SISTEM ZARE +

Včasih življensko pomemben del gasilske opreme.
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
gasilec77
GE: ljutomer
Kraj: Ljutomer
Kontakt:

SISTEM ZARE +

Odgovor Napisal/-a gasilec77 »

A mogoče kdo ve kaj o tem sistemu ZARE+??.. sem zadnjič na posvetu slišal, da bi se naj v naš sistem ZARE, vključile vse reševalne enote...
:?: :?:

Sicer podpiram tole =D>

Lp
Vedno pričakuj nepričakovano!

gasilček

Re: SISTEM ZARE +

Odgovor Napisal/-a gasilček »

Živjo!

V sistemu ZARE že danes delujejo reševalne enote kot so gasilci, reševalci, grs, jamarji, itn. Skupna naša točka pa je regijski center za obveščanje kateri nas aktivirajo in vodijo.
LP
Uporabniški avatar
Alex74
GE: PGD Ravne na Kor.
Kraj: Prevalje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Alex74 »

Si mogoče mislil, da bi uporabljali enoten komunikacijski sistem?
Pred časom je bilo veliko govora o sisemu TETRA ... :roll:
Uporabniški avatar
gasilec77
Kontakt:

Ja razumem to, da uporabljamo sistem ZARE, ampak slišal sem, da se bodo reševalne enota Slovenije, priključile na naš sistem, ker ga mislijo razširit, in to je sistem ZARE+, ker bomo imeli gasilci in reševalci, isti kanal..... tudi po informacijah, z naše reševalne enote ( ljutomer), so tega mnenja, da je to potrebno urediti, saj je dosti hitrejša komunikacija med reševalno enoto in gasilci, ne sasmo pri obveščanju ob nesrečah v cestnem prometu... Ampak širše.... :D :D

lp

dušan

Uporabniški avatar
anexate

Odgovor Napisal/-a anexate »

Sistem ZARE+ nam je predstavil vodja ReCO in je prišlo do sklepa, da službe NMP zg.Gorenjske ne gredo zaenkrat v ta projekt , ker je pokritost z signalom preslaba. Tako da ostajamo na svojem sistemu zvez, za komunikacijo z gasilci se pa mi preklopimo na ZARE oz. je GARS Jesenice vedno prisoten tudi na naši frekvenci.
Uporabniški avatar
boštjančk
Kraj: povžarija

Odgovor Napisal/-a boštjančk »

Pri nas - RPLj , uporabljamo poleg prejšnih vez tudi postaje z ZARE+ sistemom, ki smo jih dobili od MO, in moram povedati, da smo kar zadovoljni z njimi. Sicer stvar uporabimo, kjer smo izven pokritosti naših zvez, se pravi bolj odročni kraji, ki jih pokrivamo. Pred dobrimi dvemi tedni se je naša ekipa javila celo iz GRADCA - Avstrija in je bila zveza zelo dobra.

To da pokritost na Gorenjski ni zadovoljiva pač ne morem komentirat, ker ne poznam okoliščin, sem pa malo v dvomih, da je to res.

Sicer ti pa o stvari lahko malo več pove Fink Andrej (andrejf).
Gobc me je zmer tepu!
Bivši član povžarske konjenice
Uporabniški avatar
anexate

Ja verjamem da pri vas v Ljubljani stvar funkcionira, ampak na našem terenu je pa teren zelo razgiban in ravno na območju, kjer je največ prometnih nesreč (soteska Bohinj) ni signala za mobitel, zveze ZARE so skoraj neslišne, naš sistem zvez pa tudi na meji slišnosti. Tako da slišiš samo na mobilni postaji, ročne odpovejo, mogoče si lahko pomagaš s staro dobro P210, novejše gp900 in gp 380 odpovejo (preverjeno). Tako da so na kolegiju prišli do zaključka, da raje postavijo dodaten repetitor, kot pa se zaenkrat priključiti ZARE+
lp
Uporabniški avatar
boštjančk
Kraj: povžarija

Odgovor Napisal/-a boštjančk »

Saj tudi naš teren ni ravno "KOSOVO POLJE". Sistem ZARE+ nam še kako prav pride v okolici Polhovega Gradca, kjer ne dela nič drugega, kot samo to
Gobc me je zmer tepu!
Bivši član povžarske konjenice
Uporabniški avatar
anexate

Ja ok, vendar če je vodja ReCO povedal tako, ne vem zakaj mu ne bi verjeli, in tišali v ta projekt. Verjetno bi imel korist samo to, da bi tebe poklical v Ljubljano, da se kaj oglasi na kavici, ampak to te lahko že danes po obstoječih zvezah :wink: Spodnja Gorenjska pa bo šla verjetno v ta projekt.
911
Kraj: Trbovlje

Odgovor Napisal/-a 911 »

Sistem radijskih zvez ZARE+ je snopovni (trunking) sistem radijskih zvez. Repetitorji so med seboj povezani v mrežo. Vsaka postaja ima svojo številko, preko katere jo lahko drug uporabnik pokliče, če je v dosegu repetitorja. Možna je zveza npr. iz MS v KP.
Na postaji ni potrebno spreminjati kanala, saj to postaja dela avtomatsko. Sistem je zelo podoben NMT telefoniji.
Gorenjska je res slabse pokrita. Vse bazne postaje še niso postavljene.
Lastnik sistema ali eden od solastnikov naj bi bil SINTAL, podjetje za varovanje. Pri njih sistem imenujejo PAN. ReCO in nekatere reševalne postaje so tako samo del uporabnikov tega sistema.
Omogoča tudi telefoniranje brez posredovanja operaterja.
Deluje na frekvencah okoli 467 MHz na UHF področju.
Uporablja se tudi pri HENMP.

