ACV - hovercraft - ***RESCUE variante***

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
hover
Kraj: Republika BANANA
Kontakt:

ACV - hovercraft - ***RESCUE variante***

Odgovor Napisal/-a hover »

Ker dosti srfam po internetu po hovercraft straneh in če naletim na kak zanimiv rescue craft pro ali pa predelan, bom slike lepil v tej temi, če vas zanima seveda, škoditi ne more po mojem.

Italijani imajo tega.
Slika
U kateri državi pa se vozijo s tem na spodnji sliki pa boste prej vi gasilci vedeli kot jaz, na avtu piše napoleon rescue
Slika
Pa še detajlna fotka montažnih nosil
Slika
Ta hovercraft je pro varianta z reverse sistemom, ki omogoča zračno zaviranje in odlične manevrirne sposobnosti na zelo majhnem prostoru, ter seveda vzvratno vožnjo, električni reverse sistem je razlog relativno visoke cene. Kot prednost pred konkurenco je to da je širok le dobra 2 metra, vendar je to dvorezni meč, saj ko ga pržgemo se širina zaradi zračne blazine poveča na 250cm, kar pomeni da mora biti FLYUP(pomeni da se na prikolico in iz prikolice zapelješ) prikolica široka saj 250cm, to pa je za naše predpise malo preveč in bi verjetno bila edina sprejemljiva opcija ročno nalaganje in razlaganje takega vozila.
Slabost v narekovajih je tudi, da morjajo osebe sedeti ena za drugo na jahaču, pri hovercraftu tega cenovnega razreda bi lahko bila za pilotom vzporedna sedeža z možnostjo namestitve nosil pred ali za omenjena sedeža.
Slika

Več o tem craftu si lahko preberete na http://www.neoterichovercraft.com
Uporabniški avatar
hover
Kontakt:

še malo večja varianta hovercrafta za reševanje in posebne namene, po mojem mnenju prej za turistične vožnje po cerkniškem jezeru naprimer
Slika
še z drugega kota
Slika
za lažjo predstavo velikosti
Slika
še ena od uznotraj
Slika
tehnični podatki - sicer v angleščini
Slika
še en demo filmček
http://www.hover-shuttle.com/Hover-Shut ... -cable.wmv

Več na strani http://www.hover-shuttle.com

Pelat bi se pa že šov en krog z njim če bi bila kaka opcija.
Uporabniški avatar
hover
Kontakt:

Pa še ena cenejša varianta brez reverse sistema, to je hovercraft ki ga jaz podpiram, kar se tiče reševanja v Sloveniji
Hoverguard 600, podjetje izdeluje še hovergurard 700, 800 in tisoč, ki so malo večje variante.
Slika
Za primerjavo ta hovercraft je v bistvu nadgradnja rekreacijskega, ki zgleda takole
Slika
Na prikolici FLYUP variante
Slika
opcija z montažno kabinco, da nisi moker preveč
Slika
Prostora za dva ponesrečenza za prvo silo za ven izvlečt
Slika
Takole pa izgleda FLYUP prikolica, na katero in s katere se brez izgubljanja časa zapelješ na kraj nesreče.
Slika
za konec še hoverguard 1000, ki je največji v ponudbi
Slika

več informacij je na strani http://www.hovertechnics.com
Uporabniški avatar
hover
Kontakt:

če pa se bo že kdaj kdo od slovenskih gasilcev odloćal za rescue hovercraft z enim motorjem in reverse sistemom, predlagam da se pozanima o avstralski varianti turbine, ki ima svoje prednosti, ki se znajo izkazati za pozitivne pri rescue varianti vozila
Slika
Uporabniški avatar
hover
Kontakt:

Rafter je v forumu viewtopic.php?t=2937&postdays=0&postorder=asc&start=30 zapisal...
Tudi mojo glavo že nekaj časa mučijo prebliski o enem specifičnem plovilu, katerega platforma bi bil (obstoječ) raft, na katerega bi se namontiralo snemljivo rostfrei ogrodje, nanj pa 250 kubični rotax s propelerjem cca. 120 cm, kot jih uporabljaljo motorni padalci oz. še bolj pogosto motorni zmajarji. Po mojih izračunih bi ob zmerni obteženosti rafta (300 kg + motor) in ob dejstvu, da ima takrat ugreza cca. 8 cm, moralo plovilo po ravnem dosegati hitrost okrog 15 vozlov (cca. 25km/h), ob zavojih pa cca. 8 vozlov.
Med srfanjem po netu pa sem našel tele ruske zadeve, ki sicer niso hovercrafti, pač pa čolni na zračni pogon, primerni tako za vodo, kot tudi za zasnežene pokrajine, uporabljajo jih v državah sovjetske zveze...
Vozila so primerna tudi za reševanje iz vode in ledu in so cenejša kot hovercrafti...
Poganjala bi ga lahko tudi turbina hovercrafta in rotax 503 motor, skupne teže 70 kg.
Slika
Slika
Slika
Slika
Za reševanje iz vdora ledu pride upoštev predelava gumenjaka s ploskim dnom, kateregakoli proizvajalca.
Zopet bolje in hitreje kot klasične metode reševanja iz vdora ledu... :)
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rafter »

