Oskar napisal/-a:Če je komentiranje dogodkov na tem forumu neprimerno potem te rubrike ukinimo , oziroma jo namestimo z rubriko Hvala tovariši !
alooo!
Se popolnoma strinjam s tabo Oskar. Rubriko je treba ukiniti, saj bo drugače vsak lahko samo napisal, da je gorelo, so prišli gasilci in uspešno pogasili. Ampak to lahko preberemo tudi v časopisu, žal pa je dogodek preveč dobro spremljala tudi kamera. In za tiste, ki so to spremljali, je normalno, da si zastavijo določena vprašanja, zakaj tako in kaj bi sam naredil drugače.
Nisem modrijan, kot to navaja Milan, sem pa povprečen gasilec, ki je videl tudi nekaj požarov gospodarskih poslopij ali pa ostrešij večjih razsežnosti, zato približno vem, kako hitro se širi ogenj in kako smo ga v takšnih primerih zaustavljali pri nas.
Zato se mi vprašanja, ki sem jih zastavil, zdijo logična in ne napadalna, sploh pa ne toliko, da bi mi moral kdo želeti, da pri nas končno že enkrat toliko zagori, da bom utihnil. To me pri vsej zadevi še najbolj skrbi, namreč lažna solidarnost, ki izhaja iz tega, da bodimo raje tiho, kaj če se meni to zgodi, potem me bodo pa takole prali.
Torej Milan, če se dotaknem nekaj tvojih vprašanj, po kakšnem modelu ocenjujem taktiko gašenja na gospodarskem poslopju, ti lahko odgovorim, da modela, vsaj jaz, nimam. Imam ga le toliko, kolikor ga je v razpoložljivih učbenikih, teh pa veš koliko imamo. Zato se sam držim zelo enostavnega modela in sicer reševati, zaščititi oz. omejiti in pogasiti.
V dani intervenciji je bilo reševanje uspešno izvedeno, kdo ga je izvajal, do sedaj še ni nihče odgovoril, pa tudi ni treba, važno je, da so bile živali rešene. Zaščita stanovanjskega objekta je bila izvedena, kar je v redu in je ostala nedotaknjena.
Osebno me zanima, zakaj se ni dalo obvarovati apartmajskega dela. Vem, da se ogenj na gospodarskih poslopjih zelo hitro širi, saj je na ostrešju prah in pajčevine, ki se nabirajo dolga leta, poleg tega je bilo na poslopju razrahljano suho seno, torej vsi pogoji za baklo.
In zdaj tisti ključni del. Objekt je grajen v črki L in v kotu te črke je prehod na apartmajski del. Upam, da se boš strinjal, da je kamerman porabil do kraja več časa, kot gasilci in, ko je prišel na kraj ujel tisti del strehe, ki je bil nepokrit z napadom, oziroma se je zalival od spodaj.
Zato menim, da vprašanje, zakaj na tem mestu ni bila postavljena lestev ni provokacija, ampak logično razmišljanje, oziroma razmišljanje nekoga, ki bi poskušal to narediti. Pri tem bi odtranil toliko opeke, da pridem v notranjost in izvedem aktivno obrambo apartmajskega dela. Iz posnetka je namreč razvidno, da je ogenj sorazmerno počasi prešel na ta del, gasilcev spodaj pa je bilo kar nekaj, ki bi to nalogo lahko izvedli.
Glede topa, ki ga omenja Saki moram reči, da sam nisem nasprotnik takega načina gašenja, saj smo ga najmanj dvakrat uspešno uporabili. Le, da je bil top usmerjen nekoliko drugače, se pravi, s topom se je delal presek ognja s čimer se je uspešno preprečilo širjenje ognja, obenem pa omogočil neoviran dostop gasilcev v nesposredno bližino ognja za nadaljno gašenje preko cevovodov. V naših primerih je namreč opeka poletela z letev kot papir in prostora je bilo več kot dovolj. Seveda pa moraš za takšno početje za sabo imeti dovolj vozil z vodo, saj v nasprotnem primeru lahko samo obstaneš in gledaš, kako veselo gori naprej. To pa sem imel žal priliko tudi že videti.
Glede definicij kaj je notranji in zunanji požar ne bi razpravljal iz preprostega razloga, da ne bi kakšno neumno bleknil, vsekakor pa je ta požar nastal v notranjosti in iz njega prerasel v zunanjega.
Glede vpliva vetra ne vem, toliko objekta oz način gradnje ne poznam. Če bi bil recimo na koncu lesen opaž in bi ta pogorel, je vpliv vetra vsekakor velik, če je tam zid in opeka še na svojem mestu pa mislim, da je vpliv manjši, lahko pa se seveda motim, ker v praksi tega še nisem doživel. Je pa dejstvo, da se veter v takšni obliki, kot so ga opisovali v medijih na posnetkih ne vidi, saj je plamen dokaj pokončen.
Glede polivanja strehe na gospodarskem poslopju pa res ne vem, k čemu pripomore, upam da ne hlajenju opeke, na to naj odgovori kdo drug, ker sam ne vem.
Zdaj pa še glede nadaljnega analiziranja tega požara. Milan, ti imaš možnost v imenu GZS ali IC zaprositi za celoten posnetek, ki je nastal ob požaru in sem prvi, ki bi prišel na tvojo predstavitev tega posnetka in debato okrog postopkov gašenja.
Pa vem, da se to ne bo zgodilo, tako, kot se skriva v predalih Slovenj gradec, tako se bo tudi ta požar, potem pa na sejah naše gasilsko vodstvo modro ugotavlja, kako se je potrebno iz te in te intervencije kaj naučiti. Kako naj se pa, lepo vas prosim, kaj naučimo, če gre pa ves material v bunker in ga smejo gledati samo zelo posvečeni, za vse ostale je pa to vojna tajna.
In tako se imam priliko učiti samo iz lastnih neumnosti, te pa znajo včasih biti tudi drage in neprijetne.
Pa še na koncu, če se spomniš Milan, je najin kolega nekoč rekel: statistika to dovoljuje. In statistika dovoljuje, da bo prišlo do požara tudi pri nas in takrat bo mnogim forumovcem odleglo z mislijo: No, pa jo je le fasal.
Eto, vprašanja so bila postavljena, skušal sem nekaj napisati, komu bo pa to všeč, je pa že druga stvar.
LP
Janez