LP

P.S.:Gasilci in reševalci lahko kot skupni kanal uporabijo repetitorski ali ali simpleksni kanal sistema ZARE. Večina reševalnih postaj ima to že sprogramirano v svojih postajah poleg svojih kanalov. ZARE + ni namenjen komunikaciji med gasilci in reševalci!
LP, 911
911

Odgovor Napisal/-a 911 »

http://www.sintal.si/Download/Sintalcek%2014.pdf

Na strani 10 in 11 piše nekaj o tem.
LP, 911
Uporabniški avatar
gasilec77
Kontakt:

No, ne vem, samo sprašujem, sej mamo tudi mi direkt povezavo preko ukw postaje z reševelci,...

911, zanima pa me, kako to misliš, da ta sistem ZARE + ne bo namenjen z akomunikacijo med reševalci in gasilci???.... sej preklopil bo kanal, pa bomo na istem kanalu.. :shock: :shock: :shock:

lp

dušan

911

Odgovor Napisal/-a 911 »

No, ne vem, samo sprašujem, sej mamo tudi mi direkt povezavo preko ukw postaje z reševelci,...

Seveda imate, ker uporabljate enak sistem UKV zvez.

911, zanima pa me, kako to misliš, da ta sistem ZARE + ne bo namenjen z akomunikacijo med reševalci in gasilci???.... sej preklopil bo kanal, pa bomo na istem kanalu..

Kanalov ne moreš preklapljati, zveza deluje med dvema uporabnikoma (izbereš ga z direktnim vnosom njegove številke na radijski postaji in pritisneš tipko za klicanje), možna je tudi konferenčna zveza večih, če ima postaja to sprogramirano. Vse je odvisno katere uporabnike ima postaja odprte. Iz ZARE + ne mores klicati npr. uporabnikov SINTALA, ceprav je to tehnicno mogoce, ker uporabljajo iste kanale. Iz sistema ZARE v sistem ZARE+ se ne da priti. Sta dva različna sistema na različnih frekvencnih obmocjih. ZARE sistem se imenuje konvencionalni sistem radijskih zvez, ZARE + pa trunking. Da si boš lažje predstavljal ZARE+ deluje podobno kot mobilna NMT telefonija.
Postaje so zaenkrat namenjene samo reševalcem. Nobene potrebe ni, da bi jih imeli gasilci.
Preberi si še prva dva članka na Sintalovi spletni strani o sistemu PAN, da ti bo bolj jasno kako deluje.

P.S.: ZARE + ni TETRA!
LP, 911
Uporabniški avatar
Šumadinac
Kraj: Logatec

Odgovor Napisal/-a Šumadinac »

No tale ZARE+ je dvignil kar nekaj prahu.... jaz sem z njim delal v službi,...
Kolikor sem uspel izvedeti: -zveza dejansko deluje kot je že napisano--le med 2 uporabnikoma(oz. če je drugače inštalirano lahko tudi drugače-vsaj pri nas je lahko tekel pogovor med 2 uporabnikoma, s tem, da nihče drug ni slišal pogovora--kar lahko vzamemo kot slabost-vsaj v gasileraju)
-programirano smo imeli vse naše interne postaje in RPKC + ReCO Lj
-pogovor je bil časovno omejen na 3 minute(potem je zvezo avtomatsko prekinilo)
-sprejem pa je bil zelo dober

LP pa srečno

PS:to so le laična mnenja in izkušnje-ker se v zadevo res nism imel namena pogljabljati in se tudi nisem
Šumadinac
Ogenj in slama, naj bosta sama!(ljudski pregovor)
Uporabniški avatar
PrimožTe
Kraj: Radlje ob Dravi
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a PrimožTe »

Pozdravljeni!

No toliko, da povem da smo enote širšega pomena pred časom cca 1 mesec nazaj že dobili vsak po 2 postaji, ki delujeta na sistemu ZA-RE+. Kaj in kako je stvar pokrita pri nas na Koroškem ne morem še rečti, ker je potrebno postajo najprej dati na programiranje v podjejte IT-100, tam kupiti še anteno šele potem bo stvar funkcionirala. Ne vem, kje je razlog za to, da si moramo sami priskrbeti programiranje oz. montažo. (kar prinaša velike stroške, npr. montaža na gasilski dom se giblje med 85.000-100.000 SIT z vsem potrebnim materialom, montaža na avtomobil cca 15.000,00 + material). ???

Za našo enoto moram rečti, da bomo montažo vršili sami, ker je stvar zelo draga. Zanima me, če je katera enot širšega pomena že uredila stvari in kako sam sistem dela?

lp ternik p.
Odgovori