=D> =D> =D> =D> =D>
Uporabniški avatar
hover
Kontakt:

Rafter če se ne motim si imel neki tekega u mislih, od mojga hovercrafta ti je edino turbina ušeč :P , sam kaj k jo rafti nimajo :P

Evo ene fotomontažice - moja turbina pa tvoj raft 8)
Slika

Kaj praviš, kok bi letel po vod? :)
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

No, hover, pa zdaj po treh mesecih le govoriva isti jezik :P :P :P

No, moji rafti so malce lepši kot je ta gumenjak (če se ne motim, gre za BeogradSport 380, enako velik kot Maestral 18S, ki je v naših krajih malo bolj razširjen). No, rafti so v večini dolgi okrog 5 metrov ter široki med 160 in 220 cm. Če predpostavljamo, da ima rotax 503 nekje 35 KS in so izgube manjše kot pri Tomosu 18, s Tomosom pa bi "letelo" okrog 22-25 KN (in ima okrog 15 KS), bi moral raft po relativno mirni vodi leteti vsaj 30 KN (50 km/h). Težava bi se pojavljala kvečjemu pri zavijanju, ker rafti nimajo gredlja (kobilice), a bi lahko to težavico kompenzirali s tem, da bi hover turbina zato, ker je točka vleka višje kot os težišča, kljun "tiščalo" k vodi. Bi bilo treba probat.

Ko bo imela nabave hover-turbine dovolj visoko prioriteto, pa vam bom seveda sporočil rezultate (če bom preživel).

LP, R. :wink:
Uporabniški avatar
hover
Kontakt:

rotax 503 nekje 35 KS
Rotax 503 ima 52 KS
Potisk bi lahko nastal kar velik, sploh če upoštevaš, da je na razpolago 1/3 več izpiha kot pri hoverju, kjer gre 1/3 v blazino.
Ker tlak pri takemu čolnu ni pomemben, bi lahko pridobil še večjo potisno silo z optimalno nastavitvijo lopatic impelerja.

Krmiliv bi ga pa s smerno loputo isto kot hovercraft, mislim da bi šlo...

Ko bi zglisiral, verjem da se ga ne bi upal stisnit do konca :lol:
Ko bo imela nabave hover-turbine dovolj visoko prioriteto, pa vam bom seveda sporočil rezultate (če bom preživel).
Kaj pa s tem stavkom hočeš povedat???
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Ko bova z mojo drago imela vse, kar je treba in me bo v žepu žulil en milijonček viška, te bom poklical, da mi naročiš turbino. :P
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

hover napisal/-a:
rotax 503 nekje 35 KS
Rotax 503 ima 52 KS
Sem spregledal: mislil sem okrog 35 kW. :oops:
Uporabniški avatar
hover
Kontakt:

Ko bova z mojo drago imela vse, kar je treba in me bo v žepu žulil en milijonček viška, te bom poklical, da mi naročiš turbino.
Miljonček stane komplet hover brez motorja :P
Dobr popedenana nova turbina premera 92 cm na impelerju z 10 montiranimi usmirniki zraka za boljši potisk in novim HE impeljerem, ki je eden najprimernejših (mogu bi lih izračunat koliko lopatic bi blo optimum) bi stala cca 150 tisočakov, rabljen rotax pa glih ene tok. Na zalogi imam en zelo malo rabljen impeler, v bistvu lopatice, hub je potrebno še kupit stane cca 20 tisoč sit, če rabiš povej, ti jih dam 50% ceneje :wink:
A moraš še raft kupit prej da rabiš miljonček :?: :wink:
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Čuj, pomanjkanja raftov se ni bat. Jih mamo šest ta pravih, pa še en kup manjših. Ta zadnji je prišel k hiši septembra 04. 8)

Moram priznat, da sem mislil, da so te stvari dražje. Ampak vseeno je treba naredit kompletno in kvalitetno ogrodje, komande tud niso zastonj, pa tristo jurčkov si že omenil stroškov, tako da lahko z malo rezerve ta hec pride vseeno dobrega pol milijončka (brez vštetih stroškov nabave rafta). :wink:
Sem videl, da si svojo objavo malo popravil.
No, če bi se odločil, bi mogoče kot pogonski agregat uporabili mašinco Kawasakija GPZ 500, ki lepo konzerviran čaka pri sosedu na polici na svoje drugo življenje. Je štiritakten in zračno hlajen.

LP, R.
:wink:
Uporabniški avatar
hover
Kontakt:

Evo ti kawasaki 500, ne boš taprvi k ga je gor obesu :lol:
Slika
150 tisoč je impeler pa komplet nova turbina pripravljena za montažo...
Pa če mislte to res narest pa u gasilske namene uporablat, vas lahko še mal sponzoriram :wink:
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

hover napisal/-a:Evo ti kawasaki 500, ne boš taprvi k ga je gor obesu :lol:
150 tisoč je impeler pa komplet nova turbina pripravljena za montažo...
Pa če mislte to res narest pa u gasilske namene uporablat, vas lahko še mal sponzoriram :wink:
Daj, prosim te lepo, povej po slovensko, kaj je impeler.
Pa nisem gasilec, če to misliš. Sem pa reševalec iz vode.

LP, Rafter :wink:
Odgovori