradiška

Odgovor Napisal/-a Robert »

LP!
Vidljivost je bila zelo slaba, sploh na začetku nisi videl nič. Ko smo po vpoklicu prišli na kraj samo stopnišče ni bilo zadimljeno, mansarda pa popolnoma. Pri napadu smo si pomagali z ročnimi svetilkami Mag-lite in tipanjem z roko in nogo. Ko se je zlomilo nekaj oken na južni strani je bilo malo bolje. Težava je bila ,da je bilo mnogo prostorčkov in raznih prehodov in to vse samo les, iverne plošče in umetni materiali. Zelo moteči pri premikanju pa so bili viseči kabli in žice, ki jih je bilo ogromno in si se ob prodiranju zapletel ali spotikal ob njih.
Verjetno pa je po slikah sodeč prva ekipa imela zelo slabo vidljivost tudi na stopnjišču.

OBVESTILO:BATERIJA MAG-LITE!
Rad bi izkoristil forum in prosil, da napadalca iz PGD (ne vem katero), ki sta bila z mano v notranjem napadi v mansardi in sem posodil mojo Mag-lite baterijo zaradi zelo slabe vidljivosti, ko me je začel dihalni aparat opozarjat da sem na rezervi in sem moral iti ven zamenjat tlačno posodo, da vrneta svetilko na JZZPR MB, Vute Robert (tretja izmena).
Uporabniški avatar
Tomkat
GE: PGD Škofja vas
Kraj: Celje - Škofja vas

Odgovor Napisal/-a Tomkat »

Končno nekdo, ki je spet povedal kaj o tem, kar nas vse zanima (upam da je res tako); namreč o dogajanju na požaru v Mariboru.
Debate o opremljenosti in neopremljenosti so sicer smiselne, ampak po mojem na kašnem drugem mestu (temi).
Dajmo tu raje prostor fantom, ki so sodelovali na intervenciji (tako ali drugače) da nam posredujejo kakšno svojo izkušnjo, pa da se ostali kaj naučimo iz tega. Nihče se ni rodil pameten in učimo se celo življenje.

Pa brez zamere!
LP iz Celja :wink: Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)
Slika
Štajerc
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Štajerc »

Igor B. in ostali, ki se spotikate ob fotko na strani 5. Gasilec na tej sliki je imel podkapo na vratu in ne na sebi - to je res... ni pa izvajal notranjega napada, njegov kolega pa se je vračal iz objekta, kjer je pomagal ostalim pri izvedbi notranjega napada - ampak iz druge smeri (iz avtolestve). Tisti gasilec, ki je na tej fotki brez podkape, jo je v predhodnih dveh napadih (enkrat na ALK, enkrat notranji preko stopnišča) uporabil - enkrat sem mu celo sam pomagal pri nastavitvi maske, podkape in čelade)! In ne spotikajte se več čez opremo, ker lahko glede na vse videno potrdim (razen če sem kaj spregledal), da nobeden napadalec (ki je resnično izvajal napad) ni bil slabo zaščiten!

Par zanimivosti: zdelo se je, kakor da bi vsak napadalec potreboval najmanj 5 parov podkap, rokavic in vsaj zgornjega dela zaščitnih oblek - ker je vse bilo popolnoma mokro in umazano.... da o spodnjem perilu sploh ne govorim... pa še nekaj... ko so pripeljali dodatne IDA iz JZZPR MB, sem iskal dodatne maske, da bi lahko tudi drugi odšli v napad - in na kraju samem nisem našel niti ene - vse je bilo v uporabi!!!

lp

bp
Uporabniški avatar
Dušan
Kraj: Zgornja Bistrica (Tirgot)

Odgovor Napisal/-a Dušan »

Požar v Mariboru povzročil za 800 mio SIT škode

Maribor - Po nestrokovni oceni je nedeljski požar v mariborskem zavodu za zdravstveno varstvo povzročil za približno 800 milijonov tolarjev materialne škode. Vzrok požara pristojne službe še vedno ugotavljajo, po doslej zbranih obvestilih pa se je ogenj iz osrednjega dela mansarde, kjer elektro omara, razširil na celotno mansardo. :shock:
Zapisano iz novic SioL-a
Tehnika nam lajša življenje!
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kraj: Dobračeva - Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Tratnik »

Pri tem požaru in zaključkih (pa pri mnogih drugih) mi manjkajo naslednji pomembni podatki. Zakaj nihče ne objavi koliko pa je bilo obvarovanega. Koliko xxx mio bi lahko bilo škode, če ne bi gasilci strokovno posredovali. Kaka nevarnost je obstajala vendar so gasilci preprečili, da ne bi prišlo do katastrofe.

Formula za učinkovito delo gasilcev se glasi:

vrednost premoženja [SIT v mio] = materialna škoda [SIT v mio] + vrednost obvarovanega premoženja [SIT v mio]

iz tega sledi

vrednost obvarovanega premoženja [SIT v mio] = vrednost premoženja [SIT v mio] - materialna škoda [SIT v mio]

Pri tem sem poslovno škodo izpustil.

Naj nekdo vstavi v formulo številke pa se bo hitro našel denar za gasilce. Upam, da bere kdo od zavarovalnic.
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
Uporabniški avatar
erny
Kraj: SG

Odgovor Napisal/-a erny »

Pišuka, več takih kot si ti.
vendar o tem lahko gasilci razpravljamo kolikor hočemo, pa ne bo kaj pomagalo, bi pa bilo treba takšna vprašanja oz. ugotovitve poslati tistim ki talajo denar.
moramo pa tud priznati, da se počasi , res počasi, stvari izboljšujejo.

sej bojo počasi odgovorni pogruntali da je bolj pametno vložit mal več v preventivo, pa v opremo za gasilce in podobno, kot pa potem več vložit v sanacijo že izgubljnega.

ta zadeva o financah je sicer čisto druga tema, da pa se o tem veliko povedat.

lp
Fantje, po pameti!
Odgovori